Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Vinblogg "wine of the year awards" 2011

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot ons, december 07, 2011 21:09:08
Och vinnaren är...
Det är ett sant nöje och sätta sig ner för att summera årets jurymöte, som gick av stapeln i helgen. Så mycket goda viner i kombination med utsökt italiensk mat från Silver Spoon Project, får mig att redan nu börja längta till nästa års möte.Årets viner är ett urval av de allra bästa i respektive prisklass. Konkurrensen har varit mördande hård, speciellt i klassen mellan 100-200 kronor. En av vinnarna har dessutom blivit utsedd till årets vin alla kategorier. Och här kommer nu presentationen av årets vinnare med en kort kommentar och länken till tidigare inlägg.


Årets Vinblogg "wine of the year" och årgångs Champagne!
Diebolt-Vallois Brut 2005
Får verkligen positiva rysningar i kroppen när jag skall skriva om denna Champagne som krossar allt motstånd i sin väg. En överlägsen majoritet av juryn utsåg denna gudomliga dryck som vinnare. Smaken är extremt fyllig med enorm elegans och komplexa smaker av gröna äpplen, citrus och mandelmassa. Jag anser att detta är en av de klart bästa årgångs Champagner jag smakat, om inte den bästa. Att den dessutom görs av fantastiska människor gör det ännu bättre. Champagne från D-V är enormt prisvärd.
http://www.diderot.se/#post276

Standard Champagne!
Le Mesnil Blanc de Blancs.
Ett utsökt kooperativ som ligger på gudomlig Chardonnaymark i hjärtat av Cote des Blancs. Champagnen är oerhört bra och för ett pris som får de flesta att häpna. Mängder av ljuvliga mineraler och citrusaromer som blir passande till vinterns ostron.
http://www.diderot.se/#post282

Årets röda under 100 kr!
Paul Mas från Languedoc.
Med den härliga druvkombinationen G.S.M som utklassar allt motstånd, för ett pris som lätt kunnat vara 100 kr mer och fortfarande stått sig väl i konkurrensen (hoppas nu inte att producenten höjer priset smiley). Glädjande finns det vissa Systembolag som har kvar vinet...
http://www.diderot.se/#post279

Årets röda mellan 100-200 kr, samt årets läsarvin!

L. Jadot Beaune Premier Cru 1999
Ett sensationellt fynd från en favorit producent som till allas förvåning upprepande släpper mogna Bourgogneviner till fyndpriser. Bara att njuta om du lydde mitt råd och köpte. Varför inte ett nyårsvin till den fina middagen.
http://www.diderot.se/#post203

Årets röda mellan 200-300 kr!
Moreson Cabernet Franc 2008
Efter alla franska vinnare är det äntligen dax för en härlig vinnare som utmanar rejält. Att göra det med denna "Bordeaux druva" imponerar. Ett stort vin som vinner på fortsatt lagring och som jag anser är det bästa 100 % Cabernet Franc vin jag testat. Grattis till alla Moreson fans över hela världen.

Årets vita mellan 100-200 kr!
Clos Henri Sauvignon Blanc 2008
Ett fabulöst bra vin från Nya Zeeland som något orättvist måste tävla samtidigt som alla de andra vinnarna. En separat vitvinsprövning hade definitivt ändrat ordningsföljden. Bästa vinet jag någonsin smakat med denna druva. Ett super fynd! Väntar redan till nästa årgång skall anlända.
http://www.diderot.se/#post193

Årets dessertvin!
d'Arenberg Noble Chardonnay Semillon 2010
En given vinnare som imponerade stort på vinbloggsjuryn. Flera blev positivt chockade och undrade om jag hällt färsk accaciahonung i glaset och blandat med vinet. Så mångfacetterat vin som jag inte trodde var möjligt från "Down Under". Från Chester Osborne kommer bara kvalitet i världsklass! En given julklapp Mamma...
http://www.diderot.se/#post296

Priset för årets läsarvin gick till B.O.J från Bromma. Varmt välkommen till nästa års jurymöte.

Så kan jag nu stänga boken för årets testade viner och hoppas på ett ännu bättre 2012. Frankrike vann årets vinblogg "wine of the year" igen, men andra vinländer utmanade rejält. Kul att Sydafrika och Nya Zeeland fanns med tillsammans med förväntade Australien. Här kommer en känga till Robert Parker som tror att Frankrike kommer att få det svårare i en allt mer konkurrensutsatt global vinmarknad. Tycker resultatet talar sitt tydliga språk. Frankrike och dess olika vinregioner är på tårna och försvarar sin position väl. Skål!  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post302