Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Vintips - Penfolds Thomas Hyland Chardonnay

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, mars 11, 2010 21:23:07
Penfolds Thomas Hyland Chardonnay 2007 (6023) 109kr

Australia here we come!

Nu har turen äntligen kommit till ett vinland som ligger mig varmt om hjärtat. Australien är Shiraz land i absoluta eliten. Denna gång väljer jag dock druvan Chardonnay som gjorde Australien känt bland svenska vinkonsumenter på 80-talet. Jag tar rygg på en av landets bättre vin producenter. Penfolds startade i mitten av 1800-talet och Georgina, dottern till grundarna tog i slutet av 1800-talet över firman tillsammans med sin man Thomas Hyland och gjorde det riktigt framgångsrikt.

Vinet har en gyllengul färg med en mycket fruktig doft med toner av persika och gula äpplen. Smaken är förförisk med inslag av persika, gula äpplen, smör och nötter. Jag kan varmt rekommendera vinet gärna tillsammans med en vegetarisk paj.

125 gr ekologiskt smör

2dl durum vete

0,5 dl grahamsmjöl

2 msk vatten

Lite havssalt


Blanda allt till en deg och ställ i kylen minst en 1/2 timma

Sätt på ugnen på 200 grader

Förgrädda pajdegen i en form under 10 min


1 långsmal röd paprika

1 påse fryst bladspenat (krama ur vätskan)

400 gr champignoner

250 gr körsbärstomater

2 dl riven parmesanost

2 dl mjölk

3 stora ekologiska ägg

Lite havssalt, svartpeppar och provencalska kryddor


Stek paprikan och champignonerna och blanda därefter tillsammans med spenaten.

Blanda ägg och mjölk och parmesan och häll därefter i grönsaksblandningen och rör om.

När pajen är förgräddad häll i blandningen och grädda i 45 minuter. Smaklig spis! smiley

Fotnot! John Butler trio är en grupp från Australien. (är även med i soundtracket från filmen Australia)



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post24