Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Massifitti 2016 - Raka vägen till mitt hjärta

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, april 07, 2019 13:44:24

Massifitti

Den magiska Soaveproducenten med det passande namnet Suavia har på ett förtjänstfullt sätt återupptäckt och presenterat den klassiska druvan Trebbiano di Soave på allra bästa vis. Vinrankorna är odlade i områdets kraftigt böljande landskap med utsökt vulkanisk jordmån. Har du inte varit i området kan jag varmt rekommendera ett besök då det är förföriskt vackert.

Massifitti -16 från Suavia (Systembolaget nr 74881) för fyndpriset 2016

Doften är sagolikt bra och sant vulkanisk med underjordisk kraft presenterad i form av grusiga mineraler tillsammans citrus och ananas i perfekta proportioner.

Smaken är fantastiskt god och med sanslös god karisma. Ett riktigt vulkaniskt kraftpaket med samtidig total balans. Aromer av mineraler i världsklass, ljuvlig frukt med balanserad syra tillsammans med ett smaktäcke av gräs, citrus och en mikroskopisk touch av ananas. Som jag gillade årgången innan men ändå klart i skuggan av den nya årgången från 2016. Köp!!!

Ps.
Om någon skulle fråga oss på Vinblogg om att plocka ut viner från en enda vitvinsproducent skulle vårt givna svar bli Suavia alla dagar i veckan.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post671

Le Rive -16 - Monumentalt bra vin från Soave

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 31, 2019 18:37:26

Detta mästerverk från den vulkaniska jordmånen längs med högre kullarna i Soave har tidigare blivit framröstat till årets vin på vinbloggen. Här presenterar ”soavegirls” (från egendomen Suavia) ännu en fullträff, nu från den strålande årgången 2016. Följ med och njut av omdömet…

Le Rive 2016 från Suavia (Systembolaget nr 79721) för fyndpriset 269 kr

Färgen på denna gudomliga skapelse är gyllengul och doften är helt formidabelt bra. Så komplexa nyanser av vulkanmineraler, honung, nässlor och gröna äpplen. Om doften är i total balans är smaken från ett högstående solsystem. Vulkanmineraler, sötma och syra i perfektion, honung, gröna äpplen och gula plommon. Enorm komplexitet och vi på vinbloggen vågar säga redan nu att detta är det bästa vin Suavia någonsin har skapat. Ljuvligt redan nu och ett vin som kan drickas under minst 10 år. I am in wine love once again!!!

Rekommenderas med fördel till maträtter innehållande fågel och kalvkött.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post670

Magisk Pyramid Chardonnay från Nya Zeeland

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 16, 2019 10:45:01

Mike och Claudia Elze Weersing kom till Nya Zeeland 1996. Fyra år senare köpte paret gården i Pyramid Valley. De egna vingårdarna är planterade med pinot noir och chardonnay och odlas enligt biodynamiska principer. I Serien 'Growers Collection' köper företaget in druvor från andra vinodlare.

Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Druvorna till detta vin kommer från Dog Point Vineyard som planterades av Ivan och Margaret Sutherland 1983. Vingården drivs av Nigel Sowman.

Pyramid Valley Vineyards Growers Collection Sutherland -Till Vineyard 2016 - Marlborough Chardonnay (90412) för 279 kr

Satan i gatan vilket fint vin!
Att få hitta en ståpäls Chardonnay är lika välkommet varje gång det inträffar men alldeles för sällan. Solmogen färg skapar en bild av att vinet har en hel blomsterbukett av doft- och smaker. Smörkola, mineraler, nötter och sagolik frukt är på toppen av min önskelista.

Och smaken erbjuder ännu mer godis. Citrus, smörkola, nötter, mango, persika och gula äpplen ihop med en finstämd mineralitet skapar detta makalöst goda vin. Längesedan jag testade en Chardonnay från down under som skapar så mycket vinkärlek. Bara ett måste att testa!!!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post669

Campo del Maestro 16 - Ännu en mästerlig årgång

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 02, 2019 15:29:42

Att årgång 2016 från de flesta italienska vinregionerna är strålande kan väl inte ha undgått någon av vinbloggens läsare och här kommer ett vin som mer än väl representerar detta.

Familjen Brunelli har gjort vin i Valpolicella sedan 1936. I dag drivs egendomen av Luigi tillsammans med hans fru Luciana och den mycket sympatiske sonen Alberto.


Campo del Maestro 2016 från Brunelli (Systembolaget 74045) för 264 kr

Druvorna är den spännande kombinationen av dominerande Corvina, Oseleta, Rondinella samt resterande blandning av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.

Den mörkröda färgen signalerar kraft och doften instämmer till fullo. Doft av körsbärsdrömmar i kombo med skogsstig en varm sommardag, höstplommon, övermogna björnbär och kakao.

Smaken är sagolik och minst i paritet (med den av oss) tokhyllade årgången 2015. Fullblodiga smakaromer bjuder in till en sanslöst god smakresa. Ta många goda aromer från favoritproducentens Amarone och gör den samtidigt till ett fantastiskt matvin så har du Campo del Maestro. Körsbär i kubik tillsammans med kakaofiness, vaniljhjärtan, muskot och helt makalösa tanniner som gjorda för att giftas ihop med din favoritmat. Passar utmärkt till såväl grillat nötkött och vilt i alla dess former, men även till en ostbricka.

Detta vin blir bara bättre för var årgång och så lycklig att få möta den med mitt fulla fokus på nytt. Ett givet köp och något som kan drickas nu och många år framöver, för så jäkla bra är den.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post668

Mazzi Poiega 2016 - Stort vin i vardande

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, februari 20, 2019 18:38:37

Så fort jag hör ortsnamnet Negrar får min gom en längtan efter himmelska Valpolicella- och Amaroneklunkar. Orten ligger norr om Verona och är ett måste att besöka om du är i området. I kommunen finner du egendomen Azienda Agricola Roberto Mazzi. Efter jordbruksstudier startade Roberto Mazzi 1958 sin egendom. http://robertomazzi.com/en/ Efter ivrig väntan har deras nya årgång från 2016 av Poiega äntligen anlänt till Sverige.

Mazzi Valpolicella Classico Superiore Poiega 2016 (Systembolaget nr 76776) för 279 kr

Ett mästerligt vin från början till slut!
Sann vinkärlek från första doften med en tät komposition av körsbär, kaffe och en full korg med färska medelhavsörter. Vill bara vänta ett par år till nästa sniff för här finns så mycket ytterligare vingodis att bjuda på.

Smaken är grymt bra även om den är tät som dimman i Lutzen (vilket mer än väl symboliserar extremt lagringsdugliga viner). Körsbärssymfoni inspirerad av Beethovens femma tillsammans med chokladbrownie, silkeslen vanilj och en avslutning med italienskt kaffe från mitt favoritcafé i Verona på gågatan nära Opera di Verona!

Köp, för här är ett stort vin i vardande.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post667

Delaire Graff - Supergott vitt från Sydafrika

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 10, 2019 15:14:19

Har många goda reseminnen från Sydafrika och den ljuvliga Kapprovinsen. Mina smakminnen är positiva avseende regionens vita viner. Speciellt när producenterna lyckas få fram viner som är smakmässigt rena och med friskheten i förarsätet. Den allra mest producerade druvan är Chenin blanc men kvalitetsmässigt vill jag sticka ut hakan och påstå att viner med Sauvignon Blanc är ett strå vassare. Ofta hamnar dessa viner oförtjänt i skuggan av de mer fruktstinna rödvinerna från regionen.

I början av februari släppte Systembolaget en tillfällig nyhet från den unga producenten Delaire Graff som har odlingar både i Stellenbosch, Franschhoek, Durbanville samt Darling och därav ursprungsbeteckningen Costal cuvée.


Delaire Graff (Systembolaget nr 99320) Coastal Cuvée Sauvignon Blanc 2018

Vinet är gjort på 90% Sauvignon blanc och 10% Semillon. Färgen är “greenish” och första sniffen avslöjar nyanserade doftinslag av kiwi, mineraler, passionsfrukt och svartvinbärsbuske. Väldigt positiv början på denna nya bekantskap.

Smaken är supergod med ljuvliga silkeslena och fräscha smakaromer där passionsfrukt, lime, ett stänk svarta vinbär (kan annars bli för mycket av det goda, men inte här) kiwi och päron. Friskt och rent hela vägen med stor karisma utan att för den skull sticka i väg. Och trots sin friskhet finns inga tendenser till surhet som det lätt kan bli. Lova mig att du inte blir avskräckt av den extremt unga årgång 2018, för detta vin är helt underbart för dessa pengar och årets första stora vinöverraskning. Vilken bra början på vinåret 2019!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post666

Marge -16 från Priorat

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, januari 08, 2019 18:08:13

Här kommer en förnyad test av en Prioratfavorit i form av Marge från Celler de L’Encastell. Egendomen ligger i den lilla katalanska orten Porrera och ägs av familjen Castellvi som har producerat druvor i många år men tidigare sålt till kooperativet. Tack och lov så började Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol 1999 en egen vinproduktion. Vinet är gjord på den spännande druvkombinationen av Grenache, Merlot, Carinena, Cab Sauvignon och Syrah.


Marge 2016 från Celler L’Encastell (Systembolaget nr 70652) för 260 kr

Doften är är behagligt fylld av mörk frukt och mineraler.

Smaken är en härligt suggestiv fruktbomb med aromer av körsbär, plommon, björnbär, kaffe tillsammans med färska örter. Får nära på en förnimmelse av att druvorna fått torka lite innan press eller så var det en ovanligt varm säsong. Vinet behöver nog vila minst 1-2 år för att öppna upp sig helt. Jättekul och gott återseende om du som jag gillar viner från Priorat.

Om två veckor så utser vi årets vin på Vinblogg, så stay tuned kära vinvänner.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post662

PoggioargentierA Syrah - Svårslaget vingodis från Toscana!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, november 25, 2018 17:50:48

I am in love!
Egendomen PoggioargentierA etablerades så sent som 1997 i toscanska Maremma. Idag består verksamheten av 21 ha vinfält och odlingen är självklart biodynamisk.

De flesta vinnördar får något vått i både ögon och gom när viner från Toscana kommer fram i glaset, allt från Supertuscanyviner som Sassicaia och Solaia till Brunellovinerna från Montalcino. Sådan spännvidd från Toscana med ständigt fokus på kvalitet.



PoggioargentierA Syrah 2015 från Maremma (Systembolaget nr 95871) för 199 kr

Vinet går absolut att dricka redan nu men behöver en rejäl luftning i karaff först. Doften är så härligt toskanskt med mörka körsbär, björnbär, färska toskanska örter, choklad, espresso och en fin vaniljavslutning.

Smaken är så urtypiskt bra för att komma från Maremma. Superkoncentrerade aromer av höstmogna körsbär, björnbär, lakrits, choklad, svart peppar, vanilj och en ljuvligt frisk örtighet. Tanninerna är så spänstiga men ändå extremt eleganta vilket gör vinet klart att dricka redan nu även om vi kommer att få se det utvecklas minst 10-15 år. Extremt bra vin för precis under 200 kronor och given kandidat i omröstningen för årets vinbloggvin. Blir så lycklig att det fortfarande går att hitta kvalitetsviner från detta område under 200 kronor, men bäst att passa på för snart är den slut på Systembolaget. (Blev en låda till vårt vinförråd)




  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post660

Massimago Marchesa Maria Bella Ripasso -16

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, oktober 28, 2018 11:52:49
Så underbart med unga kvinnliga vinproducenter som tar för sig i en för övrigt mansdominerad bransch. Massimago i Valpolicella, Suavia i Soave, Clotilde Davenne i Chablis och Gulia Negri i Barolo är strålande förebilder, som tar fram det bästa från respektive områden.

Massimago som egendomen heter ägs och drivs med stor elegans av vingeniet Camilla Rossi Chauvenet. Egendomen väcktes till liv så sent som 2003 och första årgången föddes året därpå. Ordet Massimago är en lek med det latinska uttrycket “Maximum Agium” som betyder största möjliga behållning. Egendomen som producerar endast 4500 flaskor per år ligger inbäddad bland kullar drygt 1 km från Roccolo Grassi i östra Valpolicella och består idag av 11 hektar. Den ligger på 150-300 meter över havsnivån och jordmånen består av kalksten, märgel och lera.

Massimago Marchesa Maria Bella Ripasso -16 (Systembolaget 79217) för 240 kr

Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Etiketten är så härligt kaxig för att komma från klassiska Valpolicella och en förebild som gjord för att bryta med traditioner.

Doften är typisk från Valpolicella med ljuvliga körsbärsnyanser i lyxig kombo med plommon, björnbär, rosmarin och vaniljdröm. Smaken sitter som hand i elegant skinnhandske med fantastiska körsbärsaromer ihop med höstmogna plommon, italienskt kaffe, fin vanilj och behagliga tanniner. Ett feminint vin i artistisk stil fylld av fräscha aromer som kommer behaga många år framöver. Vinet är från årgång 2016 och som för de flesta vinområden i Italien en av de allra bästa någonsin. Ett bra recept för framgångsrik lagring är att vinet är riktigt gott redan i unga år och det har vi i denna lyckade skapelse. Grazie mille Massimago



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post659

Biodynamiskt rödvinsgodis från Rhônedalen - Mas de Libian

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, oktober 11, 2018 20:52:35

Min vinresa i livet började med att jag förälskade mig i viner från Rhônedalen och intresset för vad området har att erbjuda är minst lika starkt nu som då. Kul att det dessutom kryllar av biodynamiska producenter i just detta område. Mas de Libian är en ny bekantskap och blev imponerande nog biodynamiskt certifierad redan 2005, långt innan den starka ecotrend som nu råder. Egendomen är placerad mellan Montelimar och Orange och består idag av ca 25 ha vinodlingar med rödvinsdruvorna Grenache, Syrah och Mourvedre,

Druvorna i Bout d´Zan kommer från en sydostligt exponerad vingård.Jordmånen består av kalkblandad lera med ett lager stora runda stenar på ytan. Detta ger kraftfulla och strukturerade viner. Efter avstjälkningen sker jäsningen i öppna träkar med 15 dagars macerationstid. Därefter förs 30% av vinet över till stora ekliggare – 1200 liter – och resterande andel av vinet till ståltankar. Där vilar det i cirka sju månader innan det blandas och lagras ytterligare tre månader innan det buteljeras. Vinet buteljeras sedan ofiltrerat. Namnet ”Bout d’Zan” kommer från ett smeknamn som vinmakaren Hélènes far fick när han var liten. Zan är också namnet på en fransk lakritsgodis och vinet har tydliga drag av lakrits i doften.

Mer att läsa om denna intressanta producent finns på deras egen hemsida www.masdelibian.com

Mas de Libian, Bout d'Zan 2016 Cotes de Rhone (Systembolaget nr 72932) för 159 kr

Doften är underbart Rhônetypisk med medelhavskryddor, viol, kaffe, blåbär, choklad, lakrits, läder och charkuterier. Vinet har verkligen allt som gör att jag bara älskar Rhône viner sedan första klunken i början av 80-talet. Smakaromerna är härligt inbjudande med en underbar parlör av mogna plommon, hallon, lakrits, kaffe och sydfranska örter. Så suggestivt bra med klockrena tanniner och en smakkomposition som ger mig ståpäls. Precis så bra som många okända producenter i fantastiska Cotes de Rhone ofta levererar. ett stort vinfynd för dessa pengar.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post658
Nästa »