Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Vintips till julmaten -McManis Petite Sirah (nr 6520) 99 kr

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot tis, december 21, 2010 19:25:11
Vintips till julmaten!

Visst är det något alldeles extra när julens gastronomiska fröjder uppenbarar sig. Har på senare år försökt att köra en mer minimalistisk stil där endast det bästa får plats. En sådan rätt är ungsbakade tunna revbensspjäll marinerade med honung, vitlök, svartpeppar, chilisås, citrus och soja.

Och självklart har vinet en plats i vårt hem även på julbordet. Som förslag till de goda revbensspjällen föreslår jag fyndvinet McManis Petit Syrah. Vinet är från Kalifornien och har en läckert mörkt blålila färg. Doften präglas av en fin frukt- och kryddighet med spår av kaffe, muskot och lakrits. Smaken ger intryck av renhet där välbalanserade nyanser av björnbär, lakrits och kakao ger ett tydligt intryck. Detta är ett jättegott vin som kvalitetsmässigt hör hemma i klassen mellan 150-200 kr. Funderar du på att själv ordna med en enklare vinprovning är detta ett jättebra exempel på vin från USA.

Happy X-mas

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post165

Vintips -La Bandina 2006 från Tenuta Saint`Antonio 2006 (nr 90005) 189 kr

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot fre, december 03, 2010 18:52:40
Den stora dagen för Malmö närmar sig med stormsteg i och med invigningen av Citytunneln. Tänk att lilla Malmö skall få sig egen "lilla" tunnelbana, liten men naggande god för samhällsutvecklingen. "Proud to live in Malmö" smiley

Hade den stora glädjen att få en vinflaska i present av en skönsjungande och mycket fotbollsintresserad kollega. Han är jättetrevlig men håller tyvärr på fel lag, vilket stod honom dyrt nu när säsongen är över. Visst är det en kille med stil, men tänkte ändå att jag skulle få en flaska surt thailändskt rödvin. Men istället kom han med ett fantastiskt vin från Italien och kvalitetsproducenten Tenuta Saint´Antonio.


Redan på doften märks det att det är ett kvalitetsvin. Det är en stor härlig doft med inslag av plommon, körsbär och tobak. Smaken är finessrik och balanserad (som en Messi dribbling) med njutbara smaker av pinjenötter, körsbär, salvia, choklad och plommon. Ett kanonvin till ett fyndpris som lätt kan lagras 10 år, men kan även drickas genast med stort nöje. Tänk bara på att lufta detta vin mycket väl för att ta fram nyanserna. Och stort tack för presenten!

Kära bloggläsare, hoppas ni får en underbar helg och ta det försiktigt om ni ger er ut i trafiken. Så här kan det se ut en kväll i en grannort...smileyNär är det dax för deras tunnel?

  • Kommentarer(4)//www.diderot.se/#post153

Nominering till årets vin 2010 utses av bloggens läsare

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot ons, november 24, 2010 19:12:48
Nu har du chansen att göra din röst hörd och möjlighet att vinna ett fint pris!
Nominering till årets vin i vinblogg 2010. Skicka senast den 10 december ett mail eller ge din röst här på det vin du tyckte var bäst från årets tips. Pris till en av er som prickar rätt. Det vin med flest nomineringar vinner och vinnaren blir bjuden på en vinprovning under 2011.

Dessutom kommer en hemlig jury att sammanträda den 11 december för att välja ut en egen lista på årets vin enligt följande klasser. Årets vin alla kategorier, årets vita/röda och årets vita/röda under 100 kr. Resultatet kommer att publiceras på bloggen innan årsskiftet

Gör mig en tjänst alla bloggvänner. Låt inte Björkvin vinna smiley och kom ihåg "The winner takes it all".

  • Kommentarer(4)//www.diderot.se/#post146

Esprit de Beaucastel Blanc 2007 (nr 94392) 319 kr

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 23, 2010 17:03:38
Detta inlägg om det bästa vita vin jag någonsin smakat vill jag dedikera till en 50-års firande förebild med stort vinkunnande.

Château Beaucastel är en av de främsta producenterna i Châteauneuf-du-Pape och samtidigt en av mina favoritproducenter. Har själv besökt egendomen i södra Frankrike och blev mycket imponerad av deras proffsiga inställning inte minst till det organiskbiologiska odlingsättet. Denna metod bygger på naturens egna processer och där man försöker ta vara på naturens egna metoder att odla. (Detta synsätt som idag får allt mer gehör lanserades av Rudolf Steiner redan 1924. Läs gärna mer om denna metod via bifogad wikipedia länk).smiley

Tablas Creek är en producent från Paso Robles i Kalifornien som samägs av Château Beaucastel´s Francois Perrin och vinimportören Robert Haas. Områdets jordmån med mycket kalksten liknar den i Châteauneuf-du-Pape.

Och nu till det underbara vinet...

Vinet som är gjort på Roussanne druvan har en gyllengul färg och doften är bedövande finstämmig med inslag av rosenblad, citrus och honung. Smaken är storslagen och enormt förförisk med ljuvliga honungsaromer, fin sötaktig kryddighet och en avslutning med tropisk frukt. Jag kan bara buga och bocka för detta fantastiska vin. Jag sätter det på första plats av alla vita viner jag testat, t.o.m. före Zind-Humbrecht Brand Riesling och det säger inte lite. (Robert Parker har gett vinet 93 poäng men jag höjer utan någon tvekan till 95 av 100 möjliga)

Om ni någon gång vill testa ett vitt vin som når himmelska nivåer har ni nu chansen. Vinet finns fortfarande kvar på Hansakompaniet i Malmö. Får nog ta och åka till Kalifornien och testa "lite" vin på väg till ett Yoga paradis på Hawaii.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post129

Terre de Mistral 2009 (nr 2167) 67 kr

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 16, 2010 18:47:04
Superfynd från Rhonedalen!

Kan verkligen en vinnörd och bloggare skriva om ett vin som kostar mindre än 70 kr? Jo tro det eller ej men här är bloggen som tar upp viner i alla prisklasser.

Jag blir så lycklig när jag stöter på viner som inte kostar skjortan och ger valuta för varje riksdaler.

Terre de Mistral är producerat av Estezargues, ett vinkooperativ från södra Rhonedalen. Namnet är taget från vinden som blåser genom dalen och påverkar förutsättningarna för vinproduktion.

Vinet är gjort med huvuddelen Grenache som kompletteras med druvduon Syrah och Mourvedre. Färgen är vackert blåröd och doften angenäm med en fin fruktighet som blandas med lavendel och provencalska kryddor. Smaken är imponerande med en fin balans där frukt och krydda blandas på ett trevligt sätt i gommen.

Här är höstens givna budgetalternativ till din favoritköttgryta. Detta vin är härmed nominerat till årets vin i klassen under 100 kr. Resultatet i årets vin kommer att utses av en hemlig jury i december.

  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post127

Vintips -Domaine du Pesquier Gigondas 2007 (nr 2836) 145 kr

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot mån, oktober 11, 2010 22:38:56
Ytterligare ett fyndvin från södra Rhonedalen och superårgången 2007.

Äntligen dax för lite bloggande igen efter ett par dagars frånvaro. Känns som en positiv abstinens att känna suget efter skrivandet. Min kära och duktiga mamma har fyllt 75 smileyoch jag har dessutom ägnat mig åt ett par dagars djupstuderande i ljudets värld. Ett sökande efter de rätta datorhögtalarna fick mig till slut in på rätt vägval. Det blev ett par aktiva högtalare som heter Argon 7350 från Hifi-klubben. De kostar ca 2500 kr/par och ger ett fantastiskt ljud till datorn.

Nu över till ett annat av livets väsentligheter!

Vinet kommer från Gigondas, en halvtimmes bilfärd nordost om Chateauneuf-du-Pape. Vinerna blir ofta mörkröda, mycket fylliga och lagringsdugliga från detta område. Detta vin är inget undantag från den enkla regeln och kan dessutom avnjutas med behag redan nu (efter ett par timmas luftning smiley).

Druvkombinationen är härligt förväntansfull med 75% Grenache, 20% Syrah och resterande del Mourvedre. Doften är behagligt fylld av lakrits, choklad och örter. Och smaken som är förföriskt god ger verkligen "value for money". En kryddig köttsmak sköljer över munnen med ackompanjemang av choklad, lakrits och örter. Ett jättebra vin som du med stort nöje kan följa de närmsta 10 åren. Tänk dock på att testa en direkt så att du får en bra referenspunkt.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post122

Vintips -Boulder Bank Sauvignon Blanc 2009 (nr 6367) 77 kr

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot ons, oktober 06, 2010 21:56:29
Skördetid på Chateau Diderot!

Skörden är bärgad från den betydande egendomen bestående av 3 vinrankor + ytterligare två på tillväxt. Sommaren har skapat en fin sötma kombinerad med härlig fruktsyra. Tyvärr förstörde regnet i augusti skörden något då druvorna annars blivit ännu mer koncentrerade i smaken.

Och nu till dagens fyndvin!

Har blivit allt mer förtjust i viner från Nya Zeeland som bloggens trogna läsare kunnat följa. Har tänkt att punktmarkera även de vita Sauvignon Blanc viner från detta örike.

Goldsmith Wineyards från Kalifornien med Nick Goldsmith i spetsen återvänder till sina rötter på Nya Zeeland årligen för att producera en Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Boulder Banks producerar sitt vin på Kerseley Vineyard i Marlborough där förutsättningarna för denna druva är speciellt gynsamma.

Färgen är ljusgul och doften fylld av vårnässlor och krusbär. En riktigt druvtypiskt fyllig smak med inslag av sparris, nässlor och citrus. Detta är ett vin som lätt kunde kostat över 100 kr och ändå varit prisvärt. Kan varmt rekommenderas till höstens krämiga musselsoppa eller det mer lyxiga alternativet gratinerad hummer. smiley


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post121

Vintips -MontGras Carmenère Shiraz 2009 (nr 6780) 69 kr

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 02, 2010 21:20:13
Hösten = underbara köttgrytor

Med höstens mörker följer bland annat tända stearinljus, köttgrytor och rödvin. Så när jag skulle inhandla vinet fick jag syn på en flaska från en producent som gav mig en av mina första trevliga vinupplevelse från vinlandet Chile. (Jag vill passa på att erkänna att jag letade efter ett prisvärt och gott vin som kunde hjälpa min köttgryta med höstens primörer att nå himmelska höjder)

Och nu till vinet!

Montgras Carmenere/Shiraz består av en 50/50 blandning. Färgen på vinet är nästan blålila och doften präglad av björnbär, vanilj och mörk choklad. Smaken är överväldigande god för detta pris...en härlig blandning av vanilj, mörka bär, choklad och kola. Vilket superfynd för dessa 69 riksdaler. För kännedom så hamnade ett betydligt dyrare vin i grytan istället för detta goda vin.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post118

Vintips -Craggy Range Pinot Noir 2008

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot tor, september 30, 2010 21:46:39
Craggy Range från Hawks Bay på Nya Zeeland är allmänt erkänt att vara en av öns bästa Pinot Noir producenter. Var därför lycklig (och aningen fattigare) att komma över två av producentens Pinot Noir viner från septembersläppet.

Här kommer en beskrivning av båda vinerna!

Craggy Range Zebra Vineyard Pinot Noir 2008 (96836) 279 kr

Färgen på vinet är blåröd med en fin kryddig doft med inslag av plommon, härliga söta jordgubbar, kaffe och mörk choklad. Smaken är väldigt god med balanserade smakliga toner av kaffe, jordgubbe, plommon och mörk choklad. Beskrivningen av smaken låter nästan som en smarrig efterrätt och jag kan intyga att det var en härlig bekantskap. Jag rankar den bland topp tre av de Nya Zeeländska Pinot Noir viner jag testat "so far".

Craggy Range Te Muna Road Pinot Noir 2008 (94544) 279 kr

Te Muna är en 90 hektar stor vingård och namnet betyder hemlig plats. Trots att vinet är likvärdigt prissatt med det tidigare beskrivna märkte jag snabbt att detta är ett klart steg upp på kvalitetsstegen.

Doften är druvtypiskt ljuvlig och förnimmelser av barndomens skogshallon, mjölkchoklad och vanilj. Och nu till den underbara smaken som får min kropp att reagera med ett fysiologiskt fenomen, gåshud, som signalerar att det är ett toppvin. Munnen översköljs av jordgubbar, choklad, örter, plommon och aningens toffee. Åh så gott det var och oerhört tråkigt att jag snålade och bara köpte en flaska av varje. Te Muna har nått en hemlig plats i mitt hjärta och är den i särklass bästa Pinot Noir jag testat från denna ö. Grattis alla vinvänner som har den i sitt lager, jag tar gärna emot en inbjudan för att få chansen att dricka den igen.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post117

Vintips -Montecillo Gran reserva 2003 (best. nr 72728) 199 kr

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, september 19, 2010 19:41:32
Höstspecial del 1

Hösten närmar sig med "stormsteg" även här i Skåne. När jag var något yngre tyckte jag att hösten mest var en pina. Men tur är väl att man kan ändra uppfattning under sin livsresa. Hösten i Sverige är en underbar tid, fylld med höstens primörer, viltkött, köttgrytor och gott rödvin blandat med promenader i bokskogen eller vid havet på härliga Österlen.

I denna rödvinets högtid är det enligt min uppfattning ett måste med vin från Rioja minst ett par gånger under hösten. Vinet från detta område var bland de första som jag började samla på med speciellt goda minnen från den utsökta årgången 1982. Blev därför extra upprymd av dotterns berättelse från sin Pilgrimsvandring som passerade detta klassiska vindistrikt. Har tidigare skrivet om två supermoderna viner från detta distrikt, men nu blir det till att möta det mer klassiska Rioja. Vinet från producenten Bodegas Montecillio är ett mycket fint signum för vad firman står för. Vinmakaren är en den karismatiska Maria Martinez som använder senaste tekniken men med en tydlig koppling till historiska arvet och resultatet blir därefter.

Vinet har en djupt purpurröd färg och doften är präglad av härliga toner av mörka bär, cederträ och läder. Smaken är underbart Riojalik med sammetslena tanniner och tydliga spår av plommon, torkad frukt och lakrits. Det bästa av allt är att smaken sitter i länge...

Om du vill imponera på dina blivande svärföräldrar alternativt på din chef för att få din efterlängtade löneförhöjning är detta vinet smiley

Kan med fördel ackompanjeras av en rådjurssadel med potatismos, rotfruktsblandning, trattkantareller och en smarrig rödvinssås... Enjoy! smiley


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post110
Nästa »