Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Producenter -d´Arenberg The Money Spider 2008

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot lör, maj 01, 2010 16:38:17
Vinfirman d´Arenberg i McLaren Vale är en av Australiens absolut bästa producenter och dessutom gör man mycket prisvärda viner i olika prisklasser.

Företaget grundades 1912 av Joseph Osborn, nykterist och direktör för Thomas Hardy & son. Han köpte 25 hektar vinområde i bergen norr om Gloucester och Bellevue. Hans son som övertog ansvaret efter sin pappa, var läkare och valde bort skalpellen och ersatte den med en sekatör istället. Han utökade snabbt vingården till 78 hektar och sålde till att börja med druvorna till närbelägna vingårdar. När deras egen källare stod klar 1928 började man sälja vin i egen regi.

1943 fick Frank Osborns son d´Arry (Francis) sluta skolan redan vid 16 års ålder för att hjälpa till i firman. Med pappans sviktande hälsa fick han ta över allt mer och från 1957 övertog han firman. Lite kuriosa i sammanhanget är att d´Arry även startade det egna skivbolaget d´Arenberg två år senare, så jag är säker på att han gillar tanken med min blogg, att mixa gott vin med bra musik och mat.

Sonen Chester, fjärde generationens vinmakare var tidigt inställd på att producera vin. Han har utbildat sig i både Australien och Europa. Han blev chefs vinmakare 1984 och satte igång arbetet med att minimera gödsling och bevattning för att utvinna markens naturliga smaker och med mycket låg avkastning för att få mer koncentrerade viner. Vinframställningen är klassisk med druvor som korgpressas. De röda vinerna får jäsa på ett traditionellt sätt i vaxbeklädda betongtankar.

Jag kommer längre fram att skriva om ett antal av deras viner och kan varmt rekommendera att du testar någon av dessa. Du kommer att tacka mig...smiley

The Money Spider 2008 (beställningssort. 8397) 119 kr

Vinet har en trevlig historia bakom sig. När första Roussanne druvorna skulle skördas år 2000 var druvorna täckta med små spindlar kallade Money Spiders pga av att folk förknippade dessa varelser med lycka. Som stora naturvänner och samtidigt lite vidskepliga valde man att avbryta skörden det året och väntade till nästa år då spindlarna flyttat till den närliggande vegetationen.

Doften är blommig med inslag av apelsin och kaprifol. När vinet kommer in i munnen känner man toner av citrus och fylls därefter av en fyllig smak av mogna äpplen och pinjenötter. Ett jätte gott vin med fin fruktsyra som är värt varenda krona.


  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post47