Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Bästa Italienska bubblet från Berlucchi!

FranciacortaSkapad av Per-Olof Diderot sön, september 18, 2016 13:14:43


Du som följt vinblogg har säkert noterat att vi har en bubblig favorit i italienska Berlucchi från Franciacorta. Nu har jag äntligen fått chansen att besöka denna kultproducent. Och vilka underbara intryck som skapades från detta möte.

Området Franciacorta är en grön oas som ligger i Lombardiet. Producenten Berlucchi grundades av Franco Ziliani under det magiska året 1961 (mitt födelsår år by the way) och är idag den bästa bubbelvinsproducenten i Italien, känd långt över landsgränserna för sina kvalitetsviner. De producerar idag ca 5 miljoner buteljer och står för kvalitet från första till sista droppen vilket imponerar.

Själva egendomen ligger i ett vackert böljande landskap precis söder om sjön Lago d’Iseo och granne med Franciacorta golfklubb. Åk gärna och besök dem då egendomen är en riktig pärla samtidigt som du möts av underbara människor som älskar sitt yrke och sina produkter.

Berlucchi producerar superbra bubbel oavsett vilket av deras viner du väljer. I Sverige finns för närvarande tre av deras viner och Berlucchi61 är en stor favorit sedan tidigare, men finns självklart utrymme för fler. Så när jag fick chansen att testa deras Berlucchi61 Rosé så föll jag pladask.

Vi svenska vinkonsumenter har lärt oss att upptäcka det goda med kvalitetsrosé och när den dessutom är mousserande blir det ofta ännu bättre. För till bubbligt rosé kan du servera det mesta i matväg.Berlucchi '61 Rosé (Systembolaget Nr 74322) för endast 199 kr

Vinet är gjort på 60 % Pinot Noir och 40% Chardonnay som skördas under perioden slutet av augusti till början av september. Färgen är perfekt lätt rosa med doftinslag av mineraler, jordgubb och en fin citruston.

Smaken är förföriskt god med läckra bubbliga aromer av mineral i kubik, citrus, smultron- och jordgubbskräm. Så perfekt balanserat som vi vill att ett bubbel skall vara. För mig personligen är detta det bästa Italienska bubbevin jag någonsin testat. Bara att gratulera Berlucchi till ännu ett bevis på den kvalitetsresa som producenten är inne på. För ingen tvekan om att området Franciacorta kan leverera stiliga bubbliga viner i världsklass.

Berlucchi61 Rosé passar till det mesta i matväg allt från fisk och skaldjur till pastarätter eller varför inte som aperitif tillsammans med din älskade.Vi fick äran att testa hela Berlucchis sortiment och blev enormt imponerad. (Ett måste är att köpa deras Cellarius Rosé) Har dock valt att enbart skriva om de viner som för tillfället finns att köpa i Sverige. Förhoppningsvis kommer fler svenska vinkonsumenter att upptäcka Berlucchi vilket kan leda till att sortimentet i Sverige breddas ytterligare av viner från denna fantastiska producent.

Ett stort tack till Paolo Ziliani för möjligheten att besöka Berlucchi och till underbara Francesca Facchetti som på ett fantastiskt sätt guidade oss genom egendomen och dess bubbliga historia. Berlucchi fan 4 ever.  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post600