Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Björkvin -Ett avkådat mysterium

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot lör, september 11, 2010 11:26:28
Jag kommer framöver att anlita några väl utvalda gästskribenter som får nöjet att fördjupa vår kunskap om nått intressant ämne. Först ut är kollektivtrafikivraren Staffan Sölve från Lund! smiley

Björkvin - ett avkådat mysterium

Strax utanför Grythyttan, Carl-Jan Granqvists mat-Mekka i Närkeskogarna, skapas en märklig serie innovativa och annorlunda drycker, baserade på skogens egna råvaror. Namn som Äppledalen, Grythyttan Jakt, Grythyttan Hjortron och Björkvin antyder vad det handlar om. Trots att inte en enda vindruva verkar ha varit inblandad i processen, kan du hitta både "vita" och "röda" såväl som mousserande måltids- och aperitif-drycker. Om världens bästa restaurang Noma har fört in dessa på sin vinlista kan du inte slå dig till ro förrän du provat dig igenom det här sortimentet. För du har väl inte missat att Noma i Köpenhamn nyligen seglade förbi klassiska El Bulli som nummer ett inom Haute Cuisine? Och en liten pusselbit är alltså Björkvin, också känt från Kronprinsessans bröllopsmiddag.

Under den näverdekorerade korken ett guldblont tonat vin gjort på björksav, enligt etiketten lämpat för fisk, skaldjur och sushi. Vinet har en lite tjock oljig konsistens, åt sirapshållet. Doften har inte ett spår av druva, snarare torrt trä eller spån men helt utan antydan till kåda. Konsistensen av olja eller sirap kommer tillbaka på tungan, men utan det minsta sötma. Neutralt, skogigt, torrt, inte ett uns av gräs eller beska. Lättdrucket till en enkel vit fiskrätt. Mycket milt och mycket speciellt! Aska och jord som i en slocknad eldstad doftar i det urdruckna glaset, skogens avtryck. Grythyttan Björkvin 2009 (nr 2949), 98:- i beställningssortimentet. Det vill säga om du inte har vägarna förbi skogsbygder som Hällefors, Lindesberg eller Arvika där du kan köpa direkt från hyllan.

Hls / Staffan


Från en Björk till en annan!

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post107