Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Merluzzo con salsa al vino rosso

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, december 24, 2016 12:58:23
God Jul och Gott Nytt År
Vi på vinbloggen vill önska alla våra läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt år och samtidigt tacka just dig för att du följer vår Vinblogg. Nu är det äntligen julafton och vi får tid att umgås runt granen och grytan. En högtid som erbjuder så mycket gott. Men för oss är det också en tid att prova nytt. Själv är jag uppfödd med lutfisk på julen då det var en av julens allra starkaste traditioner att luta sin egen fisk. Så steget är inte långt till att få servera en annan fiskrätt till vårt julbord.


Merluzzo con salsa al vino rosso (142/2000) Torsk i rödvinssås

Börja med att ta ut fisken från kylen så den hinner få upp temperaturen innan den åker in i ugnen eller stekpannan. Därefter sätter du igång med att göra rödvinsåsen.

Världens bästa rödvinssås
2 msk smör
1 st liten rödlök
1 st hel vitlöksklyfta
1 msk råsocker
4 dl bra rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 kub med Fond du chef Rich beef buljong
Efter behov maizena majsstärkelse i slutet av tillagningen


Smält smöret och tillsätt rödlöken. Fräs löken någon minut och lägg till råsockret. Så fort den smält ner tar du i resten förutom maizenan. Låt sedan såsen sjuda och reduceras ner tills det är bara kvar ca 2,5 dl. Då får du fram sanslöst goda smaker. Ju godare vin du tar desto godare blir såsen. Avsluta med att sila bort lök och vilöksklyftan.

Nu är det bara att steka fisken. Om du tar den i stekpannan så kan jag rekommendera att steka den i en blandning av smör och ett stänk olivolja. Kombinera det gärna med lättfräst Pancetta (tänk på att den är lufttorkad och därför enbart behöver en smekning i pannan). Servera med rött Rhônevin och njut i fulla drag av denna supergoda rätt.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post608

Cacio e Pepe

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, december 04, 2016 11:55:20
En pastaklassiker
Cacio e Pepe är en paradrätt i det italienska köket. Rätten är enkel att tillaga och gudomligt god att äta. Med få men desto finare råvaror kan du trolla i köket och förföra din käraste.

Cacio e Pepe con Tagliolini al nero di seppia (141/2000)

Börja med att ta hetta upp olivolja tillsammans med ekologisk svartpeppar. Tag av den från spisen när den precis fått upp värmen. Använd långsmal pasta exempelvis Tagliolini eller Linguine. Koka pastan så den blir al dente. Spara lite kokvatten och tillsätt olivoljeblandningen, en klick med smör samt 1/2 dl Pecorino ihop med 1,5 dl Parmegiano Reggiano. Rör ner pastan och rätten är klar på mindre än 15 minuter.




  • Kommentarer(3)//www.diderot.se/#post606

Cannelloni con foie gras e filetto di maiale

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot tis, november 22, 2016 18:21:36
Jag älskar italiensk mat liksom många av er följare. Med sin enkelhet i den råvarustyrda matlagningen blir det oftast rätt bara du väljer råvara med omsorg. Att få promenera runt i en bra saluhall med underbara råvaror, där mitt öga får styra är en gudagåva. Här kommer en rätt baserad på detta koncept, som samtidigt är så enkel att göra och med försvinnande gott resultat.

The Silverspoon project presenterar Cannelloni med gåslever och fläskfilé. (140/2000)

Börja med att skära fläskfilén i små bitar och stek den på medelvärme tillsammans med gåslevern tills köttet tagit upp gåslevern. När det är klart fyller du Cannellonirören med blandningen och lägger dem i en smörad form. Tillsätt Bechamelsås eller som i vår rätt, en välkryddad tomatblandning. När den är klar i ugnen tar du ut den och garnerar med en körsbärstomat och riven Parmegiano Reggiano. Så oerhört gott och vackert på samma gång.



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post604

Merluzzo al forno con zuppa di aragosta

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, oktober 23, 2016 12:00:30
Hösten är en årstid som gjord för myskvällar med tända stearinljus och något mustigt gott att äta. Allt eftersom temperaturen sjunker så blir råvaror från havet allt bättre. Ta tillfället i akt och bjud din käraste på en lyxig måltid som fångar årstiden på allra bästa sätt.


Silverspoon project presenterar ugnsbakad torsk med hummersoppa (139) / Merluzzo al forno con zuppa di aragosta

Du kan på nätet hitta många goda recept på hummersoppa. Här är några smakfulla exempel och om du inte hinner göra den själv så finns det även färdig soppa att få tag på i din livsmedelsaffär.

http://matgeek.se/2013/02/17/hummersoppa-kokad-fran-grunden/
http://www.ica.se/recept/hummersoppa-338818/

Gör klar hummersoppan och sätt därefter in torskryggen i ugnen på låg värme. Vi väljer att sätta ugnstemperaturen på 125 grader för att torsken skall behålla sin konsistens. Om du har tillgång till termometer så är fisken klar vid 56 grader. Servera rätten i djupa fat genom att hälla i soppan och placera fisken på vackert sätt. Avsluta anrättningen genom att garnera med löjrom från Kalix och några basilikablad.

Som vin skulle jag föreslå ett bubbligt rosévin från Franciacorta. Både Berlucchi61 rosé och Monte Rossa Flamingo rosé är värdiga bubbelviner till denna fantastiskt goda rätt.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post602

Den bästa Sparrissoppan!

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, juni 19, 2016 20:47:31
Sommaren är här!
Och som den har tagit Vinbloggen med solstorm. Ni får ursäkta mig om jag förlustat mig för mycket av att njuta av ljuset och passat på att spela golf dessa underbart ljusa sommarkvällar. Men här kommer ett recept på den bästa sparrissoppa jag någonsin gjort och det säger inte lite...
Zuppa di asparagi (138) Made by The Silver Spoon Project
Börja med att bryna 500 gr skånsk sparris (spara knopparna) tillsammans med färsk lök, ekologiskt smör och bästa olivoljan. Tillsätt 1 dl Chardonnayvin och 4 dl vatten tillsammans med vegetariskt buljong. Låt det koka i 5 minuter innan du tar det av spisen och slutligen mixar upp allt till en himmelsk soppa. Avsluta med att tillsätta 3 dl matgrädde eller crème fraiche, hetta upp soppan på nytt och sista 10 minuterna av sjudande så tillsätter du sparrisknopparna.
Njut av sommarens råvaror medans vi har dem!
Och är är kommer en stor operatalang som vi kommer höra mycket av framöver. #JosephCalleja


  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post595

Risotto con arancia rossa di Sicilia e salmone (137)

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 20, 2016 13:20:42

Våren lyser fortfarande med sin frånvaro så lusten att komma ut och grilla i trädgården har inte infunnit sig ännu. Så det får blir till att dra nytta av vinterns primörer. Blodapelsin från Sicilien är en stor favorit med sin alldeles speciella smak.

Antocyanin ger den röda färgen
Blodapelsiner har en kort säsong och odlas bara på några få platser på jorden, främst på Sicilien. Den vanligaste sorten Sanguinello skördas på ön fram till mars. De sicilianska blodapelsinerna utsätts för stora temperaturskillnader som kan variera med 14 grader mellan dag och natt vilket gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin för att skydda sig mot kylan och ämnet ger även den röda färgen.
Källa: wikipedia

Risotto con arancia rossa di Sicilia e salmone (137) by the Silver Spoon Project
Börja med att göra risottobasen. Jag använder mig av Carnaroliris som kommer från området mellan alperna och Poslätten. När riset har sköljts i kallt vatten 3-4 gånger så låter jag den få fräsa i smör under någon minut innan 2 dl vitt vin tillsätts. Sedan är det tålamod som gäller där vatten och buljong tillförs och som sakta får sjuda in i riset. När halva tiden gått är det dags för 3 blodapelsiner att få skapa både färg och smak till riset. Avslutar med att lägga i Italiensk hårdost (gärna Parmigiano Reggiano) precis när risotton är klar.

Under tiden har ekologisk lax fått stå i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Rätten är en fröjd för såväl öga som smak. Så gott med syran och fruktsockret från blodapelsinerna tillsammans med sältan från osten. Den krämiga friska risottosmaken gör sig fantastiskt bra ihop med laxen. En ny smakfavorit!

Till denna rätt serverades utmärkta Cà del Magro från Gardasjön.


  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post589

Spaghetti Vongole by The Silver Spoon Project (136)

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot ons, februari 10, 2016 19:24:15


Kärlekspasta med Venusmusslor!
En av mina allra största pastafavoriter är den klassiska Spaghetti Vongole som tillagas med Venusmusslor. Är du lycklig och får tag i dem färska så bör man lägga dem i saltat kallvatten under en timma för att få bort eventuella sandkorn som förhoppningsvis spottas ut från musslan. Annars kan du köpa dem frysta och undvika denna något tidsödande process.

Börja med att steka lite finhackad schalottenlök och vitlök i olivolja/smör. När du brynt blandningen något så tillsätter du vitt vin (3 dl) och efter det ca 600-1000 gram musslor. När musslorna öppnar upp så skapas en underbar arom som är så förförande god. Avsluta med tillföra hackade körsbärstomater och lite fiskbuljong i sökande efter den perfekta sältan.

Koka upp 500 gram med spaghetti och låt den nästan koka klart. Blanda musselblandningen med pastan och låten den stå i minst 30 minuter för att pastan skall suga åt sig av det goda. Rätten blir enligt min erfarenhet ännu bättre när den får stå över natten så att musselspad och pastan förenats till ett. En riktig kärlekspasta.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post586

Polenta al Gorgonzola e Pollo con salsa di Marsala!

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, februari 21, 2015 12:40:05

VM i skidor har börjat och nu gäller det att fixa med både god mat och gott vin för att fylla på förråden inför de energikrävande tävlingarna. En bra mix av kolhydrater tillsammans med proteiner är grundreceptet för seger, så här kommer ett riktigt Italienskt vinnarkoncept.

The "Silverspoon project" proudly presents Polenta al Gorgonzola (135/2000)
Börja med att tillaga Polentan. När den är klar tar du och lägger den i små insmorda formar och avslutar med att sticka ner klickar med Gorgonzola och strö över Parmigiano Reggiano. Sätt ugnen på 225 grader och låt formarna stanna i ugnen tills respektive Polentapaj får den gyllengula färgen. Under tiden gör du en sås på Marsalavin, lite vatten och grönsaksbuljong som får reducera till en oslagbar smaksymfoni. Avsluta med att fritera majskyckling i Italiensk olivolja från foglia.se och anrätta den gyllene rätten.

Polenta är enligt min erfarenhet en tråkig anrättning som “stand alone”, men blir tillsammans med due formaggio magiskt god. När du dessutom kombinerar den med friterad majskyckling och min älsklingssås gjord på Marsala är det bättre än det mesta. En rätt för en vinnare!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post557

Amarone risotto!

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot mån, januari 26, 2015 19:16:23

Amarone risotto
Vi svenskar har verkligen tagit Amaroneviner till våra hjärtan. Den karakteristiska bittra smaken i kombination med den ljuvliga sötman är den enkla förklaringen till detta kärleksförhållande. Så varför inte ta och utnyttja detta även i matlagning, speciellt till risotto som jag har extra stor passion för.

I denna rätt har jag valt att använda mig av följande ingredienser:
- Allegrini Amarone -97
- Prima svenskt kranvatten
- Arborioris 350 gr (rundkornigt ris som är döpt efter staden Arborio, i Poslätten, där den växer)
- Grönsaksbuljong
- Pancetta (går bra med ekologisk bacon också)
- Portabello
- Ekologiskt smör
- Olivolja från Foglia.se
- Ekologisk svartpeppar
- Parmigiano


The "Silverspoon project" proudly presents Amarone risotto (134/2000)
Börja med att hetta upp olivoljan tillsammans med smöret och häll i riset under omrörning. När riset sugit åt sig av olivsmörblandningen är det dags att hälla i 2 dl Amaronevin. Låt blandningen få sjuda och ta del av allt det goda vinet. Lägg därefter i grönsaksbuljongen tillsammans med lagom mängd vatten, då det är viktigt att inte dränka risotton, utan istället ge den mer vätska allt eftersom den begär så.

I med Pancettan och låt den få koka ihop med den magiska blandningen. Fortsätt med mer vatten allteftersom riset börjar bli färdigt. På slutet i med svampen och när den är klar är det bara rikligt med Parmigiano, en skvätt mer vin och svartpeppar som kvarstår innan rätten når sitt smakklimax. Häll därefter ett glas i kocken, så blir han på ett strålande humör.

Utan minsta tvekan den godaste risotto jag ätit (om jag får säga det själv) och nästa gång blir det Massimago Amarone som står för samspelet.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post552

Cannelloni al pomodoro

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot fre, juni 06, 2014 15:43:10

I min favorit bland skånes matvaruaffärer www.greenmatmarknad.se hittade jag nyligen en Cannelloni Emiliani från Barilla som förträffligt nog inte kräver att man förkokar dem.


Cannelloni al Pomodori (133/2000)
Börja med att ta två burkar med krossade italienska tomater på burk och blanda i lite pesto, köttfond och italienska kryddor. Därefter tar du bladspenat som får förvälla lätt tillsammans med Ricotta och knaperstekta Pancettastrimmlor. Ta på dig en plasthandske (eller tvätta händerna noga) och fyll Cannelloni för hand med bladspenatblandningen. Lägg dem i en ugnsfast form och häll över tomatröran och avsluta med att strössla över lite riven Parmesan eller Pecorino.

In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter tills den fått en fin färg.

Enkelt och vansinnigt gott.




  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post523
Nästa »