Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Gudagod Amarone från Mazzi!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, oktober 11, 2017 19:14:15

En av årets bästa smakupplevelser från Valpolicella tar oss till kullarna runt byn Negrar, en av de fem samhällena i det historiska produktionsområdet av Valpolicella och Amarone, i provinsen Verona. Detta är min debut för test av en fantastisk Amarone från egendomen.

1960 avslutade Roberto Mazzi sina studier inom jordbruket och började omedelbart arbeta med vin i sitt familjeföretag, som har producerat vin sedan början av 1900-talet. Ursprungligen kallades vingården Sanperetto, uppkallad efter byn sydost om Negrar där huvudkontoret ligger.

Nu drivs familjens vingård, på ca sju hektar, av bröderna Stefano och Antonio (Robertos söner) som producerar Valpolicella Classico Superiore, Amarone och Recioto della Valpolicella Classico med stor passion.

Mazzi Amarone della Valpolicella Classico Castel 2012 (Systembolaget nr 79189)

Ett vin med klass rakt igenom!
Doften är suggestivt fylld av de allra finaste mogna körsbär ihop med en spännande kryddighet i fin kombination med färska örter. Smaken är verkligen ett sant Hallelujamoment. Lika tät körsbärskärlek som djungelvegetationen i Amazonas. Smaken slingrar sig runt genom alla smaklökar. Både spännande och fylld av hypnotiserande vinkärlek. Till magiska körsbär ackompanjerar klanger av vanilj, färska örter och underbara kryddor av ädlaste sort ihop med perfekta tanniner.

Ett magiskt bra vin som bara kommer bli bättre kommande 20 år, men som dessutom är mer än drickvärd redan nu. Än en gång får vi bevis på hur området utvecklas till det positiva och att Amaroneviner blir allt mer matvänliga viner. Bravo!!!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post631

Saltimbocca alla romana

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, september 24, 2017 11:02:51

Äntligen dax att få skriva om en av italiens mest kända rätter och som dessutom är fantastiskt god. Jag kan lova att har du en gång smakat en Saltimbocca alla romana så är du såld för resten av ditt liv. Den är enkel att göra och går snabbt att tillaga även till en vardagskväll.
Saltimbocca alla romana by the silver spoon project (144/2000)

Följande ingredienser behöver du.

Kalvinnanlår i tunna skivor (1/2 cm)
Mjöl
Salt och peppar
Färsk salvia
Prosciutto
Smör och olivolja
Vitt vin eller marsala

Börja med att lägga respektive kalvskiva i folie och banka den nätt. Doppa ena sidan i mjöl, salta och peppra andra sidan innan du lägger på salvia blad och avslutar med Prosciutton som fästes med tandpetare i köttet. Värm upp pannan med olivolja/smör och stek i ett par minuter. När det börjar bli klara häller du i det vita vinet som gifter sig med köttet och bildar en magisk sky. Servera direkt från pannan och njut.



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post630

NZ Syrah som imponerar - Tinpot Hut 2012

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, september 09, 2017 16:53:12
Fiona Turner, Tinpot Hut (bild lånad från www.tinpothut.co.nz)

Syrah är verkligen en druva som jag alltid älskat speciellt när den odlas i Rhonedalen. Måste dock erkänna att det var ett bra tag sedan jag testade ett Syrahvin som riktigt överraskade i den högre skolan.

Nu har det äntligen hänt igen!
Här kommer en fantastiskt god Syrah från spännande NZ Hawkes bay. Vinmakerskan Fiona Turner visar med detta vin vilken talang NZ vinindustrin har att tillgå. Så kul att allt fler kvinnor når framgång inom denna tidigare så mansdominerade industri.

Tinpot Hut Syrah 2012 från Hawkes Bay (Systembolaget nr 78957) för 199 kr

Doft fylld av finstämda nyanser av söta höstplommon, charkuterier och hallonlakrits. Väldigt elegant introduktion till det som komma skall. För smaken är av allra bästa sort. Så silkeslent som bara det bästa från NZ kan uppbringa ihop med fylliga aromer av plommon, svartpeppar och spännande kryddblandning.

Imponeras av detta klassiga vin som behagar hela vägen. Blanda finstämdhet kryddat med karaktär så får du ett toppvin för endast 200 kr. Ett sant fynd och en ny favorit. Cheers Fiona!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post629

Menger-Krug Chardonnay - Tysklands bästa bubbel

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, augusti 31, 2017 19:27:00


Biodynamiskt förhållningssätt
Jag har medvetet börjat att förskjuta mitt testande av viner till de som är producerade med ett biodynamiskt förhållningssätt. Visst är ekologiska viner ett steg i rätt riktning men varför gå halvvägs med det du stoppar i dig.

Nu är tiden kommen att få presentera Tysklands bästa bubbelproducent. Familjen Menger-Krug har producerat vin sedan 1758 och som namnet antyder så är man en hejare på mousserande viner. Dock slutar likheterna med namnen (läs Krug Champagne) vid att båda producerar högkvalitativt mousserande var och en på sitt håll. Familjenamnet är förbehållet för de mousserande vinerna medan man på de två egendomarna Motzenbäcker (Pfalz) och Krug’cher Hof (Rheinhessen) producerar otroligt eleganta, väldisciplinerade stilla viner på Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder, Sauvignon Blanc. Alla i samklang med naturen och med ett närmast biodynamiskt förtecken.
Källa: www.terrificwines.se


Menger Krug Chardonnay method rurale -12 (Systembolaget nr 77559) för 299 kr

Méthode rurale eller méthode ancestrale skulle kunna översättas med ”gammaldags metoden” och anses rent allmänt vara de mousserande vinernas urmoder.

Eleganta grusiga mineraler presenterar bubblet på bästa sätt ihop med en lätt citrustouch. Smaken är av hög klass. Här finner du mineraler i världsklass, citrus, gula och gröna äpplen, rostat bröd och en aningens aprikos. Så gott och verkligen värt sitt pris. Jättekul att bjuda på till en kantarellrisotto, grillad kyckling eller ostron. Har du en provning är detta ett bubbel som sätter de flesta på plats samtidigt som det kommer uppskattas mycket. För Menger-Krug är en riktigt bra biodynamisk bubbelproducent som för evigt finns i mitt vinhjärta.

Ett tips är att låta vinet stå lite efter öppning. De flesta bubbel vinner på detta enkla tips.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post628

Curry burger con patate dolci viola

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, augusti 26, 2017 13:05:25
Visst är det gott med sötpotatis!
Men visste du att det finns lila sötpotatis. Lila sötpotatis är relativt ny på marknaden och har en mustig smak men är tätare och torrare i köttet än vanlig sötpotatis. Denna sort kräver längre tillagningstid och lämpar sig bäst att rosta i ugn. Den lila färgen kommer av antioxidanten antocyanin, samma som i t.ex. blåbär.

Curry burger con patate dolci viola (Silver spoon project 143/2000) Curryburgare med lila sötpotatis

Skönt att vara tillbaka i köket!
Vi tillagade burgaren med malet entrecôtekött och kryddade med en curryblandning. Den saftiga och kryddstarka burgaren gifte sig med sötpotatisen. Det smöriga köttet och lila sötpotatisen fångar upp kryddan perfekt och gör den till en smekning i munnen. Och som vin föreslår jag en "juicy" Shiraz från Australien. Vill du dessutom ha en vinsås till så rekommenderar jag att du använder samma vin som sedan skall konsumeras till middagen.

Trevlig helg smiley


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post627

Schäfer-Fröhlich - Rieslingfest till skaldjuren

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, augusti 12, 2017 14:23:08


Semestern är över och Vinbloggen är tillbaka med full kraft efter resor till bland annat Franciacorta och Amalfikusten där vi haft spännande och minnesvärda möten med flera biodynamiska producenter som imponerar stort, men mer om detta under hösten.

Kräft- och skaldjursfest
Vad föredrar du att dricka till kräft- och skaldjursfesten? För många är det öl och nubbe som gäller. Själv så blir det vin av förklarliga skäl. För ju mer du satsar på extra smakfulla kräftor och övriga skaldjur till festen, desto mindre nubbe rekommenderas starkt.

Nu är det dags för att hitta bra viner till de inköpta kräftorna som redan är på upptining. Här kommer ett förslag på en supergod Riesling till ett överkomligt pris. Vanligtvis rekommenderas halvtorra viner till kräftor men för mig blir det svårt att välja bort en wunderbar Riesling. Om du dessutom serverar räkor så är lyckan gjord.

Schäfer-Fröhlich ägs av familjen Fröhlich. Vinmakare är tyska vinoraklet Tim Fröhlich. Baserat i Bockenau driver familjen Frölich en vingård på 20 hektar, som är planterade med Riesling till 85 procent och med 15 procent Burgunder druvsorter. De magnifikt branta sluttningar Bockenauer Felseneck, Strömberg, Monzinger Halenberg och Frühlingsplätzchen, Castle Felsenberg och dess jordmåner är grunden för unika viner. Den symbios av Rieslingfrukt och områdets typiska mineralitet ger vinerna deras karakteristiska komplexitet och sin egen fingeravtryckskaraktär.

Schäfer-Fröhlich Vulkangestein 2015 Riesling trocken (Systembolaget nr 95233) för 209 kr

Ljusgul färg och med dofter som spelar i en egen mineralliga. Så mycket ljuvliga mineraler bildar ett dofttäcke ihop med ananas, persika och en touch av apelsinblomma.

Smaken är sanslöst god, fylld av mineralaromer som verkligen är som ett fingeravtryck för alla Schäfer-Fröhlich Rieslingviner. Syran är perfekt och mycket angenäm tillsammans med citrus i olika smakskikt, gröna äpplen och ananas. Avslutningsvis lägger sig vinet som ett fint täcke i gommen på ett förföriskt sätt och blir kvar länge till min stora glädje. Än en gång så bekräftar denna ytterst skickliga producent, att är det klassiga mineraler du söker så hittar du alltid rätt med viner från Schäfer-Fröhlich. Utan minsta tvekan med i kampen om att bli årets vin på @Vinblogg.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post626

Ekologiskt sommarbubbel från Brochet

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, juni 11, 2017 13:37:37

Förra veckan var vi på lobster tour i Boston och återkommer senare i sommar med ett reportage om våra positiva erfarenheter från resan.

Nu åter i Skåne och börjar göra mig redo för sommaren och allt positivt som följer med den. Ljuset, råvarorna, värmen och glädjen gör det till något man inte kan leva utan. Till denna årstid passar ett bubbligt vin extra bra även om du kan hitta goda skäl att dricka det under hela året.

Vad krävs av ett riktigt bra sommarbubbel?
Enligt min uppfattning skall den fungera utmärkt som såväl aperitif som dryck till lättare måltider som grillad fisk och sallader. Vinet skall helst vara ekologiskt, ha en frisk karaktär, torr med en lätt citruston och efterföljande brödighet. Denna kravlista uppfylls utan minsta tvekan med nedanstående bubbel.


Ekologiska Brochet Blanc de Blancs (Systembolaget nr 7919) för 99 kr

Vinet är gjort på 100% ekologiska Chardonnaydruvor från Loire. Doften är ungdomlig, med inslag av äpplen, gula päron, kex och citrus. Smaken är härligt somrig med en torr fruktig smak och inslag av äpplen, gula plommon, rostat bröd och citrus. Har tidigare testat och skrivit om Fredric Brochets Sauvignon blanc och med sin kvalitetsfilosofi släpper han bara ut “value for money” viner, vilket bekräftas av detta goda bubbel.

Passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Och med tanke på priset blir vinet säkert en sommarsuccé.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post625

Quercia al Poggio - Ekologisk Chianti till sommarens grillkvällar

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, maj 30, 2017 20:49:43


Den ekologiska egendomen Quercia al Poggio ägs av familjen Rossi och ligger i Monsanto I söder om Florens, på en höjd av 400 meter över havet. Egendomen omfattar 100 hektar skog, vingårdar och olivlundar. Vineriet är en 1800-talsbyggnad som till vissa delar ursprungligen varit ett munkkloster som hörde till benediktinerklostret Vallombrosa i Badia a Passignano. 1997 startade Michela och Vittorio Rossi ett stort förnyelsearbete på gården som innefattade omplantering av vingårdar och renovering av vinkällaren.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Barberino val d’Elsa söder om Florens. Jordmånen där består av Kalksten och lera med partier av skiffer och kalkhaltig lerjord av typen galestro - en typ av skiffer.

Quercia al Poggio -13 Chianti classico Vino biologico organic win (Systembolaget nr 2376) för fyndpriset 131 kr

Doften är ljuvligt ren med en kryddig start följt av läckra doftaromer med körsbär, cedarträ, hallon och choklad. Så druvtypisk Sangiovese doft för den förföriska Toskanadruvan.

Smaken är renheten själv fylld av underbara smaknyanser av italienskt kaffe, hallon, choklad, körsbär i massor och en fin örtig avslutning. Vilken god överraskning där producentens ekologiska förhållningssätt återspeglas både i doft och smak. Ett vin man blir glad av och för dessa pengar ett givet vinval inför sommarens härliga grillkvällar.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post624

Lacrimarosa -16 Mastroberardino - Rosévin när det är som allra bäst

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, maj 07, 2017 18:48:30

Värmen!
Äntligen är värmen på väg in över vårt kylslagna land. Och då är det dags att tipsa dig om det bästa rosévinet som jag någonsin testat. Vinet kommer från södra Italiens främsta vinproducent Mastroberardino i Kampaniastaden Atripalda.

Vinet är gjort på karaktärsdruvan Aglianico som Mastroberardino kan kan hantera på ett mästerligt sätt och bättre än alla andra. Oftast ger druvan rödviner med mycket kraft och tanniner vilket gör den extremt lagringsduglig. Men det finns också viner där druvan får visa andra förföriska egenskaper. Mastroberardino är så duktiga på att få fram finessen i denna druva som har så mycket att förmedla i smakväg.

Hur gör man rosévin?
Roséviner tillverkas i regel på samma sätt som röda viner. Skillnaden är att skalen tillbringar en mycket kortare tid med musten under eller före själva jäsningen, vilket förklarar den ljusrosa färgen.


Lacrimarosa -16 (Systembolaget nr 99761) för endast 129 kr

Vinet är gjort på 100% av Aglianicodruvan från Campania och odlad i kalkrika lerjordar som ligger på i genomsnitt 400 meter över havet. Det gör att druvorna får de bästa förutsättningar, med varma dagar och svalare nätter. Denna lyckade årgång har en mer ljusrosa färg än tidigare årgångar jag testat. Och druvjuicens förkortade tid med skalkontakt är ett mycket lyckat val.

Doften är imponerande komplex, fylld av örter ihop med blodgrape, smultron och rönnbär. En förträfflig introduktion till vad som komma skall. För smaken är bara så bra med stor komplexitet för att vara rosévin utan att för den skull ta över föreställningen helt. Bäriga aromer ger en mycket frisk smak med inslag av rönnbär, smultron, torkade örter, mineral, vattenmelon och blodgrapefrukt. Mastroberardinos viner är alltid favoriter i vårt hem och denna årgång av Lacrimarosa har en given plats i vårt vinförråd. För det gäller att passa på och njuta av varma dagar då dom är så få.



  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post623

Vilarnau Cava - Ekologiskt vårbubbel från Spanien

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, april 29, 2017 12:16:44


Den stundande vårvärmen kommer från långt sydligare nejder. Och likaså denna ekologiska Cava som kommer svalka våra strupar när vi sitter där och njuter av solens varma strålar. För visst är det extra passande att bjuda på bubbel nu när värmen “snart” återkommer.

Cava
Är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Detta vin har sitt ursprung i Katalonien, där nästan all cava produceras. För att vinet ska få kallas cava så måste det bland annat ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna Macabeo, Xarel-lo, Parellad är de dominerande. Druvorna ska komma från ett så kallat DO (Denominacion de Origen). DO Cava består av omkring 160 kommuner över hela Spanien, dock finns 95 procent av cava-producenterna i Penedés i Katalonien. Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader.

Om producenten
Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av hög klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau. Sedan 2016 är deras produktion 100% ekologisk.


Cava Vilarnau Brut Nature Organic (Systembolaget nr 7731) för fyndpriset 82 kr

Vilarnau Organic Brut Nature kommer från de böljande kullarna bara några mil väster om Barcelona. Druvsammansättningen är klassisk för detta goda bubbel med 40% Macabeo, 30% Xarel-lo, 30% Parellada.

Doften är fin med fruktiga inslag av gröna äpplen tillsammans med kex, nougat och päron. Smaken imponerar med tanke på priset. Aromer av gröna äpple och grape kombinerad med persika och en brödig avslutning skapar det perfekta vårbubblet. Fungerar lika bra som aperitif eller till maträtter som vårprimörsallad eller fisk och skaldjur. Jag köper allt mer ekologiska viner nu när utbudet ökar. Man skall dock komma ihåg att många mindre familjeägda producenter alltid jobbat ekologiskt även om de inte gjort själva cerifieringsprocessen.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post622
Nästa »