Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Bubblig vinkärlek från Cavalleri i Franciacorta

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot sön, oktober 29, 2017 13:42:59

Det böljande vinområdet Franciacorta som ligger väster om den underbara universitetsstaden Brescia har blivit en stor personlig favorit de senaste åren och jag tycker ofta att dess viner är helt i nivå med de allra bästa producenterna i Champagne trots att området ligger på sydligare breddgrader.

Området är en helgedom för bubbliga viner och beskrevs redan 1570 av Girolamo Conforti, en Brescia-född läkare, som med sin "Libellus de vino mordaci" noggrant och entusiastiskt redogjorde för områdets goda bubblande viner, som han definierade som livliga och brusande.

Vid vårt första besök på kultrestaurangen Contrast i Milano blev vi introducerade till en ny värld av bubbliga viner från Franciacorta med omnejd. Ett vin som imponerade extra mycket var en blanc de blancs från den anrika producenten Cavalleri. Så när vi i somras fick tillfälle att besöka Franciacorta var det bara ett måste att få till ett besök på Cavalleri.

Familjen Cavalleri har ägt mark i Erbusco (Franciacortaområdet) sedan 1450. Ett seriöst och långsiktigt förhållningssätt återspeglas i ägarfamiljen och med hjälp av en välutbildad teknisk personal kan man uttrycka hela egendomens potential. 45 hektar i de högst belägna och mest lämpliga av Franciacortakullarna, utförs vinproduktion med fokus på hållbarhet och respekt för terroiren. http://www.cavalleri.it/EN

Det är självklart lätt att få respekt för en egendom med sådan lång historia men ack så överraskande att mötas av ett modernt biodynamiskt förhållningssätt så långt borta från den kultur som ofta råder inom dagens jordbruk där man gjort sig beroende av en mängd kemikalier för att få fram önskad produkt. Istället fick vi med egna ögon se hur en biodynamisk odling även i större skala kan skapa ett naturligt försvar och ge allra bästa livsförutsättningar för vinrankan. Så imponerad över den resa som familjen har gjort för att nå hela vägen till en fullskalig biodynamisk odling. Och som sätter sina spår i helt fantastiska Chardonnayviner i yttersta världsklass.

Vi fick den stora förmånen att bli introducerad till vinegendomen och testa några av dess ljuvliga viner tillsammans med Diletta Cavalleri. Och även om deras Blanc de Blancs (gjord på 100% Chardonnay) är ingången till deras utbud är den bara så fantastiskt bra. Älskar den ljusa flaskan som påminner om Champagnelegenden Cristal.

Doften är så mineralförförisk tillsammans med taktfullt ackompanjemang av ljuvlig frukt. Smaken är kanon och precis så bra som Chardonnaydruvan kan presenteras i sina bästa stunder från Franciacorta. Mineraler, frukt och syra i perfekt harmoni som bildar ett suggestivt smaktäcke som förfinas till sista droppen. Synd att ingen tagit upp dessa viner i Sverige då kvaliteten är otroligt bra.

Ett stort tack till Diletta och familjen Cavalleri för sin gästfrihet och till att ha gett oss ett gott minne för resten av våra liv. Deras vintage 2011 Grandi Cru Franciacorta kommer att vara med i finalen på vinbloggens årliga jurymöte senare i år när vi utser årets vinbloggsvin.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post632

Marengo- Chardonnaykärlek från Langhe

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot fre, september 04, 2015 19:20:33


Under sommarens resa i Italien så fick äntligen möjlighet att besöka Piemonte med favorit områden som Barolo och Langhe. Området ligger ca 45 minuters bilresa söder om Turin. Återkommer med ett helt resereportage om alla underbara upplevelser från detta område. Men först ut ett vin som vi testade för första gången på en trevlig restaurang i Cherasco. Vi hittade till vår glädje en Chardonnay från Langhe. Denna Chardonnay blev till stor vinkärlek trots att den på restaurangen enbart kostade 14 euro (men ännu bättre under 6 euro på vingården). Den förtrollade oss så till den grad att vi var “tvungna” att försöka oss på ett spontanbesök.

Azienda Agricola Marengo Poderi La Collina är placerad i en liten ort som heter Dogliani ca 20 minuter från Cherasco. Den har utmärkt solexponering vilket ger lite mer solmogna viner än Piemonte allmänt är känt för, vilket undertecknad uppskattar. När vi gjorde ett besök där på vinst och förlust så hade vi en väldans tur då ägaren och vinmakaren Piergiorgio Marengo precis var på väg att lämna för en vinleverans inne i Turin.

Poderi La Collina Langhe Chardonnay 2014 ca 6 euro
Doften är elegant fylld av mineraler likt doften från ett grustag tillsammans med gröna äpplen och en lätt citruston. Smaken är så sanslöst bra för dessa få euro. En helt gudomlig Chardonnayfrukt uppenbarar sig med vinkärleksnyanser av mineraler, gröna äpplen och blodgrape. Så klockrent druvtypiskt och för dessa pengar en av de allra största vitvinsöverraskningar på hela vår resa. Och det innebär inte lite med tanke på alla godsaker vi fick möjlighet att testa under resan. Om du följer Vinblogg under hösten så kommer det många goda vintips som inspirerats från denna resa.

Tyvärr finns vinet inte på systembolaget ännu men har vi tur finns det någon nyfiken svensk importör som läser detta blogginlägg. Och nästa år blir det förhoppningsvis mer tid till att besöka denna spännande egendom som ligger lite vid sidan om. För deras röda är minst lika sensationellt gott, men det återkommer jag om.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post573

Guide Michelin! Nu som gratisapp!

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot fre, juni 28, 2013 19:24:22

Här finner du de bästa restaurangerna oavsett prisklass
Om du funderar på eller redan har bestämt dig för att åka till Frankrike eller Tyskland i sommar så kan jag varmt rekommendera att du laddar ner gratisappen för den bästa restaurangguiden för motvarande länder. Guide Michelin eller Le Guide Rouge de Michelin har varit en sann följeslagare under alla resor till mitt älskade Frankrike. Att den nu har kommit som app och dessutom är gratis gör det hela ännu bättre. Hoppas bara den kommer worldwide så småningom så är varje restaurangbesök räddat.  • Kommentarer(3)//www.diderot.se/#post451

Orben 2006

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot mån, januari 10, 2011 20:54:34

Estoy de regreso en la ciudad!

Tillbaka i vardagen efter en njutsam vistelse i spännande och livfulla Malaga. Härlig start på 2011 med bra golf, sköna promenader, utsökta viner och en fantastisk Tapasrestaurang. Blev något förbryllad över den optimism som råder i Malaga i jämförelse med de rapporter som kommer i övrigt från det finansiella Spanien. Har sällan i Europa sett en sådan köpaktivitet i handeln. Nu över till den absoluta höjdpunkten vad gäller mat och dryck under veckan.

Först ut blir vinet Orben 2006 från Bodegas Artevino i Rioja. Har i ett tidigare inlägg kommenterat Orben från 2005 och det fina bevis detta vin ger för att beskriva det nya vinundret från det klassiska Rioja.Vinet är mycket suggestivt med en härlig balans av kraftullhet i kombination med en silkeslen avslutning. En maffig smakupplevelse där vanilj, mörka bär och perfekt kryddighet tar detta vin till högre höjder. Märks att druvornat är odlade på hög höjd (600 meter) vilket leder till varma dagar och kyligare nätter som gynnar druvornas komplexitet.

För att citera en känd reklamfilm...."Orben ger mig vingar".
På resan fick jag också ett av mitt livs bättre restaurangupplevelser. Kombinationen av folkliv, ägare och personal som brinner till 110% för sitt ställe och sina kunder, billigt och sist med inte minst underbara Tapasrätter. Om du någon gång besöker Malaga så leta upp denna pärla vid namn Orellana på Calle Moreno Monroy 5 mitt i centrum. Jag kan lova dig ett stort matminne för livet. Avslutningsvis en gratulationen till regionen Andalucia som förstått vikten av en god kollektivtrafik, ett sant föredöme.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post174

Ritus 2004

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot fre, januari 07, 2011 00:05:39
Ett välkänt vinområde norr om Madrid är Ribera del Duero, där några av Spaniens bättre viner produceras. Vinet Ritus från 2004 produceras av Bodegas Balbas och är säkert okänt för de flesta vinkonsumenter i Sverige (även i Spanien tror jag om man skall tyda resultaten från bloggsökningar, om detta vin). De få kommentarer jag hittat ger inget gott betyg. Jag tycker dock att vinet symboliserar fenomenet med den svarta ankungen. Är övertygad om att de testat vinet för tidigt (2007) och haft svårt att tränga igenom den tanninrika strukturen. Detta vin kräver fortfarande massiv luftning trots sin ålder.Vinet har lagrats 18 månader på franska ekfat och består av 75 % Tempranillo och 25 % Merlot. En smärre bomb väntar gommen vi första vinkyssen. Ett riktigt maskulint vin med stor karaktär uppenbarar sig. Smaken är fylld av mörk choklad, lakrits, viol och den sitter i länge. Kan varmt rekommendera detta "tjurblod" om ni lyckas få tag på det.


Avslutningsvis en överraskning med Sarah Brightman och "Malaga sonen" Antonio Banderas. Buen fin de semana!

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post173

Chivite Merlot 2007

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 05, 2011 00:44:12
Funderar du på att åka till Spanien i sommar? Då kan jag varmt rekommendera att du testar några av den nya generationens viner som nu kommer fram i detta tidigare så traditionella vinland. Jag kommer att under närmsta tiden ge några exempel på denna spännande förvandling.


Först ut är ett vin från regionen Navarra i närheten av Pamplona. Kvalitetsproducenten Chivite har skapat vin sedan 1647 och med detta historiska arv är det imponerande att man nu vågar trampa upp nya spår. Jag har testat deras viner sedan mitten av 80-talet och kan definitivt säga att något stort är på gång.

Det testade vinet är ekologiskt med 100 % Merlot. Jag är normalt väldigt kinkig med viner som innehåller enbart denna druva. Desto mer imponerad blir jag över detta vin som är det bästa jag testat i Merlotväg. Ännu bättre blir det när jag konstaterar att jag betalda under 13 EUR på Spaniens ledande varuhuskedja.

Vinet har en jungfrulig renhet i både smak och doft. Smaken är suggestiv med en härlig sammetslik frukt med mogna plommon och pepprig ton som avslutning. Detta vin passar utmärkt till en extra lagrad Jamon eller lika så bra till en sallad för den som föredrar detta.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post172

Wine tour in South Africa?

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot ons, februari 24, 2010 16:50:20

My wine blog has got a great start and does soon reach 1000 visits in 5 weeks time.

Thanks for the interest!

I would like to announce that my wine blog have connected with one of the leading travel agencies/tour guide companies in the Stellenbosch/Franschhoek area in South Africa. I can really recommend booking through this company if you plan a trip to South Africa. Please tell them that you are a reader of my wine blog and they will make an extra effort to make your vacation into the best travel experience ever. They have excellent connections into the wine producers in the Cape area if you plan a wine tour. Please visit http://www.southafricantraveldesk.com for more information.

Per-Olof Diderot


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post19