Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Ett rättvisevin som fixar biffen!

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot ons, december 04, 2013 20:18:50

Jag tycker det Chilenska vinundret har stått stilla några år och att man kanske bländats allt för mycket av tron att man vet vad den globala vinkonsumenten vill ha. Motsvarande fenomen har även drabbat andra vinländer som exempelvis Sydafrika som dessutom genomfört en allt för snabb prisuppgång.

Oerhört viktigt att landets producenter "talar" sitt eget språk, som tolkar och uttrycker jordmånen och mikroklimatet på bästa sätt. Detta tycker jag Chilenska vinet Amplus står för. Den familjägda producenten Viña Santa Ema som grundades 1956 och har sin verksamhet i Maipodalen söder om Santiago.

Cabernet Sauvignon tillsammans med nationaldruvan Carmenere (som har sitt ursprung från Bordeaux men då under namnet Petit Verdot) passar ypperligt i Chile och tar fram det bästa från båda druvsorterna. Att de passar bra ihop är nedanstående vin en lysande bekräftelse på. Vinet är också märkt med symbolen “Fair for Life” som står för socialt ansvarstagande och rättvis handel. Vill du läsa mer om denna märkning hittar du mer på organisationens hemsida www.fairforlife.org

Amplus Cabernet Sauvignon Carmenere 2011 (nr 2186) 109 kr
Färgen på vinet är mörkt blålila. Doften har fina nyanser av svarta vinbär, körsbär och viol.

Smaken är som gjord för mörkt kött (exempelvis entrecôte och ryggbiff) med fylliga aromer av plommon, körsbär, svarta vinbär, viol, mynta och tobak. Ett jättefint vin och fynd för dessa pengar runt hundralappen. Rättvisemärkningen är dessutom ett stort plus+. Och om min iakttagelse stämmer så är det väl värt att hålla ögon på Chilenska viner på nytt.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post487