Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Lucia choklad - Årets bästa julglögg

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot sön, december 06, 2015 18:24:19

Tomten och hans renar förbereder sig som bäst för att i raketfart åka runt och sprida glädje till alla oss på jorden som tror på tomten. Vi på Vinblogg har försökt att hitta den perfekta julglöggen som tomten förhoppningsvis skall gilla. För visst är han värd något alldeles extra under västen när kylan slår till lagom till juletid.

Och här kommer resultatet av våra efterforskningar och att årets glögg kommer från älskade Piemonte gör inte saken sämre.

Lucia Choklad (Systembolaget nr 96463) för 71 kr
Glöggen baseras på viner från Giulio Cocchi i Piemonte och smaksätts utöver de traditionella kryddorna ­kanel, kryddnejlika, kardemumma, muskot, ingefära och pomeran ­med en infusion av rostade och finmalda kakaobönor.

Redan i doften upptäcker man att det andas kvalitet och så lång bort från alla sötsliskiga glögger som förpestat marknaden i många år (läs Blossa). Här samlas en fräsch vindruvbas tillsammans med ingefära, kanel och mörk choklad. Och smaken överraskar stort med läckra mörka bär, mörk choklad i perfektion och förnämligt ackompanjerat med inslag av apelsin, russin, marsipan och kanel.

Betyg: 5/5 Lucialjus
Så glad att äntligen hitta en glögg som är mer än väl värd att skriva om. För en glögg med rätt vinbas kan sällan gå fel och ni förstår säkert vad som händer om man använder det motsatta, vilket händer allt för ofta. Och för att rädda upp saken kör man på med extra mycket sött för att dölja allt. Vi ger med glädje 5 Lucialjus till Lucia choklad.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post581

Årets julöl på Vinblogg

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot sön, november 22, 2015 14:12:02

Så har första snön fallit i Skåne och det är dax att komma i rätt sinnesstämning inför kommande julmånad. Och som vanligt har vi på Vinblogg sonderat läget avseende de läckra julöl som erbjuds just nu på Systembolaget. Tyvärr brukar de allra bästa ta slut lagom till jul, så lika bra att passa på att inhandla dem redan nu.

Efter ett antal försök så fann vi till slut det som vi anser vara årets julöl. Resan går till soliga Kalifornien som framträder allt mer som ett område med mycket bra mikrobryggerier.

Kalifornienbryggeriet Lagunitas Brewing Company grundades 1993 av Tony Magee. Namnet kommer från orten där man startade verksamheten, men redan efter något år flyttade bryggeriet till större lokaler i närliggande Petaluma. Lagunitas hör till den tidiga generationen av amerikanska mikrobryggerier och även till de stadigast växande. I dag är producenten ett av de 20 största bryggerierna men gör fortfarande öl som det vore ett mikrobryggeri.
Källa: http://www.galatea.se/2012/08/lagunitas/

Lagunitas Holiday Ale (systembolaget nr 11312) för 25,90 kr

Färgen på ölet är mörkgult och tillsammans med den balanserade doften av humle ihop med passionsfrukt, honung, ingefära och ananas så inbjuder det till en härlig upplevelse.

Ölet är så rackarns bra med en angenäm humlearomatisk smak tillsammans med tydlig beska, inslag av passionsfrukt, honung, ananas och apelsin. En fullträff smakmässigt och som passar perfekt till det svenska julbordet. Denna öl lämpar sig även som smakunderhållning i favoritfåtöljen…  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post580

Dupont reserve - Cider när den är som allra bäst

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 10, 2015 17:53:55

Har alltid älskat en god cider speciellt från helgedomen Normandie. Men tänk vilket dåligt rykte denna gudagoda dryck tyvärr fått i Sverige tack vare all sötsliskig cider, speciellt från vårt avlånga land. Normalt i Europa så brukar råvaror som odlas på sin nordligaste växtgräns få fram extra fina nyanser. För vem vill byta bort svenska jordgubbar, potatis och sparris mot liknande från exempelvis södra Europa. Märkligt att detta inte återspeglas i cider. Självklart har valet av äpplesorter en stor inverkan, men visst borde vi kunna bättre.

10 miljoner äppleträd
Äpplena som används till cidertillverkning i Normandie kommer från flera hundra olika sorter. Ofta är äpplena små och innehåller mycket tanniner vilket gör dem omöjliga som ätäpplen, men desto godare till cider. Vissa uppskattningar gör gällande att det finns minst 10 miljoner äppleträd bara i Normandie.

Jag passade på att köpa en cider från Calvados- och ciderproducenten Dupont nu när den kom till Sverige i oktober. Louis Dupont egendom består av 30 hektar fruktträdgårdar i Normandie, i hjärtat av Pays d'Auge regionen. De har i mer än 25 år producerat bland annat cider och Calvados. Jordmånen består av näringsfattig ler- och märgeljord.

Cidre Reserve Domaine Dupont -13 (systembolaget nr 99326) för 114,90
Råvaran till denna cider är från 80% bittra och 20% sura äpplen. Skörden sker från oktober till november och alkoholhalten är på utmärkta 7,5%.

Färgen är magiskt gyllengul likt finaste bärnsten. Doften är fylld av en ljuvlig äpplemust ihop med citrus, honung och vanilj. Drycken är lätt kolsyrad och smaken är torr och samtidigt fylld av motsvarande nyanser som doften fast med tillägg som kryddor och nougat. Smaken sitter i plus 60 sekunder och är som en dröm i gommen.

Bara så gott och passar förträffligt till höstens svamprätter exempelvis trattkantarellcrêpes. Tyvärr är tillgången till denna goda dryck begränsad, så gå in på www.systembolaget.se och se vilka bolag som har den för tillfället, förhoppningsvis nära dig kära bloggföljare.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post576

American Dream by Mikkeller

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot mån, april 13, 2015 18:48:09

American dream!
För mig är golf starkt förknippat med den årliga majorn The Masters från Augusta i Georgia. Det närmsta jag har kommit banan är en bilfärd precis i närheten av banan. Här föds drömmar och möjlighet till evig berömmelse. En amerikansk dröm som blev sann igår var när den 21-årige Jordan Spieth från Texas vann en förkrossande seger och tog sin första majorseger. Vi som följer golfen regelbundet såg redan förra året att det var en världsspelare på gång, men få hade väl trott att det kunde gå så snabbt att få den åtråvärda gröna kavajen.

En annan amerikansk dröm är en av de godaste öl jag testat på länge. Danska Mikkeller har bryggt detta öl i Belgien och skapat något alldeles speciellt.

Mikkeller American Dream (nr 1246) för 20,90 kr
Doften är fylld av frisk humle tillsammans med inslag av passionsfrukt, mango, apelsin och färska örter. Smaken fyller hela gommen med perfekt beska ackompanjerat av mango, passionsfrukt, apelsin och kanderade nötter.

Det perfekta ölet som sällskapsdryck eller varför inte till hemmagjorda kåldolmar.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post563

Påsköl med finess!

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot mån, april 14, 2014 20:53:37
Påsken står för dörren och inhandlingen av råvaror har startat. Jag vill vara väl förberedd nu nära hela familjen sammanstrålar på en av årets viktigaste högtider. Att få hälsa våren välkommen med ett matbord av goda vårsmaker är något som vi alla längtar efter.

Till påsken är det viktigt att ha ett gott öl som som klarar råvaruvariationen. Därför gladde det mig extra när kollegan J kom och tipsade om ett jättegott påsköl från S:t Eriks & mästerkocken Mathias Dahlgren. Ölet är en mörk lager med doft av aprikos, smörkola och citrus.

Smaken är suggestivt god med läckra aromer av aprikos, apelsin, kola, knäck och färska örter. Allt detta tillsammans med en tydlig beska som bildar stommen till ett riktigt gott påsköl med finess. Helgen är räddad...


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post516

Imbelupet glaset står på bräcklig fot...

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot ons, juni 19, 2013 19:59:05

Foto: Ylva Isaksson

Vår naturliga nationaldag
Midsommarhelgen är väl egentligen allra mest vår naturliga nationaldag. Den helg då vårt sinnesmod står på topp, älvorna dansar och vi är spritt språngande nakna i vår själ. Tänk så mycket ljuset gör för att få oss i rätt sinnesstämning. Och inte blir det sämre av alla goda råvaror som peakar under denna årstid.

Akvavit
Och inget är väl mer traditionstyngt än vad vi väljer att svalka strupen med. Och visst är väl en kall akvavit en trevlig aptitretare till sommarens sill och skaldjursfrestelser.

“Imbelupet glaset står på bräcklig fot, kalla pilsnerflaskor luta sig därmot, men därnere, miserere, uti magens avgrundsdjup, sitter djävulen och väntar på en sup”

Så här beskriver Wikipedia (vår tids uppslagsverk) akvaviten.

“ -Akvavit är ett kryddat brännvin som är smaksatt med minst en av kryddorna kummin och dill. Namnet akvavit kommer från latinets aqua vitae - livets vatten. Av denna anledning använder vissa varumärken också stavningarna aquavit eller aqvavit. Akvavit har namnskyddats inom Europeiska unionen genom en EU-förordning, med angivande av just kummin eller dill som kryddning och en lägsta alkoholhalt om 37,5 volymprocent. Även om kummin eller dill är obligatoriska ingredienser, förekommer därutöver ett antal kryddor och örter som anis och fänkål. Kryddat brännvin som varken innehåller kummin eller dill är däremot inte akvavit.

Akvavit tillverkas i Sverige, Norge och Danmark. De två huvudsakliga stilarna av akvavit är den danska stilen respektive den norska stilen, som skiljer sig genom att den norska har tydliga toner av ekfatslagring, framför allt genom användning av sherryfat. Typisk dansk akvavit är således mer dominerad av kryddor, medan typisk norsk akvavit ofta är rundare i smaken.

Själv är jag förtjust i den danska akvaviten som är precis som jag vill ha den. Speciellt Aalborg Jubileums Akvavit är en sann följeslagare vid dessa tillfällen. Så när jag blev erbjuden ett varuprov lagom till detta ljusets gästabud var det lätt att tacka ja.

Aalborg Jubilæums Akvavit (nr 178) för 254 kr
Normalt slinker den ju bara ner i en bestämd klunk, men nu gör vi det på sant vinprovarvis. En gyllengul färg skimmrar i glaset och doften är komplex med inslag av dill, kummin, koriander och citrus. Smaken värmer med angenäma och finstämda nyanser av dill, kummin, koriander, pomerans, citrus och en avslutande lätt sötma. Allt i en klunk och mer därtill.

Hoppas även att du provar på att låta Champagne bli en naturlig del av ditt midsommarfirande, men förhoppningsvis innan akvaviten kommer fram på bordet. Njut av ljuset och ta vara på dagen för denna midsommarnatt tar aldrig slut...

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post448

En sommarwhisky från Highlands!

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot fre, maj 03, 2013 17:50:05

Just hemkommen från en underbar golfutmaning i golfens hem St Andrews. Vi bodde i själva orten på utmärkta B&B Lorimer House som bara ligger ett stenkast från Old Course. Här når du Old Course, New Course, Jubilee och Eden Course med högst 15-20 min promenad.

Fick nöjet att spela alla banor utom den gamle men blev mer än väl kompenserad med 27 hål på spektakulära och utmanande Castle Course, som ligger utanför samhället och är placerat ut mot havet med magiska vyer. Avslutningen blev minst lika bra med ronder på super trevliga Lundin Links och helt magiska North Berwick (den bästa banan jag spelat i Skottland tillsammans med Cruden Bay).

Loch Lomond (nr 597) för 274 kr

För att hedra Skottland tänkte jag skriva om en riktig vår- och sommar whisky som jag nyligen testat. Den kommer från Highlandsdestilleriet Loch Lomond som byggdes 1965 på den södra sidan av sjön med samma namn. 1985 köptes destilleriet av familjen Bulloch.

Normalt intar jag väldigt lite starksprit, men en god rökig whisky slinker väl ner vid passande tillfällen, speciellt vintertid. Därför var det en stor överraskning när jag tog mig an denna version av maltwhisky.

Doften är nyanserad fräsch, med inslag av apelsin, honung, vaniljfudge och örter. Smaken är klassiskt maltig med friska inslag av apelsin, honung, vanilj, lakrits och örter. En jättegod sommarwhisky till ett bra pris, som gjord för ljumma/svala sommarkvällar tillsammans med en bra pocket.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post435

Ett öl för skyfall!

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot tis, november 13, 2012 21:18:05
Var och såg senaste filmen med Bond i början av förra veckan. Som stor Bondfantast, kan jag äntligen glädjas för denna film har allt och mer där till. En av de bästa Bondfilmer som gjorts med inslag av humor, intellekt, spänning och inte minst av allt ett fantastiskt foto. Alla dessa underbara bilder som fångas i sekvenser och blir till konst.

Om du kommer att se filmen på video så kan jag varmt rekommendera en öl från Skottland som blir till en perfekt partner i höstmörkret.

Seven Giraffes (nr 1665) för 23,90 kr
Doften har humlearomatiska inslag tillsammans med aprikos, apelsin, honung och fläder. Smaken är riktigt bra så här på hösten när kylan sätter in och du behöver något som fyller dina smaksinnen. Smaken är nyanserad, med tydlig humle, trevlig beska samt inslag av aprikos, honung, fläder och apelsin.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post404

Vinblogg goes beerish - Dogtoberfest

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot ons, oktober 24, 2012 18:43:09
Vinbloggredaktionen testade i helgen en läcker amerikansk öl. De flesta känner väl till att amerikansk öl kan smaka nästan ingenting, på gränsen till vatten. Men tro det eller ej, det görs även öl med stor personlighet från mindre bryggerier. Ett sådant bryggeri får stå som representant för den senare skaran.

The Flying Dog Brewpub öppnade 1990 i Aspen, Colorado, och eftersom puben var framgångsrik, bestämde man sig för att starta ett fullskaligt bryggeri kallat Flying Dog Brewery. Tack och lov!


Flying Dog Dogtoberfest Märzen (nr 11639) för 25,90 kr
Bara första anblicken av flaskan får mig att rysa av välbehag. Vilken läcker, utmanande och konstnärlig etikett de valt för just detta öl. Doften är komplex med inslag av malt, torkad frukt, sirap, örter och vanilj. Smaken är riktigt bra med stor personlighet och finstämda nyanser av malt, torkade aprikoser, sirapslimpa, örter och farinsocker. Ett fantastiskt gott öl som gjort för efter den värmande bastun eller varför inte i badkaret efter en lång höst promenad. Och än en gång håller min teori om att en äkta medvetenhet kring framtagandet av etiketten, även säger en del om det som väntar i förpackningen.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post400

En ocean av smaker!

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot tor, januari 26, 2012 20:06:18
Ibland vinner nyfikenheten över förståndet! Eller kan det verkligen vara värt att köpa en flaska whisky för nästan 700 riksdaler?

Laphroaig 18 Years Old (nr 34300) 689 kr

Under julhelgen fick jag ett infall köpa denna whisky som jag hört så mycket positivt om. Självklart väldigt nyfiken om ryktena stämde...

Doften är enorm med inslag av honung, kola, vanilj, nötter och hav! Smaken vill omfamna mig med ljuvliga komplexa aromer, av ljunghonung, lakrits, svenska ostron, nötter och en suggestiv rökig framtoning. Smaken som sitter i en evighet får min gom att jubla av lycka. Varje cl av denna gudabenådade dryck är värd sin vikt i guld. Om du får chansen att dricka en whisky till i ditt liv (speciellt om du uppskattar droppar gjorda med kärlek från the Islay), då är detta drycken. Ardbeg i dess olika smakversioner tillhör alltid mina favoriter men detta är likvärdigt om inte ännu bättre. En ö-whisky med en ocean av smaker, perfekt att ha hemma, ö-boende som jag är.

Kvalitet 100
Prisvärdhet 98

Till Phill, skål!  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post324
Nästa »