Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Torbreck RunRig 2001

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot mån, februari 07, 2011 21:27:22
Efter mitt inlägg om att man skall ta tillfället i akt att uttrycka sin kärlek till den du älskar, så blev jag på jobbet "påhoppad" och av vissa omnämnd som en riktig plyschkille. Men jag säger bara... Skönheten och Odjuret. Det går alldeles utmärkt att kombinera kraftfullhet med en silkeslen struktur. smiley

Detta stämmer även väl in på vinet Torbreck RunRig 2001 som är en av de allra bästa viner jag testat i mitt korta liv, om inte den bästa.

Först lite om producenten Torbreck som startades av David Powell 1994, men redan två år innan starten upptäckte David en sektion av torra och nästan döda Shirazrankor. Med sin passion lyckades han rädda dessa vinrankor och försäkra sig om ett kontrakt att få köpa in druvorna. David lyckades skrapa ihop tillräckligt med pengar och samtidigt manövrera rätt för att få köpa in druvor från andra kvalitetsproducenter i Barossa Valley. Redan 1995 lyckades han få ihop tre ton druvor av typen Shiraz, Grenache och Mataro. Med nyskapande och okonventionella idéer om vinframställning i kombination med kärleken till Rhoneviner blev det snabbt magi och jag skulle vilja beskriva honom som vinvärldens Harry Houdini.

Som kuriosa kan omnämnas att namnet Torbreck kommer från en skog i Skottland där David jobbade under en tid.

Nu till själva vinet som har en sådan karisma att man nästan blir andlös. Druvkombinationen består av 97% Shiraz och 3% Viogner. Detta skapar ett muskulöst monster som kompletteras med stor komplexitet. En tsunami av björnbär, kaffe, tobak, vinbär och mormors hemmagjorda skogsbärsmarmelad sköljer genom munnen. Min fråga blir snabbt...Hur tusan kan han/de göra ett så här fabulöst bra vin med så små resurser. En stor bugning för en sann mästare. Och till Robert Parker som "bara" gav vinet 99/100 poäng -Snålt enligt min uppfattning då detta är en given 100 poängare.

Fotnot! RunRig användes som term i skottska Highlands för att beskriva en process där man fördelade mark mellan klansfränder. Ett utmärkt namn för ett vin som andas diplomati, samverkan, envishet och framförallt passion.

Avslutningsvis fick jag till min bestörtning läsa att en av rockens mästare lämnat jordelivet. Igår dog Belfastsonen Gary Moore som bland annat varit gitarrist i favoritgruppen Thin Lizzy. Skål Gary, detta hårdrockvin hade du säkert gillat och jag kommer att minnas dig och vinet för resten av livet.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post188