Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Vintips -Château Pesquié Quintessence 2007 (94495) 169 kr

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, september 02, 2010 21:25:51
Äntligen har höstens ordinarie vinsläpp kommit med en massa spännande läckerheter... (Måste dock beklaga mig över att Systembolaget infört denna heldumma nyordning. Dessutom är sättet att presentera nyheter på hemsidan ett lågvattenmärke. Bättre kan ni!)

Trots att de bara är torsdag kunde jag inte hålla mig från att testa ett på förhand potentiellt fynd. Vinet är från 2007 och kommer från Rhonedalen...behöver jag säga mer. Det är producerat i distriktet Appellation Ventoux, som ligger öster om Chateauneuf du Pape. Vinet är producerat av familjen Bastide som ägt egendomen sedan början av 70-talet och är nu inne på tredje generationens vinproducenter. Egendomen har en trevlig hemsida om du vill läsa mer.

Nu till vinet!

Av alla trevliga vinnyheter så kände jag på förhand på mig att detta kunde vara något speciellt. (Brukar scanna nyhetslistan ett par dagar i förväg för att ha inköpsstrategin klar) Och det var det.

Vinet består av 80% Syrah och 20 % Grenache vilket är några av mina favoritdruvor och gärna i kombination. Färgen är svartröd som tjära och doften är kryddig med björnbär och lavendel som bärande toner. Smaken som växer för varje timma i glaset är imponerande. Trots att vinet fortfarande är ungt har det en underbar kraft med inslag av tobak, peppar, mörka bär och en stor portion av Provence. Vinet är på hela 15% men detta vävs på ett fint sätt in i den mycket goda smaken.

Detta vin öppnades på morgonen och testades 12 timmar senare och tur var väl det. Vinet är mycket lagringsdugligt och om du vill testa det direkt så skall det dekanteras väl i förväg för att få fram alla smaker. Ett riktigt fynd redan nu och något som kan sparas i upp till 10 år med behag. Ett måste vin enligt min mening trots sitt pris.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post102