Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Vinjulklapp #Amarone

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, november 30, 2013 14:50:35

Valpolicellaproducenten Tenuta Sant’ Antonio är familjen Castagnedis skapelse. Fyra bröder som lärt sig hantverket med vinframställning från grunden och kombinerat detta med tillämpning av modern teknik. Det hela började med att de slog ihop deras fars vingårdar i San Zeno di Colognola ai Colli med 30 hektar mark runt Mezzane som ligger nordost om Verona.

Bröderna Armando, Massimo, Paolo och Tiziano driver sin skapelse på ett imponerande sätt och tillhör i dag den absoluta Amaroneeliten. Vingården Campo dei Gigli är belägen på toppen av Monto Garbi ca 350 meter över havet. Efter att skörden sorteras druvorna ut i två omgångar för att endast de bästa druvorna skall få möjlighet till den extra vilan på mattor gjorda av halmstrån. Årgången 2007 tillhör en av de bättre årgångarna i området och är nu redo för att visa sina nyanser på bästa vis.

Campo dei Gigli Tenuta Sant' Antonio (nr 91120) för 499 kr http://www.tenutasantantonio.it/


Vinet är gjort på druvkombinationen Corvina 80%, Rondinella 10%, Croatina och Oseleta 10% och har en mörkt röd färg fylld av mystik. Doften är tät, full med körsbär, örter och mörk choklad. Smaken är enormt imponerande med en silkeslen hästspark av fylliga smaknyanser i form av mörk choklad, mandel, svart te och fantastiska körsbär- och björnbärsaromer. Blir så lycklig när man upptäcker viner som har allt. Den ljuva sötman i kombination angenäm beskhet och fina syror skapar en perfekt harmoni. Ett sanslöst bra vin som är redo för dig redan nu och blir bara bättre med tiden. Den ultimata julklappen till en rödvinsälskare.

Avnjutes exempelvis tillsammans med en ugnsgrillad rostbiff, vällagrad Parmigiano Reggiano och bästa parmaskinkan.

Är den då värd hela 499 kronor? Om jag jämför med Systembolagets storsäljare Alpha Zeta Amarone för 219 som testades nyligen så blir mitt svar utan minsta tvekan. Så mycket mer Amaronekärlek med subtila nyanser och balans som lätt motiverar prisskillnaden. Men det finns självklart plats för båda...  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post486