Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Ett Chardonnayhelgon!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 15, 2014 20:23:57

Så var vi hemma efter tre underbara veckor i härliga South West Florida. Lovar att återkomma med trevliga tips om du nån gång funderar på att åka dit, men knappt vet var du skall starta.

Fylld av nya krafter tar jag mig an det nya vinbloggsåret på fullaste allvar. Så här kommer årets första vintips på vinbloggen.

Fantastisk utveckling i Kiwiland
Det pågår en fantastisk utveckling inom den Nya Zeeländska vinindustrin. Många viner överträffar alla förväntningar och får oss konsumenter att höja glaset i sann glädje över de läckra viner som presenteras. När Sydafrika satsar på fruktbomber så går Kiwiproducenter i en helt annan riktning med viner som präglas av mångfasetterade nyanser i kombination med en renhet i både doft och smak. Mineraler och smaker spelar symfonier som bjuder in oss till smakgodis i världsklass. Tycker personligen att detta vinland tillsammans med Italien och Spanien just nu utvecklas allra mest och bäst.

Har tidigare testat vin från Marlboroughproducenten Saint Clair, men det nu testade vinet spelar i en helt annan (mycket bättre) liga. Egendomen ägs av familjen Judy och Neal Ibbotson som startade firman så sent som 1994 och har på kort tid flyttat fram sin position i näringskedjan. Vinmakare är idag Matt Thomson och Hamish Clark.

I november släppte Systembolaget Saint Clair Pioneer Block 10 Chardonnay från årgång 2012 (nr 91180) och som kostar endast 139 riksdaler.

Ren frukt som skapar lycka
Trots att vinet är ekfatslagrat (nya franska) så kan jag direkt avslöja den Chardonnayfrukt som presenteras är i sin renaste form. Doften är nyanserad med ett fint fruktigt anslag och läckra nyanser av tropisk frukt, tydlig frisk grapefrukt tillsammans med hasselnötter.

Smaken gillar jag från första klunken med sitt krispigt torra visitkort som fångar min goms uppmärksamhet med omedelbar verkan. Aromer av persika samt ananas ihop med nötter och vanilj samspelar på bästa sätt. En sån ren frukt som bara kan skapa lycka...

När jag testade vinet konsumerades den ihop med en måltid bestående av halstrad tonfisk och pestorisotto. En förträfflig kombination! Tillsammans med tidigare testad Chablis från Clotilde Davenne är detta senaste tidens mest positiva överraskningar på Chardonnayfronten.

Heaven 17 har varit en stor favorit från ungdomstiden och här kommer hiten Temptation i en ny förpackning framförd tillsammans med spännande La Roux (som själv inspirerats av 80-talets synthband).  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post494