Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Karaktärsrosé från det rätta stället!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, november 13, 2013 20:40:45

Om det är nått område som man kommer att tänka på när det gäller roséviner så är det älskade Provence. Själv har jag lärt mig att uppskatta dessa viner allt mer i och med att kvaliteten ökar på Systembolagets sortiment (ett av de få områdena i denna boxens århundrade). Och försäljningen i Sverige ökar stadigt för bra roséviner då de lämpar sig väl till en stor variation av olika maträtter.

Här kommer ett vin från bolagets beställningssortiment som jag nyligen haft möjlighet att testa. Det kommer från en vingård som heter Chateau Vignelaure och ägs av familjen Sundström (http://www.vignelaure.com). Gården ligger i det vackra landskapet nordost om Aix-en-Provence på 350-480 meters höjd vilket ger ett perfekt mikroklimat för både Cabernet- och Syrahdruvan.

Château Vignelaure (best sortimentet nr 74825) för 129 kr

Vinet är gjort på den trevliga druvkombinationen Grenache 40%, Syrah 30% samt Cabernet Sauvignon 30%. Doften är nyanserad med en fräsch fruktighet med inslag av körsbär och lingon. Smaken är tilltalande med sitt friska anslag i kombination med trevlig bärighet, citrus och avslutande krämighet som lägger sig som ett fjädertunt täcke i gommen. Detta vin kan varmt rekommenderas att konsumeras under alla årstider på grund av sin fina karaktär. Och den gör sig fint som följeslagare till diverse råvaror, allt från sallad via fisk till fågel och griskött.

Avslutningsvis en musikvideo med avtryck från vingården. Måste erkänna att jag först trodde det var någon sliskig reklamfilm. Men fram växer en video med glädje och finess. Väl värd att se och höra på för att bli inspirerad.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post482