Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Risotto di tonno essiccato e pomodoriThe silver spoon project

Skapad av Per-Olof Diderot lör, juli 28, 2018 14:56:34

Mojama de atún
Visst är det underbart att få resa och upptäcka nya saker i livet. För oss på Vinblogg har maten och råvarorna en central betydelse där vi gläds åt allt nytt man får chans att testa. I Italien har vi lärt oss att uppskatta rökt tonfisk (tonno affumicato) och när vi var i Spanien senast fick vi uppleva en annan tonfiskvariant. Mojama de atún (tonno assiccato) bereds med salt i två dagar innan den läggs ut för att soltorka mellan 15-20 dagar. I Madrid serveras en typ av tapas med Mojama de atún ihop med hackade tomater och mandlar. Så vi bestämde oss för att göra en italiensk/spansk fusion med dessa råvaror.

Blog imageRisotto di tonno essiccato e pomodori by #Silverspoonproject (146/2000)

Börja med att skölja risottoris (350 gr) minst 5 gånger. Ta därefter och smält smör tillsammans med olivolja i en stor panna. Tillsätts riset när smöret har smält och häll på med lite vitt vin. Den enkla hemligheten med att få en lyckad risotto är konstant omrörning. Så håll dig vid spisen hela tiden om du inte har assistans som jag ;-). Häll gradvis på med vatten och buljong (använder själv en del kyckling respektive grönsaksbuljong från Fond du chef). Normalt krävs det ca 1,5 liter vatten innan risotton är klar. När du använt en liter lägger du i råvarorna som då behåller sina smakar samtidigt som de gifter sig med risotton. Avsluta med att krydda och lägg i en dl Parmigiano reggiano. Risotton är klar då den utvecklat en krämighet med bibehållen al dente.

Fantastiskt god rätt speciellt nu på sommaren med den lilla extra sältan som smeker gommen tillsammans med ditt favoritvin. Önskar er alla en riktigt skön sommar trots alla rop på att apokalypsen tid är kommen.



Your mobile does not support playing flash video.

Eco Rojo - Årets rödvinsfynd från Alicanteregionen!Vintips

Skapad av Per-Olof Diderot tor, juli 19, 2018 20:35:11

Blog image
Just hemkommen från semester i underbara Alicanteregionen måste jag bara få förmedla ett vinbudskap av högsta prioritet. Regionens viner har genomgått en kvalitetsrevolution av sällan skådat slag utan att priset stuckit iväg. Det kan jag med gott samvete säga efter att på kort tid besökt området ett flertal gånger och testat många goda viner. Här används med fördel rödvinsdruvorna Monastrell och Syrah och som dessutom i många fall odlas med ett biodynamiskt förhållningssätt.

Nu när min yngsta dotter skall gifta sig fick jag i uppdrag att plocka fram ett gott och prisvärt biodynamiskt vin under hundralappen och gärna från ett område vi älskar. Är det överhuvudtaget möjligt tror nog de flesta av er, men Vinblogg fixade det. Bodega Francisco Gomez som är placerat nordväst om Alicante har gjort det med fint hantverk, till ett för oss konsumenter väldigt attraktivt pris. Producenten producerar såväl biodynamiskt vin som utsökt olivolja.

Blog image

Francisco Gomez Eco Rojo -16 (Systembolaget nr 2521) för endast 79 kr

Vinet är såväl biodynamiskt framställt som vegan certifierat (återkommer senare i sommar om just detta fenomen). Druvorna som använts är Monastrell samt Syrah och lagringen sker otraditionellt nog i ståltankar vilket ger vinet en ungdomlig fräschör.

Färgen är mörk som spanskt tjurblod. Och doften är ljuvligt fylld av mogna björnbär och körsbär, färska medelhavsörter, cedarträ och fruktkompott. Smaken är i förhållande till pris på halleluljanivå med aromer av mogna björnbär, höstmogna körsbär, skogshallon, vaniljdröm, medelhavsörter, lakrits och finstämda tanniner. Helt strålande för under hundralappen och ett bevis på hur spanska vinregioner längre söderut tar allt mer plats i finrummet. Med sin ungdomliga friskhet passar det perfekt till pastasallad, grillade sommargrönsaker och fläskfilé. Vilket superfynd för dessa pengar och fyll på förrådet för denna typ av fynd finner du allt mer sällan.

Vill avslutningsvis rikta en speciell Alicantisk rödvinsskål till nya vänner som vi träffade i fantastiska El Campello där vi letar framtida boende.



Your mobile does not support playing flash video.

Rödtjut till grillad tryffelburgare - Corte Cariano från BrunelliVintips

Skapad av Per-Olof Diderot tis, maj 29, 2018 20:46:52

Blog image
Familjen Brunelli är en fantastiskt bra Valpolicellaproducent. Självklart står deras Amarone högt i kurs, men på senaste tiden har Vinbloggen fått upp ögonen för flera av deras övriga viner i en omfattande produktion. Hänförd av Campo del Maestro tar jag mig nu an deras Corte Cariano -15. Ett vin gjort på regionens allra mest betydelsefulla druva Corvina Veronese men på ett eget sätt som gör vinet klart intressant men inte lika spektakulärt. Men så skall enligt min bedömning ett riktigt gott matvin "oftast" vara då den skall ackompanjera matens melodi istället för att ta överhanden.

Blog image
Brunelli Corte Cariano -15 (Systembolaget best sort. 72992) för 160 kr

Mörkröd till färgen i kombination med en doft som är charmig med nyanser av körsbär, kaffe, choklad och vanilj. Smaken är elegant med en silkeslen körsbärsdröm ackompanjerat av rosmarin, kaffe och mörk choklad från Italien (så klart). De fjäderlätta tanninerna ihop med den fina smakkompositionen bildar en utmärkt bas till rätter som svamprisotto eller tryffelburgare. Ett vin mer än värt att smaka för dessa pengar.



Your mobile does not support playing flash video.

Triennes Rosé -17 - Vin helt i Bacchus teckenVintips

Skapad av Per-Olof Diderot tor, maj 17, 2018 19:48:17

Blog image

Triennes - Vin helt i Bacchus tecken
1989 sökte två Burgundier, Jacques Seysses grundare av Domaine Dujac och Aubert de Villaine tillsammans med sin parisiske vän Michel Macaux en vingård som kunde passa deras smaklökar. Deras fokus vändes mot Provence där de var övertygade om potentialen i regionen. Efter ett långt sökande upptäckte de Domaine du Logis de Nans i Var, öster om Aix en Provence.

De drogs omedelbart till en vinareal med perfekt sluttning i sydlig exponering. De upptäckte det utmärkta mikroklimatet i kombination med jordmånens beståndsdelar av lera och kalkstenar som är idealiska för vinodling. Gårdens namn byttes till Triennes, en återkoppling till Triennia, festivalen för Bacchus, som hölls vart tredje år under romartiden. Prefixet "Tri" fungerar som en påminnelse om de tre ursprungliga grundarna.

Blog imageTriennes Rosé (Systembolaget best nr 72271) för fyndpriset 138 kr

Grymt bra rosevin!
Detta rosévin har verkligen allt du kan önska dig till en rosélunch för att citera det nya humorprogrammet Katsching. Vinet är gjort på Cinsault och är till färgen strålande med bara ett stänk rosa. Doften fylld av ljuvliga sommarfagra nyanser som färska örter, grapefrukt och fin bärighet.

Smaken är verkligen grymt bra och för mig personligen årets bästa rosésmak så här långt. Kombinera färska örter med nyplockade smultron tillsammans med blodgrape samt en underbart krämig avslutning. Årets rosévin helt i min smak. Inte så konstigt att Provence genom historien skapat de allra bästa rosévinerna och som passar perfekt till en rosélunch.



Your mobile does not support playing flash video.

Barbabietola gialla gratinata al forno con formaggio la FetaThe silver spoon project

Skapad av Per-Olof Diderot tis, maj 01, 2018 18:31:36

Glad såsom fågeln
Våren har öppnat sitt fönster och tid att passa på att njuta av de få dagar som solen väljer att behaga oss. Själv så får jag superenergi av solen men brukar tyvärr vara överambitiös dessa dagar. Så i år har jag lovat mig själv att fånga dagen medan vi har den.

Blog image
Barbabietola gialla gratinata al forno con formaggio La Feta (Silverspoon project 145/2000)


Så underbart gott och enkelt. Råriv gulbetorna, på med lite italiensk olivolja och smula sönder fetaost och strö över och in i ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Sältan från fetaosten tränger ner i gulbetorna och bildar tillsammans med olivoljan en perfekt matharmoni. Kortaste matinlägget all time på bloggen, men enkelt är oftast bäst...

Ha en underbar vår kära följare!



Your mobile does not support playing flash video.

Valpolicella från sin bästa sida - Santocciorosso -16Vintips

Skapad av Per-Olof Diderot tis, april 24, 2018 20:36:25

Här kommer ytterligare en Valpolicellafavorit i repris fast med ny underbar årgång. Monte Santoccio ligger i Fumane som är placerat i hjärtat av den vackra Valpolicella regionen. Den ägs av familjen Ferrari och drivs idag av vinmakaren Nicola Ferrari tillsammans med sin fru Laura. Som 26-åring började Nicola att arbeta på den legendariska Valpolicellaproducenten Giuseppe Quintarellis vingård som är en av de allra finaste egendomarna i regionen och en fantastisk plats att lära sig detta gudomliga hantverk.

Vinet är unikt, med en för området extra spännande druvkombination av Corvina, Corvinone, Sangiovese, Merlot och den magiska druvkryddan Cabernet Franc. Druvorna får efter skörd torka under 20 dagar vilken ger vinet en härlig koncentration.


Blog image
Santoccio rosso -16 från Monte Santoccio (Systembolaget best.nr 71939) för 279 kr

Den mörkröda färgen signalerar kraft och doften instämmer till fullo. Doftnyanser av stall, körsbär och mogna skogsbär tillsammans med en ljuvlig örtighet och italienskt kaffe skapar stora förväntningar inför första klunken.

Smaken är sagolikt god! Gommen täcks av underbara smaklager med körsbär, kaffe, choklad, tobak, örter i kubik, silkeslena tanniner och allt presenterat i en förförisk harmoni. Helt sanslöst gott och utan tvekan bästa årgången jag testat av Santocciorosso. Monte Santoccio imponerar med en kvalitet som tänder upp mina smaklökar på alla cylindrar. Ett givet fynd i en ständigt växande vindjungel.

Fotnot:
Helt i min smak är årgång 2016 från Valpolicella, en av de allra bästa i mitt tycke. Går utmärkt att dricka nu och blir ännu bättre med lagring (vad mer kan man önska sig).



Your mobile does not support playing flash video.

RIP Avicii Till livet!

Skapad av Per-Olof Diderot fre, april 20, 2018 19:43:36



Your mobile does not support playing flash video.

Le Rive -15 från Suavia! Svårslaget...Vintips

Skapad av Per-Olof Diderot tis, april 10, 2018 19:23:51

Comeback av ett vinnarvin!
En av tidigare vinnare i årets vin på Vinblogg gör comeback med en ny årgång. Har testat flera årgångar av Le Rive och har alltid älskat detta vin. Systrarna på Suavia går från klarhet till klarhet avseende kvalitet. Redan vid första mötet så upplevde jag viner som aldrig tidigare skådats från Soavedistriktet. Att då leverera bättre viner år för år, är en makalös prestation.


Blog imageLe Rive 2015 Soave Classico från Suavia (Systembolaget best. nr 79721) för fyndpriset 245 kr

Som en gudomlig smekning
Doften är fint presenterad med mineraler och honung, men samtidigt med en friskhet som är tydligare i denna årgång än någon gång tidigare. Smaken är ett fantastiskt fint samspel mellan mineraler, balanserad syra, honung och en frisk örtighet som finessrik avslutning och blir till en gudomlig smekning av både gom och själ..

Helt makalöst att Garganega kan visa sådan klass och samtidig variation beroende på den vulkaniska jordmånens sammansättning. Årgången är ytterst lagringsduglig på grund av syran och avnjuts redan nu med stort välbehag, samtidigt som den lätt kan utvecklas ytterligare vid lagring i minst 5 år. Vinet passar utmärkt till ljust kött men jag är även sugen på att testa den tillsammans med ljummen varmrökt lax och potatismos superiore.

Bara att tanka upp källaren med senaste årgångarna av Le Rive och Monte Carbonare från Suavia för mycket bättre än såhär blir det inte.



Your mobile does not support playing flash video.

Monte Carbonare - Total vinförälskelse från SoaveVintips

Skapad av Per-Olof Diderot fre, april 06, 2018 18:41:43

Total vinförälskelse!
Från Vinbloggs första mötet med Suavias viner har jag varit totalförälskad i dess urkraft och samtidiga elegans. Från de vackra Soaveslutningarna som snabbt stiger mot skyn hittar du ett område fyllt av vulkaniskt material i olika kompositioner.

Blog image

Monte Carbonare (systembolaget bestnummer 79720) för 203 kr

Monte Carbonare är för mig ett av de allra bästa fisk- och skaldjursviner som går att hitta på denna planet och dessutom till en rimlig penning i förhållande till den makalösa kvaliteten.

Färgen är så ljusgul att den påminner om citronvatten. Doften är så ljuvlig med fina nyanser av vulkanmineraler tillsammans med en touch av amalficitroner. Smaken gör mig mer än lycklig. Vid max 3-4 tillfällen per år testar jag viner som är så bra att de ger mig en omedelbar respons i form av gåshud och här är en av dessa. Här finner du ett formidabelt smaklager av eleganta mineraler som du bara hittar i de allra bästa vita vinerna. Syran är sann perfektion och kombinera det med ett stänk citrus, ett oljigt frukttäcke så får du ett oerhört vackert vin.

Ni har kanske läst det förut, vinet är utan minsta tvekan med i omröstningen om årets vin på Vinblogg. Suavia har med årgång 2016 lyckats förena allt det som behövs för att ackompanjera en fisk- och skaldjursmiddag på allra bästa sätt. Bravo Suavia!!!



Your mobile does not support playing flash video.

Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’EncastellVintips

Skapad av Per-Olof Diderot tis, april 03, 2018 19:06:45

Blog imageBild lånad från www.roquers.com

Vinundret i Priorat!
Priorat är ett bergslandskap i Katalonien med vinodlingar på mellan 100 och 1 000 meters höjd. Distriktet producerar huvudsakligen koncentrerade, mörka och intensiva rödviner.

Celler de L'Encastell är en liten familjedriven vingård i staden Porrera, DOQ Priorat. Druvorna som används kommer från vinarealerna i "Mas d'en Caçador", "Mas d'en Ferran" och "Els Arbres". Carme Figuerola och Raimon Castellvi byggde vingården 1999, motiverade av deras stora passion för vin. De var övertygade om den höga personligheten och kvaliteten på jordmånen som är fylld av järnoxidnedbruten skiffer, lokalt känd som "llicorella". Detta i kombination med extremt klimat garanterar maximal kvalitet på druvor och ger varje flaska den exceptionella karaktären hos Priorat. En stor förklaring till det vinunder som pågår i området.


Blog image

Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’Encastell (Systembolaget 74935) 665 kr

Mörkröd på gränsen till svart, signalerar vinets fulla kraft. Doften är ett koncentrat av mörka skogsbär, fin pepprighet, vaniljdröm och finstämd avslutning i örternas tecken.

Smaken är som en dröm. Så kraftfull men ändå med tydlig spansk elegans. Munnen översköljs av en stormflod av godsaker. Höstmogna skogsbär i strålande kombination med plommon, färska örter och klassiga tanniner. Vinet är bedårande nu men kommer att utvecklas på ett fantastiskt sätt kommande 10 år. Men missuppfatta mig inte, för vinet är mer än redo att drickas redan nu. Passar fantastiskt bra till grillat griskött. Testade den tillsammans med en miso/soja marinerad fläskkarré och det blev till kärlek från första till sista tuggan/klunken. Så imponerad över det spanska vinundret och speciellt detta vin, då det utan minsta tvekan är det allra bästa rödvin jag druckit från Priorat och det säger inte lite ;-).



Your mobile does not support playing flash video.