Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Valpolicellaperfektion från Roberto Mazzi!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, februari 17, 2018 11:46:33


Så fort jag hör ortsnamnet Negrar får min gom en längtan efter himmelska Valpolicella- och Amaroneklunkar. Orten ligger norr om Verona och är ett måste att besöka om du är i området. I kommunen finner du egendomen Azienda Agricola Roberto Mazzi. Efter jordbruksstudier startade Roberto Mazzi 1958 sin egendom. http://robertomazzi.com/en/

Det ursprungliga namnet på gården var San peretto (den lilla orten där källaren ligger) så vinerna namngavs efter vinkullarna: Calcarole, Castel, Poiega och Punta di Villa. Numera leds den familjeägda gården på mer än sju hektar av Robertos söner Stefano och Antonio. Deras passion till vinproduktionen går inte att ta miste på när man testar deras viner.

Mazzi Valpolicella Classico Superiore Poiega -15 ( Systembolaget nr 76776) för 279 kr

Druvkombinationen är klassisk med 65% Corvina, 5% Corvinone, 25% Rondinella and 5% Molinara. Doften är sofistikerad med fina körsbärsnyanser tillsammans med vanilj och laktritshallon. Smaken är på extremt hög Valpolicellanivå med en perfekt vinkärlek i total balans. Här finner du multiskikt av aromer i en unik smakmelodi med finstämda körsbärsklanger ackompanjerat av en vaniljedröm, espresso och färska örter ihop med fulländade tanniner. Väldigt imponerad av detta eleganta vin, där det signaleras klass från första till sista klunk.

Ett vin som mer än väl visar vägen för hur bra distriktet levererar sann rödvinskärlek. Ingen tvekan om att vinet kommer tävla om årets vin på bloggen. Bravo!



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post641

Botonero 2016 - Sann Nebbiolokärlek!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, februari 10, 2018 14:54:31

Valtellinaproducenten Mamete Prevostini hanterar den kära Nebbiolodruvan på ett helt unik sätt. Ofta är deras viner fyllda av karaktär i kombination med en silkeslen kropp. Deras något rockigare Botonero har fallit mig helt i smaken och jag har tidigare skrivit på bloggen om två olika årgångar (www.diderot.se/#post588). Nu är det med stor nyfikenhet som jag tar mig an årgång 2016, då den äntligen går att få tag i.


Botonero -16 (Systembolaget nr 76819 för 168 kr)
Vinet är fortfarande väldigt ungt och skall bedömas därefter. Doften är fylld av välbekant Valtellinafrukt av mogna körsbär och björnbär tillsammans med en avslutande kryddighet och lakritston.

Smaken är tät med samtidig elegans. Ingen tvekan om att vinet är en värdig efterföljare till tidigare årgångar av Botonero. Munnen översköljs med en fräsch blandning av silkeslena körsbärsaromer, granatäpple, lakrits, vanilj och färska örter. Botonero 2016 kommer bli en läckerbit men behöver minst två år i källaren för att visa sin fulla potential, för årgången 2016 kommer att bli riktigt bra. Trevlig helg!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post640

Årets vin på Vinblogg! Roxanich Merlot 2007

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot sön, januari 28, 2018 14:19:12


Årets vin på Vinblogg 2017!

Nu är det äntligen dax att berätta om vinnaren av årets vin 2017 på Vinbloggen. Finalen bestod av fyra extremt bra och inte minst goda kandidater till att ta hem titeln.

Finalisterna:
- Domaine Leon Barral Jadis från Faugeres
- Cavalleri från Franciacorta
- Sondraia från Bolgheri
- Roxanich Merlot från Istrien

För första gången i Vinbloggens historia fick vinnaren alla juryröster från omröstningen. Att vinet är biodynamiskt speglar väl bloggens inriktning senaste året. Allt mer av de vi testar är inte bara ekologiskt, utan vi går hela vägen till det biodynamiska förhållningssättet. Det är med stor glädje som vi presenterar Roxanich Merlot från 2007 som vinnare av vinbloggens årets vin. Extra kul att vinet är från Kroatiens allra främsta producent.

Så här skrev vi när vi testade vinet första gången!
Biodynamiska producenten Roxanich viner har förfört oss och deras viner är troligen det bästa som görs i Kroatien just nu. Och det säger inte lite, för det pågår en vinrevolution i detta vackra och smakfulla Medelhavsland.

Mladen Rožanić har jobbat i Rhônedalen (Rhône) och lärt sig hantverket från grunden genom kontakten med framstående franska vinodlare. Och där föddes även visionen att få producera toppviner från Istrien. Han började sökandet efter de mest gynnsamma odlingsområdena i Istrien. Året 2004 stötte han på vinmakaren Antun Banko, en producent från Kosinožići nära Nova Vas. De fann ett gemensamt intresse och passion för att ta fram det bästa från västra Istrien. Under fyra år, planterade de 23 hektar i röda jordar nära Višnjan, ett område som har en idealisk terroir för vinodling.

Roxanich Merlot 2007 (Systembolaget nr 75597) för 348 kr

Dags att ändra uppfattning om Merlot
Har tidigare testat deras Super Istrian cuvée och Porco Rosso, men nu är det dags för ett vin som enbart är gjort på druvan Merlot. Merlot förknippas ju mest till vinhelgedomen Bordeaux och jag skall ärligt erkänna att jag sällan tänder på viner med enbart Merlot. Men det testade vinet kommer för evigt att ändra på denna uppfattning. För i rätt händer hos en biodynamisk producent så skapas ett mästerverk.

Färgen på detta 10-åriga vin är mörkröd med bruna inslag i kanten. Doften gör att man tänder på alla cylindrar. För här signaleras på ett suggestivt sätt Bordeaux och Rône i ett och samma andetag fast men med kroatisk dialekt. Körsbärsextrakt, stall, röda rosor och läder är en så sanslöst bra doftblandning. Smaken är extremt förförande med läckra aromer av mullbär, blå plommon, övermogna blåbär och med helt perfekta tanniner. Vinet skapar ett smaktäcke som man aldrig vill skall försvinna och tacksam nog sitter den i +90 sekunder. Vinet är så rent i smaken att man med tydlighet kan säga att det märks att den är framställd på ett biodynamisk sätt.

Matrekommendation
Vi testade den tillsammans med den utmärkta kombon av en hängmörad entrecôte, ungsbakad sötpotatis och en smakfull klick med chillibea. Passar perfekt till sommarens köttgrillningar och även om vinet kostar mycket pengar så är det så drygt att det med lätthet varar hela kvällen även för två personer.

Ett stort tack till kollegan Zoran K som fått mig att upptäcka kroatiska viner och för att jag fått använda bilden från Roxanich vinhus.

Årets musikvideo på Vinbloggen!
Despacito med Luis Fonsi ft Daddy Yankee



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post639

Vulkaniskt bra! Etna bianco -16 från Terre Nere

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, januari 23, 2018 20:29:06

Tenuta delle Terre Neres viner från Etnas norra sluttningar har blivit en höjdpunkt varje gång nya årgångar släpps på Systembolaget. Allt från bianco till rosé och olika rosso har skänkt oss stor vulkanisk vinkärlek.

Nu har Systembolaget släppt den nya årgången 2016 av Terre Nere Etna Bianco. Och som vanligt levererar den på extra hög Etna nivå. Ingen tvekan om att Etnas norra sluttningar är ett av Europas mest spännande vinområden. Och om man som jag är förälskad i de vulkaniska mineralaromer som presenteras i glaset så blir det extra spännande.
Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2016 (Systembolaget nr 90310) för 169 kr

Druvkombinationen för vinet är en salig blandning av lokala druvor. Carricante dominerar med 65% och resterande Catarratto, Grecanico, Inzolia and Minnella. Bara riktigt bra producenter kan få fram klassviner med en så udda blandning. Men så har man också vinrankor med en ålder på upp mot 60 år och som planterats

Färgen är vacker solmogen gul. Doften är så mycket av grusiga mineraler tillsammans med en extra touch av vulkanparfym. Smaken är så oerhört förförisk som får mig att gå i spinn. Fyllig som få med samtidig som den har en läcker syra som gör vinet till en perfekt följeslagare när du bjuder på exempelvis vinterns torskrygg, hälleflundra eller en frittata. Vulkaniska mineralaromer ihop med fin fruktighet och avslutande perfektion i fruktsyra. Bravo!!

Ps
Passa på att köpa detta kanonvin innan det snart tar slut då den bara finns tillfälligt på Systembolaget. Går även att beställa via www.systembolaget.se



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post638

Kito Sushibar - Drömsushi på hemmaplan!

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 17, 2018 20:16:39
Sushi lover!
Efter ett flertal resor till både Tokyo, Osaka och Kyoto är japansk mat alltid lika uppskattat speciellt när den görs med extra fokus på de bästa råvarorna. Sushirestauranger kan du hitta över hela världen och de flesta erbjuder en fin matupplevelse. Mitt hittills bästa sushiminne är från fiskmarknaden i Tokyo där du verkligen hittar enastående sushi. Så har du inte varit i Tokyo än är detta ett måste...

Så vad har hemmaplan med detta att göra? Jo, under senhösten har konturen av en liten sushibar (som ett hål i väggen) tagit sin form på Järnvägsgatan 25 C i Limhamn intill Gateaux. Jag och min kära fru gick förbi där flera gånger i december och väntade. Väl hemkommen från USA så gick vi en fredagkväll med bestämda steg mot Kito (www.kito.se). Till vår glädje och samtidiga förtvivlan var det 1 timmas väntetid vilket nog aldrig har hänt i Limhamns restaurangvärld. Tolkade denna kö som en god signal på matens kvalitet samtidigt som vi fick gå hem med hungrande magar och en längtan. Dagen efter var vi där när de öppnade vid lunch och alldeles ensamma kunde vi bestämma oss för några maki som för evigt kommer finnas i mitt matminne.

Despacito!
Maki gjord på philadelphia, sparris, purjolök, gurka, avokado, toppad med grillad unagi, rostad lök & unagi sås. Helt strålande i både smak och utseende. Magiskt gott som bara det bästa kockar kan frambringa.

Fire up!
Maki med flamberad tonfisk, avokado, krabbröra, gurka, kito-sås, ost och rostad lök. Bara att säga WOW!

Crazy Salmon!
Stekt lax, avokado, chilimajo, ost, söt soja, rostad lök, laxrom och på toppen flamberad lax.

Vilken smakupplevelse och sådan njutning så att ord inte räcker till. Kom på mig själv med att sitta och uttrycka WOW i varannan mening. Både jag, frun och dottern Therese blev fulla av beundran för denna matkonst. Och precis som i Japan presenterad i all sin enkelhet från en liten oansenlig restaurang i Limhamn. Men ack så skenet bedrar, för den här kommer folk att vallfärda till framöver för att njuta av stor matkonst. Och tänka sig att man inte behöver gå över ån för att finna mina drömmars sushi, men väl över bron. Extra plus till ett suveränt trevligt bemötande av kocken själv.

ありがとうございます


  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post637

Toppen Ripasso från Monte Santoccio

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, december 09, 2017 19:08:40

Då var det äntligen dax att återstifta bekantskapen med favoriten Valpolicellafavoriten Monte Santoccio. Egendomen ligger i Fumane som är placerat i hjärtat av den vackra Valpolicella regionen. Den ägs av familjen Ferrari och drivs idag av vinmakaren Nicola Ferrari tillsammans med sin fru Laura. Som 26-åring började Nicola att arbeta på den legendariska Valpolicellaproducenten Giuseppe Quintarellis vingård. Han kände genast igen vikten av att utöva kontroll över hela produktionsprocessen från första skottet på vinrankan ända till vinet på flaska.

Deras produktion kommer från druvorna Corvinone, Corvina, Rondinella, Molinara, Sangiovese, Merlot och Cabernet Franc. Från dessa druvor så produceras endast 4000 flaskor av Amarone och ca 10 000 flaskor av ripasso och rosso Veronese. Känns därför som ett privilegium att få testa ytterligare ett vin från deras lilla men ack så goda produktion.



Monte Santoccio Ripasso 2015 (Systembolaget nr 72616) för 249 kr

Vinet är gjort på den klassiska druvkombinationen Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. Monte Santoccio är en lysande Valpolicellastjärna trots sin ungdom. Bara att ta plats på deras kvalitetsresa i rödvinets tecken och testa allt nytt som släpps.

Doften är elegant fylld med körsbär, skogshallon och rosmarin. Smaken är helt ljuvlig med körsbär, övermogna hallon, lakrits, italienskt kaffe och en avslutande vaniljdröm. Tanninerna är där men bara till behaga ihop med en ljuvlig pastarätt efter din smak. Bara så gott och ingen tvekan om att Monte Santoccio har gjort ett strålande rödvin igen. Bravo säger Vinblogg!

För dig som undrar hur Ripasso görs?
Den är en variant av Valpolicella Superiore, som görs genom att standard Valpolicella jäses upp en andra gång tillsammans med skalresterna från amaronetillverkningen (ripasso). Efter den andra jäsningen följer normalt lagring på ekfat. Ripasso-metoden ger vinet mer kropp, struktur och komplexa aromer, så att det passar utmärkt till mer sofistikerade maträtter och även till grillat.

Källa: www.clubamarone.se




  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post636

En ny kärlek i våra liv

Till livet!Skapad av Per-Olof Diderot ons, december 06, 2017 18:27:19

Idag föddes mitt andra barnbarn Ida! smiley
Så tacksam för livet. Tänk vilken lycka att få ta del av och sprida kärlek till kommande generationer i familjen. Vi välkomnar Ida med all vår kärlek och lovar henne stöd så länge vi lever.
#stoltfarfar



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post635

Franck Bonville Grand Cru Champagne

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, november 22, 2017 19:09:38

En Champagne från älskade Côte des Blancs
Franck Bonville en fantastisk Champagneproducent som har sin verksamhet i samhället Avize som ligger i mitt älskade Côte des Blancs. Producenten äger ca 20 hektar vingårdar klassificerade som Grand Cru. Huvuddelen, 15 hektar, ligger i Avize och resterande i grannbyarna Cramant och Oger, dvs byar enbart planterade med Chardonnaydruvan. Firman producerar enbart Blanc de Blancs från egna odlingar förutom roséversionen som innehåller 12% Pinot Noir från Ambonnay (Grand Cru i Montagne de Reims) vilket betyder att samtliga Champagner som Bonville säljer är Grand Cru.

Franck Bonville Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut (Systembolaget nr 73584) för 419 kr

Doften är mineralisk tillsammans med gröna äpplen. Smaken är uttryckt i sann perfektion. Vinet är klass personifierat i ljuvliga mineralaromer tillsammans med en elegant krämighet, gröna äpplen och en finstämd fruktighet.

Så förföriskt bubbligt gott som endast Grand Cru Champagner kan frambringa och som skapar lycka från första till sista droppen. Med en balans och perfektion värdig endast mästare så är det bara att uttrycka min fulla beundran för det Franck Bonville levererar i denna gudomligt goda Champagne. Om du tvekar för priset så kan jag bara säga att när du väl har smakat detta kvalitet finns ingen återvändo. ;-)
Skål ta mig fan...

Ps
Vill du bli ytterligare bubbligt inspirerad så rekommenderar jag dig att ta en titt på denna fina video.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post634

Nyskapande Brunellivin från Valpolicella

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, november 14, 2017 20:34:56

Senast vi besökte Gardasjön och den närliggande vinhelgedomen Valpolicella så hade vi förmånen att besöka producenten Brunelli. Mitt personliga intryck är att det är en högklassig vinproducent som bara blir allt bättre och riktigt kul att följa. Så när Campo del Maestro anlände till Systembolagets beställningssortiment så är det bara ett måste att testa.

Familjen Brunelli har gjort vin i trakten av San Pietro in Cariano sedan 1936. Senare förvärvades en vinanläggning och yrkeskunskapen om hur man gör viner utöver det vanliga. Denna gåva har gått i arv från en generation till nästa. I dag är det Luigi och hans fru Luciana som, med hjälp av den mycket sympatiske sonen Alberto, som står för vinmakandet.


Campo del Maestro Brunelli -15 (Systembolaget nr 74045) för 264 kr

Har testat både 2014 och nu den nya årgången 2015 och vill direkt bara tokhylla vinet. Druvorna kommer från vinfältet Campo Inferi där även druvorna till deras Amarone riserva kommer ifrån. Druvorna är den spännande kombinationen av Corvina (50%), Oseleta (10%), Rondinella 10% samt resterande blandning av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.

Vinet är så vitalt och suggestivt bra! Doften är massivt fylld av mogna körsbär och björnbär tillsammans med en tilltalande örtighet.

Satan i gatan vilket sagolikt vin Brunelli har skapat. Smaken är så förförisk och mustigt bra. Perfekt till många olika kött- och pastarätter. Här finner du täta smakaromer av körsbär i tusen nyanser, mörk choklad, espresso, färska örter och vanilj tillsammans med perfekta tanniner. Så kul att vinet är kryddat med en extra touch av Cabernet Franc. Denna kombo får mig att gå i absolut spinn. En av årets största vinöverraskningar på Vinbloggen! Får dock vänta med att delta i tävlingen om årets vin på bloggen till nästa år, då vinerna redan är utvalda och ligger på väntan. Dessutom så vinner den nya årgången på att få ligga till sig ett par månader. Passa på och köp den medan den finns i lager. Om den är tillfälligt slut vet jag att den snart kommer in på nytt.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post633

Bubblig vinkärlek från Cavalleri i Franciacorta

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot sön, oktober 29, 2017 13:42:59

Det böljande vinområdet Franciacorta som ligger väster om den underbara universitetsstaden Brescia har blivit en stor personlig favorit de senaste åren och jag tycker ofta att dess viner är helt i nivå med de allra bästa producenterna i Champagne trots att området ligger på sydligare breddgrader.

Området är en helgedom för bubbliga viner och beskrevs redan 1570 av Girolamo Conforti, en Brescia-född läkare, som med sin "Libellus de vino mordaci" noggrant och entusiastiskt redogjorde för områdets goda bubblande viner, som han definierade som livliga och brusande.

Vid vårt första besök på kultrestaurangen Contrast i Milano blev vi introducerade till en ny värld av bubbliga viner från Franciacorta med omnejd. Ett vin som imponerade extra mycket var en blanc de blancs från den anrika producenten Cavalleri. Så när vi i somras fick tillfälle att besöka Franciacorta var det bara ett måste att få till ett besök på Cavalleri.

Familjen Cavalleri har ägt mark i Erbusco (Franciacortaområdet) sedan 1450. Ett seriöst och långsiktigt förhållningssätt återspeglas i ägarfamiljen och med hjälp av en välutbildad teknisk personal kan man uttrycka hela egendomens potential. 45 hektar i de högst belägna och mest lämpliga av Franciacortakullarna, utförs vinproduktion med fokus på hållbarhet och respekt för terroiren. http://www.cavalleri.it/EN

Det är självklart lätt att få respekt för en egendom med sådan lång historia men ack så överraskande att mötas av ett modernt biodynamiskt förhållningssätt så långt borta från den kultur som ofta råder inom dagens jordbruk där man gjort sig beroende av en mängd kemikalier för att få fram önskad produkt. Istället fick vi med egna ögon se hur en biodynamisk odling även i större skala kan skapa ett naturligt försvar och ge allra bästa livsförutsättningar för vinrankan. Så imponerad över den resa som familjen har gjort för att nå hela vägen till en fullskalig biodynamisk odling. Och som sätter sina spår i helt fantastiska Chardonnayviner i yttersta världsklass.

Vi fick den stora förmånen att bli introducerad till vinegendomen och testa några av dess ljuvliga viner tillsammans med Diletta Cavalleri. Och även om deras Blanc de Blancs (gjord på 100% Chardonnay) är ingången till deras utbud är den bara så fantastiskt bra. Älskar den ljusa flaskan som påminner om Champagnelegenden Cristal.

Doften är så mineralförförisk tillsammans med taktfullt ackompanjemang av ljuvlig frukt. Smaken är kanon och precis så bra som Chardonnaydruvan kan presenteras i sina bästa stunder från Franciacorta. Mineraler, frukt och syra i perfekt harmoni som bildar ett suggestivt smaktäcke som förfinas till sista droppen. Synd att ingen tagit upp dessa viner i Sverige då kvaliteten är otroligt bra.

Ett stort tack till Diletta och familjen Cavalleri för sin gästfrihet och till att ha gett oss ett gott minne för resten av våra liv. Deras vintage 2011 Grandi Cru Franciacorta kommer att vara med i finalen på vinbloggens årliga jurymöte senare i år när vi utser årets vinbloggsvin.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post632
Nästa »