Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

En magiskt bra rose Champagne från Larmandier-Bernier

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot mån, juni 04, 2012 19:13:21

(bild lånad från www.larmandier.com)

I södra delen av Cote-des-Blancs ligger orten Vertus. Där finner du ett familjeägt Champagnehus som du bara måste besöka. Egendomen drivs av Pierre och Sophie Larmandier som har gjort ett enastående jobb att skapa Champagne på ett för naturen hållbart sätt och samtidigt tillföra stil och elegans i en estetisk förpackning.

Hade förra sommaren den stora äran att få besöka Champagnehuset och få testa mig igenom deras ljuvliga bubblande drycker. Och redan när vi kom in i huset blev jag imponerad över designen på rummet och valet av inredning. En sparsmakad ljuvlig estetik som signalerar en stor medvetenhet i allt det man gör. Min första tanke var att har de lyckats föra över dessa signaler i sina Champagner är jag såld...

Efter att ha provat mig igenom deras utsökta Champagner fastnade jag speciellt för en som omedelbart fick hela mitt hjärta.

I Champagne produceras de flesta rosé genom att blanda vitt vin med lite rött vin från Champagne (Coteaux Champenois appellation). Deras Rose de saignée, å andra sidan, framställs genom en direkt maceration av enbart Pinot Noir druvor. Denna metod för vinframställning är mer krävande och förutsätter tillgång till druvor med en utmärkt mognadsgrad.

Tack vare den ovanliga produktionsmetoden skapas en underbart kärleksfull rödrosa färg. Doften är som mammas hemmalagade jordgubbssaft spetsad med lite blodapelsin. Smaken är bara för bra för att vara sann. Fin frukt med ljuvliga hallon och jordgubbsaromer kompletteras med en fräsch citrus. Smaken sitter i länge och med den avslutande krämigheten är jag så lycklig att konstatera att det är den överlägset bästa rosé Champagne jag någonsin testat. Så jungfrulig frukt kombinerad med stil, elegans och stor karisma. Allt håller ihop in i minsta detalj och det är bara att gratulera Pierre och Sophie till ett enastående resultat. En Champagne att älska och dricka med sin älskade...

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post364