Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Rödvinsfynd på #VinetsDag

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 22, 2014 20:55:33

Idag firas #VinetsDag och vinblogg vill passa på att fira detta med ett läckert portugisiskt fyndvin.

I och med Systembolagets ständiga boxfrosseri så tycker jag att det blir allt färre tillfällen där vi hittar vinfynd under den magiska 100 kronors nivån. Men nån gång då och då får jag tillfälle att lyfta på ögonbrynen och uttrycka min stora uppskattning. För vem blir inte glad av att fynda oavsett vad du råkar stöta på för intressant produkt.

Portugal som vinland är ju självklart mest känt för sina utsökta portviner. Men tränger man lite djupare så finner man även fantastiska röd- och vitviner. Produktionen är traditionsrik och unik då man använder sig av fler än 500 olika druvsorter. Där kanske också vinproducenterna biter sig själva i svansen, då många vinkonsumenter håller sig till något säkrare kort avseende druvval.

Lagarada Douro DOC Reserva 2011 (nr 3036) för 91 kr
Fyndvinet jag testat kommer från regionen Douro som är placerat i norra Portugal längs floden Douros dalgång, där även portvin produceras. Och om du som jag, älskar portvin, så kommer du även att uppskatta rödviner från denna region.

Producenten Quinta do Cume tar druvorna till detta vin från flera vingårdar. Druvkombinationen är 50% Touriga Franca, 40% av kultdruvan Touriga Nacional och 10% Tinta Roriz.

Redan vid första sniffet får man en tydlig kvalitetskänsla med härliga doftnyanser av blåbär, viol och choklad.

Och smaken blir ännu bättre…
En fyllig smak med aromer av choklad, blåbär och timjan är dominerande inslag ackompanjerat av plommon, viol och vanilj. Till detta kan även tillfogas underbara tanniner som skapar det perfekta vinet till lamm- och nötkötträtter. Vi serverade vinet med stor njutning till entrecôte med ungsbakad potatis och en smarrig rödvinssås. Kan varmt rekommendera köp och vår egen källare kommer att fyllas med ett nytt basvin som kommer att glädja många gäster framöver.  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post495