Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Triennes Rosé -17 - Vin helt i Bacchus tecken

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, maj 17, 2018 19:48:17



Triennes - Vin helt i Bacchus tecken
1989 sökte två Burgundier, Jacques Seysses grundare av Domaine Dujac och Aubert de Villaine tillsammans med sin parisiske vän Michel Macaux en vingård som kunde passa deras smaklökar. Deras fokus vändes mot Provence där de var övertygade om potentialen i regionen. Efter ett långt sökande upptäckte de Domaine du Logis de Nans i Var, öster om Aix en Provence.

De drogs omedelbart till en vinareal med perfekt sluttning i sydlig exponering. De upptäckte det utmärkta mikroklimatet i kombination med jordmånens beståndsdelar av lera och kalkstenar som är idealiska för vinodling. Gårdens namn byttes till Triennes, en återkoppling till Triennia, festivalen för Bacchus, som hölls vart tredje år under romartiden. Prefixet "Tri" fungerar som en påminnelse om de tre ursprungliga grundarna.

Triennes Rosé (Systembolaget best nr 72271) för fyndpriset 138 kr

Grymt bra rosevin!
Detta rosévin har verkligen allt du kan önska dig till en rosélunch för att citera det nya humorprogrammet Katsching. Vinet är gjort på Cinsault och är till färgen strålande med bara ett stänk rosa. Doften fylld av ljuvliga sommarfagra nyanser som färska örter, grapefrukt och fin bärighet.

Smaken är verkligen grymt bra och för mig personligen årets bästa rosésmak så här långt. Kombinera färska örter med nyplockade smultron tillsammans med blodgrape samt en underbart krämig avslutning. Årets rosévin helt i min smak. Inte så konstigt att Provence genom historien skapat de allra bästa rosévinerna och som passar perfekt till en rosélunch.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post653

Barbabietola gialla gratinata al forno con formaggio la Feta

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot tis, maj 01, 2018 18:31:36
Glad såsom fågeln
Våren har öppnat sitt fönster och tid att passa på att njuta av de få dagar som solen väljer att behaga oss. Själv så får jag superenergi av solen men brukar tyvärr vara överambitiös dessa dagar. Så i år har jag lovat mig själv att fånga dagen medan vi har den.


Barbabietola gialla gratinata al forno con formaggio La Feta (Silverspoon project 145/2000)


Så underbart gott och enkelt. Råriv gulbetorna, på med lite italiensk olivolja och smula sönder fetaost och strö över och in i ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Sältan från fetaosten tränger ner i gulbetorna och bildar tillsammans med olivoljan en perfekt matharmoni. Kortaste matinlägget all time på bloggen, men enkelt är oftast bäst...

Ha en underbar vår kära följare!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post652

Valpolicella från sin bästa sida - Santocciorosso -16

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, april 24, 2018 20:36:25

Här kommer ytterligare en Valpolicellafavorit i repris fast med ny underbar årgång. Monte Santoccio ligger i Fumane som är placerat i hjärtat av den vackra Valpolicella regionen. Den ägs av familjen Ferrari och drivs idag av vinmakaren Nicola Ferrari tillsammans med sin fru Laura. Som 26-åring började Nicola att arbeta på den legendariska Valpolicellaproducenten Giuseppe Quintarellis vingård som är en av de allra finaste egendomarna i regionen och en fantastisk plats att lära sig detta gudomliga hantverk.

Vinet är unikt, med en för området extra spännande druvkombination av Corvina, Corvinone, Sangiovese, Merlot och den magiska druvkryddan Cabernet Franc. Druvorna får efter skörd torka under 20 dagar vilken ger vinet en härlig koncentration.



Santoccio rosso -16 från Monte Santoccio (Systembolaget best.nr 71939) för 279 kr

Den mörkröda färgen signalerar kraft och doften instämmer till fullo. Doftnyanser av stall, körsbär och mogna skogsbär tillsammans med en ljuvlig örtighet och italienskt kaffe skapar stora förväntningar inför första klunken.

Smaken är sagolikt god! Gommen täcks av underbara smaklager med körsbär, kaffe, choklad, tobak, örter i kubik, silkeslena tanniner och allt presenterat i en förförisk harmoni. Helt sanslöst gott och utan tvekan bästa årgången jag testat av Santocciorosso. Monte Santoccio imponerar med en kvalitet som tänder upp mina smaklökar på alla cylindrar. Ett givet fynd i en ständigt växande vindjungel.

Fotnot:
Helt i min smak är årgång 2016 från Valpolicella, en av de allra bästa i mitt tycke. Går utmärkt att dricka nu och blir ännu bättre med lagring (vad mer kan man önska sig).



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post651

RIP Avicii

Till livet!Skapad av Per-Olof Diderot fre, april 20, 2018 19:43:36


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post650

Le Rive -15 från Suavia! Svårslaget...

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, april 10, 2018 19:23:51

Comeback av ett vinnarvin!
En av tidigare vinnare i årets vin på Vinblogg gör comeback med en ny årgång. Har testat flera årgångar av Le Rive och har alltid älskat detta vin. Systrarna på Suavia går från klarhet till klarhet avseende kvalitet. Redan vid första mötet så upplevde jag viner som aldrig tidigare skådats från Soavedistriktet. Att då leverera bättre viner år för år, är en makalös prestation.


Le Rive 2015 Soave Classico från Suavia (Systembolaget best. nr 79721) för fyndpriset 245 kr

Som en gudomlig smekning
Doften är fint presenterad med mineraler och honung, men samtidigt med en friskhet som är tydligare i denna årgång än någon gång tidigare. Smaken är ett fantastiskt fint samspel mellan mineraler, balanserad syra, honung och en frisk örtighet som finessrik avslutning och blir till en gudomlig smekning av både gom och själ..

Helt makalöst att Garganega kan visa sådan klass och samtidig variation beroende på den vulkaniska jordmånens sammansättning. Årgången är ytterst lagringsduglig på grund av syran och avnjuts redan nu med stort välbehag, samtidigt som den lätt kan utvecklas ytterligare vid lagring i minst 5 år. Vinet passar utmärkt till ljust kött men jag är även sugen på att testa den tillsammans med ljummen varmrökt lax och potatismos superiore.

Bara att tanka upp källaren med senaste årgångarna av Le Rive och Monte Carbonare från Suavia för mycket bättre än såhär blir det inte.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post649

Monte Carbonare - Total vinförälskelse från Soave

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot fre, april 06, 2018 18:41:43

Total vinförälskelse!
Från Vinbloggs första mötet med Suavias viner har jag varit totalförälskad i dess urkraft och samtidiga elegans. Från de vackra Soaveslutningarna som snabbt stiger mot skyn hittar du ett område fyllt av vulkaniskt material i olika kompositioner.

Monte Carbonare (systembolaget bestnummer 79720) för 203 kr

Monte Carbonare är för mig ett av de allra bästa fisk- och skaldjursviner som går att hitta på denna planet och dessutom till en rimlig penning i förhållande till den makalösa kvaliteten.

Färgen är så ljusgul att den påminner om citronvatten. Doften är så ljuvlig med fina nyanser av vulkanmineraler tillsammans med en touch av amalficitroner. Smaken gör mig mer än lycklig. Vid max 3-4 tillfällen per år testar jag viner som är så bra att de ger mig en omedelbar respons i form av gåshud och här är en av dessa. Här finner du ett formidabelt smaklager av eleganta mineraler som du bara hittar i de allra bästa vita vinerna. Syran är sann perfektion och kombinera det med ett stänk citrus, ett oljigt frukttäcke så får du ett oerhört vackert vin.

Ni har kanske läst det förut, vinet är utan minsta tvekan med i omröstningen om årets vin på Vinblogg. Suavia har med årgång 2016 lyckats förena allt det som behövs för att ackompanjera en fisk- och skaldjursmiddag på allra bästa sätt. Bravo Suavia!!!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post648

Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’Encastell

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, april 03, 2018 19:06:45

Bild lånad från www.roquers.com

Vinundret i Priorat!
Priorat är ett bergslandskap i Katalonien med vinodlingar på mellan 100 och 1 000 meters höjd. Distriktet producerar huvudsakligen koncentrerade, mörka och intensiva rödviner.

Celler de L'Encastell är en liten familjedriven vingård i staden Porrera, DOQ Priorat. Druvorna som används kommer från vinarealerna i "Mas d'en Caçador", "Mas d'en Ferran" och "Els Arbres". Carme Figuerola och Raimon Castellvi byggde vingården 1999, motiverade av deras stora passion för vin. De var övertygade om den höga personligheten och kvaliteten på jordmånen som är fylld av järnoxidnedbruten skiffer, lokalt känd som "llicorella". Detta i kombination med extremt klimat garanterar maximal kvalitet på druvor och ger varje flaska den exceptionella karaktären hos Priorat. En stor förklaring till det vinunder som pågår i området.


Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’Encastell (Systembolaget 74935) 665 kr

Mörkröd på gränsen till svart, signalerar vinets fulla kraft. Doften är ett koncentrat av mörka skogsbär, fin pepprighet, vaniljdröm och finstämd avslutning i örternas tecken.

Smaken är som en dröm. Så kraftfull men ändå med tydlig spansk elegans. Munnen översköljs av en stormflod av godsaker. Höstmogna skogsbär i strålande kombination med plommon, färska örter och klassiga tanniner. Vinet är bedårande nu men kommer att utvecklas på ett fantastiskt sätt kommande 10 år. Men missuppfatta mig inte, för vinet är mer än redo att drickas redan nu. Passar fantastiskt bra till grillat griskött. Testade den tillsammans med en miso/soja marinerad fläskkarré och det blev till kärlek från första till sista tuggan/klunken. Så imponerad över det spanska vinundret och speciellt detta vin, då det utan minsta tvekan är det allra bästa rödvin jag druckit från Priorat och det säger inte lite ;-).



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post647

MIM natura - Bubbligt bra Cava till påsk!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot tor, mars 29, 2018 14:02:06

Systembolagets bubbliga standardsortimentet levererar
Kul att notera att det blir allt fler ekologiska bubbel i Systembolagets standardsortiment. Speciellt det ekologiska Cavautbudet gör mig extra glad. Så här kommer ett fantastiskt gott bubbel lagom till påsk. För visst är bubbel att föredra framför nubbe alla dagar i veckan.

MIM natura organic cava reserva 2015 brut nature (Systembolaget nr 7740) 109 kr
https://www.vinselcep.com/pdf/en/cava_mim_brutnature.pd

Vinet är biodynamiskt framställt med druvkombinationen Xarel·lo, Macabeo, Parellada and Chardonnay. Doften är mycket trevlig med välbalanserad frukt bestående av gröna äpplen, päron och citrus tillsammans med mariekex.

Smaken är riktigt påskgodis. Härligt nyanserad med en läcker frisk första touch efterföljt av citrus, päron, honungsmelon, kex och mumsiga mineraler. Helt lysande reserva för runt hundralappen gör den till en ny bubblig superfavorit. Tycker den är den bästa Cava du kan hitta på Systembolaget just nu och det säger inte lite med tanke på hur stort utbudet är (163 olika Cava just nu).

Skål och trevlig påskhelg.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post646

Nebbiolorosé från Valtellina lagom till påsk!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 18, 2018 20:08:15


Det råder numera brist på roséviner av hög kvalitet. Och det är inte så konstigt med tanke på hur bra många roséviner har blivit senaste åren och det har lockat till sig allt fler konsumenter. Dessutom passar de till mycket i matväg. Vinbloggen har också följt med denna trend och har än en gång upptäckt en sann roséfavorit från Mamete Prevostini i Valtellinadalen. Där odlas Nebiolodruvan på ett subtilt sätt vilket gör vinerna till behagliga följeslagare i livet. Nu har en ny årgång kommit av Monrose, som enligt mitt tycke är topp tre bland de roséviner som säljs idag på Systembolaget.

Monrose (Systembolaget nr 78196) för fyndpriset 167 kr

Färgen är enligt mitt tycke helt perfekt med lätta stänk av rosa vilket gör vinet så vackert, likt en ros nyutsprungen skär. Vinet skall hållas väl tempererat (runt 8 grader) för att få ut sin fulla potential i fräschhetens tecken. Doften är bärig tillsammans med en touch av finaste rosinspirerad parfym från Grasse. En doft som är rakt igenom klassig.

Smaken är som gjord för både påsklamm och kommande vårvärme även om vi i Skåne inte sett en skymt av den än, men fan den som ger sig. Här blandas silkeslen Nebiolofrukt från mästaren själv ihop med vildhallon och en sammetsmjuk textur som fyller hela gommen. Så gott speciellt efter lite luftning då vinet är från en lysande årgång med så mycket karaktär. Skål och hoppas du får en underbar påsk och vår när den äntligen anländer.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post645

Laccento -16 från Montalbera - Vinkärlek i kubik.

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot mån, mars 12, 2018 19:53:33


Montalberas Laccento har förfört mig från allra första mötet/klunken. Och om du har testat denna vinkärlek tidigare då kan jag bara gratulera dig. För nu har en ny årgång sett dagens ljus och som den sätter sig själv i strålkastarljuset. Så himmelskt bra att man får gåshud.

Montalberas vingård ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato som även kallas “den röda prinsen”. Företaget är ägt av familjen Morando och deras produktion bygger på att de är konsekventa i sin hållning till det som naturen ger ifrån sig beroende på terroirsymbiosen mellan jordmån, vinrankan och mikroklimatet.

Laccento 2016 från Montalbera (Systembolaget nr 72722) för endast 240 kr

Laccento i världsklass
Årets bästa doft presenteras omedelbart på ett otroligt förföriskt sätt. Men så är det inte vem som helst som står för den kungliga druvregin. En rosendoft fylld av lust får dig att tystna av stilla beundran. Kombinera detta med plommon, skogshallon, körsbärskompott tillsammans med jordgubbskärlek. Går att dofta på detta vin lika länge som Ferdinand sitter under sin korkek och doftar på alla blommorna.

Och om doften var sagolik är smaken från out of space. Jordgubbsklaviatur ihop med magisk choklad och kaffearomer samt en avslutande orientalisk kryddighet som tar dig till Aladdins värld. Så silkenslena smaklager i kombination med fjäderlätta tanniner som skapar ryggrad.

Helt sanslöst gott och utan tvekan den allra bästa årgången av Laccento någonsin och i yttersta världsklass. Inte så konstigt att den fick max betyget tre glas i senaste Gambero Rosso. Skål och njut!!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post644
Nästa »