Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Start för projektet (1-3/2000)

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot fre, mars 19, 2010 13:41:38
RISOTTO AL CHIANTI CLASSICO RISERVA CON FUNGHI (1-2)

TORTA ALLO YOGURT E RICOTTA (3)

Då var det äntligen dags för starten av detta livslånga matprojekt. Det är med stor entusiasm och ödmjukhet som jag tar mig an utmaningen. Har funderat en hel del på hur man går tillväga för att testa sig igenom alla 2000 recepten. Vissa skulle nog ta kapitel för kapitel, men jag väljer rätter efter vilka råvaror som jag tycker ser extra fina ut för stunden. Dessutom kommer familjemedlemmarna att få ange slumpmässiga siffror i boken The Silver Spoon, som anger vilken sida, där jag måste välja en rätt.

Jag älskar risotto och väljer ofta denna rätt på olika restauranger när den finns på menyn. Därför fick första rätten fick bli en svamp och Chianti Classico Riserva risotto. Egentligen skulle det vara Barolo i risotton men den ersattes förtjänstfullt av Felsina Rancia Chianti Classico Riserva 2006. (Återkommer med beskrivning av vinet senare).

För första gången i mitt kockliv gjorde jag en riktig grönsaksbuljong blandning (på italienska kallad Brodo di Verdure). Det tog totalt en halvtimma att göra den och det skapade en fantastisk bas till risotton. När jag gör risotto hemma brukar jag ofta använda sparris och vitt vin. Därför var kombinationen med rödvinet nytt och spännande. Jobbigt bara att ta 200ml av det dyra vinet som ingrediens, men det var det värt. För risotton var den godaste jag och familjemedlemmarna någonsin ätit...

Vilken start på projektet, känner dock på mig att det kommer något mindre smickrande utlåtande längre fram under denna matresa.

I Italien äter man ofta efterrätt vilket jag unnar mig mer sällan. Nu kommer jag dock att få mer erfarenhet av denna fantastiska möjlighet till att avrunda måltiden på rätt sätt. Efter ett slumpmässigt val blev det en tårta med grekisk yoghurt, ägg, majsmjöl och ricotta. Jättegott och enkelt att göra och den smakade lite som en svensk ostkaka fast godare. Kan dock tänka mig att komplettera denna rätt med en kula citronsorbet till nästa gång.

Skönt av vara igång och nu har jag bara 1997 rätter kvar att göra. (Förstår dock inte hur jag skall fixa recepten med ingrediensen hjärna).

Ha en underbar helg! smiley
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post28