Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Marengo- Chardonnaykärlek från Langhe

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot fre, september 04, 2015 19:20:33


Under sommarens resa i Italien så fick äntligen möjlighet att besöka Piemonte med favorit områden som Barolo och Langhe. Området ligger ca 45 minuters bilresa söder om Turin. Återkommer med ett helt resereportage om alla underbara upplevelser från detta område. Men först ut ett vin som vi testade för första gången på en trevlig restaurang i Cherasco. Vi hittade till vår glädje en Chardonnay från Langhe. Denna Chardonnay blev till stor vinkärlek trots att den på restaurangen enbart kostade 14 euro (men ännu bättre under 6 euro på vingården). Den förtrollade oss så till den grad att vi var “tvungna” att försöka oss på ett spontanbesök.

Azienda Agricola Marengo Poderi La Collina är placerad i en liten ort som heter Dogliani ca 20 minuter från Cherasco. Den har utmärkt solexponering vilket ger lite mer solmogna viner än Piemonte allmänt är känt för, vilket undertecknad uppskattar. När vi gjorde ett besök där på vinst och förlust så hade vi en väldans tur då ägaren och vinmakaren Piergiorgio Marengo precis var på väg att lämna för en vinleverans inne i Turin.

Poderi La Collina Langhe Chardonnay 2014 ca 6 euro
Doften är elegant fylld av mineraler likt doften från ett grustag tillsammans med gröna äpplen och en lätt citruston. Smaken är så sanslöst bra för dessa få euro. En helt gudomlig Chardonnayfrukt uppenbarar sig med vinkärleksnyanser av mineraler, gröna äpplen och blodgrape. Så klockrent druvtypiskt och för dessa pengar en av de allra största vitvinsöverraskningar på hela vår resa. Och det innebär inte lite med tanke på alla godsaker vi fick möjlighet att testa under resan. Om du följer Vinblogg under hösten så kommer det många goda vintips som inspirerats från denna resa.

Tyvärr finns vinet inte på systembolaget ännu men har vi tur finns det någon nyfiken svensk importör som läser detta blogginlägg. Och nästa år blir det förhoppningsvis mer tid till att besöka denna spännande egendom som ligger lite vid sidan om. För deras röda är minst lika sensationellt gott, men det återkommer jag om.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post573

Guide Michelin! Nu som gratisapp!

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot fre, juni 28, 2013 19:24:22

Här finner du de bästa restaurangerna oavsett prisklass
Om du funderar på eller redan har bestämt dig för att åka till Frankrike eller Tyskland i sommar så kan jag varmt rekommendera att du laddar ner gratisappen för den bästa restaurangguiden för motvarande länder. Guide Michelin eller Le Guide Rouge de Michelin har varit en sann följeslagare under alla resor till mitt älskade Frankrike. Att den nu har kommit som app och dessutom är gratis gör det hela ännu bättre. Hoppas bara den kommer worldwide så småningom så är varje restaurangbesök räddat.  • Kommentarer(3)//www.diderot.se/#post451

Orben 2006

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot mån, januari 10, 2011 20:54:34

Estoy de regreso en la ciudad!

Tillbaka i vardagen efter en njutsam vistelse i spännande och livfulla Malaga. Härlig start på 2011 med bra golf, sköna promenader, utsökta viner och en fantastisk Tapasrestaurang. Blev något förbryllad över den optimism som råder i Malaga i jämförelse med de rapporter som kommer i övrigt från det finansiella Spanien. Har sällan i Europa sett en sådan köpaktivitet i handeln. Nu över till den absoluta höjdpunkten vad gäller mat och dryck under veckan.

Först ut blir vinet Orben 2006 från Bodegas Artevino i Rioja. Har i ett tidigare inlägg kommenterat Orben från 2005 och det fina bevis detta vin ger för att beskriva det nya vinundret från det klassiska Rioja.Vinet är mycket suggestivt med en härlig balans av kraftullhet i kombination med en silkeslen avslutning. En maffig smakupplevelse där vanilj, mörka bär och perfekt kryddighet tar detta vin till högre höjder. Märks att druvornat är odlade på hög höjd (600 meter) vilket leder till varma dagar och kyligare nätter som gynnar druvornas komplexitet.

För att citera en känd reklamfilm...."Orben ger mig vingar".
På resan fick jag också ett av mitt livs bättre restaurangupplevelser. Kombinationen av folkliv, ägare och personal som brinner till 110% för sitt ställe och sina kunder, billigt och sist med inte minst underbara Tapasrätter. Om du någon gång besöker Malaga så leta upp denna pärla vid namn Orellana på Calle Moreno Monroy 5 mitt i centrum. Jag kan lova dig ett stort matminne för livet. Avslutningsvis en gratulationen till regionen Andalucia som förstått vikten av en god kollektivtrafik, ett sant föredöme.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post174

Ritus 2004

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot fre, januari 07, 2011 00:05:39
Ett välkänt vinområde norr om Madrid är Ribera del Duero, där några av Spaniens bättre viner produceras. Vinet Ritus från 2004 produceras av Bodegas Balbas och är säkert okänt för de flesta vinkonsumenter i Sverige (även i Spanien tror jag om man skall tyda resultaten från bloggsökningar, om detta vin). De få kommentarer jag hittat ger inget gott betyg. Jag tycker dock att vinet symboliserar fenomenet med den svarta ankungen. Är övertygad om att de testat vinet för tidigt (2007) och haft svårt att tränga igenom den tanninrika strukturen. Detta vin kräver fortfarande massiv luftning trots sin ålder.Vinet har lagrats 18 månader på franska ekfat och består av 75 % Tempranillo och 25 % Merlot. En smärre bomb väntar gommen vi första vinkyssen. Ett riktigt maskulint vin med stor karaktär uppenbarar sig. Smaken är fylld av mörk choklad, lakrits, viol och den sitter i länge. Kan varmt rekommendera detta "tjurblod" om ni lyckas få tag på det.


Avslutningsvis en överraskning med Sarah Brightman och "Malaga sonen" Antonio Banderas. Buen fin de semana!

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post173

Chivite Merlot 2007

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 05, 2011 00:44:12
Funderar du på att åka till Spanien i sommar? Då kan jag varmt rekommendera att du testar några av den nya generationens viner som nu kommer fram i detta tidigare så traditionella vinland. Jag kommer att under närmsta tiden ge några exempel på denna spännande förvandling.


Först ut är ett vin från regionen Navarra i närheten av Pamplona. Kvalitetsproducenten Chivite har skapat vin sedan 1647 och med detta historiska arv är det imponerande att man nu vågar trampa upp nya spår. Jag har testat deras viner sedan mitten av 80-talet och kan definitivt säga att något stort är på gång.

Det testade vinet är ekologiskt med 100 % Merlot. Jag är normalt väldigt kinkig med viner som innehåller enbart denna druva. Desto mer imponerad blir jag över detta vin som är det bästa jag testat i Merlotväg. Ännu bättre blir det när jag konstaterar att jag betalda under 13 EUR på Spaniens ledande varuhuskedja.

Vinet har en jungfrulig renhet i både smak och doft. Smaken är suggestiv med en härlig sammetslik frukt med mogna plommon och pepprig ton som avslutning. Detta vin passar utmärkt till en extra lagrad Jamon eller lika så bra till en sallad för den som föredrar detta.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post172

Wine tour in South Africa?

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot ons, februari 24, 2010 16:50:20

My wine blog has got a great start and does soon reach 1000 visits in 5 weeks time.

Thanks for the interest!

I would like to announce that my wine blog have connected with one of the leading travel agencies/tour guide companies in the Stellenbosch/Franschhoek area in South Africa. I can really recommend booking through this company if you plan a trip to South Africa. Please tell them that you are a reader of my wine blog and they will make an extra effort to make your vacation into the best travel experience ever. They have excellent connections into the wine producers in the Cape area if you plan a wine tour. Please visit http://www.southafricantraveldesk.com for more information.

Per-Olof Diderot


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post19