Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Indiansommar i Bordeaux som går igen…

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot ons, december 03, 2014 20:16:13

Indiansommar i Bordeaux som går igen…
Sommaren 1978 i Bordeaux var det många vinmakare som befarade det värsta för årets skörd, men sedan kom ett mirakel där september levererade perfekta förhållanden. Så när skörden startade första veckan i oktober hade många frågetecken rättats ut och årgången blev för många producenter riktigt lyckad.

Bordeauxegendomen Château Cos d'Estournel (Deuxièmes Crus) som ligger i appellationen Saint-Estèphe har alltid varit en kär följeslagare sedan jag upptäckte Bordeauxviner i början av 80-talet. Egendomen består idag av 91 hektar med 60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot.

Lyckligtvis har jag sparat några ålderstigna flaskor av årgångarna 61, 78 och 82. Och nu har turen kommit till en -78 som ju inte är en speciellt omskriven årgång. Men vad gör väl det när det är ett moget vin från en topproducent från Bordeaux som alltid levererar hög kvalitet.

Färgen är mörkt tegelröd. En fyllig doft av stall och svarta vinbär möter mina luktsinnen och signalerar till mitt vinminne att äntligen ett underbart Bordeauxvin. Smaken är frisk med härliga aromer av svart vinbär, kaffe, peppar och färska örter. En fantastisk syra ihop med tanninerna som fortfarande är spänstiga trots sina trettiosex år på nacken och som imponerar stort. En riktig läckerhet som fick inviga den analkande vintern.

Så summa summarum är Bordeaux, var mitt vinintresse började, och för det är jag evigt tacksam. På grund av de ständigt ökade priserna så har min smak blivit nödgad att söka andra områden vilket jag är ännu mer tacksam över. Men snart är det dags att återupptäcka Bordeaux från en annan spännande sida...  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post546

Gudarnas vin - Marisa Cuomo Fiorduva -07

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot lör, maj 10, 2014 15:38:13

Förra året fick jag för första gången möjlighet att besöka Amalfikusten, då bästa vänner tagit det strålande beslutet att köpa hus i den magiskt vackra orten Furore. När du kommer från Neapel passerar du först pastahuvudstaden Gragnano. Därefter kommer den aktiva orten Agerola efter att ha passerat toppen på Amalfikustens bergskedja. Längre ner mot havet möter Furore upp med sina serpentinvägar och bedövande vackra utsikt över havet. Centrum för Furore ligger på ca 400 meter över havet men sträcker sig ända ner till Italiens enda riktiga fjord “Fiordo di Furore”.

Hela lanskapet är så vackert och extremt att det nästan gör ont i hjärtat att inte få vara på plats där dagligen. Området har gjort sig känt för fantastiska råvaror som den unika jordmånen skänker. Oftast odlas vinrankorna med rotsystemet in mot berget och rankorna är upphängda på pergola. Vinrankorna tar åt sig av allt det goda som berget för med sig och druvorna får ett naturligt skydd. Och smart nog kan arealen även användas till annan odling.

Fotomontage: Bilder från Cantine Marisa Cuomo

Världens bästa hikingområde
Amalfikusten erbjuder ett fantastiskt område för hiking där du kan besöka det unika väldsarvet från helt nya vinklar. Vyerna, den lagom utmanande vandringen tillsammans med underbara restauranger på vägen gör området till bland det bästa du kan hitta i världen. Mellan Furore och Positano hittar du kanske den bästa vandringsleden av dem alla. Senterio degli dei “Gudarnas stigar” går längs med kanten på bergskedjan och har du tur så ser du bland annat ön Capri stora delar av vandringen.

Extremvin
Extremvinsproducenten Cantine Marisa Cuomo har sin bas i just Furore. Familjen har själv ca 4 ha och köper dessutom in vindruvor från 62 små familjeägda producenter som tillsammans har ytterligare 20 ha med vinrankor. Varje hektar har ca 5-7 tusen vinrankor som i genomsnitt ger 1,3 kg druvor per ranka.

Fotomontage: Bilder från Cantine Marisa Cuomo

Vinrankorna odlas i en extrem miljö med terrassodlingar på branta sluttningar i närheten av Furore. Bara om du besöker platsen förstår du till fullo de uppoffringar vinodlare i detta distrikt måste gå igenom. Allt måste ske för hand då det är omöjligt att komma fram med maskiner då det mesta transporteras via oändliga trappsteg. Vinet odlas från 100-700 meter och endast de bästa druvorna selekteras till deras mest kända extremvitvin Fiorduva.

Vid vårt besök hade jag förmånen att få besöka producenten och möta delar av den mycket vänliga och jordnära familjen Cuomo-Ferraioli. Deras tålamod och hårda arbete har skapat förutsättningar att producera fantastiska viner på en plats där man skulle tro att det är omöjligt att göra viner på grund av alla utmaningar i form av höjdskillnader och att varje liten sten är en del av världsarvet. Dessutom är kostnaden för att producera en flaska i nivå med de allra dyraste Grand Cru områdena i Champagne.

Gudarnas vin - Furore Bianco Fiorduva 2007
Vinet är gjort på en druvkombinationen av 30% Fenile, 30% Ginestra, 40% Ripoli.

Färgen är bland det vackraste jag sett från ett vitvin med tydliga skiftningar av solmogna citroner från området. Doften är himmelsk med förförande mineraler tillsammans med en frisk ton av honung och citrus. Smaken följer helt doften och skapar så mycket välbehag. En silkenslen oljig aromsymfoni av honung, citrus, fantastiska mineraler, aningens sälta och gula plommon från Amalfikusten.

Ett makalöst bra vin som bara du bara måste testa om du får chansen. Varför inte när du ger dig och din käraste möjlighet att besöka Amalfikusten. Vinet återspeglar all den kärlek du översköljs av på denna gudomliga plats på vår lilla planet Tellus.


Besök gärna deras hemsida www.marisacuomo.com

  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post520

En av världens bästa Chenin Blanc!

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot lör, januari 28, 2012 16:13:43
Jean Daneel Signature Chenin Blanc 2005

Sydafrika är världens åttonde största vinproducent med 979 miljoner liter. Få känner dock till är att den vita druvan Chenin Blanc är den mest producerade i landet med 18% av den totala vinarealen följt av Cabernet Sauvignon på 12 %.

Under 2005 blev ett Chenin Blanc vin (-03) från producenten Jean Daneel historiskt genom att bli utsett till årets vin alla kategorier i Sydafrika av den ledande vinguiden Platter's South African Wines.

Bild lånad från www.liq.co.za

Jean Daneel som fick sitt utbildning som vinmakare i Frankrike och Tyskland håller hårt på de gamla vintillverkningstraditionerna - där en hel del tålamod och perfektion kommer in. Han tog ett antal år på sig att finslipa sitt hantverk genom att arbeta som vinmakare på Buitenverwagting, där han fått flera troféer som inkluderade Diners Club priset för bästa Merlot. Morgenhof var hans nästa projekt, där han vann Wine Challenge Magazine Chenin för första gången.

1997 startade han sin egen källare från ett renoverat stall i Franschhoek. Jean började producera vin under eget namn från druvor som han köpte in från olika områden. 2003 vann han Wine Magazine Challenge en andra gång med sin Jean Daneel Signature Chenin. Men med sin äldste son, som ville följa i hans fotspår, var det nu dags att etablera en egen vingård.

Året efter hittade han en liten fastighet på älvstranden i Napier, som ligger i Agulhas-området, och började bygga sin vingård. Det är här som Jean skapar välbalanserad och strukturerade viner tillsammans med sin son Jean-Pierre.

2006 var året då han gjorde första planteringen av de fyra druvsorterna Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Merlot och Shiraz.


Vinet som jag haft möjlighet att testa efter sommarens inköpsresa till Köpenhamnstrakten är från årgång 2005. (har även tidigare haft det stora nöjet att pröva 03:an på den berömda och utsökta restaurangen Le Quartir Francais i Franschhoek)

Färgen på vinet är som en vacker solnedgång i Cape Town. Doften är fylld av citrus, mango, smörkola och ananas. Smaken är underbar med stor kropp fylld av härliga aromer som täcker hela gommen länge... Fina syror med nyanserat inslag av tropiska frukter, citrus och en smörig avslutning. Håll utskick efter denna producent som gör en av väldens bästa Chenin Blanc viner.
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post325

Château Cos d'Estournel 1961

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot lör, juni 18, 2011 12:35:34
Ett halvt sekel avklarat!
Då har man fixat en viktig milstolpe till i livet genom att på ett behagligt och finstämt sätt fira 50-årsdagen med familjen. Golflektion på morgonen (första på 10 år) gav bättre resultat än väntat, då det brukar vara svårt att få gamla hundar att sitta. Spelade därefter 18 hål med frun på hemmabanan Rönnebäck GC innan alla middagsbestyr tog vid. Äntligen fick jag ett bra tillfälle att testa ett vin som är från mitt födelseår och vilken fantastisk upplevelse det blev...

Château Cos d'Estournel 1961 (Saint-Estèphe)
Min första första tanke var (när jag försiktigt avlägsnade den något trötta korken) om man verkligen kan få behållning av ett 50 år gammalt vin. Nu kommer vinet självklart från lagringsdugliga Bordeaux området och är från en av 1900-talets bästa årgångar, men mycket kan hända på resan. Till min stora förvåning fanns det kvar en tydligt stallig doft som så typiskt påminner om ett riktigt bra vin från detta område. Vinet var klart vid liv till min stora förtjusning. Denna känsla blev inte mindre positiv när jag äntligen fick smaka på vinet efter att tillbringat ett antal timmar på karaff för välbehövlig luftning efter alla år av förvaring. Smaken var himmelsk med en tät fantastisk balans och stor smak av mörka bär. Fortfarande ett underbart bra vin trots sin ålder. Det visar att 61:or fortfarande har mycket kvar att ge och symboliserar mitt liv just nu på ett väldigt bra sätt.


Lite mer fakta om Château Cos d'Estournel!

Louis Gaspard d'Estournel föddes år 1762 under Ludvig XV och dog 1853 vid anmärkningsvärda åldern av 91 år. (tänk vad bra rödvin kan göra för livet)

Efter att ha ärvt några vinstockar nära byn Cos, upptäckte han kvaliteten på sitt vin och beslutade att vinifiera det separat. Mycket snabbt, översteg Cos d'Estournel's vin priserna på de mest prestigefyllda vinerna och exporterades så långt som till Indien.

Louis blev känd som "Maharadjan av Saint-Estèphe". För att fira hans fjärran erövringar hade han rest några exotiska pagoder i sin källar och organiserade gärna spektakulära festligheter i Cos.

1852, överväldigades han av skulder han hade samlat på sig pga utvecklingen av sin egendom, Louis var tvungen att sälja Cos till en Londonbankir som hette Martyns. Tilläts av Martyns att stanna kvar och leva på den mark han så mycket älskade. Han dog där 1853, två år före den stora klassificeringen som placerade Cos d'Estournel i spetsen för sitt distrikt Saint-Estèphes .

År 1869 sålde Martyns Cos d'Estournel till Errazu, en aristokratisk baskisk familj som sålde den vidare till bröderna Hostein 1889. År 1917 köptes Cos d'Estournel av Fernand Ginestet, en av de ledande vinhandlarna i Bordeaux. Hans barnbarn Jean-Marie, Yves och Bruno Prats ärvde slottet.

Château Cos d'Estournel har tillhört Michel Reybier sedan 2000. Herr Reybiers mål har varit att upprätthålla slottets höga standard och ständiga strävan efter högsta kvalitet och på samma gång fortsätta den avantgardistiska stil som initierades av Louis Gaspard d'Estournel.

Cos d'Estournel har i ögonen på älskare av fina viner blivit arketypen för en viss typ av maskulin elegans med oerhörd kraft kombinerad stor balans.

Imponerande när den är ung, för intensiteten i dess struktur och explosiv frukt, utvecklas Cos d'Estournel långsamt och när den är helt mogen (efter tio till trettio år) kännetecknas den av beundransvärd smidighet och aromatisk komplexitet.

Stora årgångar kan vara exceptionellt lång livslängd som överstiger ett århundrade.
Källa: www.estournel.com

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post250

Torbreck RunRig 2001

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot mån, februari 07, 2011 21:27:22
Efter mitt inlägg om att man skall ta tillfället i akt att uttrycka sin kärlek till den du älskar, så blev jag på jobbet "påhoppad" och av vissa omnämnd som en riktig plyschkille. Men jag säger bara... Skönheten och Odjuret. Det går alldeles utmärkt att kombinera kraftfullhet med en silkeslen struktur. smiley

Detta stämmer även väl in på vinet Torbreck RunRig 2001 som är en av de allra bästa viner jag testat i mitt korta liv, om inte den bästa.

Först lite om producenten Torbreck som startades av David Powell 1994, men redan två år innan starten upptäckte David en sektion av torra och nästan döda Shirazrankor. Med sin passion lyckades han rädda dessa vinrankor och försäkra sig om ett kontrakt att få köpa in druvorna. David lyckades skrapa ihop tillräckligt med pengar och samtidigt manövrera rätt för att få köpa in druvor från andra kvalitetsproducenter i Barossa Valley. Redan 1995 lyckades han få ihop tre ton druvor av typen Shiraz, Grenache och Mataro. Med nyskapande och okonventionella idéer om vinframställning i kombination med kärleken till Rhoneviner blev det snabbt magi och jag skulle vilja beskriva honom som vinvärldens Harry Houdini.

Som kuriosa kan omnämnas att namnet Torbreck kommer från en skog i Skottland där David jobbade under en tid.

Nu till själva vinet som har en sådan karisma att man nästan blir andlös. Druvkombinationen består av 97% Shiraz och 3% Viogner. Detta skapar ett muskulöst monster som kompletteras med stor komplexitet. En tsunami av björnbär, kaffe, tobak, vinbär och mormors hemmagjorda skogsbärsmarmelad sköljer genom munnen. Min fråga blir snabbt...Hur tusan kan han/de göra ett så här fabulöst bra vin med så små resurser. En stor bugning för en sann mästare. Och till Robert Parker som "bara" gav vinet 99/100 poäng -Snålt enligt min uppfattning då detta är en given 100 poängare.

Fotnot! RunRig användes som term i skottska Highlands för att beskriva en process där man fördelade mark mellan klansfränder. Ett utmärkt namn för ett vin som andas diplomati, samverkan, envishet och framförallt passion.

Avslutningsvis fick jag till min bestörtning läsa att en av rockens mästare lämnat jordelivet. Igår dog Belfastsonen Gary Moore som bland annat varit gitarrist i favoritgruppen Thin Lizzy. Skål Gary, detta hårdrockvin hade du säkert gillat och jag kommer att minnas dig och vinet för resten av livet.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post188

Amon-Ra 2003 från Ben Glaetzer

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot mån, januari 31, 2011 21:12:56
Änglatårar!

Idag skulle min pappa fyllt år om han varit i livet och jag dedikerar detta inlägg till honom.

Detta vin har Gud skapat och det bör få alla änglar att gråta av glädje, så även mig. Detta suggestiva vin framkallar de allra bästa minnen av min pappa som var en stor gourmet, med stor passion för matlagning. Är säker på att han också skulle ha gillat att ha en mat- och vinblogg och lagt stor kraft att hitta nya spännande rätter och vinfynd.

Vinet som framkallar dessa tårar är från den australienska vingurun Ben Glaetzer i Barossa Valley. Namnet på vinet är taget från kungen av alla gudar i den egyptiska mytologin. Templet med samma namn anges i viss litteratur som födelseplats för kommersiell vinproduktion.

Shiraz är druvan som vårdats och skördats till en djupt koncentrerad skapelse. Färgen är nästan svart med aningens mörklila nyans. Doften är fylld av plommon och peppar och smaken som sitter i mer än 60 sekunder är elegant. Ett harmoniskt änglaspel med mörkröda söta höstplommon, peppar och en hint av acaciahonung. Vilken balans mellan kraft och silkeslena toner. Robert Parker ger vinet 96 till 100 poäng av 100 möjliga, mitt betyg är 97.

Som troende känner jag att Gud måste ha haft en hand med i denna produktion. En himmelsk upplevelse i både doft och smak. Skål pappa!

  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post184

Producenter -d´Arenberg The Money Spider 2008

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot lör, maj 01, 2010 16:38:17
Vinfirman d´Arenberg i McLaren Vale är en av Australiens absolut bästa producenter och dessutom gör man mycket prisvärda viner i olika prisklasser.

Företaget grundades 1912 av Joseph Osborn, nykterist och direktör för Thomas Hardy & son. Han köpte 25 hektar vinområde i bergen norr om Gloucester och Bellevue. Hans son som övertog ansvaret efter sin pappa, var läkare och valde bort skalpellen och ersatte den med en sekatör istället. Han utökade snabbt vingården till 78 hektar och sålde till att börja med druvorna till närbelägna vingårdar. När deras egen källare stod klar 1928 började man sälja vin i egen regi.

1943 fick Frank Osborns son d´Arry (Francis) sluta skolan redan vid 16 års ålder för att hjälpa till i firman. Med pappans sviktande hälsa fick han ta över allt mer och från 1957 övertog han firman. Lite kuriosa i sammanhanget är att d´Arry även startade det egna skivbolaget d´Arenberg två år senare, så jag är säker på att han gillar tanken med min blogg, att mixa gott vin med bra musik och mat.

Sonen Chester, fjärde generationens vinmakare var tidigt inställd på att producera vin. Han har utbildat sig i både Australien och Europa. Han blev chefs vinmakare 1984 och satte igång arbetet med att minimera gödsling och bevattning för att utvinna markens naturliga smaker och med mycket låg avkastning för att få mer koncentrerade viner. Vinframställningen är klassisk med druvor som korgpressas. De röda vinerna får jäsa på ett traditionellt sätt i vaxbeklädda betongtankar.

Jag kommer längre fram att skriva om ett antal av deras viner och kan varmt rekommendera att du testar någon av dessa. Du kommer att tacka mig...smiley

The Money Spider 2008 (beställningssort. 8397) 119 kr

Vinet har en trevlig historia bakom sig. När första Roussanne druvorna skulle skördas år 2000 var druvorna täckta med små spindlar kallade Money Spiders pga av att folk förknippade dessa varelser med lycka. Som stora naturvänner och samtidigt lite vidskepliga valde man att avbryta skörden det året och väntade till nästa år då spindlarna flyttat till den närliggande vegetationen.

Doften är blommig med inslag av apelsin och kaprifol. När vinet kommer in i munnen känner man toner av citrus och fylls därefter av en fyllig smak av mogna äpplen och pinjenötter. Ett jätte gott vin med fin fruktsyra som är värt varenda krona.


  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post47

Producenter -Kahurangi Estate Pinot Noir 2008

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot tor, april 08, 2010 20:55:35
Kahurangi Pinot Noir 2008 (84934) 155 kr

Jag kommer att skriva om ett antal trevliga Pinot Noir viner från Nya Zeeland som jag testat från systembolagets beställningssortiment. Kul att systembolaget med framgång testar e-beställning av detta sortiment med start i Skåne. Mindre kul är den urusla förändring som skett med färre månadssläpp. Det som för oss vinfantaster har varit som lördagsgodis har reducerats till en semla/fastlagsbulle per år på fettisdagen.

Vinet kommer från Nelson Bay på nordvästra delen av sydön på Nya Zeeland. Vingården anlades på 1970-talet och är en av de äldsta på sydön. Vinets färg är ljusröd och jag måste ärligt erkänna att det är den färgsvagaste Pinot Noir jag någonsin testat. Smaken ger dock betydligt mer med mycket hallon, fin fatkaraktär och aningens lakrits. Detta vin passar utmärkt som fiskvin till en bit torskrygg eller gös. Jag kan inte ge det fyndstämpel men anser att det är väl värt att pröva som ett bra vin från Nya Zeeland och den nya vin världen.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post38

Henschke Shiraz Mount Edelstone 2000

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot ons, mars 24, 2010 11:32:27
Henschke Shiraz Mount Edelstone 2000

Vinproducenten Henschke är en av Australiens lysande stjärnor på vinhimlen. Johann Christian Henschke från Tyskland kom till Australien som emigrant. Han köpte mark i Keyneton och började odla vin som startade att säljas 1868. Ett flertal tyska odlare etablerade sig området som också kallas North Rhine.

Idag drivs firman av femte generationen med Stephen Henschke och hans fru Prue. De producerar ca 25 olika viner av mycket hög kvalitet. Det finns för tillfället sex viner på systembolagets beställningssortiment från 179 till 509 kr.

Nu till själva vinet!

Vinet är vackert purpurfärgat och doften är underbart kryddig med plommon- och lakritstoner. Dessa dofter återkommer även i smaken tillsammans med solmogna björnbär och peppar. Vinet har en fantastisk struktur med stor fyllighet, balans och lång eftersmak.

Producenten anger att vinet bör vara på topp 2010 och jag kan bara instämma. Synd att viner från Henschke kostar en hel del. Men jag kan verkligen rekommendera att någon gång testa viner från denna superproducent, speciellt med druvan shiraz.

Robert Parker ger detta vin 94 poäng på en 100-gradig skala. Detta tycker jag är för snålt och ökar på till 96 poäng.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post33