Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Torbreck Woodcutter's Shiraz 2010 (nr 96359) 219 kr

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, december 17, 2011 14:38:13
En supernova!
Det nya vinbloggåret börjar med supervin från Barossa Valley i Australien, som verkligen når toppen direkt. Ni som följt mina vintips sedan tidigare känner säkert till min stora beundran för viner från Torbreck. I februari testade jag med stor njutning 100/100 poängaren (min egen bedömning) RunRig från 2001 och som jag anser är det bästa vin alla kategorier jag smakat under året. http://www.diderot.se/#post188. Tyvärr kostar detta vin alldeles för mycket för att kunna drickas mer än vid väldigt speciella tillfällen.

Nu har jag också testat ett vin som ligger i en mer human prisklass. Så hur stor smakskillnad kan det vara på 1500 kr prisdifferens?


Färgen på vinet är vackert "shiraz"mörkröd och doften är nyanserad med härliga inslag av plommon och kryddpeppar. Smaken är himmelskt bra med helt underbara aromer som finns kvar i munnen hur länge som helst. Här blandas komplexa intryck av eukalyptus och charkuterier med plommon, kryddpeppar och mörka bär. Vinet har en strålande balans som bara stora mästare kan ta fram. Detta vin har så mycket att ge, att det är svårt att avsluta flaskan under kvällen, trots 2 personers djupa beundran inför denna prestation, på toppen av av vad vinvärlden kan erbjuda i denna prisklass. Överlägset bästa årgången av detta vin som jag tidigare testat minst 4 årgångar av. Vinet får 100/100 i prisvärdhet och 95/100 i kvalitet (Robert Parker har ej satt någon poäng än)!

Är det då värt 1500 kr till för att testa värstingen bland Torbrecks viner? Ja, jag skulle inte vilja vara utan den erfarenheten i livet, men skall erkänna att det var lätt att motivera sig till ett massivt inköp av den billigare versionen.

Torbrecks "budgetvin" smileygör mig så oerhört glad att den redan nu nomineras till omröstningen om nästa års "Vinblogg wine of the year awards". Kepsen av för David Powell och hans team som ständigt fortsätter att utvecklas och vågar anta nya utmaningar.

Skål ...
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post305