Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

En vinhandel på nätet som sticker ut!

VinhandlareSkapad av Per-Olof Diderot ons, april 17, 2013 19:33:55

När vårt kära Systembolag ägnar sig åt att begränsa utbudet, ha färre nyhetssläpp och inför allt fler boxviner, finns det all anledning att söka sig nya vägar för att hitta viner speciellt från mindre producenter med den rätta passionen.

I mitt sökande har jag träffat på flera svenska vinhandlare på nätet och speciellt en sticker ut mer än alla andra. Det är en oberoende vinhandel som heter www.caviste.se och som grundades hösten 2011 av Martin Berggren och Yannick Molinari efter en längre tids frustration över det begränsade utbud av viner i Sverige. De erbjuder viner från små unika producenter ett antal gånger per år. Caviste sätter i samarbete med producenten ihop ett CAV-erbjudande, i form av en låda om sex flaskor ur dennes sortiment. Dessa erbjuds via ett paket med leverans inom hela Sverige. Jag har beställt två gånger redan och fått min leverans via busspaket.

För visst är det så bekvämt att beställa via nätet men också svårt då man ju riskerar att köpa grisen i säcken som vinkonsument. Därför kan det vara extra trevligt att få ett gott paket hemsänt då och då... speciellt när man vet att inköparna verkligen levererar något utöver det vanliga.

Eftersom jag har varit såååå nöjd med båda leveranserna (och det spännande utbudet) så bestämde jag mig för att skicka några bloggfrågor till Martin.

1. Vad är din filosofi när du väljer att köpa in vin?
Det är viktigt att jag omedelbart tycker att ett vin är gott och att jag upplever kvaliteten som hög. Jag tycker viner som berättar om sitt ursprung, sin växtplats, är mer intressanta än de som inte gör det. Sen påverkas jag mycket av personerna bakom vinerna och deras värderingar och filosofi. Det är viktigt för mig att ett vin känns ärligt och att vi kan erbjuda det till ett pris som känns ärligt och som speglar dess kvalitet.

2. Vilket är det bästa röda respektive vita (kvalitet) vin du själv testat.
Riktigt stora vinupplevelser får jag oftast i Bourgogne och en flaska 2001 Échézeaux från Emmanuel Rouget har etsat sig fast i minnet som något av det bästa jag upplevt i ett vin. Jag hade kort därefter förmånen att få prova 2008 Corton-Charlemagne från Domaine Coche-Dury. Vit Bourgogne när den är som bäst. Båda vinerna är rariteter och priserna därefter.

3. Har du någon favoritproducent/er?
Det blir lite som att försöka välja ett favoritbarn. Jag gillar verkligen alla våra producenter men vill slå ett extra slag för den bedårande Marine Roussel som med sin Domaine du Joncier gör fantastiska viner i Lirac i Södra Rhônedalen.

4. Om du fick tipsa om en producent som är på stark uppgång avseende kvalitet, vem skulle du vilja föreslå?
Nicolas Grosbois! Här har vi en 35-åring som för några år sedan tog över sina föräldrars egendom och som snabbt har ställt om till ekologisk och biodynamisk filosofi i vingårdarna. Vinerna har blivit renare, friskare och enormt mycket bättre.

5. Vilken musik vill du lyssna på när du dricker ett vin från Domaine Binet-Jacque? (kommer ett separat inlägg om denna producent senare i veckan)
Jag slår mig gärna ner med ett glas 2011 Faugères från Domaine Binet-Jacquet framför världens bästa musikfilm – The Last Walz. Martin Scorsese regisserar The Bands avskedskoncert i San Francisco 1976 med gästartister som Van Morrison, Neil Young och Bob Dylan. En otroligt bra film full av otroligt bra musik.

6. Kan du ge oss några ledtrådar inför kommande CAV-släpp?
CAV0016 - 890 kr
Lansering 2 maj kl 14.00
Från en ny Caviste-producent i Beaujolais.

CAV0017 - 1690 kr
Lansering 23 maj kl 14.00
Ny superstjärna i Champagne, premiär i Sverige. Mycket liten tilldelning så stor risk för snabb slutförsäljning.

CAV0018 - 890 kr
Lansering 13 juni kl 14.00 (fortfarande inte helt klart datum)
En av mina (och dina !) favoriter i södra Rhône återkommer ! Vi har blivit lovade en tilldelning som ska räcka till alla som vill ha.

Fotnot från Vinbloggen!
Vill klargöra att jag inte tagit emot någon form av ersättning eller gåva för att göra detta inlägg. Enbart ett eget initiativ, för jag är så lycklig att ha hittat denna unika vinhandel.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post433

Oxholm Vin i Köpenhamnsområdet

VinhandlareSkapad av Per-Olof Diderot mån, april 04, 2011 20:29:21
Nu när svenska kronan stärkts mot den danska återkommer lusten att bege sig till Danmark för att äta gott, leva storstadsliv och köpa goda viner.
Jag har haft den stora glädjen att komma i kontakt med en spännande vinhandlare i Köpenhamn med stor passion för vin. (Tack vare bloggaren Mina Vinare) Företaget heter Oxholm-Vin och drivs framgångsrikt av Claus Oxholm. Jag har ställt 5 snabba frågor till Claus!

1. Vad är din filosofi när du väljer att köpa in vin?

Min grundfilosofi er , at vinen skal bevæge mig. Jeg rejser meget på producentbesøg og modtager virkelig mange prøver hver uge fra rundt omkring i verdenen.
Mange af disser prøver er fra virkelig hotte navne. Men de kan blive frasorteret hvis de ikke bevæger mig.- Når jeg fx hører Blues a la Buddy Guy “74 years young” eller Nirvana “Smell like teenspirit” Så får jeg et ubeskrivelig kick. Nærmest en religiøs oplevelse. Jeg går i et med musikken. Den oplevelse SKAL jeg også have med den vin jeg prøvesmager. Først der ved jeg at det er en Oxholm, vin. Så udvælgelsen er meget sanselig/ Musisk. Og- det gælder i alle pris segmenter. Jeg er også meget optaget af tanken om ren mad/ ren vin. Derfor er mange af mine vine dyrket efter biodynamiske eller økologiske metoder.

2. Vilket är det bästa röda respektive vita (kvalitet) vin du själv testat.
Jeg er ekstremt nysgerrig anlagt hvad alt angår. Mennesker, historie, mad natur politik, vin You name it. Derfor kan jeg ikke entydigt nævne en speciel oplevelse. Jeg vil nærmere nævne dem hvor jeg ikke havde regnet med , at skulle få en stor oplevelse. I maj 2010 besøgte jeg Beaujolais, nærmere Morgon producenten Jean Marc Burgaud. Det var en kæmpe berigelse. Jeg havde utroligt mange fordomme om distriktet. Da jeg kom ned i hans kælder serverede han Morgon tilbage fra 60erne og op til i dag. Det smagte nærmest som en fusion af Barberesco og Bourgogne og så alligevel med sin egen sjæl. Jeg har også brugt mange år på at tele Mosel vinene ned. Det sluttede efter et besøg hos mikro producenten Bollig Lehnert der laver Riesling efter næsten Henri Bonneau agtige metoder. Det var igen en åbenbaring. Aldrig har jeg smagt Riesling med sådan en dybde og kælen frugt.. Det er selve essensen ved kærligheden til vin og det at have favoritter. At man ikke har favoritter . Men at man kan se skønheden i alt der er lavet med kærlighed og en veldefineret filosofi til kvalitet.

3. Har du någon favoritproducent/er?
Jeg tror ikke som sådan at jeg har favoritproducenter. Men jeg har mange som jeg er ekstremt glad for. Burgaud-Morgon, Jean Marie Royer-Chateauneuf du Pape, Rusden-Barossa Valley, Pieri Agostino-Montalcino, Coume del Mas-Banyuls og mange andre.

4. Om du fick tipsa om en producent som är på stark uppgång avseende kvalitet, vem skulle du vilja föreslå?
Coume del Mas-Banyuls. Jean Marc Burgaud-Morgon. Jean Royer-Chateauneuf du Pape.

5. Välj ut tre röda respektive vita köprekommendationer från ditt nuvarande sortiment
?
Economy class < 100 DKR
Possum. Grenache. Mclaren Vale 2006. 75kr

Economy extra < 200 DKR
Pieri Agostino. Rosso di Montalcino. 2007. 129kr

Business class > 200 DKR
Coume del Mas. Collioure. Quadratur. 2007 (alle 3 vine er udtryk for min smag på nuværende tidspunkt. Vil givetvis være noget andet hvis du spørger mig om 14 dage. Det er ligesom musik. Den ene dag har man lyst til , at høre Kent. Den anden dag hård rock.

Kan varmt rekommendera ett besök hos Oxholm-Vin, om du har vägarna förbi. Återkommer imorgon med ett testat fyndvin från vinhandeln. Avslutningsvis en musikvideo med en artist som Claus liksom jag uppskattar. Johnny Cash live från beryktade fängelset San Quentin, som är Kaliforniens äldsta fängelse etablerat 1852.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post226