Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Magisk Pyramid Chardonnay från Nya Zeeland

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 16, 2019 10:45:01

Mike och Claudia Elze Weersing kom till Nya Zeeland 1996. Fyra år senare köpte paret gården i Pyramid Valley. De egna vingårdarna är planterade med pinot noir och chardonnay och odlas enligt biodynamiska principer. I Serien 'Growers Collection' köper företaget in druvor från andra vinodlare.

Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Druvorna till detta vin kommer från Dog Point Vineyard som planterades av Ivan och Margaret Sutherland 1983. Vingården drivs av Nigel Sowman.

Pyramid Valley Vineyards Growers Collection Sutherland -Till Vineyard 2016 - Marlborough Chardonnay (90412) för 279 kr

Satan i gatan vilket fint vin!
Att få hitta en ståpäls Chardonnay är lika välkommet varje gång det inträffar men alldeles för sällan. Solmogen färg skapar en bild av att vinet har en hel blomsterbukett av doft- och smaker. Smörkola, mineraler, nötter och sagolik frukt är på toppen av min önskelista.

Och smaken erbjuder ännu mer godis. Citrus, smörkola, nötter, mango, persika och gula äpplen ihop med en finstämd mineralitet skapar detta makalöst goda vin. Längesedan jag testade en Chardonnay från down under som skapar så mycket vinkärlek. Bara ett måste att testa!!!  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post669

Campo del Maestro 16 - Ännu en mästerlig årgång

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 02, 2019 15:29:42

Att årgång 2016 från de flesta italienska vinregionerna är strålande kan väl inte ha undgått någon av vinbloggens läsare och här kommer ett vin som mer än väl representerar detta.

Familjen Brunelli har gjort vin i Valpolicella sedan 1936. I dag drivs egendomen av Luigi tillsammans med hans fru Luciana och den mycket sympatiske sonen Alberto.


Campo del Maestro 2016 från Brunelli (Systembolaget 74045) för 264 kr

Druvorna är den spännande kombinationen av dominerande Corvina, Oseleta, Rondinella samt resterande blandning av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.

Den mörkröda färgen signalerar kraft och doften instämmer till fullo. Doft av körsbärsdrömmar i kombo med skogsstig en varm sommardag, höstplommon, övermogna björnbär och kakao.

Smaken är sagolik och minst i paritet (med den av oss) tokhyllade årgången 2015. Fullblodiga smakaromer bjuder in till en sanslöst god smakresa. Ta många goda aromer från favoritproducentens Amarone och gör den samtidigt till ett fantastiskt matvin så har du Campo del Maestro. Körsbär i kubik tillsammans med kakaofiness, vaniljhjärtan, muskot och helt makalösa tanniner som gjorda för att giftas ihop med din favoritmat. Passar utmärkt till såväl grillat nötkött och vilt i alla dess former, men även till en ostbricka.

Detta vin blir bara bättre för var årgång och så lycklig att få möta den med mitt fulla fokus på nytt. Ett givet köp och något som kan drickas nu och många år framöver, för så jäkla bra är den.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post668

Mazzi Poiega 2016 - Stort vin i vardande

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, februari 20, 2019 18:38:37

Så fort jag hör ortsnamnet Negrar får min gom en längtan efter himmelska Valpolicella- och Amaroneklunkar. Orten ligger norr om Verona och är ett måste att besöka om du är i området. I kommunen finner du egendomen Azienda Agricola Roberto Mazzi. Efter jordbruksstudier startade Roberto Mazzi 1958 sin egendom. http://robertomazzi.com/en/ Efter ivrig väntan har deras nya årgång från 2016 av Poiega äntligen anlänt till Sverige.

Mazzi Valpolicella Classico Superiore Poiega 2016 (Systembolaget nr 76776) för 279 kr

Ett mästerligt vin från början till slut!
Sann vinkärlek från första doften med en tät komposition av körsbär, kaffe och en full korg med färska medelhavsörter. Vill bara vänta ett par år till nästa sniff för här finns så mycket ytterligare vingodis att bjuda på.

Smaken är grymt bra även om den är tät som dimman i Lutzen (vilket mer än väl symboliserar extremt lagringsdugliga viner). Körsbärssymfoni inspirerad av Beethovens femma tillsammans med chokladbrownie, silkeslen vanilj och en avslutning med italienskt kaffe från mitt favoritcafé i Verona på gågatan nära Opera di Verona!

Köp, för här är ett stort vin i vardande.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post667

Delaire Graff - Supergott vitt från Sydafrika

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 10, 2019 15:14:19

Har många goda reseminnen från Sydafrika och den ljuvliga Kapprovinsen. Mina smakminnen är positiva avseende regionens vita viner. Speciellt när producenterna lyckas få fram viner som är smakmässigt rena och med friskheten i förarsätet. Den allra mest producerade druvan är Chenin blanc men kvalitetsmässigt vill jag sticka ut hakan och påstå att viner med Sauvignon Blanc är ett strå vassare. Ofta hamnar dessa viner oförtjänt i skuggan av de mer fruktstinna rödvinerna från regionen.

I början av februari släppte Systembolaget en tillfällig nyhet från den unga producenten Delaire Graff som har odlingar både i Stellenbosch, Franschhoek, Durbanville samt Darling och därav ursprungsbeteckningen Costal cuvée.


Delaire Graff (Systembolaget nr 99320) Coastal Cuvée Sauvignon Blanc 2018

Vinet är gjort på 90% Sauvignon blanc och 10% Semillon. Färgen är “greenish” och första sniffen avslöjar nyanserade doftinslag av kiwi, mineraler, passionsfrukt och svartvinbärsbuske. Väldigt positiv början på denna nya bekantskap.

Smaken är supergod med ljuvliga silkeslena och fräscha smakaromer där passionsfrukt, lime, ett stänk svarta vinbär (kan annars bli för mycket av det goda, men inte här) kiwi och päron. Friskt och rent hela vägen med stor karisma utan att för den skull sticka i väg. Och trots sin friskhet finns inga tendenser till surhet som det lätt kan bli. Lova mig att du inte blir avskräckt av den extremt unga årgång 2018, för detta vin är helt underbart för dessa pengar och årets första stora vinöverraskning. Vilken bra början på vinåret 2019!  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post666

Pizza med päron och Gorgonzola piccante

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, februari 02, 2019 15:36:55
Varför gå ut och äta lyxpizza när man kan göra den ännu bättre själv? Och just med de fantastiska råvaror du själv hittat i din favoritbutik.

Pizza con pere e Gorgonzola piccante by #Silverspoonproject (147/2000)

Vi gör alltid vår pizza på 50/50 durumvete och vanligt vetemjöl tillsammans med italiensk olivolja. Senast vi gjorde pizza blev en av de allra godaste varianter vi någonsin gjort. Skivade Conferencepäron, Gorgonzola piccante, hackade valnötter (blötlagda) samt körsbärstomater från Gragnanoproducenten Garofalo (finns nu på ICA). En fantastisk kombination där Gorgonzolan och päron gifter sig och där valnötterna ger pizzan en extra touch.

Mitt råd är att du provar med just din favoritkombo och testar dig fram till det perfekta resultatet.  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post665

Salon 1996 - Alla Champagners moder

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot sön, januari 27, 2019 11:50:36

Har älskat Champagne från första klunken och områdets mästerliga bubbel kommer alltid vara mitt absoluta favoritområde avseende vin.

För länge sedan släppte Systembolaget den legendariska årgången 1996 av Salon alla moders Champagne. Från älsklingsbyn Le Mesnil-Sur-Oger härskar Salon utan motsvarighet. Salons skapare var Aimé Salon som hade en vision att skapa en Champagne gjord enbart på Chardonnay och som idag är allmänt känt som Blanc de Blancs. Första årgången är från 1905, men det var först efter första världskriget som Champagnehuset Salon skapades och började sin resa mot den bubbliga stjärnhimlen. www.salondelamotte.com

Detta är mitt allra första möte med dessa dyrköpta droppar och jag förbannar mig redan efter första klunken att jag inte köpte fler trots det skyhöga priset (tror det var ca 2000 kr). Och tänk att den fyller 23 år och fortfarande är så fantastiskt fräsch och fullt ut levande.

Doften enormt förtrollande med nötter, choklad och mineraler i en klass för sig. Vill bara fortsätta att dofta på denna makalösa skapelse. Om du vill bli förförd av en Champagnedoft är detta vinet att testa.

Smaken är från en annan galax. Har testa många Champagner men detta är utan ens en millisekunds tvekan den allra godaste Champagne jag provat. Sagolika mineraler ihop med en extremt komplex smakbukett av mästerlig choklad, finstämda nötter, silkeslen citrus. Finns knappt ord för att beskriva hur bra detta vin är. Om du skall testa en episk vinupplevelse någon gång i ditt liv så är ett inköp av Salon ett måste. Varför tog jag så lång tid på mig?

Fotnot:
Efter att alla intryck har fått sjunka in så vågar jag mig till att dra slutsatsen att detta är mitt livs största vinupplevelse. Och det säger inte lite med tanke på vad jag fått chans att uppleva hittills.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post664

PoggioargentierA - Årets vin på Vinblogg 2018

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 23, 2019 18:02:23

Så har vi äntligen haft den årliga jurysammankomsten för att utse årets vin på Vinblogg. Och vilken fantastisk upplevelse det blev med ett jämnt fält av högklassiga viner. Och för första gången fick två viner lika många röster i första omröstningen. Det stod mellan magiska Laccento -16 från Piemonte och den blivande "Super Tuscany" producenten Poggioargentieras Syrah, där en andra omröstning till slut lyckades skilja de underbara vinerna åt.

Årets vin på vinblogg 2018
De flesta vinnördar får något vått i både ögon och gom när viner från Toscana kommer fram i glaset, allt från Supertuscanyviner som Sassicaia och Solaia till Brunellovinerna från Montalcino. Sådan spännvidd från Toscana med ständigt fokus på kvalitet.

Årets vin producenten PoggioargentierA etablerades så sent som 1997 i Toskanska Maremma. Idag består verksamheten av 21 ha vinfält och odlingen är självklart biodynamisk. Om de levererar så här hög kvalitet redan nu är det en given favorit att följa i framtiden.

Så här skrev jag efter första testningen tidigare i år.

PoggioargentierA Syrah 2015 från Maremma (Systembolaget nr 95871) för 199 kr

Vinet går absolut att dricka redan nu men behöver en rejäl luftning i karaff först. Doften är så härligt toskanskt med mörka körsbär, björnbär, färska toskanska örter, choklad, espresso och en fin vaniljavslutning.

Smaken är så urtypiskt bra för att komma från Maremma. Superkoncentrerade aromer av höstmogna körsbär, björnbär, lakrits, choklad, svart peppar, vanilj och en ljuvligt frisk örtighet. Tanninerna är så spänstiga men ändå extremt eleganta vilket gör vinet klart att dricka redan nu även om vi kommer att få se det utvecklas minst 10-15 år. Extremt bra vin för precis under 200 kronor och given kandidat i omröstningen för årets vinbloggvin. Blir så lycklig att det fortfarande går att hitta kvalitetsviner från detta område under 200 kronor, men bäst att passa på för snart är den slut på Systembolaget. (Blev en låda till vårt vinförråd)

Avslutningsvis vill jag tacka alla jurymedlemmar för ett gott jobb. Hoppas vi ses om ett år igen...  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post663

Marge -16 från Priorat

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, januari 08, 2019 18:08:13

Här kommer en förnyad test av en Prioratfavorit i form av Marge från Celler de L’Encastell. Egendomen ligger i den lilla katalanska orten Porrera och ägs av familjen Castellvi som har producerat druvor i många år men tidigare sålt till kooperativet. Tack och lov så började Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol 1999 en egen vinproduktion. Vinet är gjord på den spännande druvkombinationen av Grenache, Merlot, Carinena, Cab Sauvignon och Syrah.


Marge 2016 från Celler L’Encastell (Systembolaget nr 70652) för 260 kr

Doften är är behagligt fylld av mörk frukt och mineraler.

Smaken är en härligt suggestiv fruktbomb med aromer av körsbär, plommon, björnbär, kaffe tillsammans med färska örter. Får nära på en förnimmelse av att druvorna fått torka lite innan press eller så var det en ovanligt varm säsong. Vinet behöver nog vila minst 1-2 år för att öppna upp sig helt. Jättekul och gott återseende om du som jag gillar viner från Priorat.

Om två veckor så utser vi årets vin på Vinblogg, så stay tuned kära vinvänner.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post662

Michelle - Spännande julbubbel från USA!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot tor, december 13, 2018 18:10:19

Sofistikerat bubbel från amerikanska västkusten!
Viner från Washington state hör inte till vanligheten att få dricka även om jag personligen haft tillfälle att besöka Seattle vid ett par tillfällen. Att det dessutom är ett mousserande vin från regionen som skall testas gör det än mer speciellt. Producenten Domaine ste Michelle är en pionjär inom vinproduktion i delstaten och har etablerat en kvalitetsproduktion i Columbia Valley. Dalen ligget öster om Seattle och har ett relativt torrt klimat med varma dagar och kyligare nätter vilket skapar komplexa viner med och bibehållen syra.

Vinmakerskan Paula Eakin startade som labtekniker 1994 för Michelle och är idag ansvarig för denna bubbliga produktion. Och vilket härligt vin hon presenterar och som nu finns tillgängligt på Systembolaget.

Michelle (Systembolaget nr 7933) för fyndpriset 139 kr

Vinet är gjort på den klassiska druvkombinationen Chardonnay, Pinot Noir och Meunier. Doften sätter ribban direkt med mycket trevlig arombukett av bröd, fin frukt, läckra mineraler och en touch av persika. Smaken är sofistikerat god med fin smakbalans där krämig frukt av citrus och gröna äpplen bildar basen ihop med ljuvliga mineraler, nougat och härlig brödighet.

Sällsynt lyckat bubbel och ett amerikanskt vin för dessa pengar med hög kvalitet är bara givet som köp. Passar till det mesta i matväg och kan drickas nu men även sparas till andra gyllene tillfällen utan att du blir ruinerad på kuppen. Så glad att jag fick tag i vinet…  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post661

PoggioargentierA Syrah - Svårslaget vingodis från Toscana!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, november 25, 2018 17:50:48

I am in love!
Egendomen PoggioargentierA etablerades så sent som 1997 i toscanska Maremma. Idag består verksamheten av 21 ha vinfält och odlingen är självklart biodynamisk.

De flesta vinnördar får något vått i både ögon och gom när viner från Toscana kommer fram i glaset, allt från Supertuscanyviner som Sassicaia och Solaia till Brunellovinerna från Montalcino. Sådan spännvidd från Toscana med ständigt fokus på kvalitet.PoggioargentierA Syrah 2015 från Maremma (Systembolaget nr 95871) för 199 kr

Vinet går absolut att dricka redan nu men behöver en rejäl luftning i karaff först. Doften är så härligt toskanskt med mörka körsbär, björnbär, färska toskanska örter, choklad, espresso och en fin vaniljavslutning.

Smaken är så urtypiskt bra för att komma från Maremma. Superkoncentrerade aromer av höstmogna körsbär, björnbär, lakrits, choklad, svart peppar, vanilj och en ljuvligt frisk örtighet. Tanninerna är så spänstiga men ändå extremt eleganta vilket gör vinet klart att dricka redan nu även om vi kommer att få se det utvecklas minst 10-15 år. Extremt bra vin för precis under 200 kronor och given kandidat i omröstningen för årets vinbloggvin. Blir så lycklig att det fortfarande går att hitta kvalitetsviner från detta område under 200 kronor, men bäst att passa på för snart är den slut på Systembolaget. (Blev en låda till vårt vinförråd)
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post660
Nästa »