Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Vintips -Enamore 2006

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, februari 25, 2010 17:08:35
Enamore 2006 (Best 73052) 219 kr

Argentinsk tango med Italiensk touch! Nya vinvärlden möter den gamla i detta spännande samarbete. En av Argentinas topproducenter med placering i Mendoza har med detta vin inlett ett framgångsrikt samarbete med Allegrini, min favorit bland Italienska Amarone producenter.

"Appassimento technique" har använts i i flera tusen år och ligger som grund till dagens Amarone och Ripasso viner. I detta fall får de plockade druvorna torka i den torra vinden från Anderna och anses färdiga när de förlorat en tredjedel av sin vikt. Denna metod ger fylligare och mörkröda viner fylld med karisma.

Druvkombinationen består av 50% Malbec, 25% Syrah, 22% Bonarda samt 3% Cab Franc. Den kalkrika jorden i Mendoza passar utmärkt för att få fram högsta kvalitet på Malbec druvan. Jag tror att den kalkrika jorden kan vara en delförklaring till det faktum att vinet har en perfekt sötmabalans (inte för sött) trots att man torkat druvorna.

Doften är stor med inslag av torkade frukter, plommon och choklad. Smaken är underbart fyllig med mörka körsbär, choklad och örter i fin balans. Ett kraftpaket som klart överträffar de flesta Amarone i motsvarande prisklass. Jag tycker detta vin passar utmärkt tillsammans med lammkotletter och en grekisk sallad eller som vin till goda ostar. Vinet är så kraftfullt att det bör komma i slutet om du serverar flera viner. Om du ordnar en vinprovning är detta vin en riktig slamkrypare som kommer att glädja många...
  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post20