Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Chardonnay i sin renaste form!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot mån, oktober 28, 2013 18:37:19

Stormen rasar på Ön där vi bor, havet och vinden piskar mot vår bastiljon. Glömmer aldrig barndomens stormar som till och med fick oss att vara hemma från skolan. Så i all dramatik finns det något magiskt med naturens raseriutbrott under förutsättning att man respekterar krafterna.

Renhetens skola
En sådan här kväll är perfekt för bloggande om en ny favorit bland Chardonnayviner. Jag har med åren blivit allt mer “allergisk” mot överekade Chardonnayviner som växer i munnen tills de kväver alla smaklökar. Om du gillar denna typen av vin kan du lika gärna sluta läsa direkt. För här kommer ett mästerligt Chablisvin från renhetens skola.

Vinet är gjort av Clotilde Davenne som under närmare sjutton år ansvarade för produktionen hos Jean-Marc Brocard. Sedan ett par år driver hon nu egendomen Les Temps Perdus i Chablisbyn Prehy. Hon har lyckats extremt bra med sina ekologiskt certifierade viner och är en producent att hålla koll på framöver.

Clotilde Davenne Chablis -12 (6307) för 139 kr
Doften signalerar klass med inslag av knivskarp balans av aprikos, citrus och finstämda mineraler. Smaken domineras av ljuvligt finstämda chardonnayaromer med ett krispigt torrt anslag tillsammans med inslag av grapefrukt, gröna äpplen och utsökta mineraler. Ett höjdarvin för dessa pengar, som jag aldrig trodde att man idag kunde köpa en utsökt Chablis för. Och tur för oss alla att den finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Chablis var ett av de första vinområden jag besökte och har alltid legat mig varmt om hjärtat även om jag delvis förlorat intresset på grund av prisutvecklingen. Men här är beviset på att du kan köpa bästa kvalitet för pengar som inte kostar skjortan. Passa på att använda till ostron och andra skaldjur när de nu börjar bli som allra bäst.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post478