Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Eco Rojo - Årets rödvinsfynd från Alicanteregionen!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, juli 19, 2018 20:35:11


Just hemkommen från semester i underbara Alicanteregionen måste jag bara få förmedla ett vinbudskap av högsta prioritet. Regionens viner har genomgått en kvalitetsrevolution av sällan skådat slag utan att priset stuckit iväg. Det kan jag med gott samvete säga efter att på kort tid besökt området ett flertal gånger och testat många goda viner. Här används med fördel rödvinsdruvorna Monastrell och Syrah och som dessutom i många fall odlas med ett biodynamiskt förhållningssätt.

Nu när min yngsta dotter skall gifta sig fick jag i uppdrag att plocka fram ett gott och prisvärt biodynamiskt vin under hundralappen och gärna från ett område vi älskar. Är det överhuvudtaget möjligt tror nog de flesta av er, men Vinblogg fixade det. Bodega Francisco Gomez som är placerat nordväst om Alicante har gjort det med fint hantverk, till ett för oss konsumenter väldigt attraktivt pris. Producenten producerar såväl biodynamiskt vin som utsökt olivolja.


Francisco Gomez Eco Rojo -16 (Systembolaget nr 2521) för endast 79 kr

Vinet är såväl biodynamiskt framställt som vegan certifierat (återkommer senare i sommar om just detta fenomen). Druvorna som använts är Monastrell samt Syrah och lagringen sker otraditionellt nog i ståltankar vilket ger vinet en ungdomlig fräschör.

Färgen är mörk som spanskt tjurblod. Och doften är ljuvligt fylld av mogna björnbär och körsbär, färska medelhavsörter, cedarträ och fruktkompott. Smaken är i förhållande till pris på halleluljanivå med aromer av mogna björnbär, höstmogna körsbär, skogshallon, vaniljdröm, medelhavsörter, lakrits och finstämda tanniner. Helt strålande för under hundralappen och ett bevis på hur spanska vinregioner längre söderut tar allt mer plats i finrummet. Med sin ungdomliga friskhet passar det perfekt till pastasallad, grillade sommargrönsaker och fläskfilé. Vilket superfynd för dessa pengar och fyll på förrådet för denna typ av fynd finner du allt mer sällan.

Vill avslutningsvis rikta en speciell Alicantisk rödvinsskål till nya vänner som vi träffade i fantastiska El Campello där vi letar framtida boende.



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post655

Rödtjut till grillad tryffelburgare - Corte Cariano från Brunelli

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, maj 29, 2018 20:46:52

Familjen Brunelli är en fantastiskt bra Valpolicellaproducent. Självklart står deras Amarone högt i kurs, men på senaste tiden har Vinbloggen fått upp ögonen för flera av deras övriga viner i en omfattande produktion. Hänförd av Campo del Maestro tar jag mig nu an deras Corte Cariano -15. Ett vin gjort på regionens allra mest betydelsefulla druva Corvina Veronese men på ett eget sätt som gör vinet klart intressant men inte lika spektakulärt. Men så skall enligt min bedömning ett riktigt gott matvin "oftast" vara då den skall ackompanjera matens melodi istället för att ta överhanden.


Brunelli Corte Cariano -15 (Systembolaget best sort. 72992) för 160 kr

Mörkröd till färgen i kombination med en doft som är charmig med nyanser av körsbär, kaffe, choklad och vanilj. Smaken är elegant med en silkeslen körsbärsdröm ackompanjerat av rosmarin, kaffe och mörk choklad från Italien (så klart). De fjäderlätta tanninerna ihop med den fina smakkompositionen bildar en utmärkt bas till rätter som svamprisotto eller tryffelburgare. Ett vin mer än värt att smaka för dessa pengar.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post654

Triennes Rosé -17 - Vin helt i Bacchus tecken

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, maj 17, 2018 19:48:17



Triennes - Vin helt i Bacchus tecken
1989 sökte två Burgundier, Jacques Seysses grundare av Domaine Dujac och Aubert de Villaine tillsammans med sin parisiske vän Michel Macaux en vingård som kunde passa deras smaklökar. Deras fokus vändes mot Provence där de var övertygade om potentialen i regionen. Efter ett långt sökande upptäckte de Domaine du Logis de Nans i Var, öster om Aix en Provence.

De drogs omedelbart till en vinareal med perfekt sluttning i sydlig exponering. De upptäckte det utmärkta mikroklimatet i kombination med jordmånens beståndsdelar av lera och kalkstenar som är idealiska för vinodling. Gårdens namn byttes till Triennes, en återkoppling till Triennia, festivalen för Bacchus, som hölls vart tredje år under romartiden. Prefixet "Tri" fungerar som en påminnelse om de tre ursprungliga grundarna.

Triennes Rosé (Systembolaget best nr 72271) för fyndpriset 138 kr

Grymt bra rosevin!
Detta rosévin har verkligen allt du kan önska dig till en rosélunch för att citera det nya humorprogrammet Katsching. Vinet är gjort på Cinsault och är till färgen strålande med bara ett stänk rosa. Doften fylld av ljuvliga sommarfagra nyanser som färska örter, grapefrukt och fin bärighet.

Smaken är verkligen grymt bra och för mig personligen årets bästa rosésmak så här långt. Kombinera färska örter med nyplockade smultron tillsammans med blodgrape samt en underbart krämig avslutning. Årets rosévin helt i min smak. Inte så konstigt att Provence genom historien skapat de allra bästa rosévinerna och som passar perfekt till en rosélunch.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post653

Valpolicella från sin bästa sida - Santocciorosso -16

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, april 24, 2018 20:36:25

Här kommer ytterligare en Valpolicellafavorit i repris fast med ny underbar årgång. Monte Santoccio ligger i Fumane som är placerat i hjärtat av den vackra Valpolicella regionen. Den ägs av familjen Ferrari och drivs idag av vinmakaren Nicola Ferrari tillsammans med sin fru Laura. Som 26-åring började Nicola att arbeta på den legendariska Valpolicellaproducenten Giuseppe Quintarellis vingård som är en av de allra finaste egendomarna i regionen och en fantastisk plats att lära sig detta gudomliga hantverk.

Vinet är unikt, med en för området extra spännande druvkombination av Corvina, Corvinone, Sangiovese, Merlot och den magiska druvkryddan Cabernet Franc. Druvorna får efter skörd torka under 20 dagar vilken ger vinet en härlig koncentration.



Santoccio rosso -16 från Monte Santoccio (Systembolaget best.nr 71939) för 279 kr

Den mörkröda färgen signalerar kraft och doften instämmer till fullo. Doftnyanser av stall, körsbär och mogna skogsbär tillsammans med en ljuvlig örtighet och italienskt kaffe skapar stora förväntningar inför första klunken.

Smaken är sagolikt god! Gommen täcks av underbara smaklager med körsbär, kaffe, choklad, tobak, örter i kubik, silkeslena tanniner och allt presenterat i en förförisk harmoni. Helt sanslöst gott och utan tvekan bästa årgången jag testat av Santocciorosso. Monte Santoccio imponerar med en kvalitet som tänder upp mina smaklökar på alla cylindrar. Ett givet fynd i en ständigt växande vindjungel.

Fotnot:
Helt i min smak är årgång 2016 från Valpolicella, en av de allra bästa i mitt tycke. Går utmärkt att dricka nu och blir ännu bättre med lagring (vad mer kan man önska sig).



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post651

Le Rive -15 från Suavia! Svårslaget...

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, april 10, 2018 19:23:51

Comeback av ett vinnarvin!
En av tidigare vinnare i årets vin på Vinblogg gör comeback med en ny årgång. Har testat flera årgångar av Le Rive och har alltid älskat detta vin. Systrarna på Suavia går från klarhet till klarhet avseende kvalitet. Redan vid första mötet så upplevde jag viner som aldrig tidigare skådats från Soavedistriktet. Att då leverera bättre viner år för år, är en makalös prestation.


Le Rive 2015 Soave Classico från Suavia (Systembolaget best. nr 79721) för fyndpriset 245 kr

Som en gudomlig smekning
Doften är fint presenterad med mineraler och honung, men samtidigt med en friskhet som är tydligare i denna årgång än någon gång tidigare. Smaken är ett fantastiskt fint samspel mellan mineraler, balanserad syra, honung och en frisk örtighet som finessrik avslutning och blir till en gudomlig smekning av både gom och själ..

Helt makalöst att Garganega kan visa sådan klass och samtidig variation beroende på den vulkaniska jordmånens sammansättning. Årgången är ytterst lagringsduglig på grund av syran och avnjuts redan nu med stort välbehag, samtidigt som den lätt kan utvecklas ytterligare vid lagring i minst 5 år. Vinet passar utmärkt till ljust kött men jag är även sugen på att testa den tillsammans med ljummen varmrökt lax och potatismos superiore.

Bara att tanka upp källaren med senaste årgångarna av Le Rive och Monte Carbonare från Suavia för mycket bättre än såhär blir det inte.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post649

Monte Carbonare - Total vinförälskelse från Soave

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot fre, april 06, 2018 18:41:43

Total vinförälskelse!
Från Vinbloggs första mötet med Suavias viner har jag varit totalförälskad i dess urkraft och samtidiga elegans. Från de vackra Soaveslutningarna som snabbt stiger mot skyn hittar du ett område fyllt av vulkaniskt material i olika kompositioner.

Monte Carbonare (systembolaget bestnummer 79720) för 203 kr

Monte Carbonare är för mig ett av de allra bästa fisk- och skaldjursviner som går att hitta på denna planet och dessutom till en rimlig penning i förhållande till den makalösa kvaliteten.

Färgen är så ljusgul att den påminner om citronvatten. Doften är så ljuvlig med fina nyanser av vulkanmineraler tillsammans med en touch av amalficitroner. Smaken gör mig mer än lycklig. Vid max 3-4 tillfällen per år testar jag viner som är så bra att de ger mig en omedelbar respons i form av gåshud och här är en av dessa. Här finner du ett formidabelt smaklager av eleganta mineraler som du bara hittar i de allra bästa vita vinerna. Syran är sann perfektion och kombinera det med ett stänk citrus, ett oljigt frukttäcke så får du ett oerhört vackert vin.

Ni har kanske läst det förut, vinet är utan minsta tvekan med i omröstningen om årets vin på Vinblogg. Suavia har med årgång 2016 lyckats förena allt det som behövs för att ackompanjera en fisk- och skaldjursmiddag på allra bästa sätt. Bravo Suavia!!!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post648

Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’Encastell

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, april 03, 2018 19:06:45

Bild lånad från www.roquers.com

Vinundret i Priorat!
Priorat är ett bergslandskap i Katalonien med vinodlingar på mellan 100 och 1 000 meters höjd. Distriktet producerar huvudsakligen koncentrerade, mörka och intensiva rödviner.

Celler de L'Encastell är en liten familjedriven vingård i staden Porrera, DOQ Priorat. Druvorna som används kommer från vinarealerna i "Mas d'en Caçador", "Mas d'en Ferran" och "Els Arbres". Carme Figuerola och Raimon Castellvi byggde vingården 1999, motiverade av deras stora passion för vin. De var övertygade om den höga personligheten och kvaliteten på jordmånen som är fylld av järnoxidnedbruten skiffer, lokalt känd som "llicorella". Detta i kombination med extremt klimat garanterar maximal kvalitet på druvor och ger varje flaska den exceptionella karaktären hos Priorat. En stor förklaring till det vinunder som pågår i området.


Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’Encastell (Systembolaget 74935) 665 kr

Mörkröd på gränsen till svart, signalerar vinets fulla kraft. Doften är ett koncentrat av mörka skogsbär, fin pepprighet, vaniljdröm och finstämd avslutning i örternas tecken.

Smaken är som en dröm. Så kraftfull men ändå med tydlig spansk elegans. Munnen översköljs av en stormflod av godsaker. Höstmogna skogsbär i strålande kombination med plommon, färska örter och klassiga tanniner. Vinet är bedårande nu men kommer att utvecklas på ett fantastiskt sätt kommande 10 år. Men missuppfatta mig inte, för vinet är mer än redo att drickas redan nu. Passar fantastiskt bra till grillat griskött. Testade den tillsammans med en miso/soja marinerad fläskkarré och det blev till kärlek från första till sista tuggan/klunken. Så imponerad över det spanska vinundret och speciellt detta vin, då det utan minsta tvekan är det allra bästa rödvin jag druckit från Priorat och det säger inte lite ;-).



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post647

Nebbiolorosé från Valtellina lagom till påsk!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 18, 2018 20:08:15


Det råder numera brist på roséviner av hög kvalitet. Och det är inte så konstigt med tanke på hur bra många roséviner har blivit senaste åren och det har lockat till sig allt fler konsumenter. Dessutom passar de till mycket i matväg. Vinbloggen har också följt med denna trend och har än en gång upptäckt en sann roséfavorit från Mamete Prevostini i Valtellinadalen. Där odlas Nebiolodruvan på ett subtilt sätt vilket gör vinerna till behagliga följeslagare i livet. Nu har en ny årgång kommit av Monrose, som enligt mitt tycke är topp tre bland de roséviner som säljs idag på Systembolaget.

Monrose (Systembolaget nr 78196) för fyndpriset 167 kr

Färgen är enligt mitt tycke helt perfekt med lätta stänk av rosa vilket gör vinet så vackert, likt en ros nyutsprungen skär. Vinet skall hållas väl tempererat (runt 8 grader) för att få ut sin fulla potential i fräschhetens tecken. Doften är bärig tillsammans med en touch av finaste rosinspirerad parfym från Grasse. En doft som är rakt igenom klassig.

Smaken är som gjord för både påsklamm och kommande vårvärme även om vi i Skåne inte sett en skymt av den än, men fan den som ger sig. Här blandas silkeslen Nebiolofrukt från mästaren själv ihop med vildhallon och en sammetsmjuk textur som fyller hela gommen. Så gott speciellt efter lite luftning då vinet är från en lysande årgång med så mycket karaktär. Skål och hoppas du får en underbar påsk och vår när den äntligen anländer.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post645

Chablis med knivskarp perfektion från Clotilde Davenne

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 04, 2018 16:17:01

Visst får man något drömskt i blicken och smaklökar som vaknar till liv när man hör ordet Chablis. Vinerna som kommer från området är ofta friska med perfekt syra och upplevs som renheten själv. Få områden kan få Chardonnaydruvan att nå sådana höjder speciellt som följeslagare till fisk och ostron.

Producenten Clotilde Davenne är en av mina absoluta favoriter tack vara den kliniska perfektionen i hennes viner. De har oftast en perfekt syra som ger både elegans och finess med renhet som från ett kloster. Från hennes egendom Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy kommer viner som är av absoluta världsklass. Och att produktionen är ekologiskt certifierad gör saken ännu bättre.



Chablis Clotilde Davenne (Systembolaget nr 6307) för 169 kr

Äntligen dax för en ny årgång av hennes bas Chablis och som enligt mitt tycke är den bästa årgången så här långt av de jag har testat.

Färgen är lätt ljusgul och doften är imponerande trots sin ungdom. Här finner du magiska mineraler, gröna äpplen ihop med örter och citrus. En underbar Chablisdoft som bara förför från första inandningen.

Smaken är så makalöst god. Syran är en knivskarp perfektion, som slipade köksknivar hos Daniel Berlin i Skåne Tranås. Smakaromer sköljer elegant över gommen med fantastiska mineraler, gröna äpplen, citrus och en angenäm örtighet. Trots sin ungdom är vinet helt underbart att dricka redan nu men kommer självklart att utvecklas än mer om du ger den 1-2 år av vila. Bara att gratulera Clotilde Davenne till ett makalöst bra hantverk och för endast 169 kr är den ett av årets allra största vinfynd.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post643

Manzone Barolo Bricat -13 - Vinmagi

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 25, 2018 14:39:59


Få platser på vårt kära jordklot är så vackra som Piemonte i nordvästra hörnet av Italien. Här odlas druvan Nebbiolo som bland annat används i Barolo och Barbaresco. Området runt orten Barolo kan varmt rekommenderas att besöka någon gång i livet. Här finner du bland annat den förföriska orten Monforte d’Alba. Parkera vid torget och ät en lunch på Albergo Grappolo d’Oro och ta in den magiska stämningen samtidigt som du njuter av en ravioli ihop med vin från området.


I orten ligger vinproducenten Mazone Giovanni och har burit dess namn sedan 1925 då Giovanni Manzone köpte Ciabot del Preve och började vinframställning i Monforte d'Alba. Under årens lopp har Manzone-familjen köpt viktiga vinarealer på de historiska kullarna "Castelletto och "Gramolere, två av de allra bästa vinområdena i Monforte d'Alba. Idag är deras totala produktion på runt 50 000 flaskor per år.

Barolo Manzone Bricat -13 (Systembolaget nr 70670 ) för 499 kr

Vinmagi
Druvorna till detta vin kommer från producentens äldsta vinrankor (+50 år) som är planterade högst upp i det hyllade området Gramolere med syd/sydväst läge. Färgen är mörkröd och doften är ännu outvecklad, men du kan vara säker på att det finns en fin potential i vardande. Nyanser av jordgubb, svamp och en trevlig kryddighet uppenbarar sig efter en stund i glaset. Smaken lika tät som höstdimman i Piemonte och visar efter en rejäl luftning en öppen sida med makalöst god aromkombo av mörka bär, höstplommon, valnöt, mörk choklad, vaniljdröm och spänstiga tanniner. Så kraftfull men ändå med en finstämd värdighet blir den till ren vinmagi som du finner hos de allra bästa Barolovinerna.

Detta vin skall utan tvekan lagras i minst 5 år för att visa upp hela sin skönhet. För vinet är mer än väl värt denna vila, då den har en grymt fin balans och dessutom smaklager som du knappt kan dissekera ännu. Visst kostar vinet en slant men när du har i åtanke att producenten enbart gör 6 500 flaskor per år så känns det som en ynnest att få chans att dricka den. Passar mer än väl till nötkött och rätter med tryffel. Vi njöt av ytterfilé från rådjur tillsammans med potatisgratäng och tryffelbea.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post642
Nästa »