Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Morey-Saint-Denis i Bourgogne

BourgogneSkapad av Per-Olof Diderot sön, juli 10, 2011 11:46:51
En resa i vinhistorien som leder till framtiden!
För första gången valde vi att semestra i Pinot Noir druvans högborg Bourgogne. Visst har vi tidigare år stannat till på väg ner till Medelhavet, men nu blev det fokus på denna för vinhistorien viktiga odlingsplats. Måste erkänna att det kändes lite ovant att inte veta var man skulle börja då det finns så många platser och odlare att välja mellan.

Karta från www.bourgogne-wines.com

Vi valde att utgå från Dijon och bodde på det enkla Formula 1 söder om staden. Hotellet ligger placerat i ett område med massor av butiker, några få minuters bilväg till de första vinfälten. Utmärkt om man vill lägga pengarna på vininköp men kanske inte så hög charmfaktor. Finns även många små hotell i byarna om man känner för det.


Vår första dag ägnade vi åt att utforska den vackra byn Morey-Saint-Denis som ligger lite högre upp i dalgången med en bedövande vacker utsikt över delar av Bourgogne. I byn, mitt emot kyrkan (3 Place de L'Eglise), ligger en utmärkt vinbutik som säljer många viner från ortens olika producenter. Den drivs av charmiga Catherine som har stor passion för vin från detta område (går att konversera på engelska). Ett besök här kan varmt rekommenderas då du får en utmärkt möjlighet att testa dig igenom många riktigt bra viner. Vi valde att köpa viner från kvalitetsproducenterna Domaine Pierre Amiot och Lignier-Michelot. Återkommer senare med vintips från dessa producenter.

Vilka årgångar skall du köpa? Först och främst är det beroende på när vinet skall konsumeras. Årgång 2007 är magiskt bra redan nu vilket är ovanligt för Bourgogne. 2008 kan bli riktigt bra men är däremot mycket mer sluten och behöver många år av lagring för att nå sin fulla potential.


För att få en extra stämningsförhöjare kan jag rekommendera att du har med dig en picknickkorg och stannar till på vägen mellan Morey-Saint-Denis och grannbyn Chambolle-Musigny. Om du stannar till här förstår du vad begreppet terroir verkligen innebär, där läge, jordmån och mikroklimat har stor betydelse för vinets slutliga karaktär. Har aldrig upplevt så mycket underbara dofter i ett vinfält som på denna plats. Ett luktminne för livet! Lika bra att bekänna det, jag är förälskad i Morey-Saint-Denis...

  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post255