Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Monte Rossa - Bubblig vinkärlek från Franciacorta

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot fre, november 04, 2016 15:11:38


I helgen skall vi minnas våra döda vänner och familjemedlemmar extra mycket. Minst lika viktigt är det att älska och visa passion för livet just nu medan du har det. För var du än befinner dig i livet finns något/någon att älska och visst känns det mycket bättre att älska än att hata.

Att jag älskar vinlandet Italien är väl svårt att undgå. Att min passion även finns för den bubbliga drycken gör inte saken sämre. Vid foten av alperna ligger den italienska bubbelhelgedomen Franciacorta. Ett böljande landskap som är så förförande för både öga, smak och hjärta. Här finns topproducenter som Berlucchi och Ca’ del Bosco. Men också många fler spännande producenter som förtjänar att stå i rampljuset. Franciacortaproducenten Monte Rossa startades 1972 av entreprenören Paolo Rabotti och hans fru Paola. Idag drivs egendomen vidare av sonen Emanuele som med stor passion och innovativa metoder skapar bubblig vinkärlek. Här kommer en beskrivning av en lyckad provning med deras fyndrosé.


Monte Rossa Rosé (Systembolaget nr 7615) för 159 kr

Färgen är vackert rosa precis som den softade kulören på en mogen persika. Doften är härligt fyllig med inslag av kex, blodapelsin och jordgubb. Smaken är hur trevlig som helst. Min gom upptäcker jordgubb, mineraler, blodapelsin, nougat och röda höstäpplen. Kombinera detta med en ljuvlig krämighet så har du ett bubbligt "value for money" vin som överraskar. Fördelen med denna typ av vin är att den går att kombinera till det mesta i matväg. Provas med fördel till halstrad tonfisk, torskrygg eller en varför inte till en fläskfilé provençale.

Hur bra är inte viner från Franciacorta?! Lägg till en femtiolapp på en välgjord Prosecco och få detta kanonvin istället. Blir till att stanna till att stanna till i Franciacorta nästa sommar igen.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post603

Cà del Magro - Vitvinsfynd under 100-lappen

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot fre, februari 19, 2016 18:02:57

I somras besökte vi området runt Gardasjön och njöt i fulla drag av allt som området har att erbjuda avseende mat, vin, och natur. Mestadels är närområdet mest känt för fantastiska rödviner från Valpolicella, men här görs även vitviner med mycket hög kvalitet och oftast till priser som vida understiger kvaliteten.

Monte del Frá grundades 1958 av Massimo Bonomo och hans två söner Claudio och Eligio, egendomen omfattar idag 120 hektar. Druvorna till vinet kommer från Cà del Magro som ligger på den sydöstra sidan Gardasjön och omfattar sju hektar. Vingården är över 40 år gammal och tillhör området Custoza Superiore som är en underappellation till DOC Bianco di Custoza, i området Veneto i nordöstra Italien.

Cà del Magro 2013 (Systembolaget Nr 95212) från Monte del Frá för endast 99 kr
Här är ett vin som man bara blir så lycklig av att få stifta bekantskap med. Färgen är gröngul och doften avslöjar en stor personlighet med nyanserad doft av mimosablommor, smör, persika och apelsin. Smaken är bara sååå bra för dessa ynkliga 99 kronor. Här möter våra smaklökar smakrika aromer av mineral, mango, apelsin ihop med en lätt smörig avslutning. Märks med tydlighet att vinrankorna är präglade av den kalkstensrika jordmånen.

Till detta vitvinsfynd kan du med fördel bjuda på såväl räkor-, som fisk- och kycklingrätter.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post587

Ripasso - it ain't over until the fat lady sings

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot lör, februari 28, 2015 17:38:37

Ordspråket ”It ain’t over until the fat lady sings” hör man ofta i sportsammanhang, speciellt i USA. Det betyder att man aldrig skall ge upp trots bara minuter kvar av matchen. Men uttrycket har egentligen koppling till Wagneroperan Nibelungens ring där Brünhildes avslutningsaria på 10 minuter markerar slutet för föreställningen. Nu har vi tack vare Systembolaget fått en annan mening för detta kända ordspråk.

Ripasso
Från producenten av Palazzo Maffei har den svenske importören Stellan Kramer tagit hem en specialutgåva av Valpolicella Ripasso. I hjärtat av Valpolicella, nordöst om Verona, ligger familjen Cottinis egendom. En toppmodern anläggning med 30 hektar vingårdar i området Val d’illasi (en av de största så kallade Lessinia-dalarna). Med terrasserade sydsluttningar ger detta utmärkta förhållanden för vinodling. Vinet produceras med små skördeuttag och starkt kvalitetsfokus, vilket vi "vinfreaks" uppskattar mycket.

The Fat Lady Sings (nr 78921) Valpolicella Ripasso för fyndpriset 109 kr
Detta välgjorda Ripassovin på druvkombinationen 70% Corvina, 20% Rondinella, 10% Molinara har framställts genom att man låtit vinet jäsa en andra gång tillsammans med skal från deras Amaroneproduktion vilket ger struktur och kraft till vinet. Därefter har det legat 18 månader på ekfat.

Ett friskt och fylligt vin med förföriska aromer av choklad, körsbär, hallon, färska örter och vanilj. Välbalanserat med fin syra, runda tanniner ackompanjerar perfekt och smaken sitter i länge. För dessa 109 kr får du otroligt mycket vin för pengarna. Ett vin som gjort för att avsluta vardagen på bästa sätt och hälsa helgen välkommen. Och i matväg går den bra till både pestokyckling, ostar och lite mer kraftfulla kötträtter. Bara att gratulera importören till ett lyckat beslut att låta oss svenska vinkonsumenter få njuta av ett riktigt gott rödvin utan att det kostar skjortan. Synd att den är på beställningssortimentet, men mer än väl värt besväret.


  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post558

En bubblig jul- och nyårshelg!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot lör, december 20, 2014 14:47:58

Året 2014 har gått snabbare än någonsin och det är bara dagar kvar innan vi får anledning att hälsa välkommen till ett nytt spännande år. Och även Vinblogg behöver tid för lite avkoppling under stundande jul- och nyårshelg. Är själv stolt över att bloggen fortsätter leva och ständigt kunna hitta ny inspiration i vin och matens tecken.

Avslutar året med att ge rekommendationer på några bubbliga guldklimpar.
La Vida al Camp (nr 7776) för 109 kr är årets bubbel (utanför Champagne) på Vinblogg. En ekologisk Cava som satt stora goda smakintryck bland bloggens läsare. Så mycket bubbligt gott för pengarna att det är omöjligt att motivera att gå upp 150-200 kr för att köpa en standardchampagne som i de flesta fall underlevererar. Läs gärna mer här www.diderot.se/#post538
Om du spenderar en tjuga mer får du Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (nr 7725) 129 kr. Denna kvinnliga producent producerar en Crémant som är så ädel och ren i sin natur. Svårt att hitta något bättre om man uppskattar bubbel som är krispigt torrt och samtidigt nyanserat fyllt med äpplen, bröd, choklad och citrus. Bara att njuta…

Avslutningsvis lite om det allra ädlaste bubbel från mitt älskade Champagne. Tyvärr konsumeras allt för mycket av denna gudomliga dryck vid tolvslaget istället för att avnjutas såväl i samband med julbord som nyårsaftonssupén. Eftersom jag skriver mycket om just Champagne så är mitt råd att följa bloggens tips och i tid köpa för de högtidligare tillfällen som infaller senare på året.
En producent som jag brinner extra för är Champagne Pierre Peters från Le Mesnil-sur-Oger. Om ditt mer välsorterade SB har Grand Cru Champagnen Les Chetillons skulle jag rekommendera köp alla dagar i veckan. Men även Pierre Peters Grand Cru Cuvée de Réserve (nr 7350) för endast 299 kr är en underbart god Champagne som slår allt i standardväg från de stora Champagnetillverkarna. Torr, fruktig, brödig smak med inslag av äpplen, choklad, nougat och grape gör den väldigt älskvärd, speciellt när den skall delas med din käraste.


Så nu är det dags att önska er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR. Hoppas att du som läsare återkommer snart in på det nya året. För då är det laddat för många nya goda tips.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post548

Ataraxia - Chardonnay som representerar Hemel-en-Aarde på allra bästa vis

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot tor, november 20, 2014 20:49:18

Unikt mikroklimat
Ekfatslagrad Chardonnay kan ofta bli för mycket av goda, om du vet vad jag menar. Men här är ett sällsynt lyckat exempel när terroiren nära sydafrikanska staden Hermanus får tala med all dess språknyanser likt valarna utanför Hermanus. För i området Hemel-en-Aarde görs några av landets bästa Pinot Noir och Chardonnayviner från producenter som exempelvis Bouchard-Finlayson och Hamilton Russell. Områdets unika mikroklimat gör det speciellt gynnsamt att få fram nyanser i Chardonnaydruvan som lätt går förlorade i ett allt för varmt klimat. Men från Walker Bay, där valarna visar upp sina mäktiga hopp eller bara ligger och njuter av varandras sällskap, så kommer svalkande vindar som skapar vinmagi i kombination med perfekt jordmån.

Egendomen Ataraxia på ca 50 ha etablerades för 10 års sedan av Kevin Grant och hans fru Henli. Och Kevin (född i Malawi) är själv vinmakaren som med hjälp av den lerrika och steniga jorden runt “The Skyfield” lyckats ta fram en fantastisk nyansrik Chardonnay som till fullo speglar områdets karaktär.

Ataraxia Chardonnay 2013 (nr 95213) 159 kr
Doften är väldigt tilltalande med inslag av tropisk frukt, apelsin, aningens smörighet och en nötig avslutning.

Smaken är en ljuvlig komposition i perfekt balans mellan mineraler och syra. Lägg till ett vackert bakgrundskomp med aromer av tropisk frukt, äpplen, rostade fat och nötter. Tack vara sin syra så hanterar de tropikala undertonerna i fatkaraktären på ett perfekt sätt. En ljuvlig Chardonnay från det allra bästa av vad Sydafrika kan leverera i vitvinsväg tillsammans med sina utsökta grannar.

Voice of the soil
Egendomens devis är “The more pure the voice of the soil, the more interesting the wine. Och bara att intyga att detta i högsta grad gäller för detta goda vin, som man gärna vill ha mer av. Passar utmärkt till såväl fågel, fisk som smaskiga fräscha sallader.

Detta är precis så bra som Sydafrikanska viner kan vara och bara att hoppas att fler producenter följer detta utmärkta sätt att låta jorden få tala istället för allt för mycket av övermogen frukt som landet har levererat alldeles för mycket av senaste åren. Och om detta är vad Kevin kan göra på 10 år så är det mer än väl värt att följa med på hans fortsatta resa runt Walker Bay.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post544

Golden Spiral Ice

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot sön, september 21, 2014 12:33:10

Hösten är kommen och äntligen är det dax för goda kött- och rotssaksgrytor. Dessutom tiden på året då @Vinblogg tycker att desserter lämpar sig allra bäst. En god ostbricka eller personliga favoriten äpplepaj lockar. Och som pricken över i:et serveras ett gott dessertvin till.

Golden Spiral Ice är inget Icewein som namnet kan ge sken av. Men det gör inte det minsta för denna Auslese som producerats av Weinkellerei Hechtsheim är ett lysande exempel på vad tyska dessertviner kan leverera och dessutom till det makalöst attraktiva priset på endast 72 kr för en halvflaska.

Golden Spiral Ice -11 Weinkellerei Hechtsheim (nr 4628) för fyndpriset 72 kr

Vinet är gjort på druvkombinationen Silvaner, Riesling, Scheurebe, Kerner och Grauburgunder. Färgen är lika vacker som bärnstenar plockade på stranden i Skagen. Doften är fylld med suggestiva inslag av honung och torkade aprikoser. Smaken imponerar med aromer av creme brulee, honung, torkad aprikos och ger ett fint avtryck med bra balans mellan syra och sötma.

Som gjord till en svensk äpplepaj med syran från frukten och de söta dropparna i perfekt harmoni. Jag ger vinet 6/10 vinbloggskorkar.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post537

Rosébubbel som fångar smaklökarna!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot tor, maj 08, 2014 19:41:05


Roséviner på Systembolaget blir allt bättre och utbudet likaså. För några veckor sedan bjöd bästa vännerna på ett rosébubbel från Segura Viudas, som ligger i spanska Penèdes. En terroirdriven producent som gör bra Cava i olika prisklasser. För endast 79 kr per helflaska känns den som en skyldighet och samtidigt nöje att tipsa om detta bubbliga vin.

Segura Viudas Brut Rosado (nr 7779)

Färgen på vinet är ljusröd. Doften är trevlig med inslag av smultron och röda vinbär. Smaken är torr med angenäm friskhet av framträdande grapefruktnyanser ihop med smultron, vinbär och en viss brödighet. Detta vin går utmärkt både som starter och till diverse tapasförätter. Och om du undrar om druvkombinationen så är den 90% trepat och 10% garnacha.

Skål för att sommaren är snart här!


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post519

Privat Bubbel!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot fre, april 04, 2014 18:59:41

Visst är det lite extra festligt när du dricker ett bubbligt vin. Och trots att Champagne oftast är överlägset i kvalitet finns det många goda alternativ speciellt i de lägre prisklasserna. Ett vinland som utvecklats enormt positivt avseende bubbliga viner är Spanien. Deras Cava har inte det bästa ryktet alltid men förtjänar att uppmärksammas. Det kommer många nya Cava som når allt högre höjder, så vänta ni bara…

I veckan så nådde vi på jobbet en viktig milstolpe och det måste självklart firas. Så självklart fick det bli lite bubbel att skåla med. Eftersom min arbetsplats (och även jag personligen) är måna om att vi köper ekologiska råvaror så fick det bli en ekologisk Cava som kom Systembolaget nu i mars.

Privat -11 Brut Nature Reserva (Ekologiskt vin nr 7904) för 89 kr

Producenten Alta Alella är ett familjeföretag, som startade i början av 1990-talet av vinentreprenören och oenologen Josep Maria Pujol-Busquets och hans hustru Cristina Guillén. Deras egendom ligger endast 2 km från Medelhavet mellan städerna Alella och Tiana norr om Barcelona.
Källa: www.systembolaget.se och www.altaalella.ca

Vinet är gjort på druvkombinationen Pansa-blanca (xarel-lo), Macabeo, Parellada och Chardonnay. Doften är angenäm med inslag av gröna äpplen och citrus. Smaken är överraskande god med ett torrt anslag ihop med fin frisk fruktighet och nyanser av gröna äpplen, citrus och örter.

Ett jättegott alternativ både som aperitif och till vårens första färska räkor utan att det kostar skjortan.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post514

Bubbliga Jul- och Nyårshopp!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot lör, december 21, 2013 15:21:20

Då var tiden kommen för årets jul och nyårsfirande och med den möjlighet att få återladda batterierna. Så detta får bli årets sista vinbloggsinlägg med tips om bubbliga hopp inför stundande helgdagar.

Mousserande vin och Champagne tycker jag kan kan konsumeras till så mycket mer än själva 12-slaget (då du dessutom skall välja bort det bästa). Bubbligt vin är en dryck som gjord för traditionsfyllda tillställningar och sätter lite extra lyx på tillvaron. Så lyd mitt råd och testa redan till julskinkan.



Mousserande:
Nysläppta Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (nr 7725) för 120 kr är en utsökt variant som gjord för stundande helger. Här möts du av av en torr frisk nyanserad smak med inslag av äpplen, bröd, choklad och citrus. Så välgjort från en vinets maestra Clotilde Davenne, som behärskar att få fram en renhet med finaste doft och smakaromer i perfekt kombination. Bara att köpa och fylla upp kylen med!


Champagne:
Från den underbara Champagnefamiljen Diebolt-Vallois kommer detta mästerverk. Diebolt-Vallois Fleur de Passion (nr 99414) för 599 kr gjord på endast Chardonnay har allt du kan önska av en torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, bröd, mineral, nötter och citron. Unna dig det bästa för det är du värd

Alkoholfritt bubbel:
Billabong Sparkling Brut (nr 1945) för 54 kr är ett jättebra alkoholfritt alternativ som överraskar med goda smakaromer av gröna äpplen och citrus.

Nu är det bara att önska er alla följare av @Vinblogg en riktigt fröjdefull Jul- och Nyårshelg. Nu tar jag ledighet och tränar på denna split…



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post493

Ett rättvisevin som fixar biffen!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot ons, december 04, 2013 20:18:50

Jag tycker det Chilenska vinundret har stått stilla några år och att man kanske bländats allt för mycket av tron att man vet vad den globala vinkonsumenten vill ha. Motsvarande fenomen har även drabbat andra vinländer som exempelvis Sydafrika som dessutom genomfört en allt för snabb prisuppgång.

Oerhört viktigt att landets producenter "talar" sitt eget språk, som tolkar och uttrycker jordmånen och mikroklimatet på bästa sätt. Detta tycker jag Chilenska vinet Amplus står för. Den familjägda producenten Viña Santa Ema som grundades 1956 och har sin verksamhet i Maipodalen söder om Santiago.

Cabernet Sauvignon tillsammans med nationaldruvan Carmenere (som har sitt ursprung från Bordeaux men då under namnet Petit Verdot) passar ypperligt i Chile och tar fram det bästa från båda druvsorterna. Att de passar bra ihop är nedanstående vin en lysande bekräftelse på. Vinet är också märkt med symbolen “Fair for Life” som står för socialt ansvarstagande och rättvis handel. Vill du läsa mer om denna märkning hittar du mer på organisationens hemsida www.fairforlife.org

Amplus Cabernet Sauvignon Carmenere 2011 (nr 2186) 109 kr
Färgen på vinet är mörkt blålila. Doften har fina nyanser av svarta vinbär, körsbär och viol.

Smaken är som gjord för mörkt kött (exempelvis entrecôte och ryggbiff) med fylliga aromer av plommon, körsbär, svarta vinbär, viol, mynta och tobak. Ett jättefint vin och fynd för dessa pengar runt hundralappen. Rättvisemärkningen är dessutom ett stort plus+. Och om min iakttagelse stämmer så är det väl värt att hålla ögon på Chilenska viner på nytt.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post487
Nästa »