Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Garnacha Elegante!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot mån, februari 03, 2014 20:37:31

Visst är det nått speciellt med druvan Grenache eller Garnacha som den heter i Spanien. Smaken av lakrits och hallon tillsammans med färska kryddor gör druvan till en personlig favorit speciellt när den odlas i riktigt varmt klimat. Vinbloggen passade i helgen på att förse sig med ett riktigt spännande vin gjort på denna druva.

Vinos de Madrid är en spansk Denominación de Origen (DO), som ligger i den södra delen av provinsen Madrid. Det omfattar 54 kommuner och är uppdelad i de tre zoner (Arganda, Navalcarnero, och San Martín) som var och en producerar olika typer av vin. Området har oftast riktigt varma somrar och kalla vintrar. Och ni som upplevt Madrid vid olika årstider, förstår säkert vad jag menar.

Navaherreros Garnacha (nr 90035) 2010 för 161 kr
Vinet är producerat av Bernabeleva, vars egendom köptes av Dr Vicente Álvarez-Villamil 1923, och Bernabeleva drivs än idag av familjen. Egendomen omfattar 35 hektar, och är huvudsakligen planterad med den blå druvsorten Garnacha och den gröna druvsorten Albillo.

Elegant vin
Jag tror mig veta hur ett Garnacha vin skall smaka, men detta är ett vin som verkligen överraskar och det till det positiva. Både via doft och smak möter du en fin elegans som imponerar stort samtidigt som du får andra nyanser än vad du förväntat dig. Låt bara vinet få lufta ordentligt då det fortfarande är ett ungt vin även om det kan avnjutas redan idag med stort välbehag.

Doften är nyanserad med inslag av jordgubbar, körsbär, vanilj, färska kryddor och choklad. Smaken blir bara allt bättre ju längre vinet får finnas i glaset, finstämda aromer av jordgubb, körsbär, kanel, oregano och en ljuvlig vaniljavslutning. Även tanninerna är på topp och som gjorda för att passa till lamm- och nötkött.

Vi serverade den till grillat nötkött och även dagen efter till en mustig fiskgratäng, med lika stor behållning. Ett jättespännande vin som vänder upp och ner på Garnachabilden och som bara är ett måste att testa om du hinner få tag i vinet innan det tar slut. För visst är det trevligt när man hittar eleganta vinöverraskningar.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post498