Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Château Cos d'Estournel 1961

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot lör, juni 18, 2011 12:35:34
Ett halvt sekel avklarat!
Då har man fixat en viktig milstolpe till i livet genom att på ett behagligt och finstämt sätt fira 50-årsdagen med familjen. Golflektion på morgonen (första på 10 år) gav bättre resultat än väntat, då det brukar vara svårt att få gamla hundar att sitta. Spelade därefter 18 hål med frun på hemmabanan Rönnebäck GC innan alla middagsbestyr tog vid. Äntligen fick jag ett bra tillfälle att testa ett vin som är från mitt födelseår och vilken fantastisk upplevelse det blev...

Château Cos d'Estournel 1961 (Saint-Estèphe)
Min första första tanke var (när jag försiktigt avlägsnade den något trötta korken) om man verkligen kan få behållning av ett 50 år gammalt vin. Nu kommer vinet självklart från lagringsdugliga Bordeaux området och är från en av 1900-talets bästa årgångar, men mycket kan hända på resan. Till min stora förvåning fanns det kvar en tydligt stallig doft som så typiskt påminner om ett riktigt bra vin från detta område. Vinet var klart vid liv till min stora förtjusning. Denna känsla blev inte mindre positiv när jag äntligen fick smaka på vinet efter att tillbringat ett antal timmar på karaff för välbehövlig luftning efter alla år av förvaring. Smaken var himmelsk med en tät fantastisk balans och stor smak av mörka bär. Fortfarande ett underbart bra vin trots sin ålder. Det visar att 61:or fortfarande har mycket kvar att ge och symboliserar mitt liv just nu på ett väldigt bra sätt.


Lite mer fakta om Château Cos d'Estournel!

Louis Gaspard d'Estournel föddes år 1762 under Ludvig XV och dog 1853 vid anmärkningsvärda åldern av 91 år. (tänk vad bra rödvin kan göra för livet)

Efter att ha ärvt några vinstockar nära byn Cos, upptäckte han kvaliteten på sitt vin och beslutade att vinifiera det separat. Mycket snabbt, översteg Cos d'Estournel's vin priserna på de mest prestigefyllda vinerna och exporterades så långt som till Indien.

Louis blev känd som "Maharadjan av Saint-Estèphe". För att fira hans fjärran erövringar hade han rest några exotiska pagoder i sin källar och organiserade gärna spektakulära festligheter i Cos.

1852, överväldigades han av skulder han hade samlat på sig pga utvecklingen av sin egendom, Louis var tvungen att sälja Cos till en Londonbankir som hette Martyns. Tilläts av Martyns att stanna kvar och leva på den mark han så mycket älskade. Han dog där 1853, två år före den stora klassificeringen som placerade Cos d'Estournel i spetsen för sitt distrikt Saint-Estèphes .

År 1869 sålde Martyns Cos d'Estournel till Errazu, en aristokratisk baskisk familj som sålde den vidare till bröderna Hostein 1889. År 1917 köptes Cos d'Estournel av Fernand Ginestet, en av de ledande vinhandlarna i Bordeaux. Hans barnbarn Jean-Marie, Yves och Bruno Prats ärvde slottet.

Château Cos d'Estournel har tillhört Michel Reybier sedan 2000. Herr Reybiers mål har varit att upprätthålla slottets höga standard och ständiga strävan efter högsta kvalitet och på samma gång fortsätta den avantgardistiska stil som initierades av Louis Gaspard d'Estournel.

Cos d'Estournel har i ögonen på älskare av fina viner blivit arketypen för en viss typ av maskulin elegans med oerhörd kraft kombinerad stor balans.

Imponerande när den är ung, för intensiteten i dess struktur och explosiv frukt, utvecklas Cos d'Estournel långsamt och när den är helt mogen (efter tio till trettio år) kännetecknas den av beundransvärd smidighet och aromatisk komplexitet.

Stora årgångar kan vara exceptionellt lång livslängd som överstiger ett århundrade.
Källa: www.estournel.com

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post250