Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Förföriskt gott italienskt vin gjort på den röda prinsen!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 23, 2014 17:48:45

Montalberas vingård ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato som även kallas “den röda prinsen”.

Företaget är ägt av familjen Morando och deras produktion bygger på att de är konsekventa i sin hållning till det som naturen ger ifrån sig beroende på terroirsymbiosen mellan jordmån, vinrankan och mikroklimatet.

Laccento -11 från Società Agricola Montalbera (nr 72722) för 249 kr
Vinet görs till 95% på druvor som får bli övermogna på vinstocken. Dessutom kompletteras detta med 5% torkade druvor enligt appassimento metoden.

Så fort man öppnar flaskan möts du av en ljuvlig rosendoft som förför från första stund. Lägger du till dofter av skogshallon, jordgubb och kanel så får du en fantastisk doftkombination.

Smaken är fyllig med en finstämd syra. Munnen översköljs på ett ljuvligt sätt med en stor silkeslen frukt, mjuka tanniner och läckra aromer av övermogna jordgubbar, hallon, kanel och färska örter.

Piemonte goes Bourgogne på ett kanonbra sätt!
Mina tankar när jag testade vinet flög iväg till Bourgogne i kombination med en tydlig italiensk förförisk touch. Kanske inte så konstigt med tanke på att druvan kan ha sitt ursprung från just Bourgogne. Detta är en riktig ögonöppnare för vad Ruchedruvan kan erbjuda i sina bästa stunder. Ett smakfullt alternativ när du vill bjuda sin käraste på ett förföriskt gott vin. Testa det gärna tillsammans med grillad torskrygg, grönsakspaj eller goda italienska ostar.

Jag kan även varmt rekommendera den till en vinprovning, då den kommer att överraska mycket positivt.  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post503