Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Nog det bästa dessertvin jag smakat!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, november 06, 2013 19:01:56

I helgen hade vi väldans trevliga gäster på besök för att diskutera en eventuellt kommande golfresa till Skottland. Och till dessert serverades en italiensk citronkaka tillsammans med chokladglass och vaniljsås. Efterrätten smakade ljuvligt, men ännu bättre var för mig en ny italiensk bekantskap i form av nedanstående magiska dessertvin.

Många har lite svårt för dessertvin av den med traditionella varianten men här kommer ett undantag som fick mig oerhört överraskad och lycklig.

Först av allt lite fakta om Brachetto d’Acqui
Brachetto d'Acqui [braketto dakkwi] är ett italienskt rött vin som är klassificerat som en Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) sedan 1996. Den produceras i vinregionen Piemonte runt Acqui Terme i provinsen Alessandria med viss överlappning till provinsen Asti. Vinet framställs från Brachetto druvan, en druvsort som tros ha sitt ursprung från Piemonte och kan vara stilla alternativt pärlande (frizzante) med oftast någon sötma.
(källa: Wikipedia)

Brachetto d'Acqui -12 från "Braida" Giacomo Bologna (nr 6260) 375 ml för 79 kr


Som de bästa surfvågorna på Hawaii!
Magisk doft av söta skogshallon tillsammans med en nektarlik honung, mandel, vanilj och mineraler!

Vinet är lätt pärlande med en fantastisk smak som är för bra för att vara sann. Inslag av smaskiga övermogna hallon, körsbär och fikon sköljer suggestivt över gommen som bästa surfvågorna på Hawaii. Detta tillsammans med aromer av choklad, mandel och vanilj skapar det perfekta efterrättsvinet på grund av sitt fräscht pärlande anslaget ihop med en superläcker frukt. Ett fantastiskt wowvin som förtjänar all uppmärksamhet. Och ännu mer glädjande är att den trots sin magiska smak är alkoholsvag med endast 5,5%. Denna hallondröm är ett av det bästa, om inte det bästa dessertvin jag har någonsin testat. Så fräscht och förförande att man tappar andan och blir totalt förförd…

Fotnot!
Braida från italienska Piemonte ägs av familjen Bologna och drivs nu i andra och tredje generationen. Legenden Giacomo som ärvde egendomen efter sin far dog tyvärr alldeles för tidig och idag drivs egendomen av hans fru Anna tillsammans med dottern Rafaela som är Oenolog (källararbetet) och brodern Giuseppe som ansvarig agronom (vingårdarna) på ett mycket förtjänstfullt sätt. De producerar bland annat Ai Suma som är ett fantastiskt vin från Barbera d’Asti och en av mina absoluta favoriter. Och nu har ytterligare en lagts till på min favoritlista.

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post480