Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Lysande Schubert vin räddar Mårten Gås

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot tor, november 08, 2012 19:45:08
Vinbloggen har tidigare skrivit om de fusionviner som skapas när producenter från Europa söker sig till nya delar av den globala vinkartan. Dessa möten blir ofta mycket lyckade och i en del fall helt lysande. Det är med stolthet som jag har äran att få presentera ett vin från Schubert Wines, en av världens mest framstående Pinot Noir producenter.

Kai Schubert och Marion Deimling är båda vinutbildade på Geisenheim University. De har bland annat arbetat med vinproducenten Erni Loosen från Dr Loosen Estate i tyska Bernkastel, liksom på flera olika vingårdar över hela världen.

I sitt sökande efter den egna perfekta vinegendomen gick arbetsresan bland annat till Oregon, Kalifornien, Australien samt delar av Europa. Men i den Nya Zeeländska Wairarapa regionen på södra delen av Nordön fann de vad de letat efter. Efter att ha undersökt cirka 100 egendomar i Nya Zeeland återvände de alltid till Wairarapa regionen där de fann två idealiska platser för sin favoritdruva Pinot Noir. Båda platserna köptes in under 1998 och deras vinegendom var ett faktum.

Schuberts vingårdar är planterade i traditionell europeisk stil och det unika mikroklimatet ger låg avkastning och internationellt prisbelönta viner med intensiv och komplex karaktär.

Jag hittade viner från producenten på vinstocken.se efter tips och smaktest hos en lycksalig Pinot Noir vän. Nu har även vinerna börjat hitta till Systembolaget, tack och lov. Vi börjar med deras standard Pinot Noir från 2009 som är allt annat än standard.
Schubert Pinot Noir 2009 Wairarapa (nr 94021) för 189 kr
Vinet är gjort på handplockade Pinot Noir druvor som legat på använda franska ekfat i 16 månader innan de buteljeras.
Färgen är rubinröd och med en enormt komplex skogsdoft ackompanjerat med förföriska skogshallon och italienska charkuterier av bästa sort. Smaken är så fantastisk och himmelskt bra. Komplexa aromer sköljer över mig med en ljuvlig Schubert symfoni av hallon, färska örter och charkuterier. Smaken sitter kvar länge ock sprider sig på ett sofistikerat silkeslent sätt över hela gommen. Ett fantastiskt bra vin och det bästa Pinot Noir vin jag testat från Nya Zeeland så här långt. Detta är en stark konkurrent även till avsevärt dyrare Bourgogneviner och tar den nya vinvärldens Pinot Noir till en ny nivå.

Köp den nu medans den är kvar på Systembolaget och öppna den redan till stundande Mårten Gås, för den har utvecklats mycket de senaste 6 månaderna och är redan drickbar med stort välbehag.

När jag någon gång i framtiden äntligen skall besöka mina drömmars resmål är detta ett givet besöksmål. Golfkepsen av till Pinot Noir Maestro Kai och Maestra Marion.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post403