Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

PoggioargentierA - Årets vin på Vinblogg 2018

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 23, 2019 18:02:23

Så har vi äntligen haft den årliga jurysammankomsten för att utse årets vin på Vinblogg. Och vilken fantastisk upplevelse det blev med ett jämnt fält av högklassiga viner. Och för första gången fick två viner lika många röster i första omröstningen. Det stod mellan magiska Laccento -16 från Piemonte och den blivande "Super Tuscany" producenten Poggioargentieras Syrah, där en andra omröstning till slut lyckades skilja de underbara vinerna åt.

Årets vin på vinblogg 2018
De flesta vinnördar får något vått i både ögon och gom när viner från Toscana kommer fram i glaset, allt från Supertuscanyviner som Sassicaia och Solaia till Brunellovinerna från Montalcino. Sådan spännvidd från Toscana med ständigt fokus på kvalitet.

Årets vin producenten PoggioargentierA etablerades så sent som 1997 i Toskanska Maremma. Idag består verksamheten av 21 ha vinfält och odlingen är självklart biodynamisk. Om de levererar så här hög kvalitet redan nu är det en given favorit att följa i framtiden.

Så här skrev jag efter första testningen tidigare i år.

PoggioargentierA Syrah 2015 från Maremma (Systembolaget nr 95871) för 199 kr

Vinet går absolut att dricka redan nu men behöver en rejäl luftning i karaff först. Doften är så härligt toskanskt med mörka körsbär, björnbär, färska toskanska örter, choklad, espresso och en fin vaniljavslutning.

Smaken är så urtypiskt bra för att komma från Maremma. Superkoncentrerade aromer av höstmogna körsbär, björnbär, lakrits, choklad, svart peppar, vanilj och en ljuvligt frisk örtighet. Tanninerna är så spänstiga men ändå extremt eleganta vilket gör vinet klart att dricka redan nu även om vi kommer att få se det utvecklas minst 10-15 år. Extremt bra vin för precis under 200 kronor och given kandidat i omröstningen för årets vinbloggvin. Blir så lycklig att det fortfarande går att hitta kvalitetsviner från detta område under 200 kronor, men bäst att passa på för snart är den slut på Systembolaget. (Blev en låda till vårt vinförråd)

Avslutningsvis vill jag tacka alla jurymedlemmar för ett gott jobb. Hoppas vi ses om ett år igen...  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post663

Årets vin på Vinblogg! Roxanich Merlot 2007

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot sön, januari 28, 2018 14:19:12


Årets vin på Vinblogg 2017!

Nu är det äntligen dax att berätta om vinnaren av årets vin 2017 på Vinbloggen. Finalen bestod av fyra extremt bra och inte minst goda kandidater till att ta hem titeln.

Finalisterna:
- Domaine Leon Barral Jadis från Faugeres
- Cavalleri från Franciacorta
- Sondraia från Bolgheri
- Roxanich Merlot från Istrien

För första gången i Vinbloggens historia fick vinnaren alla juryröster från omröstningen. Att vinet är biodynamiskt speglar väl bloggens inriktning senaste året. Allt mer av de vi testar är inte bara ekologiskt, utan vi går hela vägen till det biodynamiska förhållningssättet. Det är med stor glädje som vi presenterar Roxanich Merlot från 2007 som vinnare av vinbloggens årets vin. Extra kul att vinet är från Kroatiens allra främsta producent.

Så här skrev vi när vi testade vinet första gången!
Biodynamiska producenten Roxanich viner har förfört oss och deras viner är troligen det bästa som görs i Kroatien just nu. Och det säger inte lite, för det pågår en vinrevolution i detta vackra och smakfulla Medelhavsland.

Mladen Rožanić har jobbat i Rhônedalen (Rhône) och lärt sig hantverket från grunden genom kontakten med framstående franska vinodlare. Och där föddes även visionen att få producera toppviner från Istrien. Han började sökandet efter de mest gynnsamma odlingsområdena i Istrien. Året 2004 stötte han på vinmakaren Antun Banko, en producent från Kosinožići nära Nova Vas. De fann ett gemensamt intresse och passion för att ta fram det bästa från västra Istrien. Under fyra år, planterade de 23 hektar i röda jordar nära Višnjan, ett område som har en idealisk terroir för vinodling.

Roxanich Merlot 2007 (Systembolaget nr 75597) för 348 kr

Dags att ändra uppfattning om Merlot
Har tidigare testat deras Super Istrian cuvée och Porco Rosso, men nu är det dags för ett vin som enbart är gjort på druvan Merlot. Merlot förknippas ju mest till vinhelgedomen Bordeaux och jag skall ärligt erkänna att jag sällan tänder på viner med enbart Merlot. Men det testade vinet kommer för evigt att ändra på denna uppfattning. För i rätt händer hos en biodynamisk producent så skapas ett mästerverk.

Färgen på detta 10-åriga vin är mörkröd med bruna inslag i kanten. Doften gör att man tänder på alla cylindrar. För här signaleras på ett suggestivt sätt Bordeaux och Rône i ett och samma andetag fast men med kroatisk dialekt. Körsbärsextrakt, stall, röda rosor och läder är en så sanslöst bra doftblandning. Smaken är extremt förförande med läckra aromer av mullbär, blå plommon, övermogna blåbär och med helt perfekta tanniner. Vinet skapar ett smaktäcke som man aldrig vill skall försvinna och tacksam nog sitter den i +90 sekunder. Vinet är så rent i smaken att man med tydlighet kan säga att det märks att den är framställd på ett biodynamisk sätt.

Matrekommendation
Vi testade den tillsammans med den utmärkta kombon av en hängmörad entrecôte, ungsbakad sötpotatis och en smakfull klick med chillibea. Passar perfekt till sommarens köttgrillningar och även om vinet kostar mycket pengar så är det så drygt att det med lätthet varar hela kvällen även för två personer.

Ett stort tack till kollegan Zoran K som fått mig att upptäcka kroatiska viner och för att jag fått använda bilden från Roxanich vinhus.

Årets musikvideo på Vinbloggen!
Despacito med Luis Fonsi ft Daddy Yankee  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post639

Årets vin på Vinblogg 2016!

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot sön, januari 22, 2017 18:50:30

Årets vin på Vinblogg 2016 är ett lysande rött från klassiska Brunello di Montalcino. Så mycket klass att det med råge motiverar priset. Ser redan fram emot nästa årgång som bör släpas på Systembolaget snart.

Brunello di Montalcino när den är som allra bäst!
Canalicchio di Sopra är en globalt hyllad producent från Toskanska samhället Montalcino. Det är en stor ära att få testa deras magiska Brunello di Montalcino från årgång 2011 samt Rosso di Montalcino från 2014.

Egendomen etablerades av vinpionjären Primo Pacenti 1962 och har funnits nästan lika länge som undertecknad. Få producenter kan hantera Sangiovese på ett mer briljant sätt och deras viner är utan tvekan bland de allra bästa från området. Idag drivs den av tredje generationen med Simonetta, Marco och Francesco i ledningen. Förutom att producera viner i världsklass har de även en wine relais som får bli ett framtida resmål. (www.canalicchiodisoprawinerelais.it)

Brunello di Montalcino Canalicchio di Sopra -11 (Systembolaget nr 76694) för fyndpriset 576 kr
Färgen är så underbart vacker med mörkröda nyanser. Lägg till en doft som är bland det mest förföriska jag stött på i vinsammanhang. En symfoni av choklad, mogna körsbär, tobak, nypon och rosor förför mitt doftsinne och skapar ljuvliga drömmar.

Och det allra bästa är att smaken är så chockerande bra med sagolika nyanser av choklad, körsbär, plommon, övermogna nypon, färska örter, överraskande inslag av saffran och helt perfekta tanniner. Ett extraordinärt bra vin som nästan får mig att tappa andan av lycka. Blir enormt imponerad över vad vinlandet Italien är kapabelt att leverera och detta vin är från den allra högsta skolan. Bravo!

Detta är utan tvekan en av årets allra bästa vinupplevelser, trots att det ännu bara är vår. Ett vin att filosofera till och som du vill njuta av länge och med stor andakt. Trots att vinet kostar över 500 kronor är det värt varje krona flera gånger om. Och finns utan minsta tvekan med i kampen om årets vin på Vinbloggen. Om du undrar vad som passar i matväg till just detta vin så kan jag intyga att det går till det mesta. Testa det mer än gärna med en Cacio e Pepe då de gifter sig med varandra.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post611

Vinblogg - Wine of the year awards 2016

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot lör, januari 21, 2017 13:42:04


Tänk vad tiden går snabbt när man har kul. Äntligen dax igen att utse årets viner på @Vinblogg. Fem viner är utvalda för slutrundan, men det finns ytterligare några vinnare. Listan kommer att fyllas på successivt under kvällen.

Bästa restaurangupplevelse:
Contraste i Milano. Ett av de allra bästa matupplevelser i mitt liv. Bara ett måste att besöka igen under året som kommer. www.diderot.se/#post601

Årets bubbliga område:
Utan minsta tvekan det italienska bubbelområdet Franciacorta som bara blir bättre för varje år. Superviner till priser som ligger klart under motsvarande kvalitet i Champagne. Blir definitivt mer viner från detta område på Vinblogg under 2017.

Årets bubbel utanför Champagne:
Berlucchi61 rosé är bara så bra för 200 kronor. Ett bubbel som varar över hela menyn och som med stor värdighet passar till det mesta i matväg. I am in love!! www.diderot.se/#post600

Årets Champagne:
Claude Cazals Le Mesnil sur Oger 2008 är en ljuvlig blanc de blancs från kultorten Le Mesnil-sur-Oger, Så kul med en ny fantastiskt god bekantskap. www.diderot.se/#post609

Årets Vita:
Domaine Zind Humbrecht Riesling Brand Grand Cru Vielles Vignes 2011 är bara så bra. Ett absolut måste om man vill uppleva en Alsaceriesling från sin bästa sida. Zind Humbrecht är verkligen en mästerproducent. www.diderot.se/#post607

Årets röda under 200 kronor:
Sardinska vinet Mamuthone med ö-druvtypiska Cannonau (Grenache) leverar allt inte minst till en smaskig burgare tillsammans med vinbloggens bästa rödvinsås. www.diderot.se/#post599

Årets vin alla kategorier:

Se nästa inlägg :-)))
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post610

Suavia - Årets vin och vinproducent på Vinblogg!

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot ons, februari 03, 2016 20:10:40


Le Rive -11 från Suavia i Soave
I slutet av januari höll Vinblogg sitt årliga jurymöte för att utse årets vin 2015 på bloggen. Sex entusiastiska och förväntansfulla jurymedlemmar testade lika många fantastiska viner och kom fram till ett nästan enhälligt resultat. 5/6 deltagare valde ut magisk goda Le Rive 2011 (en hade den som tvåa) från de kvinnliga producenterna på Suavia i Soave.

Juryns motivering
Kan sammanfattas med att vi blev totalt hänförda av detta vitvinselixir. Vinet visar sådan perfektion att det är svårt att hitta motsvarighet inom vinvärlden. Helt fantastiska smaknyanser med mineraler i världsklass tillsammans med gula äpplen, citrus och akaciahonung.

Systrarna Tessari på Suavia har skapat vinmagi genom att fånga kraften från den uråldriga vulkaniska jordmånen och visat att ett klassiskt vinområde som Soave har så mycket mer att ge inför framtiden. Att systrarna dessutom är oerhört ödmjuka i kombination med modernt tänkande väcker stor beundran. Bara det faktum att från detta klassiska vinområde introducera de nya flaskorna och vinetiketterna visar på både mod, klokskap och stor begåvning.

Tack vare Suavias makalösa resa till världsklass går det inte annat än att även ge priset som årets producent till dessa vinmakerskor. Första gången det händer att någon tar hem priset som både årets vin och årets producent här på @Vinblogg, men så bra är deras vinkonst.

Här kommer fler utmärkelser:
Årets rödvin: Sassella Valtellina Superiore D.O.C.G. Mamete Prevostini (Italien)
Årets röda under 200 kr: Orto Monsant (Spanien)
Årets Champagne: Lilbert vintage Champagne 2008  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post584

Årets vinproducent 2013 på Vinblogg -Mastroberardino

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot lör, januari 25, 2014 15:14:26

Det är med sann lycka som vi har äran att få utse den syditalienska Irpiniaproducenten Mastroberardino till 2013 års vinproducent på Vinblogg.

Motivering till utmärkelsen
En producent med tydlig identitet, som på ett ödmjukt sätt lyckats bibehålla sin tradition och samtidigt kombinera detta med ett långsiktigt framgångsrikt utvecklingsarbete som på ett ljuvligt sätt kan avnjutas i deras fantastiska viner och som gjort hela regionen till en betydelsefull aktör på den internationella vinscenen.

Jag har alltid fått något speciellt i blicken när jag har stått öga mot flaska med Mastroberardinos Radici Taurasi Riserva viner. Så kraftfulla, med enormt fin personlighet som ger en multidimensionell upplevelse och samtidigt något av de mest långlivade som jag stött på i vinväg. Ett riktigt fingeravtrycksvin som på ett utmärkt sätt beskriver denna fantastiska vinproducents signum.

Ett av de bästa vingårdsbesöken
I somras hade jag möjligheten att få besöka producenten på plats i Atripalda (nära Avellino) i samband med vårt besök i den underbara Campaniaregionen. Visst hade jag stora förväntningar på detta besök, men inte trodde jag i min vildaste fantasi att det skulle utvecklas till ett av de bästa vingårdsbesök jag haft i mitt vinliv.

Vi fick äran att få träffa den kunnige och mycket sympatiske exportchefen Stephan Moccia som mer än väl representerar allt det fina som Mastroberardino står för. Efter en inledande rundvandring i den imponerande anläggningen var det dax för en provning av deras viner som säljs i Sverige.

Blev mäkta imponerad av den bredd och samtidigt höga kvalitet som deras produktion idag levererar till oss lyckliga vinkonsumenter. Höjdpunkterna under prövningen var allt ifrån det allra mäktigaste Aglianicovinet Radici Taurasi Riserva, till min absoluta roséfavorit Lacrimarosa och det utsökta fisk- och skaldjursvinet Nova Serra som är gjort på Greco di Tufo druvan.

Druvarkeologen
Firman grundades 1878 av Angelo Mastroberadino (ursprungliga namnet var Berardino men som på 1700-talet kompletterades med Mastro som betyder mästerhantverkare). Idag är det Piero från den 10:e generationen som leder företaget, även om Maestro Antonio fortfarande har full koll på firman efter att i nästan 50 år varit arkitekten bakom den fantastiska utvecklingen. Inte minst hans arbete med att bevara och utveckla de för regionen unika druvsorterna har fått stor betydelse för hela regionens utveckling som kvalitetsområde. (Tänk att detta område under romarriket var världens huvudcentra för vinproduktion, men som fick sin ände efter den tragiska ödeleläggelsen av Pompeji år 79, exakt två månader efter den nye kejsaren Titus tillträde på tronen)

Får du tillfälle när du är i Campaniaregionen kan jag varmt rekommendera att besöka på deras anläggning i Atripalda, där du även kan köpa viner i deras affär som är en integrerad del av produktionsanläggningen.

Nu kanske du tror att denna berättelse är slut, men så är långt ifrån fallet. För efter besöket i Atripalda fick vi en unik möjlighet att besöka deras “state of the art” egendom Mirabella Eclano tillsammans med Mastroberardino’s chefsoenolog Dottore Agronomo Antonio Dente.

Nya Aglianicokloner
Egendomen är som ett paradis med ljuvliga vinfält i det kuperade landskapet. Här pågår en mycket intressant utveckling av två egenutvecklade Aglianicodruvkloner (Antonio Mastroberardino VCR 418 och 421). Målet har varit att utveckla en Aglianicodruva, med en mer silkeslen stil som kan avnjutas även i yngre ålder, jämfört med Radici Taurasi Riserva som tar en halv livstid för att bli färdiglagrad. Antonio Dente och hans team har fått fria händer att utveckla egendomen med det mesta du kan önska för att skapa den perfekta druvbasen. Och om de har lyckats med detta bedrift. Måste erkänna att Antonio är den mest kunnige av alla de oenologer jag mött. Att han samtidigt utstrålar sådan passion för denna utveckling gör det lätt att förstå varför han handplockades från Universitetet för att leda detta imponerande arbete.

Resultatet av detta utvecklingsarbete går redan att avnjuta i form av vinet Redimore -11, som jag återkommer om vid ett senare blogginlägg. Men jag kan redan nu avslöja att vinet är precis så bra som målbilden beskriver. Tanninerna är mer tillgängliga med en silkeslen och samtidig härligt fyllig frukt. Detta kommer att bli något riktigt stort inom en inte allt för lång framtid.

Avslutningen av besöket blev bara en sann bekräftelse hur sött livet kan vara. Deras passitodessertvin Antheres, gjord på 100% Aglianico, är ett av de bästa dessertvin jag någonsin testat. Tyvärr säljs inte vinet i Sverige men bara av detta skäl finns det anledning att besöka Atripalda.

Ett stort tack till alla på Mastroberardino som gjorde vårt besök till ett minne för livet. Grazie Mille!!!  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post496

Årets bästa på @Vinblogg

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot lör, december 14, 2013 15:55:50


Vinbloggs årliga jurymöte är nu över och vi kan summera ett riktigt bra vinår där många konkurrerat på en hög nivå. I bedömningen finns bara viner med som idag går att få tag i, utan att behöva resa jorden runt. Därav kan det finnas extraordinära viner som inte har behörighet till denna festliga jurysammankomst.

Årets vin:
Matassa El Sarrat 2010. Spanien hade inte med något vin i finalen men väl en representant från franska delen av Katalonien. Vinet symboliserar på ett utmärkt sätt vad området, i närheten av den spanska gränsen, kan åstadkomma. Ett supervin med underbara smakaromer från färska örter, peppar, hallon och magiskt goda charkuterier.
http://www.diderot.se/#post434


Årets producent:

Kommer snart på @vinblogg

Årets Pinot Noir:
Schubert Wines Marions Vineyard Pinot Noir 2011. En mästerlig Pinot Noir som t.o.m. utklassade den amerikanske konkurrenten Walter Hansel North Slope 2009 med råge. Som Pinot lover kan jag bara böja mitt huvud i vördnad för denna äkta pinotkonst.
http://www.diderot.se/#post484

Årets Rose:
Lacrimarosa 2012 från Kampaniaproducenten Maestroberardino är den bästa rosé jag någonsin testat.
http://www.diderot.se/#post460

Årets Champagne:
Pierre Peters cuvée speciale les Chétillons 2006. Valet var utan minsta tvekan den monumentala Prestigechampagnen från favoriten Pierre Peters.
http://www.diderot.se/#post481

Årets Dessertvin:
Den lätt pärlande hallondrömmen Brachetto d´Acqui 2012 från italienska superproducenten Braida.
http://www.diderot.se/#post480

Årets vita:
Abraxas 2008 från kaliforniska producenten Robert Sinskey Wineyards. Ett unikt fingeravtryck i mitt vinminne och abracadabra till italienska delikatesser!!
http://www.diderot.se/#post453

Årets mousserande vin:
Italienska Berlucchi '61 Brut. Underbara mineraler som slår de flesta Standardchampagner med hästlängder.

Årets e-handel:
Foglia.se för deras fantastiska olivoljor utvalda av olivoljedrottningen och “fellow Campania lover” Lotta.
http://www.diderot.se/#post475

Årets Musik:
Muse -The 2nd Law

Årets importör:
http://www.terrificwines.se

Årets resa:
Campania!!!

Årets rätt på The silver spoon project:
Piccata al Marsala! Kalvschnitlar på bästa vis…
http://www.diderot.se/#post485

Så var 2013 avklarat och jag vill rikta ett stort tack till alla ni läsare som följer @vinblogg. Dessutom skall alla jurymedlemmar ha ett stort erkännande för sitt hårda men goda arbete. Och TACK till min fru Karin som står ut med alla uppslag och med all väntan på grund av att maten skall fotograferas innan den avnjutes.

Nu återstår bara några dagar innan vinbloggen börjar att ladda batterierna inför ett nytt spännande 2014. Och jag kan redan avslöja att året börjar med några kanonviner redan från starten, så “stay tuned”.

God jul och gott nytt år!
P-O  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post490

Dax att utse årets vin!

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot lör, december 07, 2013 14:41:10
Dax att utse en vinnare
Då är det bara en timma kvar tills Vinbloggens årliga jurymöte för att utse årets vin och vinproducent. 7 viner har gått hela vägen till denna galakväll. Vinerna illustrerar mer än väl dagens globala vinscen, med kandidater från Italien, Nya Zeeland, USA och Frankrike. Något oväntat hamnande Spanien utanför detta celebra sällskap, men det skall ses mer som en tillfällighet.

Må bästa vin vinna! Om du vill följa hur det går så kan du söka upp @Vinblogg på Twitter. Om inte, så är du välkommen tillbaka till Vinblogg inom några dagar...  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post488

Årets vin 2012 på Vinblogg.com

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot lör, december 22, 2012 16:29:17
En förväntansfull vinbloggsjury samlades den 8 december för att gemensamt utse årets vin. Ett vinår som har bjudit på många överraskningar från de flesta världsdelar. Men ett vin skall slutligen stå där högst upp på pallen. Och det blev en intensiv kamp ända in på målsnöret.
Men här kommer vinnaren av årets vin 2012, och motiveringen lyder så här:
En liten producent i hjärtat av de bästa som kan erbjudas i form av den bubbliga gudadrycken. Med små resurser, men desto större kunnande och passion kunna skapa en Champagne som tillhör de allra främsta gör prestationen till en bragd. Att kombinera denna mästerliga Champagne med havets frukter är en enastående sensation som det knappt finns något motsvarighet till.

Vinbloggsjuryn gratulerar Bertrand Lilbert till utmärkelsen årets vin för Champagne Lilbert Blanc de Blancs 2006. Ett sant nöje att få höja glaset och utbringa ett trefaldigt skånskt hurra för detta mästerverk.
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post412

Vinbloggen utser årets vinproducent 2012!

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot fre, december 21, 2012 20:05:58
Efter årets samlade provningar var det lätt att finna en producent som sticker ut från resten trots den höga kvalitetsnivå som speglat vinåret 2012.

Motiveringen till årets producent lyder som så här:
En producent som kombinerar de bästa från två världar. En balanserad europisk bas tillsammans med nya världens färgparlett. Enbart en mästare kan skapa ett vin likt Mona Lisas silkeslena leende.
Vinbloggen har därför det stora nöjet att gratulera Schubert Wines från Nya Zeeland till utmärkelsen årets vinproducent!

Skål käre producent och en riktigt god jul från Vinbloggsredaktionen! Och imorgon redovisas årets vin på Vinbloggen.com smiley

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post411
Nästa »