Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Esprit de Beaucastel Blanc 2007 (nr 94392) 319 kr

Vintips 2010Skapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 23, 2010 17:03:38
Detta inlägg om det bästa vita vin jag någonsin smakat vill jag dedikera till en 50-års firande förebild med stort vinkunnande.

Château Beaucastel är en av de främsta producenterna i Châteauneuf-du-Pape och samtidigt en av mina favoritproducenter. Har själv besökt egendomen i södra Frankrike och blev mycket imponerad av deras proffsiga inställning inte minst till det organiskbiologiska odlingsättet. Denna metod bygger på naturens egna processer och där man försöker ta vara på naturens egna metoder att odla. (Detta synsätt som idag får allt mer gehör lanserades av Rudolf Steiner redan 1924. Läs gärna mer om denna metod via bifogad wikipedia länk).smiley

Tablas Creek är en producent från Paso Robles i Kalifornien som samägs av Château Beaucastel´s Francois Perrin och vinimportören Robert Haas. Områdets jordmån med mycket kalksten liknar den i Châteauneuf-du-Pape.

Och nu till det underbara vinet...

Vinet som är gjort på Roussanne druvan har en gyllengul färg och doften är bedövande finstämmig med inslag av rosenblad, citrus och honung. Smaken är storslagen och enormt förförisk med ljuvliga honungsaromer, fin sötaktig kryddighet och en avslutning med tropisk frukt. Jag kan bara buga och bocka för detta fantastiska vin. Jag sätter det på första plats av alla vita viner jag testat, t.o.m. före Zind-Humbrecht Brand Riesling och det säger inte lite. (Robert Parker har gett vinet 93 poäng men jag höjer utan någon tvekan till 95 av 100 möjliga)

Om ni någon gång vill testa ett vitt vin som når himmelska nivåer har ni nu chansen. Vinet finns fortfarande kvar på Hansakompaniet i Malmö. Får nog ta och åka till Kalifornien och testa "lite" vin på väg till ett Yoga paradis på Hawaii.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post129