Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Champagne Eric Isselée, Blanc de Blancs, Grand Cru för 14,50 Euro

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot sön, januari 15, 2012 15:20:31
Champagne lover 4 life!
I mitt sökande efter vinfynd finns det en upplevelse jag alldeles speciellt vill dela med mig av. Har du vägarna förbi Champagne (alla vägar bär till Reims) skall du passa på att åka till Côte des Blancs som ligger ett par mil söder om regionstaden Reims. Om du föredrar att åka kollektivt går det snabbtåg till både Reims och närliggande Epernay från exempelvis Paris.I Côte des Blancs hittar du de bästa små Champagnehusen som levererar himmelskt bra kvalitet och ofta till sensationellt bra priser. Tyvärr kommer bara en begränsad andel av dessa Champagner till oss i Sverige. Då de stora husen har så mycket större marknadsmuskler. Visst är det lite märkligt att vi hyllar de små kultproducenter som gör rödviner men glömmer ofta bort dom när vi talar om den gudomliga drycken med fina bubblor.Min absoluta favoritby i detta område heter Cramant. En sagolikt vacker plats högt upp i dalen med magisk utsikt över Champagnefält så långt ögat kan nå. På grund av den unika jordmånen med stor ansamling av krita, odlas här druvan Chardonnay med stor framgång. Byn går under betäckningen Grand Cru-by och har genomgående högsta kvalitet i produktionen från dess olika Champagnemakare. I mitt sökande hittade jag en relativt okänd producent från Cramant som verkligen förtjänar att hamna i rampljuset. (I den övre bilden finner du deras egendom längst upp i det högra hörnet och du hittar adressen via följande googlemapslänk)


Nu över till Grand Cru Champagnen. Den är producerad med enbart Chardonnay druvor från Cramant, därav betäckningen Blanc des Blancs. Den har en vackert klar gyllengul färg. Doften är förförisk med härliga nyanser av frukt och sommarblommor. Smaken är torr med stor frukt, underbar krämighet och lång suggestiv eftersmak. Det är ett magiskt under för oss vinkonsumenter att hitta denna kvalitet till förhållandevis löjligt låga pris. Om ni sätter in priset i perspektiv med andra standardchampagner på systembolaget utklassar den de mesta trots halva priset (du måste dock köpa den på plats smiley). Det går utmärkt att prova deras Champagner på plats under angenäm vägledning av Erics hustru Carole.


Jag kan avslöja att denna förträffliga ("allt annat än standard") Champagne är vår familjs nya huschampagne (tillsammans med Pierre Peters) och kommer säkert att förbli så länge om kvalitet och pris bibehålls på dessa attraktiva nivåer.

Om du vill bo över i denna del av Champagne kan du kontakta mig via mail så ger jag dig gärna tips på lämpliga boendealternativ i närområdet.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post318