Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Special Club - En alldeles speciell Champagneklubb!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot ons, oktober 09, 2013 19:51:13

Special Club - En alldeles speciell Champagneklubb!
I Champagnevärlden har de stora husen makten (exempelvis Moët & Chandon och Veuve Clicquot). Konsumenten brukar ha rätt och ser man till antalet producerade flaskor så talar det sitt tydliga språk. Men producerar de också den bästa Champagnen? Självklart hittar du exempellösa Champagner från dessa hus, men så kostar det som det smakar med priser lätt över 1000 kronor per flaska. Så låt oss istället diskutera vad du får för jämförbara pengar och då blir svaret enligt mitt tycke entydigt. De små familjeägda producenterna levererar makalös kvalitet till priser som de stora husen erbjuder sina standardversioner för.

En alldeles speciell klubb
I början av 70-talet startade en sammanslutning av ett dussin små Champagneproducenter en alldeles speciell klubb kallad Club de Viticulteurs Champenois (Special Club). Målet var att göra vinkonsumenter medvetna om de små producenternas prestigeviner (tidigare såldes en stor del av druvorna till de större Champagnehusen). För att försäkra sig om det allra bästa från medlemmarna i klubben sattes strikta regler för produktionen. Endast prestigevinet från de bästa åren valdes ut i kombination med att enbart druvor från de egna ägorna fick användas. Det ädla bubblet måste dessutom ligga på flaska i minst 3 år innan försäljning.

Bubblande förespeglingar
För att förstärka klubbens identiteten ytterligare valde man 1988 att designa en egen flaska där konturer lånades från äldre generationers Champagneflaskor för att skapa ett signum fyllt av tradition och elegans. 1999 sker nästa milstolpe med namnbytet till Club Trésors de Champagne. Ett namn som skall symbolisera extrem elegans med tusentals bubblande förespeglingar.

Producenterna i Special Club har en stark tilltro till att jordmånen, mikroklimatet och produktionsmetoderna sätter ett tydligt fingeravtryck. Endast det hållbara jordbruket är rätt väg att vandra även om biodynamisk produktion är svårt att uppnå fullt ut.

Idag har klubben växt till ett trettiotal medlemmar med fantastiska producenter som Gimonnet, Paul Bara och Jose Michel. Och Vinblogg kommer att specialstudera dessa utgåvor under närmsta året och delge dessa erfarenheter till er kära läsare.

Vill du läsa mer om Special Club? http://www.clubtresorsdechampagne.com/

  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post472