Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Ett Champagneunder!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot sön, december 02, 2012 16:45:25
I den lilla orten Cramant i Côte des Blancs görs några av de allra bästa Champagnerna man kan få tag i. Den exceptionella kritan och mikroklimatet skapar bästa förutsättningar. För första gången har Vinblogg.com haft möjlighet att besöka den lilla, men ack så kompetenta producenten Champagne Lilbert. Det tog sin tid, då fullt fokus av förklarliga skäl ägnas åt produktionen som görs på ett ytterst hantverksmässigt sätt.

Det hela startade redan 1746 och idag drivs egendomen av femte generationens mycket sympatiske och ödmjuke Bertrand Lilbert, som tagit över efter sin pappa Georges. De har endast 3,5 ha med 80% av vinrankorna i Cramant, 30 % från Chouilly och 10 % Oiry. Endast 30 000 flaskor per år blir det från respektive skörd, men desto bättre är det med kvaliteten. Champagnerna från Lilbert kan beskrivas med orden elegans, finess, hänförande och långlivade.
Nu till deras Årgångschampagne 2006 Blanc de Blancs gjord på endast Chardonnay druvor från mitt älskade Cramant.

Doften är hänförande med de häftigaste mineralnyanser som jag någonsin upplevt. Och smaken slår de mesta... En fyllighet som får mig att blunda och njuta med enormt välbehag. Komplexa aromer av ljuvlig sälta, citrus, surdegsbröd, nötter och samtidigt en ljuvligt balanserad frukt som täcker gommen i +60 sekunder. Den överlägset bästa sea food Champagne jag testat och topp tre i alla kategorier.

Ett sant under och mästerverk från Maestro Bertrand Lilbert

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post407