Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

En glassig karamell!

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot tor, mars 21, 2013 19:16:40

Många, inklusive mig själv, älskar desserter som Crème Brûlée och Crème Caramel. Men själv har jag aldrig stött på karamellglass tidigare. Kittlar lite i matnerverna när jag skall pröva på något nytt och spännande. Speciellt momentet med att förvandla strösocker till en flytande karamelliserad sås. Speciellt viktigt i processen är att du hettar upp sockret till 160 grader C. Först då blir den flytande och får en fin brunröd färg. (Vill du läsa mer i detta ämne kan jag varmt rekommendera Lisa Förare Winbladhs utmärkta bloggartikel) http://matmolekyler.taffel.se/2010/09/26/karamellisering-extreme-makeover-for-socker/

Gelato al Caramello e Arancia Rossa di Sicilia by the Silver Spoon Project (116/2000)

Börja med att blanda 100 gr strösocker tillsammans med 1 msk kallt vatten. Hetta upp på svag värme tills sockret har löst upp sig. Öka därefter värmen tills blandningen smält helt och fått en brunröd färg. Ta av från plattan och tillsätt 5 msk hett vatten. Åter till plattan på låg värme ca 20 minuter tills blandningen blivit mer trögflytande.

Ta tre äggulor och vispa dem lätt. Börja med att hälla ner karamellesåsen i äggulorna under ständing omrörning. Låt blandningen stå i frysen ca 30-40 minuter. Vispa 3-4 dl grädde och starta den slutliga fusionen genom att blanda allt till en enda flytande guldaktig mix. Avsluta med att köra i glassmaskinen. Tillbaka till frysen och ta fram vid lämpligt tillfälle. Själv valde jag att garnera med skivor av underbar ekologisk blodapelsin. Vilken ljuvlig karamell dessert. Smaklig spis!


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post428