Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Soave i ny dimension!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, februari 23, 2013 15:59:03
Italienska Soave som betyder ljuvlig är väl normalt inte vad den svenska vinkonsumenten kommer att tänka på. Oftast ganska slätstrukna viner med allt för mycket syra sitter i mitt bakhuvud. Men som vanligt finns det ju undantag speciellt från Soave Classico och från riktigt kompetenta producenter. När jag förra helgen tillagade gratinerade musslor, fick jag en fantastisk bekräftelse på detta.

Soave Classico kommer från ett område strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet.

Gini La Froscà 2010 (nr 95402) för 149 kr
Producenten Gini har varit verksamma som vinbönder i Monteforte d'Alpone sedan mer än 400 år. Idag leds egendomen av bröderna Sandro och Claudio Gini på ett mycket förtjänstfullt sätt. Vinet jag testat heter La Froscà och består till 100 % av den gröna druvan Garganega. Druvan kan skapa viner med bra struktur samt elegans och ibland kompletteras den med en mindre mängd Chardonnay.

Vinet har en vacker solnedgångs färg med ljuvliga dofter av citrus, honung och mineraler. Nyanser av citrus, örter, honung, gula plommon, ackompanjerat av eleganta mineraler och en subtil oljighet som täcker hela gommen på ett silkeslent sätt. Smaken är förtrollande bra som “Sagan om ringens” vulkanosande magi. Om hobbiterna skulle producera vin i Italien, så är detta deras självklara val.

Golfkepsen av till familjen Ginis ära då de producerat ett fisk- och skaldjursvin som jag skulle vilja bjuda min pappa på där uppe i himlen.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post423