Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Nyårschampagne från Cazals i Le Mesnil-sur-Oger

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot tis, december 27, 2016 19:20:41

Claude Cazals Le Mesnil sur Oger 2008 (Systembolaget nr 99061) för 382 kr

Från denna rofyllda Champagneort kommer några av de allra bästa Champagnerna som går att finna. Jordmånen ger viner som ofta är superkoncentrerade med mineraler och syra i perfektion. Claude Cazal grundades 1897 i Le Mesnil-sur-Oger. Företaget drivs idag av Delphine Cazal. Egendomen omfattar 3,7 hektar vingårdar omgärdade av en mur. Sådana vingårdar brukar kallas "clos" i Frankrike,

Doften är underbar med inslag av juläpplen, vit choklad, vita blommor, mineral, nougat och citrus. Smaken är bara så bra som man kan önska av en Champagne från detta område. Mineraler och syra i världsklass tillsammans med vit choklad, gula äpplen, nötter och apelsin blir till en fantastiskt god Champagne. Så välgjord och spännande från denna lilla producent. Trots att jag varit i orten minst 20 gånger är det debut för mig att få dricka Cazals bubbliga mästerverk. Och vilket fantastiskt avtryck från första till sista klunken. Detta är en ny personlig favorit utan minsta tvekan.

Årgång 2008 i Champagne är en mycket bra årgång vilket gör detta bubbel till ett givet val för nyårsmiddagen.




  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post609

AR Lenoble Blanc de Blancs 2008 - En ädel Champagne

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 14, 2015 19:38:20

AR Lenoble är ett familjeägt Champagnehus i Damery som ligger nordväst om Epernay. Grundaren Armand-Raphaël Graser kom från Alsace och började 1920 att sälja sina Champagner under namnet AR Lenoble. AR tog han från sitt namn och Lenoble som en hyllning till den ädlaste drycken av dom alla. Den drivs idag av fjärde generationen med syskonen Ann och Antoine Malassagne i ledningen och de har för tillfället 18 ha i sin ägo och däribland vinfält i Grand Cru byn Chouilly.

AR Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs Chouilly 2008 för 399 kr (tyvärr redan slut på SB)
Champagnen har en vackert ljusgul färg och doften är fylld av en balanserad komposition av mineraler, rostat bröd samt citrus. Smaken är himmelskt god med aromer som täcker hela gommen och som sitter i länge. Aromer av citrus, mineral, smör och rostad bröd presenteras på ett makalöst gott vis.

Så här skall Blanc de Blanc Champagne smaka när den är som allra ädlast och vilken fantastiskt överraskning från en producent jag aldrig tidigare stött på. Och ännu en bekräftelse hur överjävligt bra årgång 2008 är. Måste verkligen besöka både producenten och byn Chouilly nästa gång jag är i Champagne.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post550

Grongnet - En alldeles speciell Champagne

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 11, 2014 14:18:44


Special Club Champagner börjar bli en återkommande favorit här på @Vinblogg. Och nu har turen kommit till Champagne Grongnet. Familjen Grongnet har sin egendom i byn Étoges som ligger strax söder om Côte de Blancs. Sedan 1885 har familjen odlat Champagnedruvor och de har idag 14 HA som de använder för att gör sin egna champagner. Dottern Cécile sköter verksamheten även om fadern Guy finns med i arbetet med vinifieringen.

Étoges är en kommun i departementet Marne i regionen Champagne-Ardenne i nordöstra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Montmort-Lucy som tillhör arrondissementet Épernay. År 2010 hade Étoges 340 invånare.

2008 kan bli en av de bättre årgångarna senaste 25 åren och här en Champagne som bevisar allt som årgången bjuder på.


Färgen är lite djupare gul än normalt. Doften erbjuder ett livselixir av förföriska mineraler och brödtoner i världsklass. En av de allra bästa Champagnedofter jag upplevt tillsammans med minnet från Dom Perignon -82. Smaken följer upp det första kärleksfulla intrycket med pulserande kärleksaromer. Gommen täcks av en superläcker smakkombination som överraskar och förför på en och samma gång. Så underbart goda aromer av bröd, mineral och en sanslöst smarrig nötighet. Bästa 2008 från Champagne som jag hitintills testat och denna Champagne är världsklass och kommer säkert att bli ännu bättre, men med fräschheten i behåll rekommenderar jag dig starkt att testa den om den finns i din källare. Tyvärr blev den slutsåld på Systembolaget och det är bara att hoppas att vi blir tilldelade lite mer senare i år.

Även om denna Champagneversion är slut på Systembolaget så kan jag glädja dig med att det finns ett antal andra alternativ från samma producent att tillgå i sortimentet. Blir till att beställa hem och testa...

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post539

En mästerlig Champagne från familjen Champion!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot tor, augusti 21, 2014 20:20:17


Special Club Champagner har jag skrivit om tidigare i år (www.diderot.se/#post472)! Och så fort jag hittar nått nytt från denna ädla club av små familjeägda producenter så försöker jag ta chansen att njuta av dessa bubbliga mästerverk.

Familjen Champion har varit druvodlare sedan 1800-talet. 1929 började André Champion producera champagne och köpte sedan mer mark i Chouilly till egendomens nuvarande areal på 18 hektar. Vingårdarna är belägna i Chouilly och Verneuil och de har förutom Chardonnay planterat Pinot Noir och Pinot Meunier. Sonen Roland tog över verksamheten 1951 och firman antog då namnet Champagne Roland Champion. Idag drivs huset av makarna Francois och Ginette, tillsammans med parets dotter Carole.

2008 är en årgång som man i Champagne tror mycket på och de viner jag redan testat från årgången lovar stort bara man ger den tid i källaren. Så att testa just denna Champagne är kanske inte det klokaste beslutet, men hur skall man annars få en chans att bedöma potentialen så att ni vinbloggsläsare kan dra nytta inför eventuella inköp?

Roland Champion Special Club (Systembolagsnr 90530) Blanc de Blancs 2008
Vinet är gjort på endast Chardonnay druvor klassade Grand Cru från Choilly. Doften är efter en tid i glaset fyllt av rostat bröd, citrus, choklad, viss smörighet och fina mineraler.


Smaken imponerar stort speciellt dagen efter att flaskan öppnades. En smaksymfoni presenteras med förföriska aromer av äpple, nougat, rostat bröd, citrus och mineral. Bara att bocka för en mästerlig Champagne som efter ett par år i källaren kommer att göra stordåd i glaset.

Kul att vara tillbaka i vardagen och möjlighet att få fortsätta att förmedla tips till er läsare. Så följ med på höstens resa för nu kör vi igen.


  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post534

En monumental Champagne!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot lör, november 09, 2013 17:42:18

Nya Champagneupplevelser från en av mina absoluta favoriter Pierre Peters är alltid en alldeles speciell upplevelse. Och när det kommer till egendomens Prestigechampagne Les Chetillons står tiden stilla för en stund när den inmundigas (åtminstone i mitt liv).

Ni som följt min vinblogg ett tag vet säkert att Pierre Peters blev utsedd till årets vinproducent på vinbloggen 2011 http://www.diderot.se/#post311. Egendomen drivs av den karismatiske och passionerade Rodolphe Peters som förvaltar och utvecklar det familjeägda Champagnehuset på allra bästa sätt. De nya årgångar som släpps signalerar tydligt att det finns ännu mer att hämta från denna redan fantastiska producent. Och nedanstående Champagne bekräftar detta på ett magsikt bra sätt.

Pierre Peters Cuvée Speciale Les Chétillons 2006 (nr 90032) för 595 kr


En monumental Champagne!
Doften är komplex med inslag av citrus, päron tillsammans med nougat och mineraler präglade av världens bästa krita.

Den enastående smaken är torr och förutom de magiska mineralerna så serveras apelsin, citron, gula äpplen samt läckra chokladaromer tillsammans med en syra som gjord för maträtter. Smaken sitter i ljuvligt länge och med sin sagolika komplexitet vill nyanserna aldrig ta slut.


Detta är en av mina absoluta favoritchampagner som redan nu är i toppform och kommer att utvecklas till en monumental Champagne över tid. Du kan absolut dricka den redan nu till alldeles speciella tillfällen. Men lova mig i så fall att köpa nån flaska till som får ligga 4-5 år till för att du skall få uppleva guds finaste gåva i form av denna gyllene flytande frukt. Och bara att tacka producenten för att Sverige som trogen kund kommer ifråga för den alldeles för lilla produktion som skall spridas över jordens alla hörn. Och för detta pris är min köpsignal med tydlighet utfärdad.

Skål och golfkepsen av till Maestro Rodolphe för detta mästerverk. Och snart kommer 2008…...





  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post481

En gudomlig Special Club Champagne!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot fre, oktober 11, 2013 20:31:29


Nya bekantskaper

Ofta sker nya bekantskaper av en tillfällighet och när jag fick se en Special Club kartong på Systembolaget i Limhamn så väcktes mitt intresse direkt (lycka vid första ögonkastet). Första gången jag testar Champagne från denna lilla men desto mer spännande producent.

Champagne José Michel & Fils har funnits i fyra generationer med grundaren Paul Michel (1890-1936) som var den förste att skörda de ädla druvorna 1912. Stor passion för sitt livsverk ligger bakom deras framgångar och förståelsen för att använda den tredje så kallade “komplementdruvan” Pinot Meunier på bästa sätt.

Producenten har sitt säte i den lilla byn Moussy söder om Epernay. Måste erkänna att jag kört förbi denna by många gånger på resan mellan Epernay ner till hjärtat av Côte des Blancs. De har ägor i byarna Moussy, Pierry och Chavot. Vinstockarna som används till special Club är planterade redan 1926 som ger resultat i stor koncentration och mindre skörd. Nuvarande vinmakaren Jose Michel startade 1955 och är fortfarande ansvarig för produktionen även om tre barn och ett antal barnbarn står på tur.

Om det finns nån hemlighet bakom detta passionerade arbete att göra Champagner i världsklass kan nämnas att vinerna består av extremt hög andel Pinot Meunier (oftast minst 50 %) och resterande mängd Chardonnay.


Nu till den gudomliga Champagnen!
Redan färgen signalerar ett begynnande champagnekoncentrat på hög nivå. Trots sin ringa ålder är doften fylld av ljuvliga mineraler, röda äpplen och en härlig brödton. Smaken är hypnotiserande bra med en komplex mineralsymfoni, krämighet, röda äpplen, nougat, citrus och surdegsbröd. Efter en tid i glaset utvecklas nyanser som i ett mästerverk från Marc Chagall, bara du öppnar dina sinnen.


En sjuhelsikes bra Champagne från en tillverkare som jag kommer att bevaka med stort intresse framöver och en utmärkt bekräftelse på att Special Club levererar på högsta nivå till attraktiva priser. Och avslutningsvis kan jag rekommendera denna utsökta Champagne tillsammans med gåslever och varför inte höstens gås om du vill bryta mönstret.

Special Club Jose Michel & Fils (nr 87954) för 429 kr om du inte bor i Uppsala eller Lerum. Där kan du fortfarande hitta den i det ordinarie utbudet för 50-lappen billigare. Är själv väldigt nyfiken på -04 som finns i magnumbutelj via beställningssortimentet.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post473

Special Club - En alldeles speciell Champagneklubb!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot ons, oktober 09, 2013 19:51:13

Special Club - En alldeles speciell Champagneklubb!
I Champagnevärlden har de stora husen makten (exempelvis Moët & Chandon och Veuve Clicquot). Konsumenten brukar ha rätt och ser man till antalet producerade flaskor så talar det sitt tydliga språk. Men producerar de också den bästa Champagnen? Självklart hittar du exempellösa Champagner från dessa hus, men så kostar det som det smakar med priser lätt över 1000 kronor per flaska. Så låt oss istället diskutera vad du får för jämförbara pengar och då blir svaret enligt mitt tycke entydigt. De små familjeägda producenterna levererar makalös kvalitet till priser som de stora husen erbjuder sina standardversioner för.

En alldeles speciell klubb
I början av 70-talet startade en sammanslutning av ett dussin små Champagneproducenter en alldeles speciell klubb kallad Club de Viticulteurs Champenois (Special Club). Målet var att göra vinkonsumenter medvetna om de små producenternas prestigeviner (tidigare såldes en stor del av druvorna till de större Champagnehusen). För att försäkra sig om det allra bästa från medlemmarna i klubben sattes strikta regler för produktionen. Endast prestigevinet från de bästa åren valdes ut i kombination med att enbart druvor från de egna ägorna fick användas. Det ädla bubblet måste dessutom ligga på flaska i minst 3 år innan försäljning.

Bubblande förespeglingar
För att förstärka klubbens identiteten ytterligare valde man 1988 att designa en egen flaska där konturer lånades från äldre generationers Champagneflaskor för att skapa ett signum fyllt av tradition och elegans. 1999 sker nästa milstolpe med namnbytet till Club Trésors de Champagne. Ett namn som skall symbolisera extrem elegans med tusentals bubblande förespeglingar.

Producenterna i Special Club har en stark tilltro till att jordmånen, mikroklimatet och produktionsmetoderna sätter ett tydligt fingeravtryck. Endast det hållbara jordbruket är rätt väg att vandra även om biodynamisk produktion är svårt att uppnå fullt ut.

Idag har klubben växt till ett trettiotal medlemmar med fantastiska producenter som Gimonnet, Paul Bara och Jose Michel. Och Vinblogg kommer att specialstudera dessa utgåvor under närmsta året och delge dessa erfarenheter till er kära läsare.

Vill du läsa mer om Special Club? http://www.clubtresorsdechampagne.com/





  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post472

En Nobelchampagne som är allt annat än standard!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot tis, juni 11, 2013 17:44:36

En Champagne från älskade Côte des Blancs
Nu har äran kommit att få presentera en fantastisk Champagneproducent som har sin verksamhet i mitt älskade Côte des Blancs. Franck Bonville äger 20 hektar vingårdar klassificerade som Grand Cru. Huvuddelen, 15 hektar, ligger i Avize och resterande i grannbyarna Cramant och Oger, dvs byar enbart planterade med Chardonnaydruvan. Firman producerar enbart Blanc de Blancs från egna odlingar förutom roséversionen som innehåller 12% Pinot Noir från Ambonnay (Grand Cru i Montagne de Reims) vilket betyder att samtliga Champagner som Bonville säljer är Grand Cru.

Vid mitt besök på egendomen möttes jag av en lugn, mycket vänlig och proffsig atmosfär. Allt de gör lyser klass utan att de på något sätt framhäver detta. Den nedan omskrivna Champagnen valdes som Nobelbubbel vid festligheterna 2010. De flesta producenter skulle omnämna detta i diverse sammanhang, men inte denna klassiska egendom. Egentligen synd då fler borde få upp ögon och smaklökar för dessa mästerverk i bubblets ädla hantverk.

Franck Bonville Grand Cru Sélection (7402) för 269 kr

Krämig frukt- och mineraldoft som förför!
Champagnen är en Blanc de Blancs gjord enbart på Chardonnay från flera årgångar. Vilken underbar doft som förför med inslag av krämig frukt och mineraler. Smaken är torr, fruktig med fin brödton, mineraler av världsklass, komplexa citrustoner och en ljuvlig krämighet! Ett mästerverk som säljs som Standardchampagne. Passar utmärkt både som aperitif och som matchampagne till sommarens seafoodbuffé.

Avslutningsvis kan jag varmt rekommendera att du besöker denna producent när du har vägarna förbi Avize. För här är du välkommen och kan handla en Nobelchampagne som är allt annat än standard förutom priset!

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post443

En roséchampagne för våren!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot tor, april 11, 2013 18:46:17

Champagne Guy Charlemagne
Det är med stor glädje som jag greppar tangentbordet och skriver om denna fantastiska Champagneproducent i hjärtat av Côte des Blancs. Champagnehuset Guy Charlemagne är placerat i den lilla förtjusande byn Le Mesnil sur Oger. De producerar ca 130 000 flaskor per år varav 35% säljs i Frankrike och resten över hela världen. Deras motto "kvalitet är min sanning", beskriver mer än väl vad producenten står för.

Vinbloggen har haft det stora nöjet att besöka producenten vid två tillfällen och har möts av ett supertrevligt och professionellt bemötande. Att detta dessutom besvaras med minst lika bra Champagner gör det till en av mina personliga favoriter. Allting med detta Champagnehus utstrålar en äkta känsla av klass rakt igenom.

Guy Charlemagne Rosé Brut (nr 77173) för fyndpriset 299 kr
Pinot Noir druvorna till vinet kommer uteslutande från Charlemagnes vingård i Sezanne. Jordmånen domineras av kalk samt lera och vinet produceras genom saignéemetoden. En finstämd doft framträder med inslag av röda äpplen, jordgubbar och mineraler. Smaken utsrålar elegans med en frisk fruktighet, bra syra samt aromer av grapefrukt, röda äpplen, jordgubbar, smultron och mineraler. Om jag inte missminner mig så är den vår kära oljelandsgrannes roséchampagnefavorit just nu. Och det kan man lätt förstå. Ofattbart att den inte tillhör det ordinarie sortimentet på Systembolaget då den är en av de bästa rosechampagner jag stött på. Beställ den direkt för att få den lagom till att vårvärmen äntligen anländer och använd den som aperitif och/eller till exempelvis en ljummen vårsallad med varmrökt lax.

Vill du läsa mer om de Guy Charlemagne Champagner som säljs i Sverige, kan jag rekommendera ett besök på http://www.terrificwines.se/ som importerar dessa ljuvliga bubbliga drycker.

  • Kommentarer(5)//www.diderot.se/#post432

Ett Champagneunder!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot sön, december 02, 2012 16:45:25
I den lilla orten Cramant i Côte des Blancs görs några av de allra bästa Champagnerna man kan få tag i. Den exceptionella kritan och mikroklimatet skapar bästa förutsättningar. För första gången har Vinblogg.com haft möjlighet att besöka den lilla, men ack så kompetenta producenten Champagne Lilbert. Det tog sin tid, då fullt fokus av förklarliga skäl ägnas åt produktionen som görs på ett ytterst hantverksmässigt sätt.

Det hela startade redan 1746 och idag drivs egendomen av femte generationens mycket sympatiske och ödmjuke Bertrand Lilbert, som tagit över efter sin pappa Georges. De har endast 3,5 ha med 80% av vinrankorna i Cramant, 30 % från Chouilly och 10 % Oiry. Endast 30 000 flaskor per år blir det från respektive skörd, men desto bättre är det med kvaliteten. Champagnerna från Lilbert kan beskrivas med orden elegans, finess, hänförande och långlivade.
Nu till deras Årgångschampagne 2006 Blanc de Blancs gjord på endast Chardonnay druvor från mitt älskade Cramant.

Doften är hänförande med de häftigaste mineralnyanser som jag någonsin upplevt. Och smaken slår de mesta... En fyllighet som får mig att blunda och njuta med enormt välbehag. Komplexa aromer av ljuvlig sälta, citrus, surdegsbröd, nötter och samtidigt en ljuvligt balanserad frukt som täcker gommen i +60 sekunder. Den överlägset bästa sea food Champagne jag testat och topp tre i alla kategorier.

Ett sant under och mästerverk från Maestro Bertrand Lilbert

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post407
Nästa »