Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

RIP Avicii Till livet!

Skapad av Per-Olof Diderot fre, april 20, 2018 19:43:36



Your mobile does not support playing flash video.

Le Rive -15 från Suavia! Svårslaget...Vintips

Skapad av Per-Olof Diderot tis, april 10, 2018 19:23:51

Comeback av ett vinnarvin!
En av tidigare vinnare i årets vin på Vinblogg gör comeback med en ny årgång. Har testat flera årgångar av Le Rive och har alltid älskat detta vin. Systrarna på Suavia går från klarhet till klarhet avseende kvalitet. Redan vid första mötet så upplevde jag viner som aldrig tidigare skådats från Soavedistriktet. Att då leverera bättre viner år för år, är en makalös prestation.


Blog imageLe Rive 2015 Soave Classico från Suavia (Systembolaget best. nr 79721) för fyndpriset 245 kr

Som en gudomlig smekning
Doften är fint presenterad med mineraler och honung, men samtidigt med en friskhet som är tydligare i denna årgång än någon gång tidigare. Smaken är ett fantastiskt fint samspel mellan mineraler, balanserad syra, honung och en frisk örtighet som finessrik avslutning och blir till en gudomlig smekning av både gom och själ..

Helt makalöst att Garganega kan visa sådan klass och samtidig variation beroende på den vulkaniska jordmånens sammansättning. Årgången är ytterst lagringsduglig på grund av syran och avnjuts redan nu med stort välbehag, samtidigt som den lätt kan utvecklas ytterligare vid lagring i minst 5 år. Vinet passar utmärkt till ljust kött men jag är även sugen på att testa den tillsammans med ljummen varmrökt lax och potatismos superiore.

Bara att tanka upp källaren med senaste årgångarna av Le Rive och Monte Carbonare från Suavia för mycket bättre än såhär blir det inte.



Your mobile does not support playing flash video.

Monte Carbonare - Total vinförälskelse från SoaveVintips

Skapad av Per-Olof Diderot fre, april 06, 2018 18:41:43

Total vinförälskelse!
Från Vinbloggs första mötet med Suavias viner har jag varit totalförälskad i dess urkraft och samtidiga elegans. Från de vackra Soaveslutningarna som snabbt stiger mot skyn hittar du ett område fyllt av vulkaniskt material i olika kompositioner.

Blog image

Monte Carbonare (systembolaget bestnummer 79720) för 203 kr

Monte Carbonare är för mig ett av de allra bästa fisk- och skaldjursviner som går att hitta på denna planet och dessutom till en rimlig penning i förhållande till den makalösa kvaliteten.

Färgen är så ljusgul att den påminner om citronvatten. Doften är så ljuvlig med fina nyanser av vulkanmineraler tillsammans med en touch av amalficitroner. Smaken gör mig mer än lycklig. Vid max 3-4 tillfällen per år testar jag viner som är så bra att de ger mig en omedelbar respons i form av gåshud och här är en av dessa. Här finner du ett formidabelt smaklager av eleganta mineraler som du bara hittar i de allra bästa vita vinerna. Syran är sann perfektion och kombinera det med ett stänk citrus, ett oljigt frukttäcke så får du ett oerhört vackert vin.

Ni har kanske läst det förut, vinet är utan minsta tvekan med i omröstningen om årets vin på Vinblogg. Suavia har med årgång 2016 lyckats förena allt det som behövs för att ackompanjera en fisk- och skaldjursmiddag på allra bästa sätt. Bravo Suavia!!!



Your mobile does not support playing flash video.

Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’EncastellVintips

Skapad av Per-Olof Diderot tis, april 03, 2018 19:06:45

Blog imageBild lånad från www.roquers.com

Vinundret i Priorat!
Priorat är ett bergslandskap i Katalonien med vinodlingar på mellan 100 och 1 000 meters höjd. Distriktet producerar huvudsakligen koncentrerade, mörka och intensiva rödviner.

Celler de L'Encastell är en liten familjedriven vingård i staden Porrera, DOQ Priorat. Druvorna som används kommer från vinarealerna i "Mas d'en Caçador", "Mas d'en Ferran" och "Els Arbres". Carme Figuerola och Raimon Castellvi byggde vingården 1999, motiverade av deras stora passion för vin. De var övertygade om den höga personligheten och kvaliteten på jordmånen som är fylld av järnoxidnedbruten skiffer, lokalt känd som "llicorella". Detta i kombination med extremt klimat garanterar maximal kvalitet på druvor och ger varje flaska den exceptionella karaktären hos Priorat. En stor förklaring till det vinunder som pågår i området.


Blog image

Roquers de Garnatxa Priorat 2013 från Celler de L’Encastell (Systembolaget 74935) 665 kr

Mörkröd på gränsen till svart, signalerar vinets fulla kraft. Doften är ett koncentrat av mörka skogsbär, fin pepprighet, vaniljdröm och finstämd avslutning i örternas tecken.

Smaken är som en dröm. Så kraftfull men ändå med tydlig spansk elegans. Munnen översköljs av en stormflod av godsaker. Höstmogna skogsbär i strålande kombination med plommon, färska örter och klassiga tanniner. Vinet är bedårande nu men kommer att utvecklas på ett fantastiskt sätt kommande 10 år. Men missuppfatta mig inte, för vinet är mer än redo att drickas redan nu. Passar fantastiskt bra till grillat griskött. Testade den tillsammans med en miso/soja marinerad fläskkarré och det blev till kärlek från första till sista tuggan/klunken. Så imponerad över det spanska vinundret och speciellt detta vin, då det utan minsta tvekan är det allra bästa rödvin jag druckit från Priorat och det säger inte lite ;-).



Your mobile does not support playing flash video.

MIM natura - Bubbligt bra Cava till påsk!Viner inför helgen!

Skapad av Per-Olof Diderot tor, mars 29, 2018 14:02:06

Systembolagets bubbliga standardsortimentet levererar
Kul att notera att det blir allt fler ekologiska bubbel i Systembolagets standardsortiment. Speciellt det ekologiska Cavautbudet gör mig extra glad. Så här kommer ett fantastiskt gott bubbel lagom till påsk. För visst är bubbel att föredra framför nubbe alla dagar i veckan.

Blog image

MIM natura organic cava reserva 2015 brut nature (Systembolaget nr 7740) 109 kr
https://www.vinselcep.com/pdf/en/cava_mim_brutnature.pd

Vinet är biodynamiskt framställt med druvkombinationen Xarel·lo, Macabeo, Parellada and Chardonnay. Doften är mycket trevlig med välbalanserad frukt bestående av gröna äpplen, päron och citrus tillsammans med mariekex.

Smaken är riktigt påskgodis. Härligt nyanserad med en läcker frisk första touch efterföljt av citrus, päron, honungsmelon, kex och mumsiga mineraler. Helt lysande reserva för runt hundralappen gör den till en ny bubblig superfavorit. Tycker den är den bästa Cava du kan hitta på Systembolaget just nu och det säger inte lite med tanke på hur stort utbudet är (163 olika Cava just nu).

Skål och trevlig påskhelg.



Your mobile does not support playing flash video.

Nebbiolorosé från Valtellina lagom till påsk! Vintips

Skapad av Per-Olof Diderot sön, mars 18, 2018 20:08:15

Blog image
Det råder numera brist på roséviner av hög kvalitet. Och det är inte så konstigt med tanke på hur bra många roséviner har blivit senaste åren och det har lockat till sig allt fler konsumenter. Dessutom passar de till mycket i matväg. Vinbloggen har också följt med denna trend och har än en gång upptäckt en sann roséfavorit från Mamete Prevostini i Valtellinadalen. Där odlas Nebiolodruvan på ett subtilt sätt vilket gör vinerna till behagliga följeslagare i livet. Nu har en ny årgång kommit av Monrose, som enligt mitt tycke är topp tre bland de roséviner som säljs idag på Systembolaget.

Blog image

Monrose (Systembolaget nr 78196) för fyndpriset 167 kr

Färgen är enligt mitt tycke helt perfekt med lätta stänk av rosa vilket gör vinet så vackert, likt en ros nyutsprungen skär. Vinet skall hållas väl tempererat (runt 8 grader) för att få ut sin fulla potential i fräschhetens tecken. Doften är bärig tillsammans med en touch av finaste rosinspirerad parfym från Grasse. En doft som är rakt igenom klassig.

Smaken är som gjord för både påsklamm och kommande vårvärme även om vi i Skåne inte sett en skymt av den än, men fan den som ger sig. Här blandas silkeslen Nebiolofrukt från mästaren själv ihop med vildhallon och en sammetsmjuk textur som fyller hela gommen. Så gott speciellt efter lite luftning då vinet är från en lysande årgång med så mycket karaktär. Skål och hoppas du får en underbar påsk och vår när den äntligen anländer.



Your mobile does not support playing flash video.

Laccento -16 från Montalbera - Vinkärlek i kubik.Viner inför helgen!

Skapad av Per-Olof Diderot mån, mars 12, 2018 19:53:33

Blog image
Montalberas Laccento har förfört mig från allra första mötet/klunken. Och om du har testat denna vinkärlek tidigare då kan jag bara gratulera dig. För nu har en ny årgång sett dagens ljus och som den sätter sig själv i strålkastarljuset. Så himmelskt bra att man får gåshud.

Montalberas vingård ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato som även kallas “den röda prinsen”. Företaget är ägt av familjen Morando och deras produktion bygger på att de är konsekventa i sin hållning till det som naturen ger ifrån sig beroende på terroirsymbiosen mellan jordmån, vinrankan och mikroklimatet.

Blog imageLaccento 2016 från Montalbera (Systembolaget nr 72722) för endast 240 kr

Laccento i världsklass
Årets bästa doft presenteras omedelbart på ett otroligt förföriskt sätt. Men så är det inte vem som helst som står för den kungliga druvregin. En rosendoft fylld av lust får dig att tystna av stilla beundran. Kombinera detta med plommon, skogshallon, körsbärskompott tillsammans med jordgubbskärlek. Går att dofta på detta vin lika länge som Ferdinand sitter under sin korkek och doftar på alla blommorna.

Och om doften var sagolik är smaken från out of space. Jordgubbsklaviatur ihop med magisk choklad och kaffearomer samt en avslutande orientalisk kryddighet som tar dig till Aladdins värld. Så silkenslena smaklager i kombination med fjäderlätta tanniner som skapar ryggrad.

Helt sanslöst gott och utan tvekan den allra bästa årgången av Laccento någonsin och i yttersta världsklass. Inte så konstigt att den fick max betyget tre glas i senaste Gambero Rosso. Skål och njut!!



Your mobile does not support playing flash video.

Chablis med knivskarp perfektion från Clotilde DavenneVintips

Skapad av Per-Olof Diderot sön, mars 04, 2018 16:17:01

Visst får man något drömskt i blicken och smaklökar som vaknar till liv när man hör ordet Chablis. Vinerna som kommer från området är ofta friska med perfekt syra och upplevs som renheten själv. Få områden kan få Chardonnaydruvan att nå sådana höjder speciellt som följeslagare till fisk och ostron.

Producenten Clotilde Davenne är en av mina absoluta favoriter tack vara den kliniska perfektionen i hennes viner. De har oftast en perfekt syra som ger både elegans och finess med renhet som från ett kloster. Från hennes egendom Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy kommer viner som är av absoluta världsklass. Och att produktionen är ekologiskt certifierad gör saken ännu bättre.


Blog image

Chablis Clotilde Davenne (Systembolaget nr 6307) för 169 kr

Äntligen dax för en ny årgång av hennes bas Chablis och som enligt mitt tycke är den bästa årgången så här långt av de jag har testat.

Färgen är lätt ljusgul och doften är imponerande trots sin ungdom. Här finner du magiska mineraler, gröna äpplen ihop med örter och citrus. En underbar Chablisdoft som bara förför från första inandningen.

Smaken är så makalöst god. Syran är en knivskarp perfektion, som slipade köksknivar hos Daniel Berlin i Skåne Tranås. Smakaromer sköljer elegant över gommen med fantastiska mineraler, gröna äpplen, citrus och en angenäm örtighet. Trots sin ungdom är vinet helt underbart att dricka redan nu men kommer självklart att utvecklas än mer om du ger den 1-2 år av vila. Bara att gratulera Clotilde Davenne till ett makalöst bra hantverk och för endast 169 kr är den ett av årets allra största vinfynd.



Your mobile does not support playing flash video.

Manzone Barolo Bricat -13 - VinmagiVintips

Skapad av Per-Olof Diderot sön, februari 25, 2018 14:39:59

Blog image
Få platser på vårt kära jordklot är så vackra som Piemonte i nordvästra hörnet av Italien. Här odlas druvan Nebbiolo som bland annat används i Barolo och Barbaresco. Området runt orten Barolo kan varmt rekommenderas att besöka någon gång i livet. Här finner du bland annat den förföriska orten Monforte d’Alba. Parkera vid torget och ät en lunch på Albergo Grappolo d’Oro och ta in den magiska stämningen samtidigt som du njuter av en ravioli ihop med vin från området.

Blog image

I orten ligger vinproducenten Mazone Giovanni och har burit dess namn sedan 1925 då Giovanni Manzone köpte Ciabot del Preve och började vinframställning i Monforte d'Alba. Under årens lopp har Manzone-familjen köpt viktiga vinarealer på de historiska kullarna "Castelletto och "Gramolere, två av de allra bästa vinområdena i Monforte d'Alba. Idag är deras totala produktion på runt 50 000 flaskor per år.

Blog imageBarolo Manzone Bricat -13 (Systembolaget nr 70670 ) för 499 kr

Vinmagi
Druvorna till detta vin kommer från producentens äldsta vinrankor (+50 år) som är planterade högst upp i det hyllade området Gramolere med syd/sydväst läge. Färgen är mörkröd och doften är ännu outvecklad, men du kan vara säker på att det finns en fin potential i vardande. Nyanser av jordgubb, svamp och en trevlig kryddighet uppenbarar sig efter en stund i glaset. Smaken lika tät som höstdimman i Piemonte och visar efter en rejäl luftning en öppen sida med makalöst god aromkombo av mörka bär, höstplommon, valnöt, mörk choklad, vaniljdröm och spänstiga tanniner. Så kraftfull men ändå med en finstämd värdighet blir den till ren vinmagi som du finner hos de allra bästa Barolovinerna.

Detta vin skall utan tvekan lagras i minst 5 år för att visa upp hela sin skönhet. För vinet är mer än väl värt denna vila, då den har en grymt fin balans och dessutom smaklager som du knappt kan dissekera ännu. Visst kostar vinet en slant men när du har i åtanke att producenten enbart gör 6 500 flaskor per år så känns det som en ynnest att få chans att dricka den. Passar mer än väl till nötkött och rätter med tryffel. Vi njöt av ytterfilé från rådjur tillsammans med potatisgratäng och tryffelbea.



Your mobile does not support playing flash video.

Valpolicellaperfektion från Roberto Mazzi!Vintips

Skapad av Per-Olof Diderot lör, februari 17, 2018 11:46:33

Blog image
Så fort jag hör ortsnamnet Negrar får min gom en längtan efter himmelska Valpolicella- och Amaroneklunkar. Orten ligger norr om Verona och är ett måste att besöka om du är i området. I kommunen finner du egendomen Azienda Agricola Roberto Mazzi. Efter jordbruksstudier startade Roberto Mazzi 1958 sin egendom. http://robertomazzi.com/en/

Det ursprungliga namnet på gården var San peretto (den lilla orten där källaren ligger) så vinerna namngavs efter vinkullarna: Calcarole, Castel, Poiega och Punta di Villa. Numera leds den familjeägda gården på mer än sju hektar av Robertos söner Stefano och Antonio. Deras passion till vinproduktionen går inte att ta miste på när man testar deras viner.

Blog image

Mazzi Valpolicella Classico Superiore Poiega -15 ( Systembolaget nr 76776) för 279 kr

Druvkombinationen är klassisk med 65% Corvina, 5% Corvinone, 25% Rondinella and 5% Molinara. Doften är sofistikerad med fina körsbärsnyanser tillsammans med vanilj och laktritshallon. Smaken är på extremt hög Valpolicellanivå med en perfekt vinkärlek i total balans. Här finner du multiskikt av aromer i en unik smakmelodi med finstämda körsbärsklanger ackompanjerat av en vaniljedröm, espresso och färska örter ihop med fulländade tanniner. Väldigt imponerad av detta eleganta vin, där det signaleras klass från första till sista klunk.

Ett vin som mer än väl visar vägen för hur bra distriktet levererar sann rödvinskärlek. Ingen tvekan om att vinet kommer tävla om årets vin på bloggen. Bravo!



Your mobile does not support playing flash video.