Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Môreson Cabernet Franc 2008

Vintips 2011Skapad av Per-Olof Diderot lör, september 03, 2011 12:03:52

I den vackra franskinspirerade gourmetstaden Franschhoek, nära Stellenbosch i Sydafrika, kan du hitta många fantastiskt bra restauranger och vingårdar. Orten ligger längst in i en magisk dalgång och har höga berg runt sig i en hästskoliknande form. Den grundlades redan 1688 av 176 Huguenotterflyktingar som fick marken av Nederländerna.(Dalgången kallades för Olifantshoek (elefanthörnet) på grund av stora hjordar med elefanter vistats i området. Senare ändrades namnet till Le Coin Français (franska hörnet) och som på afrikaans slutligen blev till det nuvarande namnet Franschhoek.)

Jag kan varmt rekommendera ett besök med övernattning i denna magiska ort. Ett måste under denna vistelse är gourmetkrogen Le Quartier Français som drivs av Margot Janse, som är en av Afrikas bästa kockar.

För bokning av rum, utflykter med vin och smak upplevelser kan du med fördel kontakta La Rochelle Tours. Rese- och upplevelsebyrån drivs av bästa vännerna Johan och Danelle. Hänvisa gärna att du fått tips om dom från vinbloggen...Nu till det fantastiska vinet från Môreson. Producenten ligger inne i Franschhoek med härlig utsikt över dalgången. Vimakare är Clayton Reabow som bland annat utsågs till "Diners Club young winemaker of the year" 2009. Han kom till vingården 2007 och har lyft en redan hög kvalitet ytterligare ett par snäpp.

Få producenter vågar sig på att producera ett vin med 100 % Cabernet Franc då man balanserar på slak lina mellan succé eller fiasko. Här är ett strålande bevis för när det går riktigt bra.

Vinet har en mörkröd färg som på en Nya Zeeländare när de fått stryk i rugby finalen av Sydafrikas stolthet Springboks. Doften fylld av gräs och en stallighet som väcker ljuva minnen till livs. Smaken är himmelskt bra! Den har en muskelös framtoning med stor fyllig framtoning och samtidig ett fint balansverk mellan stor fruktighet och ljuvliga tanniner. Munnen översköljs av suggestiva smaker av mörka bär och underbar mörk choklad.
Vill skrika ut min glädje, som hyllning till detta vin, likt en elefanthanes triumferande i dalgången för 500 år sedan.


Känns som om vinet har gått på kabeln uppför Table Mountains linbana och nått ända upp till toppen. Enbart stora vinmakare klarar av denna prestation och Clayton Reabow är en av dom. Jag går ner på mina bara knän och bugar för ännu ett mästerverk.

Ha en underbar helg!

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post269