Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Imbelupet glaset står på bräcklig fot...

Övriga dryckerSkapad av Per-Olof Diderot ons, juni 19, 2013 19:59:05

Foto: Ylva Isaksson

Vår naturliga nationaldag
Midsommarhelgen är väl egentligen allra mest vår naturliga nationaldag. Den helg då vårt sinnesmod står på topp, älvorna dansar och vi är spritt språngande nakna i vår själ. Tänk så mycket ljuset gör för att få oss i rätt sinnesstämning. Och inte blir det sämre av alla goda råvaror som peakar under denna årstid.

Akvavit
Och inget är väl mer traditionstyngt än vad vi väljer att svalka strupen med. Och visst är väl en kall akvavit en trevlig aptitretare till sommarens sill och skaldjursfrestelser.

“Imbelupet glaset står på bräcklig fot, kalla pilsnerflaskor luta sig därmot, men därnere, miserere, uti magens avgrundsdjup, sitter djävulen och väntar på en sup”

Så här beskriver Wikipedia (vår tids uppslagsverk) akvaviten.

“ -Akvavit är ett kryddat brännvin som är smaksatt med minst en av kryddorna kummin och dill. Namnet akvavit kommer från latinets aqua vitae - livets vatten. Av denna anledning använder vissa varumärken också stavningarna aquavit eller aqvavit. Akvavit har namnskyddats inom Europeiska unionen genom en EU-förordning, med angivande av just kummin eller dill som kryddning och en lägsta alkoholhalt om 37,5 volymprocent. Även om kummin eller dill är obligatoriska ingredienser, förekommer därutöver ett antal kryddor och örter som anis och fänkål. Kryddat brännvin som varken innehåller kummin eller dill är däremot inte akvavit.

Akvavit tillverkas i Sverige, Norge och Danmark. De två huvudsakliga stilarna av akvavit är den danska stilen respektive den norska stilen, som skiljer sig genom att den norska har tydliga toner av ekfatslagring, framför allt genom användning av sherryfat. Typisk dansk akvavit är således mer dominerad av kryddor, medan typisk norsk akvavit ofta är rundare i smaken.

Själv är jag förtjust i den danska akvaviten som är precis som jag vill ha den. Speciellt Aalborg Jubileums Akvavit är en sann följeslagare vid dessa tillfällen. Så när jag blev erbjuden ett varuprov lagom till detta ljusets gästabud var det lätt att tacka ja.

Aalborg Jubilæums Akvavit (nr 178) för 254 kr
Normalt slinker den ju bara ner i en bestämd klunk, men nu gör vi det på sant vinprovarvis. En gyllengul färg skimmrar i glaset och doften är komplex med inslag av dill, kummin, koriander och citrus. Smaken värmer med angenäma och finstämda nyanser av dill, kummin, koriander, pomerans, citrus och en avslutande lätt sötma. Allt i en klunk och mer därtill.

Hoppas även att du provar på att låta Champagne bli en naturlig del av ditt midsommarfirande, men förhoppningsvis innan akvaviten kommer fram på bordet. Njut av ljuset och ta vara på dagen för denna midsommarnatt tar aldrig slut...

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post448