Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Contraste i Milano - Nyskapande gastronomi på galaxnivå

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot sön, oktober 02, 2016 17:03:44

Så var en veckas besök i Verona, Comosjön, Valtellina och Milano till ända. Och tänk vad mycket man hinner med om man bara planerar i förväg (vilket är min favoritsysselsättning).

Ett av våra mål var att besöka den nya stjärnrestaurangen Contraste i Milano, Själv följer jag foodien Salemudhaf (https://www.instagram.com/salemudhaf/) på Instagram och när han blev över sig av lycka efter ett besök var det ingen tvekan att själva boka ett bord.

Contraste drivs av ett gäng unga ambitiösa personer som har allt. Här möts du av en ultraprofessionell attityd kombinerad med maträtter på högsta världsklass nivå och med en fantasi som leder till en totalt nyskapande restaurangupplevelse.

Flöde av perfektion
Maten, vinerna, servicen och musiken i total harmoni skapar ett flöde av perfektion. Upplevelsen pulveriserade våra förväntningar och tog den till en ny gastronomisk galaxnivå. Har varit på många stjärnrestauranger inte minst via mina tidigare jobb, men detta är utan minsta tvekan min allra bästa restaurangupplevelse, då allt blev rätt.

Om du planerar ett åka till Milano så är ett besök på Contraste (http://www.contrastemilano.it/) ett absolut måste! Go with the flow och njut...

Cavalleri Blanc de Blancs Franciacorta
Underbar Blanc de Blancs från favoritområdet Franciacorta. Mer på bloggen i höst.


Raw amberjack's murrina
Contraste unika tolkning av rätten Ceviche


Donut "alla bolognese"
Bara att komma på att designa en bologneserätt som en donut är genialt. En sådan smekning till smak och samtidigt fokus på rätten via dess form.


Ca del Vént Rosé "Pas Operé" 2011

Helt perfekt vinval av Vinbloggen till denna unika meny. Höll stilen rätt igenom och ett sant bubbligt fingeravtrycksvin från Franciacorta. Fem unga vinmakare som skapar stordåd i en ännu ultraliten produktion. Bravo!!!


Mussels, cacio e pepe
Vilken smekning, grymt tillagade silkeslena musslor med ett krämigt ackompanjemang.


Suckling pig, potato and cabbage.

Köttet tillagat i 8 timmar och bara smälter i munnen...


Pulp fiction by Contraste
Favoritfilmen som återskapas i form av en begåvad dessert som sätter punkt för en enastående mat- och serviceupplevelse.


Så imponerad över vad Contraste har lyckats skapa.. Grazie mille Contraste, sei brilliante!!!!!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post601

Snapphane - Med smaken i fokus

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot ons, april 06, 2016 21:30:07


Jag hade förmånen att få besöka bröderna Vollmers restaurang Snapphane på Adelsgatan i centrala Malmö. Har hört från flera vänner att denna bistro erbjuder ett mycket bra kök till en rimlig penning.

Så här lyder deras motto!
“I vår del av landet har vi förmånen att ha välsmakande, färska råvaror precis runt knuten. Därför låter vi vår meny fyllas av lokala ekologiska råvaror som följer årstidernas skiftningar
– och serverar alltid det bästa som Skåneland och Danmark har att erbjuda, just för stunden.”
www.snapphane.nu

Vårt besök inleddes med en bra service som dock kom lite på ända när personalen berättade att de starkt rekommenderade en 4 rätters meny, speciellt med tanke på att rätterna var små. Denna rekommendation fick inget gehör hos mig då jag från början siktat in mig på några rätter från den redan sparsmakade menyn. #felinförsäljningsmetod #lessismore

Kalvtartar som mästerverk
Min måltid började med en helt fantastisk rätt. Kalvtartar från Torups gård med trattkantarell och champinjon. Så himmelskt gott att jag bara av den anledningen vill komma tillbaka bara för att få testa denna gudabenådade maträtt igen och igen. Tartaren perfekt på alla vis med smaker som imponerar och förför stort. Lätt att utveckla ett habegär för detta mästerverk.

Nästa rätt som fick mitt fulla förtroende var skrei med jordärtsskocka och brun vårtryffel. Skrei (torsk som är könsmogen) som fångas längs med den norska Nordatlantkusten mellan januari och april varje år när den söker sig längs med kusten för att leka. Att mitt sällskap bestod av tre norrmän gjorde inte saken sämre och vi var rörande överens om att köket tillagat fisken på bästa sätt.

Här skulle jag gärna fortsätta min hyllning men finns några saker som inte sätter pricken över i:et. Efterrätterna kan bättre, vinsortimentet överraskar inte och att servera en alkoholfri Hof istället för exempelvis en Mikkeler känns som en missad straffspark. Min jacka som jag fick lämna in till en tidigare allert servitör fick jag själv stå och leta efter minst fem minuter utan hjälp.

Kokkonst för högre nivåer
Men låt dig inte förledas och misströsta av dessa små blessyrer, för med lite ytterligare jobb från restaurangen så kommer detta bli en riktig pärla som jag mer än gärna besöker fler gånger. För här finns kokkonst för högre nivåer med utsökt urval av råvaror och en perfektion i både tillagning och anrättning.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post590

Öl og Bröd by Mikkeller i Köpenhamn

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 21, 2015 12:43:49

Även om jag är en vinfreak så måste jag erkänna att ett glas öl kan vara minst lika gott (ibland) som vin. Och när Ölvärlden exploderar med uppkomsten av en massa små mikrobryggerier så kan vi konsumenter bara välja och vraka mellan godsaker som mer liknar ett mellanting mellan öl och vin. Öl med stor personlighet som passar utmärkt att ackompanjera till olika måltidsrätter.

En mindre ölproducent som imponerat stort i mina ögon är danska Mikkeller. När man går in på deras hemsida kan man läsa följande om deras historia.

❞In 2006 he was a math and physics teacher that started experimenting with hops, malt and yeast back home in his kitchen in Copenhagen. Today Mikkel Borg Bjergsø exports his micro brewed beer to 40 different countries and is internationally acclaimed as one of the most innovative and cutting edge brewers in the world❞
www.mikkeller.dk


Så när jag fick nys om att Mikkeller har en restaurang i närheten av Köpenhamns Huvudbanestation så var det ett givet utflyktsmål. När du kommer ut från stationen tar du vänster på Västerbrogade och tre kvarter ner hittar du Viktoriagade. Tidigare var dessa kvarter väldigt ruffiga (enligt min fru), men har nu hittat sin charm som på så många andra platser i den stora byn.

Ölbar
Innan restaurangbesöket på Öl og Bröd stoppade vi till i lokalen intill. Där finner du i en källare Mikkeller Bar, en av Danmarks bästa Ölbarer. Och bästa stället att ladda inför kvällens höjdpunkt. Testade deras friska och citrusaktiga pils som är den bästa pils jag någonsin druckit. Stället har en mycket avslappnad inramning som gör det till ett framtida favorithak när jag skall besöka Köpenhamn.

Restaurangen Öl og Bröd är placerad i en liten men ytterst charmig lokal där man kommer nära köket och de andra gästerna, men ändå med utrymme för sin egen sfär. Stilren dansk design skapar harmoni och en känsla av välbefinnande.


Vi valde deras 6 rätters meny och självklart beställde vi även ölmenyn. Hela måltiden var både vacker och minst sagt god. Små rätter skapade ett utmärkt flöde i måltiden och det upplevdes som en fusion mellan det nordiska och japanska köket. Ytterst fräscha råvaror presenterades med stor finess. Vår servitör var en skåning som med stor känsla guidade oss genom denna smakresa med handplockade öl till respektive maträtt. Trots vissa förväntningar så blir helhetsupplevelsen överväldigande positiv. Så glad att ha fått testa öl som mer påminner om vin och som fungerar så fantastiskt bra till den utsökta maten. Kan varmt rekommendera Öl og Bröd och måste erkänna att jag (vi) funnit en ny favoritrestaurang nära oss.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post560

Toskansk sallad med Tabascotupp!

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 16, 2013 18:00:39
Skulle egentligen ha opererat mitt ansikte idag, med det ställdes in i sista stund pga av att plastikkirurgen fått förhinder. Så lite bloggande får bli kvällens underhållning istället som plåster på såret.

I helgen testade vi vår nyinköpta fritös Tefal ActiFry, som du endast behöver en matsked olja till för tillagning av exempelvis ett helt kilo potatisklyftor.
Toskansk sallad med Tabascotupp
Börja med att hälla ner två mindre påsar med färdigskuren toskansk sallad i en salladskål. Tillsätt ekologiska kikärtor och majskorn tillsammans med din favorit bland olivoljor och tillsätt rosepeppardressing. Ta därefter och skär tuppfilén (600 gr) i mindre bitar och blanda med en msk olivolja, en msk balsam vitvinsvinäger och en halv msk tabasco. Häll i tuppblandningen i ActiFry och låt maskinen göra jobbet i 20-25 minuter (medan du tittar på TV-nyheterna). Går självklart bra med stekpanna också men då måste du öka mängden olivolja tillsammans med lite smör. Häll en den ljuvliga lätt friterade tuppen i salladen, blanda om och avsluta med lite finriven Pecorino. Den godaste sallad vi ätit på länge och som tar maximalt 30 minuter att göra...



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post416

Vinbloggen investerar i en nyttig fritös!

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot mån, januari 14, 2013 20:53:48
Har länge gått och funderat på att inhandla en fritös med har hållit mig borta från köp pga av jag inte vill öka fettmängden i matlagningen. Därför kom det som en nyhet för mig att man sedan ett par år kan köpa en fritös super light. Tefal har utvecklat ActiFry som kan skapa underverk med 1-2 matskedar olja. Du skapar basen och sedan sköter fritösen resten.

Måste erkänna att jag tvivlade när jag läste tester som berättade om man endast behövde använda en msk olja för ett kilo pommes/klyftpotatis. Men till min stora förvåning stämde det...

Jag återkommer senare i veckan med några recept. Och om du undrar så köpte jag fritösen på Netonnet för 1335 kr. Väl värt investeringen, som familjen kommer få stor glädje av och dessutom en nyttig sådan. Den version jag köpte klarar 1 kg, men det finns även en familjeversion som fixar 1,5 kg.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post415

Gott och grillat!

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot lör, mars 31, 2012 14:45:55
För en tid sedan hittade jag en ost som gjorde mig lite förbryllad initialt. Kan verkligen en Camembert vara gjord på getost? Detta fick mig så intresserad att jag köpte hem den för att testa och till min stora glädje var den väldigt smaskig. Osten går att ha till det mesta. Som ett trevligt komplement på ostbrickan, i en quiche men kan också med fördel värmas i ugnen alternativt på grillen. Vill du läsa mer finner du informationen här. Kan varmt rekommenderas nu när påsken närmar sig.
Jag valde att tillaga en rätt bestående av grillade hjortracks, rödbetor och getcamemberten. Så här enkelt är det.
Börja med att förkoka rödbetorna och skala dem när de är nästan klara (viktigt att de har kvar lite tuggmotstånd). Sätt därefter på ugnen och skiva rödbetorna, lägg dem i en form. håll på lite olivolja och honung. Avsluta med att blanda i bitar av osten och skivad portabella. Kan stå i ugnen på 175 grader tills osten får en fin färg. När detta är klart är det bara att slänga på de utsökta hjortracksen på grillen. (Bor du i Malmö kan jag rekommendera att du köper köttet på Gejo vid Erikslust som säljer de bästa racksen jag någonsin fått tag i)

En fantastisk smaklig rätt som ackompanjerades av en läcker Bourgogne från L. Jadot. Vive la France!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post348

Vesterhavsost från Thise Mejeri

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot ons, oktober 12, 2011 20:16:29
Kan man vara kär i ost?
Måste bara berätta om en ost från Thise Mejeri i Roslev på Jylland. De tillverkar en ekologisk ost från pastöriserad mjölk. Med Bovbjerg fyr och det dånande Vesterhavet som närmaste grannar, lagras osten i den salta havsluften som via ett ventilationssystem blåses ner i ostlagret.

Osten är fast i konsistensen och närmast kristalliserad. Smaken är gudomlig med fin syra och sälta (som tagen från Nordatlanten) och smaken sitter i länge. Den importeras till Sverige och du kan säkert få tag i den om du frågar din lokala osthandlare.

Ett måste till en Amarone, både på land och till havs.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post278

Vinval till vildsvin och älg

Mat och VinSkapad av Per-Olof Diderot tis, januari 19, 2010 21:07:03
Vad kan man dricka för vin till vildsvin och älg?

Rent allmänt kan du till viltkött med fördel välja något kraftfullare vin. Speciellt vildsvin kan behöva ett riktigt fylligt vin gärna från Rhonedalen eller Chianti, eftersom de passar extra bra till de medelhavskryddor som jag ofta använder i tillagningen av det mörkare köttet.

Älgkött ger ofta något mindre viltsmak än exempelvis rådjur och här går det bra med ett vin innehållande Tempranillo eller testa tillsammans med en kryddig/mustig Pinot Noir från USA.

Förslag på vinval


Vildsvin: i Castei (22409) 119 Kr

Ett italienskt Ripasso vin som har återfått sin storhet efter ett antal år i slumrande tillvaro. Glädjande har den globala vin konkurrensen satt fart på producenten Castellani. Tråkigt bara att etiketten är ur tid och skulle behöva en ordentlig ansiktslyftning för att motsvara kvaliteten i flaskan. Senaste årgången är den bästa hittills och kan varmt rekommenderas.

Detta vin passar enligt min uppfattning alldeles utmärkt även till älg.

Fyllighet: 9, Strävhet 8, Fruktsyra 9.


Älg: Irony Pinot Noir (6694) 129 kr

En kryddig och mustig Pinot Noir från Russian River Valley i Kalifornien. Vinet är kryddig både i doft och smak och har även smakinslag av plommon, smörkola och vanilj. En av de bättre Pinot Noir på systemet under 200 kr.

Fyllighet: 7, Strävhet 6, Fruktsyra 9.






  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post5