Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Chivite Merlot 2007

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 05, 2011 00:44:12
Funderar du på att åka till Spanien i sommar? Då kan jag varmt rekommendera att du testar några av den nya generationens viner som nu kommer fram i detta tidigare så traditionella vinland. Jag kommer att under närmsta tiden ge några exempel på denna spännande förvandling.


Först ut är ett vin från regionen Navarra i närheten av Pamplona. Kvalitetsproducenten Chivite har skapat vin sedan 1647 och med detta historiska arv är det imponerande att man nu vågar trampa upp nya spår. Jag har testat deras viner sedan mitten av 80-talet och kan definitivt säga att något stort är på gång.

Det testade vinet är ekologiskt med 100 % Merlot. Jag är normalt väldigt kinkig med viner som innehåller enbart denna druva. Desto mer imponerad blir jag över detta vin som är det bästa jag testat i Merlotväg. Ännu bättre blir det när jag konstaterar att jag betalda under 13 EUR på Spaniens ledande varuhuskedja.

Vinet har en jungfrulig renhet i både smak och doft. Smaken är suggestiv med en härlig sammetslik frukt med mogna plommon och pepprig ton som avslutning. Detta vin passar utmärkt till en extra lagrad Jamon eller lika så bra till en sallad för den som föredrar detta.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post172