Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Le Royal Coteau Vieilles Vignes 2004

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot tis, juli 26, 2011 23:15:44
En ljuvlig resa i Champagne!
Har tillbringat en helt underbar vecka i Champagneområdet och bilen fyllt med goda drycker för kommande provningar och middagar. Jag är övertygad om att de flesta tror att det är exklusivt och därigenom för dyrt att turista i detta fantastiska vinområde. Till min stora förvåning och förtjusning är det precis det motsatta. Åker du till Bourgogne och Alsace är det bara att förvänta sig att ställa in sig i turistledet, men Champagne erbjuder en unik möjlighet att uppleva det genuina Frankrike som visar sig från sin bästa sida. Underbara bubblande flaskor, god mat, trevliga människor och dessutom överraskande prisvärt.

Vi börjar resan i Grauves som är en relativt okänd ort som ligger precis vid sidan av Chardonnaydalgången i Côte de Blancs söder om Epernay, med berömda Grand Cru byar som Cramant, Le Mesnil och Avize. Vi trodde att vi bokat ett hus i Cramant men till vår initiala besvikelse visade det sig att vi skulle över kanten på den magiska dalgången, genom skogen för att hamna på andra sidan i Grauves. När besvikelsen lagt sig visade sig Grauves vara en riktigt lugn fin by med underbar utsikt och magisk solnedgång. Och i denna by finns ett Champagnekooperativ som vi besökte lite på chans. Och det visade sig vara en oslipad diamant som verkligen överraskade positivt. Kooperativet grundades 1948 och är idag ett samarbete mellan 200 odlare med 60 ha.


Vi testade igenom alla Champagner de erbjuder och fastnade starkt för deras årgångschampagne med enbart Chardonnay (kallat Blanc de Blancs) från 2004. Den har en gyllengul färg med en brödig doft med fint avrundade citrustoner. Smaken är härligt fyllig och komplex med runda fina citrusaromer med inslag av färskpressad citron, lime och grapefrukt. Årgång 2004 är en relativt svag årgång för att vara Champagne men denna Champagne är en av de bättre årgångschampagner jag smakat från årgången. Överraskande bra för att vara från ett relativt okänt kooperativ. Besök gärna egendomen och be att få en utmärkt genomgång av deras Champagner med Monsieur Carrouge som pratar bra engelska (även om han själv inte vill erkänna det).

Avslutningsvis vill jag hylla en personlig favorit vars bortgång smärtar och skapar ett stort tomrum, trots att det inte var helt oväntat.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post260