Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Risotto di tonno essiccato e pomodori

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, juli 28, 2018 14:56:34
Mojama de atún
Visst är det underbart att få resa och upptäcka nya saker i livet. För oss på Vinblogg har maten och råvarorna en central betydelse där vi gläds åt allt nytt man får chans att testa. I Italien har vi lärt oss att uppskatta rökt tonfisk (tonno affumicato) och när vi var i Spanien senast fick vi uppleva en annan tonfiskvariant. Mojama de atún (tonno assiccato) bereds med salt i två dagar innan den läggs ut för att soltorka mellan 15-20 dagar. I Madrid serveras en typ av tapas med Mojama de atún ihop med hackade tomater och mandlar. Så vi bestämde oss för att göra en italiensk/spansk fusion med dessa råvaror.

Risotto di tonno essiccato e pomodori by #Silverspoonproject (146/2000)

Börja med att skölja risottoris (350 gr) minst 5 gånger. Ta därefter och smält smör tillsammans med olivolja i en stor panna. Tillsätts riset när smöret har smält och häll på med lite vitt vin. Den enkla hemligheten med att få en lyckad risotto är konstant omrörning. Så håll dig vid spisen hela tiden om du inte har assistans som jag ;-). Häll gradvis på med vatten och buljong (använder själv en del kyckling respektive grönsaksbuljong från Fond du chef). Normalt krävs det ca 1,5 liter vatten innan risotton är klar. När du använt en liter lägger du i råvarorna som då behåller sina smakar samtidigt som de gifter sig med risotton. Avsluta med att krydda och lägg i en dl Parmigiano reggiano. Risotton är klar då den utvecklat en krämighet med bibehållen al dente.

Fantastiskt god rätt speciellt nu på sommaren med den lilla extra sältan som smeker gommen tillsammans med ditt favoritvin. Önskar er alla en riktigt skön sommar trots alla rop på att apokalypsen tid är kommen.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post656

Barbabietola gialla gratinata al forno con formaggio la Feta

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot tis, maj 01, 2018 18:31:36
Glad såsom fågeln
Våren har öppnat sitt fönster och tid att passa på att njuta av de få dagar som solen väljer att behaga oss. Själv så får jag superenergi av solen men brukar tyvärr vara överambitiös dessa dagar. Så i år har jag lovat mig själv att fånga dagen medan vi har den.


Barbabietola gialla gratinata al forno con formaggio La Feta (Silverspoon project 145/2000)


Så underbart gott och enkelt. Råriv gulbetorna, på med lite italiensk olivolja och smula sönder fetaost och strö över och in i ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Sältan från fetaosten tränger ner i gulbetorna och bildar tillsammans med olivoljan en perfekt matharmoni. Kortaste matinlägget all time på bloggen, men enkelt är oftast bäst...

Ha en underbar vår kära följare!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post652

Saltimbocca alla romana

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, september 24, 2017 11:02:51

Äntligen dax att få skriva om en av italiens mest kända rätter och som dessutom är fantastiskt god. Jag kan lova att har du en gång smakat en Saltimbocca alla romana så är du såld för resten av ditt liv. Den är enkel att göra och går snabbt att tillaga även till en vardagskväll.
Saltimbocca alla romana by the silver spoon project (144/2000)

Följande ingredienser behöver du.

Kalvinnanlår i tunna skivor (1/2 cm)
Mjöl
Salt och peppar
Färsk salvia
Prosciutto
Smör och olivolja
Vitt vin eller marsala

Börja med att lägga respektive kalvskiva i folie och banka den nätt. Doppa ena sidan i mjöl, salta och peppra andra sidan innan du lägger på salvia blad och avslutar med Prosciutton som fästes med tandpetare i köttet. Värm upp pannan med olivolja/smör och stek i ett par minuter. När det börjar bli klara häller du i det vita vinet som gifter sig med köttet och bildar en magisk sky. Servera direkt från pannan och njut.



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post630

Curry burger con patate dolci viola

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, augusti 26, 2017 13:05:25
Visst är det gott med sötpotatis!
Men visste du att det finns lila sötpotatis. Lila sötpotatis är relativt ny på marknaden och har en mustig smak men är tätare och torrare i köttet än vanlig sötpotatis. Denna sort kräver längre tillagningstid och lämpar sig bäst att rosta i ugn. Den lila färgen kommer av antioxidanten antocyanin, samma som i t.ex. blåbär.

Curry burger con patate dolci viola (Silver spoon project 143/2000) Curryburgare med lila sötpotatis

Skönt att vara tillbaka i köket!
Vi tillagade burgaren med malet entrecôtekött och kryddade med en curryblandning. Den saftiga och kryddstarka burgaren gifte sig med sötpotatisen. Det smöriga köttet och lila sötpotatisen fångar upp kryddan perfekt och gör den till en smekning i munnen. Och som vin föreslår jag en "juicy" Shiraz från Australien. Vill du dessutom ha en vinsås till så rekommenderar jag att du använder samma vin som sedan skall konsumeras till middagen.

Trevlig helg smiley


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post627

Merluzzo con salsa al vino rosso

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, december 24, 2016 12:58:23
God Jul och Gott Nytt År
Vi på vinbloggen vill önska alla våra läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt år och samtidigt tacka just dig för att du följer vår Vinblogg. Nu är det äntligen julafton och vi får tid att umgås runt granen och grytan. En högtid som erbjuder så mycket gott. Men för oss är det också en tid att prova nytt. Själv är jag uppfödd med lutfisk på julen då det var en av julens allra starkaste traditioner att luta sin egen fisk. Så steget är inte långt till att få servera en annan fiskrätt till vårt julbord.


Merluzzo con salsa al vino rosso (142/2000) Torsk i rödvinssås

Börja med att ta ut fisken från kylen så den hinner få upp temperaturen innan den åker in i ugnen eller stekpannan. Därefter sätter du igång med att göra rödvinsåsen.

Världens bästa rödvinssås
2 msk smör
1 st liten rödlök
1 st hel vitlöksklyfta
1 msk råsocker
4 dl bra rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 kub med Fond du chef Rich beef buljong
Efter behov maizena majsstärkelse i slutet av tillagningen


Smält smöret och tillsätt rödlöken. Fräs löken någon minut och lägg till råsockret. Så fort den smält ner tar du i resten förutom maizenan. Låt sedan såsen sjuda och reduceras ner tills det är bara kvar ca 2,5 dl. Då får du fram sanslöst goda smaker. Ju godare vin du tar desto godare blir såsen. Avsluta med att sila bort lök och vilöksklyftan.

Nu är det bara att steka fisken. Om du tar den i stekpannan så kan jag rekommendera att steka den i en blandning av smör och ett stänk olivolja. Kombinera det gärna med lättfräst Pancetta (tänk på att den är lufttorkad och därför enbart behöver en smekning i pannan). Servera med rött Rhônevin och njut i fulla drag av denna supergoda rätt.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post608

Cacio e Pepe

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, december 04, 2016 11:55:20
En pastaklassiker
Cacio e Pepe är en paradrätt i det italienska köket. Rätten är enkel att tillaga och gudomligt god att äta. Med få men desto finare råvaror kan du trolla i köket och förföra din käraste.

Cacio e Pepe con Tagliolini al nero di seppia (141/2000)

Börja med att ta hetta upp olivolja tillsammans med ekologisk svartpeppar. Tag av den från spisen när den precis fått upp värmen. Använd långsmal pasta exempelvis Tagliolini eller Linguine. Koka pastan så den blir al dente. Spara lite kokvatten och tillsätt olivoljeblandningen, en klick med smör samt 1/2 dl Pecorino ihop med 1,5 dl Parmegiano Reggiano. Rör ner pastan och rätten är klar på mindre än 15 minuter.




  • Kommentarer(3)//www.diderot.se/#post606

Cannelloni con foie gras e filetto di maiale

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot tis, november 22, 2016 18:21:36
Jag älskar italiensk mat liksom många av er följare. Med sin enkelhet i den råvarustyrda matlagningen blir det oftast rätt bara du väljer råvara med omsorg. Att få promenera runt i en bra saluhall med underbara råvaror, där mitt öga får styra är en gudagåva. Här kommer en rätt baserad på detta koncept, som samtidigt är så enkel att göra och med försvinnande gott resultat.

The Silverspoon project presenterar Cannelloni med gåslever och fläskfilé. (140/2000)

Börja med att skära fläskfilén i små bitar och stek den på medelvärme tillsammans med gåslevern tills köttet tagit upp gåslevern. När det är klart fyller du Cannellonirören med blandningen och lägger dem i en smörad form. Tillsätt Bechamelsås eller som i vår rätt, en välkryddad tomatblandning. När den är klar i ugnen tar du ut den och garnerar med en körsbärstomat och riven Parmegiano Reggiano. Så oerhört gott och vackert på samma gång.



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post604

Merluzzo al forno con zuppa di aragosta

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, oktober 23, 2016 12:00:30
Hösten är en årstid som gjord för myskvällar med tända stearinljus och något mustigt gott att äta. Allt eftersom temperaturen sjunker så blir råvaror från havet allt bättre. Ta tillfället i akt och bjud din käraste på en lyxig måltid som fångar årstiden på allra bästa sätt.


Silverspoon project presenterar ugnsbakad torsk med hummersoppa (139) / Merluzzo al forno con zuppa di aragosta

Du kan på nätet hitta många goda recept på hummersoppa. Här är några smakfulla exempel och om du inte hinner göra den själv så finns det även färdig soppa att få tag på i din livsmedelsaffär.

http://matgeek.se/2013/02/17/hummersoppa-kokad-fran-grunden/
http://www.ica.se/recept/hummersoppa-338818/

Gör klar hummersoppan och sätt därefter in torskryggen i ugnen på låg värme. Vi väljer att sätta ugnstemperaturen på 125 grader för att torsken skall behålla sin konsistens. Om du har tillgång till termometer så är fisken klar vid 56 grader. Servera rätten i djupa fat genom att hälla i soppan och placera fisken på vackert sätt. Avsluta anrättningen genom att garnera med löjrom från Kalix och några basilikablad.

Som vin skulle jag föreslå ett bubbligt rosévin från Franciacorta. Både Berlucchi61 rosé och Monte Rossa Flamingo rosé är värdiga bubbelviner till denna fantastiskt goda rätt.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post602

Den bästa Sparrissoppan!

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, juni 19, 2016 20:47:31
Sommaren är här!
Och som den har tagit Vinbloggen med solstorm. Ni får ursäkta mig om jag förlustat mig för mycket av att njuta av ljuset och passat på att spela golf dessa underbart ljusa sommarkvällar. Men här kommer ett recept på den bästa sparrissoppa jag någonsin gjort och det säger inte lite...
Zuppa di asparagi (138) Made by The Silver Spoon Project
Börja med att bryna 500 gr skånsk sparris (spara knopparna) tillsammans med färsk lök, ekologiskt smör och bästa olivoljan. Tillsätt 1 dl Chardonnayvin och 4 dl vatten tillsammans med vegetariskt buljong. Låt det koka i 5 minuter innan du tar det av spisen och slutligen mixar upp allt till en himmelsk soppa. Avsluta med att tillsätta 3 dl matgrädde eller crème fraiche, hetta upp soppan på nytt och sista 10 minuterna av sjudande så tillsätter du sparrisknopparna.
Njut av sommarens råvaror medans vi har dem!
Och är är kommer en stor operatalang som vi kommer höra mycket av framöver. #JosephCalleja


  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post595

Risotto con arancia rossa di Sicilia e salmone (137)

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 20, 2016 13:20:42

Våren lyser fortfarande med sin frånvaro så lusten att komma ut och grilla i trädgården har inte infunnit sig ännu. Så det får blir till att dra nytta av vinterns primörer. Blodapelsin från Sicilien är en stor favorit med sin alldeles speciella smak.

Antocyanin ger den röda färgen
Blodapelsiner har en kort säsong och odlas bara på några få platser på jorden, främst på Sicilien. Den vanligaste sorten Sanguinello skördas på ön fram till mars. De sicilianska blodapelsinerna utsätts för stora temperaturskillnader som kan variera med 14 grader mellan dag och natt vilket gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin för att skydda sig mot kylan och ämnet ger även den röda färgen.
Källa: wikipedia

Risotto con arancia rossa di Sicilia e salmone (137) by the Silver Spoon Project
Börja med att göra risottobasen. Jag använder mig av Carnaroliris som kommer från området mellan alperna och Poslätten. När riset har sköljts i kallt vatten 3-4 gånger så låter jag den få fräsa i smör under någon minut innan 2 dl vitt vin tillsätts. Sedan är det tålamod som gäller där vatten och buljong tillförs och som sakta får sjuda in i riset. När halva tiden gått är det dags för 3 blodapelsiner att få skapa både färg och smak till riset. Avslutar med att lägga i Italiensk hårdost (gärna Parmigiano Reggiano) precis när risotton är klar.

Under tiden har ekologisk lax fått stå i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Rätten är en fröjd för såväl öga som smak. Så gott med syran och fruktsockret från blodapelsinerna tillsammans med sältan från osten. Den krämiga friska risottosmaken gör sig fantastiskt bra ihop med laxen. En ny smakfavorit!

Till denna rätt serverades utmärkta Cà del Magro från Gardasjön.


  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post589
Nästa »