Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Picaro del Aguila - Ribera del Duero överraskar

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, juni 08, 2019 17:09:38

Vinmakare med fint CV
Producenten Dominio del Aguila är ett familjeägt företag med säte i byn Aguila i Ribera del Duero. Firman grundades 2010 av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero. Vinmakare är Jorge Manzón, som tidigare arbetat hos Domaine Romanée-Conti och Vega Sicilia. Och med detta CV kan man inte förvänta sig något annat än ett supergott vin.
Picaro del Aguila Ribera del Duero -16 (Vino ecologico) Systembolaget nr 900036 för 299 kr

Vinet är gjort på druvkombinationen 95% tempranillo (lokalt kallat för tinto fino), 3% garnacha och 2% albillo och druvorna är på gammalt hederligt sätt pressat genom fottrampning. Doften är läcker med en fin komposition av hallon, hyacint, lakrits och en avslutande touch av mynta.

Smaken är kanonbra med mustiga aromer av skogshallon, blåbär, lakrits, mynta, kakao, plommon och en avslutande pepprighet. Vinet är fortfarande ungt med spänstiga tanniner men är under stor utveckling och är redan supergott. Om du vill bjuda på en grillad köttbit i sommar och vill ha ett kvalitetsvin är det bara att passa på. För även om det kostar 299 kr så är det mer än väl värt detta och dessutom vinet att bli ett fantastiskt bra köp om du har tålamod att låta det få vila några år först. Ribera del Duero är ju känt för sina kvalitetsviner men även satt i detta sammanhang tycker jag Picaro del Aguila överraskar stort. Glad sommar!!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post674

Cava Vilarnau - Bubbel i rätt tid

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, maj 25, 2019 12:04:43

Bubblig tid!
Sommaren står för dörren och med den följer mängder av goda tillfällen att få servera bubbel. Är det inte studentfest så är det bröllop eller sommarfester som skall planeras.

Spanska bubbelundret kallas för Cava och har sitt ursprung genom Josep Raventós Fatjó som var den förste att producera Cava i större mängd. Han reste till Champagne i slutet av 1800-talet för att studera bubbelproduktion. Han återvände till Katalonien med kunskap och inspiration. 1872 brukar räknas som startåret för Cava, även om det då inte kallades för Cava.

Cava kan tillverkas över hela Spanien, till skillnad från champagne som endast får göras i distriktet Champagne. Det finns ett klart dominerande distrikt: Över 90 procent av Cava-produktionen sker i Kataloniens Penedésdistrikt. Bland de andra distrikten som tillverkar Cava finns Rioja, Navarra och Zaragoza.
Källa: Systembolaget

Vilarnau Organic Brut Nature (systembolaget nr 7731) för 95 kr

Köper nu för tiden nästan enbart viner som är ekologiska och denna Cava är inget undantag. Vinet är gjord på druvkombinationen 40% macabeo, 30% xarel-lo och 30% parellada. Vinet är dessutom veganvänligt vilket blir allt vanligare när det kommer från Spanien.

Doften är härligt fruktig med inslag av gröna äpplen, nougat, päron och mariekex. Smaken är jättegod med inslag av gröna äpplen, kex, nougat, grapefrukt och päron. Gillar verkligen detta bubbel som dessutom är klart överkomligt i pris. Att den har en sockerhalt på endast har 4g/l är ett extra plus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Är även perfekt att ha i sommardrinken Spritz där vårt recept består av 2 delar Vilarnau, 1 del Aperol och 2 delar mineralvatten (exempelvis Pellegrino för den lätta sältan skull).



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post673

Champagne J-M Sélèque Solessence Brut Nature

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot lör, april 27, 2019 12:43:47

Champagne är verkligen bubblets heligaste dryck, likt Peterskyrkan är för alla katoliker. Så därför är min nyfikenhet att upptäcka nya spännande Champagneproducenter alltid på topp. Nyligen blev jag introducerad till J-M Sélèque gudomliga bubbel.

Egendomen är placerad på sydliga sluttningar i premier cru byn Pierry som ligger precis söder om Epernay. Har testat egendomens alla tre standardbubbel som går att få tag i via Systembolagets beställningssortiment. Och utan minsta tvekan blev jag tokförälskad i deras Brut Nature som är allt annat än standard.

J-M Sélèque Solessence Brut Nature (Systembolaget nr 77699) 339 kr

Champagnen är gjord på druvor från de sju byarna Pierry / Moussy / Epernay / Mardeuil / Dizy / Boursault / Vertus med en kombination av 50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir. Doften är gudomligt komplex med nyanser som du bara drömmer om. Komplex fruktkompott ihop med sexiga mineraler, nötter och mandarin.

Smaken är ännu bättre och ger mig ståpäls från början till slut. En himmelsk smakblandning öppnar upp sig direkt från första klunken och jag blir mållös. Mineraler och frukt i total torr perfektion precis som brut nature skall vara, ackompanjerad av en citrusdröm och franskt surdegsbröd. En sagolikt vacker icke årgångschampagne som slår det mesta i bubbelväg. Oerhört glad att jag hittat detta gudomliga bubbel via tips från en fd allsvensk fotbollsdomare med mycket god smak för livets goda (Merci).





  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post672

Massifitti 2016 - Raka vägen till mitt hjärta

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, april 07, 2019 13:44:24

Massifitti

Den magiska Soaveproducenten med det passande namnet Suavia har på ett förtjänstfullt sätt återupptäckt och presenterat den klassiska druvan Trebbiano di Soave på allra bästa vis. Vinrankorna är odlade i områdets kraftigt böljande landskap med utsökt vulkanisk jordmån. Har du inte varit i området kan jag varmt rekommendera ett besök då det är förföriskt vackert.

Massifitti -16 från Suavia (Systembolaget nr 74881) för fyndpriset 2016

Doften är sagolikt bra och sant vulkanisk med underjordisk kraft presenterad i form av grusiga mineraler tillsammans citrus och ananas i perfekta proportioner.

Smaken är fantastiskt god och med sanslös god karisma. Ett riktigt vulkaniskt kraftpaket med samtidig total balans. Aromer av mineraler i världsklass, ljuvlig frukt med balanserad syra tillsammans med ett smaktäcke av gräs, citrus och en mikroskopisk touch av ananas. Som jag gillade årgången innan men ändå klart i skuggan av den nya årgången från 2016. Köp!!!

Ps.
Om någon skulle fråga oss på Vinblogg om att plocka ut viner från en enda vitvinsproducent skulle vårt givna svar bli Suavia alla dagar i veckan.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post671

Le Rive -16 - Monumentalt bra vin från Soave

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 31, 2019 18:37:26

Detta mästerverk från den vulkaniska jordmånen längs med högre kullarna i Soave har tidigare blivit framröstat till årets vin på vinbloggen. Här presenterar ”soavegirls” (från egendomen Suavia) ännu en fullträff, nu från den strålande årgången 2016. Följ med och njut av omdömet…

Le Rive 2016 från Suavia (Systembolaget nr 79721) för fyndpriset 269 kr

Färgen på denna gudomliga skapelse är gyllengul och doften är helt formidabelt bra. Så komplexa nyanser av vulkanmineraler, honung, nässlor och gröna äpplen. Om doften är i total balans är smaken från ett högstående solsystem. Vulkanmineraler, sötma och syra i perfektion, honung, gröna äpplen och gula plommon. Enorm komplexitet och vi på vinbloggen vågar säga redan nu att detta är det bästa vin Suavia någonsin har skapat. Ljuvligt redan nu och ett vin som kan drickas under minst 10 år. I am in wine love once again!!!

Rekommenderas med fördel till maträtter innehållande fågel och kalvkött.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post670

Magisk Pyramid Chardonnay från Nya Zeeland

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 16, 2019 10:45:01

Mike och Claudia Elze Weersing kom till Nya Zeeland 1996. Fyra år senare köpte paret gården i Pyramid Valley. De egna vingårdarna är planterade med pinot noir och chardonnay och odlas enligt biodynamiska principer. I Serien 'Growers Collection' köper företaget in druvor från andra vinodlare.

Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Druvorna till detta vin kommer från Dog Point Vineyard som planterades av Ivan och Margaret Sutherland 1983. Vingården drivs av Nigel Sowman.

Pyramid Valley Vineyards Growers Collection Sutherland -Till Vineyard 2016 - Marlborough Chardonnay (90412) för 279 kr

Satan i gatan vilket fint vin!
Att få hitta en ståpäls Chardonnay är lika välkommet varje gång det inträffar men alldeles för sällan. Solmogen färg skapar en bild av att vinet har en hel blomsterbukett av doft- och smaker. Smörkola, mineraler, nötter och sagolik frukt är på toppen av min önskelista.

Och smaken erbjuder ännu mer godis. Citrus, smörkola, nötter, mango, persika och gula äpplen ihop med en finstämd mineralitet skapar detta makalöst goda vin. Längesedan jag testade en Chardonnay från down under som skapar så mycket vinkärlek. Bara ett måste att testa!!!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post669

Campo del Maestro 16 - Ännu en mästerlig årgång

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 02, 2019 15:29:42

Att årgång 2016 från de flesta italienska vinregionerna är strålande kan väl inte ha undgått någon av vinbloggens läsare och här kommer ett vin som mer än väl representerar detta.

Familjen Brunelli har gjort vin i Valpolicella sedan 1936. I dag drivs egendomen av Luigi tillsammans med hans fru Luciana och den mycket sympatiske sonen Alberto.


Campo del Maestro 2016 från Brunelli (Systembolaget 74045) för 264 kr

Druvorna är den spännande kombinationen av dominerande Corvina, Oseleta, Rondinella samt resterande blandning av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.

Den mörkröda färgen signalerar kraft och doften instämmer till fullo. Doft av körsbärsdrömmar i kombo med skogsstig en varm sommardag, höstplommon, övermogna björnbär och kakao.

Smaken är sagolik och minst i paritet (med den av oss) tokhyllade årgången 2015. Fullblodiga smakaromer bjuder in till en sanslöst god smakresa. Ta många goda aromer från favoritproducentens Amarone och gör den samtidigt till ett fantastiskt matvin så har du Campo del Maestro. Körsbär i kubik tillsammans med kakaofiness, vaniljhjärtan, muskot och helt makalösa tanniner som gjorda för att giftas ihop med din favoritmat. Passar utmärkt till såväl grillat nötkött och vilt i alla dess former, men även till en ostbricka.

Detta vin blir bara bättre för var årgång och så lycklig att få möta den med mitt fulla fokus på nytt. Ett givet köp och något som kan drickas nu och många år framöver, för så jäkla bra är den.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post668

Mazzi Poiega 2016 - Stort vin i vardande

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, februari 20, 2019 18:38:37

Så fort jag hör ortsnamnet Negrar får min gom en längtan efter himmelska Valpolicella- och Amaroneklunkar. Orten ligger norr om Verona och är ett måste att besöka om du är i området. I kommunen finner du egendomen Azienda Agricola Roberto Mazzi. Efter jordbruksstudier startade Roberto Mazzi 1958 sin egendom. http://robertomazzi.com/en/ Efter ivrig väntan har deras nya årgång från 2016 av Poiega äntligen anlänt till Sverige.

Mazzi Valpolicella Classico Superiore Poiega 2016 (Systembolaget nr 76776) för 279 kr

Ett mästerligt vin från början till slut!
Sann vinkärlek från första doften med en tät komposition av körsbär, kaffe och en full korg med färska medelhavsörter. Vill bara vänta ett par år till nästa sniff för här finns så mycket ytterligare vingodis att bjuda på.

Smaken är grymt bra även om den är tät som dimman i Lutzen (vilket mer än väl symboliserar extremt lagringsdugliga viner). Körsbärssymfoni inspirerad av Beethovens femma tillsammans med chokladbrownie, silkeslen vanilj och en avslutning med italienskt kaffe från mitt favoritcafé i Verona på gågatan nära Opera di Verona!

Köp, för här är ett stort vin i vardande.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post667

Delaire Graff - Supergott vitt från Sydafrika

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 10, 2019 15:14:19

Har många goda reseminnen från Sydafrika och den ljuvliga Kapprovinsen. Mina smakminnen är positiva avseende regionens vita viner. Speciellt när producenterna lyckas få fram viner som är smakmässigt rena och med friskheten i förarsätet. Den allra mest producerade druvan är Chenin blanc men kvalitetsmässigt vill jag sticka ut hakan och påstå att viner med Sauvignon Blanc är ett strå vassare. Ofta hamnar dessa viner oförtjänt i skuggan av de mer fruktstinna rödvinerna från regionen.

I början av februari släppte Systembolaget en tillfällig nyhet från den unga producenten Delaire Graff som har odlingar både i Stellenbosch, Franschhoek, Durbanville samt Darling och därav ursprungsbeteckningen Costal cuvée.


Delaire Graff (Systembolaget nr 99320) Coastal Cuvée Sauvignon Blanc 2018

Vinet är gjort på 90% Sauvignon blanc och 10% Semillon. Färgen är “greenish” och första sniffen avslöjar nyanserade doftinslag av kiwi, mineraler, passionsfrukt och svartvinbärsbuske. Väldigt positiv början på denna nya bekantskap.

Smaken är supergod med ljuvliga silkeslena och fräscha smakaromer där passionsfrukt, lime, ett stänk svarta vinbär (kan annars bli för mycket av det goda, men inte här) kiwi och päron. Friskt och rent hela vägen med stor karisma utan att för den skull sticka i väg. Och trots sin friskhet finns inga tendenser till surhet som det lätt kan bli. Lova mig att du inte blir avskräckt av den extremt unga årgång 2018, för detta vin är helt underbart för dessa pengar och årets första stora vinöverraskning. Vilken bra början på vinåret 2019!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post666

Pizza med päron och Gorgonzola piccante

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, februari 02, 2019 15:36:55
Varför gå ut och äta lyxpizza när man kan göra den ännu bättre själv? Och just med de fantastiska råvaror du själv hittat i din favoritbutik.

Pizza con pere e Gorgonzola piccante by #Silverspoonproject (147/2000)

Vi gör alltid vår pizza på 50/50 durumvete och vanligt vetemjöl tillsammans med italiensk olivolja. Senast vi gjorde pizza blev en av de allra godaste varianter vi någonsin gjort. Skivade Conferencepäron, Gorgonzola piccante, hackade valnötter (blötlagda) samt körsbärstomater från Gragnanoproducenten Garofalo (finns nu på ICA). En fantastisk kombination där Gorgonzolan och päron gifter sig och där valnötterna ger pizzan en extra touch.

Mitt råd är att du provar med just din favoritkombo och testar dig fram till det perfekta resultatet.



  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post665
Nästa »