Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Årets bästa rosé från en riktig maestro!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot fre, augusti 16, 2013 18:35:30

Så var vi hemma i vardagen och jag har precis börjat att smälta alla ljuvliga intryck från vår resa till kära Amalfikusten och regionen Kampanien. Lovar att de blir ett antal inslag med olika teman. Men innan detta måste jag bara få tipsa dig om det bästa rosévinet som jag någonsin testat. Vinet har tydlig anknytning till vår resa då vi varit och besökt södra Italiens främsta vinproducent Mastroberardino från orten Atripalda. Kommer ett samlat inlägg om detta besök senare, men eftersom besöket innehåller så mycket godsaker måste jag få börja redan nu när sommaren fortfarande finns kvar på våra breddgrader.

Vinet är gjort på karaktärsdruvan Aglianico som Mastroberardino kan kan hantera på ett mästerligt sätt och bättre än alla andra. Oftast ger druvan rödviner med mycket kraft och tanniner vilket gör den extremt lagringsduglig. Men det finns också viner där druvan får visa andra förföriska egenskaper. Och här är ett sådant vin fast i oväntad version.

Lacrimarosa -12 (nr 90124) från Mastroberardino för 125 kr
Detta rosévin är gjort på 100% av Aglianicodruvan från Campania IGT och odlad i kalkrika lerjordar som ligger på genomsnitt 400 meter över havet. Det gör att druvorna får de bästa förutsättningar, med varma dagar och något svalare nätter.

Doften är ljuvligt fruktig med inslag av lavendel, rosor, persika, röda vinbär och mineraler. Smaken är bara såååå bra med läckra friska smaker av blodgrape, jordgubbar, rönnbär, finstämda mineraler och en lätt touch av kryddighet. Denna superrosé bär upp det mesta i matväg och passar som följeslagare under hela året även om självklart sommaren lockar fram det bästa. Jag kommer t.o.m ta fram en flaska till självaste kräftskivan då den bör klara skaldjuren med bravur. Om du vill ha förslag på lämpliga maträtter så blir mitt råd antipastos, risotto, kycklingsallad samt olika fisk- och skaldjurskombinationer. Till och med lutfisken kommer ifråga...

Saknar redan solen som ger så mycket kraft bara man är varsam med själva solandet. Så här kommer nu Neapolitanska ‘O sole mio (som betyder min sol) och välj själv den version som du föredrar av denna klassiker.


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post460