Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Amore di Amarone!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, november 20, 2013 20:21:39

Så har vinbloggen kommit till en miniresa i de populära Amaronevinernas fotspår. Personligen så har jag hittat stora favoriter från kultproducenterna Dal Forno, Allegrini och Quintarelli. Men varför börja i denna ända, speciellt med tanke på priset för dessa viner.

Populära Amarone
I Sverige har Amaroneviner blivit väldigt populära, men alla kanske inte vet detaljer kring hur en Amarone blir till. I distriktet Valpolicella (norr om Verona nära Gardasjön) produceras det italienska rödvinet Amarone della Valpolicella DOC. Namnet lär ha sitt ursprung från det italienska ordet amaro som betyder bitter. Och en riktigt bra Amarone innehåller en kombinerad beskhet tillsammans med en ljuvlig sötma. Beskheten kommer från druvorna som vanligtvis är en kombination av Corvina, Rondinella och Molinara. Och sötman är ett resultat av tillverkningsmetoden. Efter att druvorna plockats i oktober tillåts de att vila på halmmattor ca 120 dagar. Den första juicen som pressas blir till Amarone. Vinet får inte ha en alkoholhalt lägre än 14% och vinerna måste lagras minst tre år innan de får säljas. Och normalt bör man vänta minst 10 år innan de konsumeras även om alla regler har sina undantag.

Alpha Zeta A Amarone 2010 (nr 12343) för 219 kr

Detta är en storsäljare på Systembolaget som jag nu nyfiket testat den senaste årgången av. Och till min stora förvåning var vinet väldigt tillgängligt trots att den kommer från den mycket unga årgången 2010.

Smak med tydligt signum
Doften är kryddig med inslag av körsbär, mörk choklad, vanilj och sandelträ.

Smaken är stor med ett första tydligt signum i form av angenäm kryddighet med peppar och Medelhavskryddor i mustig harmoni. Därefter fylls gommen upp på ett friskt sätt med inslag av körsbär, torkad frukt, mörk choklad och vanilj.

Detta är en jättebra årgång av ett redan populärt vin och det är det lätt att förstå. En del Amaroneviner kan bli allt för söta och på gränsen till för mycket av allt. Men detta är inget som tillhör detta utmärkta vin till ett för Amarone överkomligt pris.

Om du vill lära dig mer om Amaroneviner är Alpha Zeta A Amarone en bra och prisvärd start på ett smakfullt äventyr.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post483