Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Gruner Veltliner när den är som allra bäst!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, januari 24, 2013 20:28:49
Måste erkänna att jag har haft svårt att bli riktigt positivt överraskad när jag testat viner med druvan Grüner Veltliner från Österrike. Druvan är Österikes mest odlade och står för en tredjedel av landets vinodlingsareal. Druvan ger oftast torra vita viner med aromer av äpple, grapefrukt och en viss oljighet är inte heller ovanlig.

Till min glädje kan jag nu avslöja att jag äntligen funnit en Grüner Veltliner som bara är så bra...

Leth Scheiben Grüner Veltliner Lagenreserve 2011 (nr 95186) för 139 kr
Vinet kommer från den familjeägda producenten Leth och har sitt säte i Fels am Wagram. De är väl inte kända i Sverige som kvalitetsproducent, men det beror säkert på Systembolaget inköpare...

Doften på vinet är mineralrik med fina nyanser av päron, honung och persika. Smaken är himmelskt bra och ett vin som förför från första klunken. Smaken är torr med mångfacetterade aromer av honung, päron, mandarin, persika och härliga mineraler. Och avslutningsvis en oljighet som sköljer över gommen och slutligen lägger sig som ett fint silkestäcke över smaklökarna. Trots att vinet är på 14% har den en fantastisk balans som bara Grüner Veltliner när den är som allra bäst. Sehr gut!!!

Vilken mat kan man då ha till detta vin? Jag tycker att diverse sallader med inslag av kyckling alternativt fisk och skaldjur passar utmärkt. Har dessutom testat den med gåslever med stort behag.
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post417