Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

#AllsvenskaTwittertabellen

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot ons, februari 26, 2014 18:56:02

Sociala media blir en allt viktigare del i vårt samhälle. Företag, organisationer och föreningar måste ha en tydlig strategi och förhållningssätt till dessa media. Tiden är förbi då man kan ägna sig enbart åt envägskommunikation även om många fortfarande försöker. Speciellt om man vill dra nytta av kraften från det engagemang som sociala medier tar fram är det viktigt att jobba med dessa forum aktivt och dessutom med stor passion.

Jag tog mig friheten att kolla hur Allsvenska fotbollslag jobbar med twitter och kan konstatera att det finns mycket att göra innan de flesta ens når en hygiennivå.

#AllsvenskaTwittertabellen
Som du säkert förstått så är jag inbiten MFF:are sedan barnsben och lider av att mitt kära himmelsblå inte leder även den Allsvenska Twitter- eller Facebookligan, trots att vi vill vara störst i Sverige. Därför startar jag nu en personlig kampanj kallad #AllsvenskaTwittertabellen, för att få fler fans att stödja MFF på både Twitter och Facebook. För våra röster och engagemang till vår älskade klubb är jätteviktigt för fortsatta framgångar och dessutom något som leder till att fler går på matcher (med ökade intäkter som följd). Uppmanar självklart också andra fans från andra klubbar att följa efter denna utmaning bara vi får vara i topp…

Allsvenska Twittertabellen
1. AIK 14 500
2. IFK Göteborg 9 962
3. Djurgården 9 450
4. MFF 9 065
5. Helsingborg 3 971
6. Elfsborg 3 584
7. Kalmar FF 1 919

Allsvenska Facebooktabellen
1. AIK 124 029
2. IFK Göteborg 107 963
3. Djurgården 93 025
4. MFF 63 767
5. Elfsborg 27 193
6. Helsingborg 24 889
7. Kalmar FF 12 106

Här är en länk till en artikel i fotbollskanalen som knyter an till ovanstående ämne. Hoppas fler klubbar tar efter. http://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/ifk-goteborg/femma-i-publikligan---nu-vill-blavitt-vacka-publiken-ska-engagera-supportrarna/

Bli nu inte avskräckta! Detta är ingen hulliganvideo utan bara en supportsång publicerad på Youtube av MFFs tröjsponsor Puma. Ser redan fram emot att få stå på Norra Blå och sjunga MFF-hymnen för första gången i år.  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post504

Foglia.se - Olivolja när den är som allra bäst!

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 19, 2013 12:15:52

Vid sommarens besök i den Italienska regionen Kampania så väcktes mitt passionerade förhållande till regionens fantastiska råvaror. De underbara smakerna från citronerna, olivoljan, köttet och vinet sitter fortfarande kvar i mitt aromminne. Vi tillbringade två veckor på Amalfikusten och jag kommer längre fram att berätta mer om denna magiska vistelse.

Men först av allt vill jag dela med mig av en givande kontakt som jag utvecklat under hösten med en sann "Campania lover". Hon heter Lotta Siwertz och är ägare/ansvarig för e-butiken www.foglia.se som importerar/säljer naturliga och högkvalitativa produkter från Italien. Speciellt hennes olivoljor kan varmt rekommenderas (jag har själv köpt och testat flera av dem under hösten). Och om Du passar på så har foglia.se just nu specialerbjudande på sina ljuvligt smakande olivoljor. Ett stort plus när man handlar på foglia.se är att man kan betala med Klarna faktura och handlar du över 500 kr är det fraktfritt.

Jag tycker om människor som visar passion och Lotta är en absolut en sådan person. Därför tog jag mig friheten att ställa några bloggfrågor till henne, med hopp om att hon ville dela med sig av sin kunskap till oss andra som också värdesätter Italien och dess råvaror högt. Dessutom tycker jag att det är viktigt att gynna de entreprenörer som värnar om högkvalitativa råvaror.

Foto: Lotta Siwertz

Varför blev det namnet foglia.se?
Foglia (uttalas Fållia) betyder blad på italienska. Olivträdens blad är också foglia. När jag startade upp bolaget för snart tre år sedan visste jag att jag ville ha ett kort namn, som skulle kunna fungera på båda språken. Till hjälp tog jag faktiskt Fabio Simoncini (vinhandlare på cibievini.dk i Köpenhamn) - som jag rekommenderar dig att besöka nästa gång i Köpenhamn. Vi kom fram till att Foglia var utmärkt). Att få igenom det hos Bolagsverket var inga problem. Det blev klassat som ett fantasinamn.

Vad är det som är som är så speciellt med Kampanien?
Det allra bästa med Kampanien är människorna, och den värme de sprider. Livsglädje och en genuin stolthet över sin region tilltalar mig. Man tar till vara på det som finns nära. En slags jordbruksregion i mitt tycke.

Vilken är din favorit bland alla olivoljor?
Olivoljan Colli del Tifata - Ascolana Tenera ligger mig varmt om hjärtat. Den tillverkas i väldigt liten skala, endast 600 flaskor per år. När jag första gången träffade på Ascolana Tenera var jag på en olivoljemässa i Verona. SOL är en del av Vinitaly (världsberömd vinmässa) som hålls varje år. Numera vet jag att producenten, Domenico (Mimmo) Colella och hans fru Immacolata aldrig tidigare varit med på någon mässa och inte medverkat efter vårt möte heller. Jag hade spenderat tre dagar med att dricka olivolja. T.o.m för en olivoljenörd som jag själv stog oljan mig upp i halsen efter möten med en massa producenter och deras olivoljor. Mötena var uppdelade på regioner. Till slut kom jag fram till Kampaniens stånd och för första gången fick jag sätta mig i en olivoljebar. Lite vatten, bröd och ett grönt äpple (för att neutralisera smaklökarna) ställdes framför mig. Sen fick jag välja vilka olivoljor jag ville prova. Bartendern bad mig att prova Ascolana Tenera. Wow äntligen! Jag har provat många olivoljor - men aldrig någon som denna. Annorlunda med sina maskros, tomat och toner av hö. Jag bad att få träffa producenten. Min italienska var knapphändig (bättre idag) och varken Mimmo eller Imma pratar inte ett ord engelska, men det var kemi mellan oss tre från start.

Numera är nog min favorit Colli del Tifata - Itrana. Det är den jag tar till det mesta. Annars är det så med olivoljor att olika oljor till olika råvaror. En bra tumregel är att använda mildare olivoljor till mildare maträtter och de pepprigare till köttbitar, grytor eller starkt kryddad mat. Får jag komma med en rekommendation så är Itrana fantastisk till rotsaker och potatis i ugn. Himmelsk kombination är också att ringla Itrana över en Janssons frestelse. Sötman från potatisen, blandad med sältan i ansjovisen och slutligen bitterheten i olivoljan. Sött, salt och bittert...

Är det någon annan produkt du tycker vi skall bli nyfikna på?
Vad det gäller andra produkter från mig så är jag mäkta stolt över Condimento Bianco som jag själv använder till i stort sett allt, som salladsdressing, ringlad över lite ost eller till en grillad fläsksida alternativt kyckling. Givetvis tillsammans med sin bästa kompis - olivoljan. Riv lite vitkål och häll på Condimento, olivolja, salt och peppar.
Vinbloggens kommentar: Kan bara intyga att detta är en “Balsamico (får egentligen inte kallas det)” som är bland det bästa jag prövat. Perfekt till såväl marinad som sallader.

Din italienska musikfavorit?
Jag är en allätare när det kommer till musik. I min spellista finns olika låtar av Andrea Bocelli som vi ofta spelar, speciellt när vi längtar ner. Förra sommaren när vi var i Toscana skulle Andrea ha sin årliga utomhuskonsert, i en gammal ruin i sin hemby Lajatico. Ett stenkast från Volterra. Barnen var med på resan, och jag tror inte att de hade uppskattat de dyra biljetterna lika mycket som vi. Men det står på att-göra-listan.

Vilket vin dricker du helst?
I år har jag hittat en ny favorit i rosévinet Lacrimarosa från just Kampanien. En bubblande Lambrusco till en tallrik kallskuret har jag upplevt som en oerhört tillfredsställande upplevelse på plats i Parma (Emilia Romagna). Tyvärr har jag inte så goda erfarenheter från de som säljs i Sverige. Men skulle jag få välja vad jag vill dricka en varm sommardag är definitivt en Lambrusco, med en densitet som kan skäras med kniv en stor favorit.
Vinbloggens kommentar: Lacrimarosa från Mastroberardino rules. När det gäller Lambrusco så vinner den allt större beundrarskaror. Speciellt versioner från producenten Chiarli imponerar stort.


Vilken italiensk maträtt vill du allra helst bli bjuden på?

En tallrik antipasti gör mig alltid lycklig. Prosciutto, ostar (Parmigiano Reggiano, mozzarella, burrata, mozzarella di bufala) med lite olivolja. Just nu när min resa ner till Kampanien är nära förestående så drömmer jag om att Imma ska bjuda mig på sin ragú (en slags gryta) som sist jag var där kokades inte mindre än 14 timmar. Köttbitarna föll isär och den smakade ljuvligt. Jag har försökt att göra den hemma, men våra råvaror kommer inte i närheten av deras. Chili och tomater som fått gro i en stark sol under många långa timmar.


Ge oss ditt bästa resetips för Kampanien?

Favoritrestips i Kampanien är förstås att se Amalfikusten och Sorrento. Men också vill jag uppmana till att svänga av på oväntade ställen, för att komma bort från de vanligaste turiststråken för att uppleva det mer genuina.

Capua Santa Maria Verde är en sån oväntad by som kan erbjuda det. Jag har tillsammans med producenten Mimmo gjort om etiketterna på flaskorna och på de olika varianterna pryder numera mina semesterbilder flaskorna. Det är viktiga monument i närområdet kring gården La Pianurella. Amfiteater, Arco Romana, Basilicatan (krykan i S´ant Angelo in Formis) osv. Överhuvudtaget vill jag passa på att slå ett slag för hela södra Italien, Puglia, Kampanien, Basilicata och Kalabrien. Gästfriheten och vänligheten attraherar mig i dessa regioner.

Foto: Lotta Siwertz

Hur är det att vara med om en olivskörd?

Nu den 26 oktober åker jag ner till Capua för att under några dagar hjälpa till att skörda. Det är hårda dagar under skörden. Man arbetar dag och natt. Tack vare att Mimmo har sin egen pressningsanläggning så är det möjligt att skörda för att sen pressa inom några timmar. Det förhindrar oxidation och bakterieangrepp. Vilket ger en mer högkvalitativ olivolja. Doften och pepprigheten i den nypressade olivoljan är magisk. Tänk om man kunde bevara den. Alla skördar på olika sätt. Vid mindre kvantiteter skördas för hand eller med en liten kratta. Under träden brer man ut ett stort täcke som oliverna får falla ner på. I första steget av pressningen sorteras grenar och löv bort. Steg två så tvättas oliverna innan de pressas, med kärnor och allt.

Viktigt att veta om förvaring av olivolja!
Olivolja förvaras gärna svalt och mörkt. Den trivs inte precis bredvid spisen. Olivoljans tre fiender är ljus, syre och värme. En öppnad flaska bör förbrukas inom sex månader.

  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post475

15 år!

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot fre, oktober 18, 2013 22:23:01
Till min kärlek!
Detta inlägg tillägnas min underbara fru Karin som älskade mig tillbaka till livet (efter skilsmässa) och som jag idag varit förlovad med i 15 år. Tack för allt och i morgon är dagen din... #Köpenhamn #shopping #middag #opera

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post474

Vinblogg i sociala media!

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 05, 2013 20:45:21
Helgen är här och pulsen ökar. Och om du vill följa hjärtslagen från Vinblogg på sociala media, så är här adressen...

Twitter: https://twitter.com/Vinblogg
Facebook: Vinblogg

Pump up the volume! smiley Och kom ihåg var du hörde denna grymma låt för första gången...
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post471

I have a dream!

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot ons, augusti 28, 2013 20:33:31
Idag är det femtio år sedan Martin Luther King höll sitt berömda tal i Washington. Ack så aktuellt och man kan ställa sig frågan om det verkligen hänt så mycket under dessa år. Vad kan du och jag göra för att lära oss av dessa kloka ord och visa handling redan imorgon. Vinbloggen vill ägna detta inlägg till Martin Luther King*s tal i sin helhet, som en hyllning till denne moralens ledare.

Här är själva talet "I have a Dream"

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post462

Vinbloggen now back in business!

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot mån, augusti 12, 2013 20:32:34
Kära vinbloggsläsare!
Har varit och samlat kraft på den undersköna Amalfikusten söder om Neapel senaste två veckorna. Bästa resan någonsin och vilka intryck... Kommer under hösten att dela med mig av det bästa från denna resa med mat- och vintips samt rekommendationer för dig som är sugen på att besöka denna gudomliga plats på jorden.

På en av de fantastiska vingårdar vi besökte i Kampanien, så lovade jag uttryckligen att spela mer musik med inslag från regionen på vinbloggen. Och här kommer Caruso själv...

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post459

Favorit i repris! Vinoraklet Robert Parker spejar in i framtiden

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot ons, juli 24, 2013 21:34:12
Framtidsspaning av Robert Parker!
Har läst en intressant artikel där amerikanska vinoraklet Robert Parker spanar in i framtiden för vinvärlden. Här kommer några axplock inkluderat några personliga vinbloggskommentarer från undertecknad i kursivt.1. Revolutionerande distribution - Detta är redan på gång i Europa och vi har bara sett början. Inte så konstigt att Systembolaget förbereder hemleveranser.

2. Krig om de bästa vinerna - Med nya köpstarka kunder från Asien kommer priset för vinklenoder att öka dramatiskt.Vill du dricka Bordeaux viner om 20-30 år är det dax att köpa nu även om priset redan är astronomiskt högt.

3. Frankrike kommer få det svårare - Bortsett från de extremt eftertraktade vinerna kommer många vinbönder få det svårt. Håller inte med, då jag tycker franska viner tar sig till nya nivåer samtidigt som de blivit mer prisvärda. Det nya franska vinundret har bara startat.

4 Vinkorken försvinner - Bara viner som skall lagras mer än 20 år kommer fortsätta att använda naturkorken. Syntetisk kork är inget alternativ utan skruvkorken tar över. Enig med RP om detta faktum.

5 Spanien blir den nya stjärnan - Nya områden som Priorat, Toro och Jumilla tar över första platsen före Rioja och Ribera del Duero. Håller absolut med om påstående att spanska viner utvecklas oerhört positivt och under förutsättning att priserna inte chockhöjs är detta en bestående trend. Dock tror jag de traditionella områdena har mycket mer att ge. Se bara det nya vinundret från Rioja...

6 Malbec våg - Argentinska viner med Malbec vinner allt mer gehör i toppen av vinvärlden. Detta påstående är jag mer tveksam till. Tycker mig märka att många Malbec viner från detta land börjar bli förutsägbara.

7. Södra Italien i fokus - Då priserna på Barolo och Barbaresco kommer nå nya höjder kommer vinkonsumenter få upp ögonen för viner från den södra delen. Då dagens tekniska framsteg gör att man kan ta tillvara mikroklimatets förutsättningar på bästa sätt är trenden tydlig att viner från den södra delen lyckas allt bättre med en klar fördel i prisvärdhet.

8. Oekade viner vinner terräng - Är själv en stor fan av oekade Chardonnay viner då de ofta är betydligt fräschare.

9. Ännu fler prisvärda viner - Konkurrensen i vinvärlden gör att alla måste utvecklas och leverera mer värde för pengarna. Gamla vingiganter som exempelvis Frankrike vaknar till liv. Sydafrikanska viner i allmänhet får passa sig då kvalitet inte står i proportion till det stigande priserna.

10. Nya vinländer tillkommer - Ny teknik och kunskapsöverföring gör det möjligt för nya vinländer att komma fram i ljuset.

Vill du läsa Robert Parkers framtidsspaning i sin helhet kan du nå den via följande länk på http://www.foodandwine.com/articles/parker-predicts-the-future

Ha en fortsatt skön sommar. smiley


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post457

Lycka till i fotbolls-EM

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot ons, juli 10, 2013 20:19:12
Nu börjar det närma sig med stormsteg för starten av fotbolls-EM för damer i Sverige. Vi har en bra trupp och en mycket kompetent tränare som skall leda oss till framgång. Nu kör vi......

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post454

Vår i sikte!

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 02, 2013 21:27:57
Tänk vad mycket solen betyder för livet här på jorden. Man märker det på jobbet, i affären och på yoga studion. Kraften återkommer och livet återuppstår när när vårsolen smeker våra ansikten. Hoppas du får en underbar vårdag i Gustavs spår...

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post425

I sökandet efter det ideala vinet!

ÖvrigtSkapad av Per-Olof Diderot lör, februari 09, 2013 18:52:51
Som vinintresserad söker man ständigt efter nya vinupplevelser och det finns så mycket som fortfarande är oupptäckt åtminstone för mig. Visst kan man ta hjälp av duktiga skribenter som testar många nya viner och ger goda råd. Men det är också så att man ibland blir förundrad över vissa vinrekommendationer, speciellt från tester där man prövat många viner under en och samma dag. Därför söker jag personligen gärna råd från andra vinbloggare som med stor passion hänger sig åt att sprida kunskap om världens viner. Och flera av oss söker efter det ideala vinet likt den heliga graalen.
Men finns det ideala vinet?
Det finns så många aspekter att ta hänsyn till när du bedömer ett vin. Druvsammansättning, ålder, utseende, doft, smak, förpackning, priset och inte minst var vinet konsumeras är några av de faktorer som gör det hela extra utmanande, men samtidigt så spännande. Att få tag i ett vin som levererar i alla bemärkelser är en sann lycka. Och visst känns det som om man ibland är väldigt nära det ideala vinet. Viner som Amon-Ra, Diebolt- Vallois, Lilbert, Les Chetillons från Pierre Peters eller några fantastiska viner från Chateauneuf du Pape får mig väldigt lycklig och tacksam. Men än finns lusten starkare än någonsin att fortsätta sökandent över hela världen efter den ultimata vinupplevelsen.

Apropå idealet så känns det naturligt att citera den insiktsfulla och ack så aktuella dikten från Gustaf Fröding.

Idealet
Idealet är här, idealet är där,
idealet är likt sankte Pål, sankte Pär,
idealet är svart, idealet är vitt
och likt påvens skägg av en egen snitt,
idealet är gammalt, idealet är ungt,
idealet är kärlek, idealet är hat,
idealet är Tolstoys och Nietzsches prat
- jag tror det är bäst, att en var har sitt,
som jag har mitt.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post420
Nästa »